Afhankelijk van het weer start het aspergeseizoen elk jaar zo ongeveer midden april tot eind juni. Een echte lentegroente dus! En ook nog eens echt heel erg lekker, ze worden ook wel het ‘witte goud’ genoemd. Asperges zijn ook nog eens veelzijdig, je kunt er echt vanalles mee maken; een aspergesalade, asperges met ham/zalm en ei, een aspergerisotto, noem maar op. Of maak er eens pasteitjes mee, zoals Overetengesproken dat doet in dit recept.
Wat ik sowieso altijd doe als ik asperges in huis heb, is de schillen bewaren voor in dit soepje. Aspergesoep maken is helemaal niet moeilijk! Het duurt alleen wel wat langer dan een simpel courgettesoepje ofzo. Dat komt omdat je eerst nog zelf bouillon gaat trekken. Het is dus niet veel werk maar kost wat meer tijd op het vuur. Maar voor dat witte goud heb ik dat ruimschoots over, want wat is aspergesoep toch lekker!
Ik serveer aspergesoep vaak met restjes als topping. Zo zie je het hier op de foto met een gekookt eitje en wat kruidenolie. Dat laatste is simpel zelf te maken door bijvoorbeeld wat verse peterselie fijn te mixen met een goede olie en wat peper en zout. Je kunt ook een lepeltje pesto mengen als je geen verse kruiden hebt. Wat hier ook lekker bij is, is natuurlijk wat ham, zalm of garnaaltjes. Maak bijvoorbeeld eens prosciutto chips, door prosciutto in de oven krokant te bakken. Noten zijn ook altijd een lekkere topping, omdat ze voor een krokantje zorgen.
*Dit is een update van een recept uit 2017
Ingrediënten
- 500 gram ongeschilde witte asperges (of enkel de schillen van 500 gram asperges)
- 1 bouillonblokje groenten
- 150ml kookroom
- 50 gram roomboter
- 50 gram bloem
- peper en zout
- 1,5 ltr water
- toppings naar keuze (e.g. ei, peterselie, zalmsnippers, garnaaltjes, hamblokjes)
STAPPENPLAN
- Schil de asperges. Dit doe je door ongeveer 1,5cm van de onderkant af te snijden of breken en dan 2x rondom te schillen met een dunschiller tot net onder het kopje van de asperge. Bewaar de onderkanten en schillen en doe deze in een pan met 1,5 liter water. Nu heb je een keuze te maken; je kunt de overgebleven asperges ook in de soep verwerken of je kunt de asperges bewaren voor een ander gerecht. Ik schrijf het recept verder uit voor het verwerken van de asperges in deze soep.
- Doe ook de asperges bij de schillen in de pan en kook het geheel, met een snuf zout erbij, zo'n 10min of totdat de asperges zacht en gaar zijn. Haal dan de asperges uit de pan en laat de schillen wel nog in de pan. Kook het geheel nog minstens 30 minuten door met de deksel op de pan op laag vuur (hoe langer je het laat koken, hoe intenser de smaak).
- Haal de deksel van de pan, zet het vuur wat hoger, voeg het bouillonblokje toe en laat het geheel zo'n twee-derde inkoken (dus totdat je ongeveer 1 liter vocht overhoudt). Proef de bouillon en breng eventueel verder op smaak met peper en zout.
- Laat de bouillon helemaal afkoelen met de schillen nog in de pan.
- Zodra de bouillon helemaal is afgekoeld zeef je de schillen eruit. Pers het vocht goed uit de schillen. De schillen kun je nu weggooien.
- Smelt de boter in een pannetje, let op dat hij niet bruin kleurt. Zodra de boter helemaal gesmolten is doe je de bloem erbij en roer je het geheel door met een houten pollepel. Je krijgt een enigszins zanderig geheel, dit heet een 'Roux'. Laat dit zo'n 3 minuten op het vuur staan onder af en toe roeren, zodat de bloem gaart. Doe je dit niet, dan zal je soep een melige smaak behouden. Je roux is klaar zodra het geheel nog korreliger van structuur wordt en echt op zand gaat lijken.
- Doe de koude bouillon bij de roux en roer door met een garde totdat je een gladde soep hebt. Verhit de soep verder zodat hij wat indikt. Voeg de kookroom toe en breng eventueel verder op smaak met peper en zout. Wil je de gekookte asperges in je soep, doe ze dan nu weer erbij en verwarm ze een minuutje mee met de soep.
- Verdeel de soep over 4 kommen en strooi de gekozen toppings erover.
- Smakelijk!
Volg je me al op social media?
Facebook / Instagram / Pinterest
Of tag @knoeienmetinge.nl of #knoeienmetinge als je iets van mijn blog maakt.