Witte chocolade cheesecake met frambozen

door Inge

Deze witte chocolade cheesecake met bastogne bodem en frambozen is al jaren een topper hier in huis. En terecht als je het mij vraagt. Hij is niet moeilijk om te maken. Pim heeft hem namelijk ook al een aantal keer gemaakt zonder al teveel hulp van mij, enkel met dit recept. En telkens is hij goed gelukt. En als Pim dat kan, dan kun jij dat ook! Sorry schat, niks ten nadele van jou bakskills hoor.

Ik denk dat wij deze cheesecake wel met elke verjaardag of andere festiviteit op tafel zetten. Ook als zomaar bezoek komt of zelfs zonder bezoek wordt hij regelmatig gemaakt. De witte chocolade in de cheesecake zelf is subtiel, waardoor het wat mij betreft geen super heavy-zwaar op de maag liggende cake is. Echte chocolade fans kunnen een beetje extra chocolade toevoegen zonder problemen. Pim doet dat dus vaak als hij het recept maakt. De combinatie met de frambozengelei en verse frambozen is wat mij betreft echt goud waard. Friszoet met romig, what more could you ask for? De bastogne koekbodem maakt het lekker knapperig.

Ik ben verkocht in elk geval; dit is een blijvertje! Toch op zoek naar een andere cheesecake? Kijk eens naar deze munt-limoen cheesecake. Je kunt natuurlijk ook een baked chocolade cheesecake maken. Ik ben persoonlijk meer fan van no-bake cheesecakes, omdat die toch vaak wat frisser en minder zwaar zijn. Maar dat is een kwestie van smaak natuurlijk. Ben je op zoek naar een vergelijkbare baked cheesecake, kijk dan eens naar dit recept van Rutger Bakt.

Voor deze witte chocolade cheesecake maak ik gebruik van een bastognebodem. Ben je nou geen fan van Bastogne (how?) dan kun je ook andere koekjes gebruiken hoor. Voor een hele neutrale smaak kun je ook mariakoekjes gebruiken, zoals ik in deze regenboog cheesecake met witte chocolade deed. Ik gebruik zelf altijd wel wat gelatine in de cheesecake zodat ik zeker weet dat hij goed genoeg opstijft. Maar ik denk eigenlijk ook wel dat het zonder kan, dat moet ik volgende keer maar eens proberen. Ohja, de gelei laag bovenop heeft natuurlijk sowieso gelatine nodig. Het gaat me dan dus meer om de witte, middelste laag. Je kan wel altijd gelatine vervangen voor agar agar, zodat je er een vegetarische cheesecake van maakt. Want wellicht wist je het nog niet, gelatine wordt gemaakt van varkensbotten. Smakelijk verhaal om deze introductie mee te eindigen, niet?

Benodigd keukengerei

Voor deze cheesecake heb je niet perse veel nodig. Toch is sommige keukenapparatuur wat mij betreft onmisbaar als je graag bakt. Hieronder mijn favorieten, die ik ook in dit recept gebruik, met een affiliate linkje om hem direct aan te schaffen. Nogmaals, je kunt het dus ook zonder deze apparaten doen, maar ze maken je leven wel stukken makkelijker.

*Dit is een update van een recept uit 2016

witte chocolade cheesecake frambozen bastogne
witte chocolade cheesecake frambozen bastogne
witte chocolade cheesecake frambozen bastogne

Witte chocolade cheesecake met frambozen

Print
Porties: 12 personen Voorbereiden: Bereidingstijd:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Beoordeling: 3.5/5
( 145 stemmen )

Ingrediënten

  • 1 pak bastognekoeken (min 4 koekjes; die mag je zelf opeten)
  • 85 gram roomboter
  • 250 gram mascarpone
  • 200 ml slagroom
  • 250 gram monchou (of andere roomkaas)
  • 200 gram witte chocolade (en iets extra om te versieren)
  • 1-2 el citroensap
  • 100 gram suiker
  • 4-5 blaadjes gelatine
  • 1 bakje diepvriesframbozen
  • 1 bakje verse frambozen

STAPPENPLAN

  1. Bedek de bodem van de springvorm met het bakpapier. Het maakt niet zo heel veel uit hoe groot je springvorm is. ik gebruikte er een van 22cm (affiliate link). Bij een kleinere vorm worden de laagjes wat dikker, maar dit hoeft geen enkel probleem te zijn wat mij betreft. 
  2. Verkruimel het pak bastognekoeken tot een fijne kruimel. Dit kan met de staafmixer en hakmolen, of met de hand (doe de koekjes in een zipperbag en mep erop met de deegroller.)
  3. Smelt de boter in een pannetje op laag vuur, let op dat de boter niet bruin wordt.
  4. Als de boter gesmolten is giet je dit bij het bastognekruim en roer dit door elkaar.
  5. Doe dit in de springvorm en verspreid gelijkmatig over de bodem. Druk met een lepel goed aan en zet in de koelkast om hard te worden (ongeveer 30 minuten).
  6. Klop in de keukenmachine of met de mixer de slagroom lobbig tot stijf en zet even apart.
  7. Week 3 blaadjes gelatine in een kom met koud water.
  8. Breek de witte chocolade in stukjes en smelt deze au bain marie. Voor extreme witte chocolade liefhebbers: je kunt ook iets meer chocolade nemen; 250 of 300 gram. Dan zal de chocolade smaak wat heftiger zijn. Met de 200 gram in dit recept proef je de chocolade wel, maar lekker subtiel, waardoor de taart wat mij betreft niet te heavy is. Maar indien je toch liever wat meer chocolade proeft, kun je prima iets meer gebruiken.
  9. Verhit het citroensap en smelt hierin de gelatine door deze uit het water te halen en uit te knijpen.
  10. Meng intussen in de keukenmachine de monchou met mascarpone en 50 gram suiker door elkaar. Doe de chocolade en het citroensap hier ook bij en als laatste meng je ook de slagroom er doorheen.
  11. Meng dit goed totdat er een glad mengsel ontstaat. 
  12. Haal de springvorm uit de koeling en giet het mengsel er in. Zet weer terug in de koeling om op te stijven. Dit zal 3u duren ongeveer.
  13. Neem een steelpannetje en doe hier de bevroren frambozen in, met 50 gram suiker en 4 el kraanwater. Breng dit al roerende aan de kook en laat zo'n 5 minuten pruttelen op middelmatig vuur. De bedoeling is dat alle frambozen kapot koken waardoor ze hun sappen afgeven.
  14. Week intussen ook de overgebleven blaadjes gelatine in koud water. Afhankelijk van de hoeveelheid vocht dat je uit de frambozen hebt weten te persen bij stap 15 heb je 1 tot 2 blaadjes nodig. Hou rekening met ongeveer 1 blaadje per 85ml.
  15. Zeef de frambozengelei zodat je alleen het vocht overhoudt en de pitjes achterlaat. Voor de liefhebber van de pitjes; je kunt er uiteraard ook voor kiezen om ze erin te laten.
  16. Knijp het water uit de gelatine en doe bij de frambozen, doe er ook nog een scheutje citroensap bij. Roer totdat de gelatine is opgelost. Laat het mengsel iets afkoelen zodat het niet meer gloeiend heet is en giet het daarna over de cheesecake.
  17. Zet dit nog minstens 1,5u terug in de koeling om goed af te koelen en iets op te stijven.
  18. Snij daarna met een mes langs de rand van de bakvorm om de cheesecake los te halen. Maak dan de rand van de springvorm los en haal hem eraf.
  19. Versier de cheesecake met frambozen en extra snippers witte chocolade door met een dunschiller schaafsels van de chocolade af te snijden.
  20. Smakelijk!
witte chocolade cheesecake frambozen bastogne

Volg je me al op social media?

Facebook / Instagram / Pinterest

Of tag @knoeienmetinge.nl of #knoeienmetinge als je iets van mijn blog maakt.

Misschien vind je dit ook leuk

80 reacties

Lukke 5 mei 2019 - 11:51

Bij ons is het ook een topper geworden ik ga hem nu voor de 4e keer maken 😉

Reply
Inge 7 mei 2019 - 05:54

Hi Lukke, te gek! Dat vind ik tof om te horen! Stuur je de volgende keer een fotootje van het resultaat? Groetjes, Inge

Reply
Lara 29 april 2021 - 13:44

Ik heb het gemaakt voor mijn verjaardag het was erg lekker. En de rest vond dat ook. Ik ga het zeker opnieuw maken.

Reply
Floor 20 mei 2019 - 16:37

Heb maarliefst drie bakken gemaakt op mijn werk, iedereen was er helemaal dol op. Dankjewel!

Reply
Inge 20 mei 2019 - 18:24

Hi Floor,

Wow die collega’s boffen maar! Stuur je volgende keer een fotootje van het resultaat? Dat zou ik super vinden!

Groetjes,
Inge

Reply
Marleen 12 juli 2021 - 18:53

Heel lekkere taart. Groot succes bij groot en klein.!

Reply
Lenneke 26 mei 2019 - 19:30

Vandaag deze taart gemaakt te ere van ons 5-jarig huwelijk en wat was hij lekker! De hele familie heeft er van genoten. Bedankt voor het recept! Krijg geen fotootje toegevoegd helaas…..

Reply
Inge 27 mei 2019 - 08:56

Hi Lenneke,

Ik heb je foto via mail ontvangen. Super!
Nogmaals gefeliciteerd met jullie 5-jarig Huwelijk en bedankt dat je een berichtje achterlaat!
Groetjes,
Inge

Reply
Marieke 18 december 2019 - 15:06

Kan het ook allemaal met een mixer gedaan worden? Ik heb geen keukenmachine..

Reply
Inge 19 december 2019 - 11:34

Hi Marieke,

Jazeker, het kan ook met een handmixer. Dat maakt geen verschil voor het resultaat.
Succes!

Groet,
Inge

Reply
Isa 19 december 2019 - 13:22

Hoi Inge,
Deze taart kan ik anderhalve dag voor het uitserveren maken?
M.a.w. dat gaat niet te veel ten koste van de smaak of de krokantheid van de bodem?
De garnering doe ik dan uiteraard op moment van uitserveren.
Groetjes

Reply
Inge 19 december 2019 - 20:32

Hi Isa,

Deze taart heeft het hier nooit langer dan 1 dag uitgehouden zonder opgegeten te worden, dus 100% zeker weten doe ik het niet. Maar ik denk dat dat zeker moet goedkomen. Lekker zal ie sowieso zijn!
Succes!

Inge

Reply
Isa 28 december 2019 - 12:39

Dank je voor je reactie! Kan er ipv gewone suiker ook witte basterd suiker gebruikt worden? Verandert dat iets de smaak en/of de structuur van de taart?

Reply
Inge 30 december 2019 - 14:33

Hi Isa,

Ik heb het zelf nog nooit gedaan maar ik denk dat je prima witte basterdsuiker kunt gebruiken. Witte basterdsuiker is eigenlijk een mengsel van kristalsuiker met glucose en fructose en zorgt er in gebak voor dat het smeuiiger blijft. Gezien het hier om een no-bake cheesecake gaat zal dat geen verschil in smeuiigheid maken. In dit recept is het gebruik van suiker dus echt voor de zoetigheid alleen en dat kan in principe met elk soort suiker. Zorg er wel voor dat je lang genoeg klopt zodat de suiker goed opgenomen wordt. Indien beschikbaar, gebruik dan altijd een ‘fijne’ variant, zoals fijne kristalsuiker.

Groet,
Inge

Reply
Isa 5 januari 2020 - 18:20

Dankjewel voor je reactie. Ik heb toch maar gewone suiker gehaald voor deze taart. Resultaat was heerlijk! Helaas heb ik geen foto van de taart gemaakt. Groetjes, Isa

Inge 6 januari 2020 - 18:00

Hi Isa,

Dat is leuk om te horen! Dankje voor je berichtje.

Inge

Lilian 25 december 2019 - 11:45

Bedankt voor het heerlijke recept. N.a.v. sommige reacties m.bt. het lastige verwerken van de chocolade heb ik de gelatine opgelost in het citroensap. De chocolade in een gelijkmatig stroompje toegevoegd tijdens het mixen. Resultaat was een mooie gladde vulling. Gedecoreerd met frambozen en bosbessen. Dit wordt een blijvertje

Reply
Inge 26 december 2019 - 20:26

HI Lilian,

Dat is een goede tip. Zo heb ik het zelf nog nooit geprobeerd maar zo zou het inderdaad ook moeten kunnen. Als de gelatine maar oplost.
Dankjewel voor je berichtje.

Inge

Reply
Axl 23 april 2020 - 21:31

Ziet er heerlijk uit. Ik zie het al helemaal voor me om deze in het zonnetje lekker weg te eten.

Reply
Inge 28 april 2020 - 16:06

Hi Axl, Deze is ook zeker heerlijk, met of zonder zon 🙂
Leuk dat je een berichtje achterlaat.
Groetjes, Inge

Reply
Maybelline 20 mei 2020 - 11:37

Gisteren deze taart met m’n zoon gemaakt. Vandaag lekker van gesmuld!

Reply
Inge 20 mei 2020 - 14:50

Hi,

Leuk om te horen 🙂
Leuk dat je een reactie plaatst

Reply
Kirsten 4 juni 2020 - 14:47

Deze taart gemaakt voor de verjaardag van m’n zus. Ze vonden hem zalig! M’n zus heeft zelfs 2 stukken gegeten😅 Het bezoek had wel 1 minpunt: de taart mocht wel 2x zo hoog zijn zodat ze nog meer hadden😬 Heb de gelatine opgelost in het citroensap, dat werkte prima. Eerst de citroensap met de gelatine door het beslag gemengd en daarna de gesmolten chocolade erdoorheen gemixt. De chocolade smelten was een crime. Au bain marie werkte niet met deze chocolade dus uiteindelijk in een pannetje met een dikke bodem op het vuur gezet en geroerd met een houten pollepel. Dit ging wel goed. Al met al een succes en voor herhaling vatbaar👍

Reply
Inge 5 juni 2020 - 14:40

Hi Kirsten,

Wat leuk dat de taart goed bevallen is bij de familie.
Witte chocolade au bain marie smelten lukt bij mij eigenlijk wel altijd, maar zou wellicht per merk kunnen verschillen. Hoe jij het hebt opgelost kan ook absoluut, je loopt alleen wat meer gevaar dat je chocolade aanbrandt maar zo te horen heb je daar goed op gelet. Chocolade kun je ook altijd in de magnetron smelten trouwens, door telkens maar heel kort (max 20sec per keer) aan te zetten en door te roeren, totdat het helemaal goed gesmolten is.

Groetjes,
Inge

Reply
Famke 23 september 2020 - 17:04

Dit is een van mijn favoriete taart recepten! Ik maak het wanneer ik maar de kans heb… Ik zit nu in Noorwegen zonder de mogelijkheid om bastogne koekjes te importeren haha! Laten we hopen dat het even lekker is met maria kaakjes :’)

Reply
Inge 9 oktober 2020 - 18:02

Hi Famke,

Wat leuk om te horen! Met maria koekjes is het vast ook wel lekker, hoewel ik het zelf ook nog nooit met iets anders dan bastogne geprobeerd heb. Volgende keer een pak mee in het koffer 😉

Groetjes,
Inge

Reply
Hannah 27 september 2020 - 09:26

Hee goedemorgen,

Is de gelatine in deze cheesecake in het kaas/chocolade/slagroom mengsel echt noodzakelijk? Dit omdat het niet vegetarisch is. Ik weet dat ik agar agar zou kunnen gebruiken, maar dat heb ik nu niet in huis 🙁 Ik zie af en toe ook recepten langs komen (ook No-bake) waarbij er geen bindmiddel wordt gebruikt.

Groeten,

Hannah

Reply
Inge 9 oktober 2020 - 18:06

Hi Hannah,

Excuus voor de late reactie. Als je me volgt op social media heb je wellicht meegekregen dat ik net moeder ben geworden en dus even iets anders aan mijn hoofd had.
Om heel eerlijk te zijn heb ik deze cheesecake nog nooit zonder gelatine gemaakt, dus ik kan je geen garantie geven dat het lukt. Ik verwacht niet dat hij in elkaar zal storten hoor, gezien de witte chocolade en monchou die erin gaan ook al vrij stevig van zichzelf zijn. Echter voor de gelei laag bovenop zul je wel echt iets van gelatine of agar agar nodig hebben, die is niet stevig genoeg van zichzelf.

Groetjes,
Inge

Reply
Kelly Rombauts 16 januari 2021 - 21:13

Eerste taart die ik zelf hebt gemaakt. Wat een topper! Ik heb je op Instagram geragd, zo kan je mijn resultaat zien. Om duimen en vingers bij af te likken! Ik heb hem wel gemaakt met speculaasbodem.

Reply
Inge 17 januari 2021 - 16:31

Hi Kelly.
Wat super tof om te horen!
De tag op instagram kan ik helaas niet vinden. Weet je zeker dat je het juiste account hebt getagged? Het kan ook zijn dat ik het niet zie omdat je een prive account hebt.

Groetjes, Inge

Reply
Chocoladecake dag | De 10 lekkerste recepten - enJOYce life 13 april 2021 - 21:47

[…] je even geduld? Dat is voor deze witte chocolade cheese cake met frambozen wel nodig. Hij moet maar liefst 5 uur opstijven. Maar oef, wat ziet het er goddelijk uit, Inge! Dit […]

Reply
liesbeth 25 juli 2021 - 15:26

Ik maak deze taart nu voor de 4de keer. Vanavond bezoek en dan serveer ik graag een puntje als nagerecht. Mijn kinderen (4 pubers) kwamen even piepen in de keuken en waren al aan het watertanden! Dit is hun favoriete taart 🙂

Reply
Inge 27 juli 2021 - 09:34

Superleuk om te horen Liesbeth!

Reply
1 2

Plaats een reactie