Zoete aardappel zuurkool soep

door Inge

Deze zoete aardappel zuurkool soep had ik never nooit zelf verzonnen. Dat durf ik heel eerlijk toe te geven. Wie bedenkt zich nou om zuurkool in je soep te doen? En al helemaal samen met zoete aardappel en kerrie? Ik dus echt niet. Het idee van deze soep ontstond toen ik onlangs ging uiteten bij ‘Dinner in Motion‘. Een van de gangen die tijdens deze avond geserveerd werden was een zoete aardappel zuurkool soep met kerrie en chili. En die soep was toch zo verrassend lekker! Dat moest ik een keer zelf uitproberen.

Uiteraard had ik geen recept gekregen van de soep maar een echte foodblogger heeft dat natuurlijk niet perse nodig. Ik wist ongeveer welke ingrediënten in de soep zaten en de rest verzon ik zelf. Het is dus zeker niet een 100% kopie van de soep die ik in Eindhoven at, maar hij komt zeker dichtbij. Ik vind hem lekker en ook origineel! Perfect dus ook voor een etentje, dan hoef je niet weer pompoen-, tomaten- of champignonsoep op tafel te toveren.

Bereidingstijd: ~30 min      Moeilijkheid (1 t/m 5): *

Ingrediënten voor ~6-8 kommen:
  • 500 gram zuurkool
  • 2 zoete aardappels
  • 1 witte ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 rode peper
  • 3 tl kerriepoeder
  • 1,5 liter groentebouillon (van tablet)
  • 150 ml kookroom
  • 4 plakjes prosciutto
  • een handjevol peterselie
  • 2 sneetjes brood of een handvol croutons
  • peper en zout
  • olie
Stappenplan:

Verwarm de oven voor op 175°C.

Pel en snipper de ui en knoflook. Schil ook de zoete aardappels en snij in grove blokjes. Ontdoe ook de rode peper van de zaadjes en snij grof.

Doe de prosciutto op een met bakpapier beklede bakplaat en beleg weer met bakpapier. Zet er iets zwaars op en zet het geheel in de oven. Zo blijft je prosciutto plat tijdens het bakken.

Bak de prosciutto in ongeveer 15 minuten krokant.

Verhit een grote soepketel met een scheutje olie en fruit hierin de ui en knoflook met een snuf zout.

Bak de kerrie en rode peper ongeveer 2 minuten mee en doe vervolgens de zoete aardappelblokjes erbij.

Na ongeveer een minuutje doe je de zuurkool en de bouillon erbij in de soepketel en breng je het geheel aan de kook.

Laat de soep zo’n 10-15 minuten koken, totdat de zoete aardappel zacht is.

Indien je zelf croutons maakt, snij dan sneetjes brood in kleine blokjes. Verhit een pan met olie en bak hierin de blokjes brood goudbruin. Laat uitlekken op keukenpapier en bestrooi vervolgens met zout.

Pureer de soep met een staafmixer tot hij helemaal glad is en voeg de room toe. Je kunt meer of minder room gebruiken, afhankelijk van hoe romig je je soep wilt natuurlijk. Hoe minder room, hoe gezonder uiteraard. Je kunt ervoor kiezen om de soep te zeven als je hem helemaal glad wilt hebben, maar dit hoeft niet perse.

Breng de soep, indien nodig, verder op smaak met peper en zout.

Serveer de zoete aardappel zuurkool soep met de croutons, krokante prosciutto en verse peterselie.

Smakelijk!

Misschien vind je dit ook leuk

Plaats een reactie