Witte chocolade cheesecake met Bastogne & frambozen

Vorige week kwam schoonzus Judith met een heerlijke cheesecake aanzetten die ze had laten maken door haar favoriete restaurant in Amsterdam. Omdat Amsterdam nou toch net een beetje off-route ligt voor mij besloot ik om zelf aan de slag te gaan zodat ik ook zo’n heerlijke taart aan mensen kan voorschotelen. En met succes. Dit recept is mijn eigen invulling van een no bake witte chocolade cheesecake met Bastogne koekbodem en een frambozen gelei bovenop. De witte chocolade is heerlijk subtiel, waardoor de cheesecake niet al te zwaar is om te eten. De frambozengelei bovenop is heerlijk fris en lichtzoet en de koekbodem is natuurlijk altijd een topper. Ik ben verkocht in elk geval; dit is een blijvertje!

Bereidingstijd: ~1u (+5u koeltijd)         Moeilijkheid (1 t/m 5): **

Ingrediënten:
 • 1 pak bastognekoeken (min 4 koekjes; die mag je zelf opeten)
 • 85 gram roomboter
 • 250 gram mascarpone
 • 200 ml slagroom
 • 250 gram monchou (of andere roomkaas)
 • 200 gram witte chocolade (en iets extra om te versieren)
 • scheutje citroensap
 • 100 gram suiker
 • 4-5 blaadjes gelatine
 • 1 bakje diepvriesframbozen
 • 1 bakje verse frambozen

Andere benodigdheden:

 • springvorm (20-26 cm)
 • bakpapier
 • keukenmachine of mixer
 • zeef
Stappenplan:

Bedek de bodem van de springvorm met het bakpapier. Het maakt niet zo heel veel uit hoe groot je springvorm is. ik gebruikte er een van 24cm. Bij een kleinere vorm worden de laagjes wat dikker, maar dit hoeft geen enkel probleem te zijn wat mij betreft.

Verkruimel het pak bastognekoeken tot een fijne kruimel. Ik deed dit door de koekjes in een zipperbag te doen en met de deegroller erop te meppen.

Smelt de boter in een pannetje op laag vuur, let op dat de boter niet bruin wordt.

Als de boter gesmolten is giet je dit bij het bastognekruim en roer dit door elkaar.

Doe dit in de springvorm en verspreid gelijkmatig over de bodem. Druk met een lepel goed aan en zet in de koelkast om hard te worden (ongeveer 30 minuten).

IMG_3785-2-2

Klop in de keukenmachine of met de mixer de slagroom lobbig tot stijf en zet even apart.

Week 3 blaadjes gelatine in een kom met koud water.

Breek de witte chocolade in stukjes en smelt deze au bain marie. Haal de gelatine uit het water en knijp het water eruit. Doe bij de gesmolten chocolade en roer goed door elkaar totdat de gelatine opgenomen is. De chocolade zal hierdoor vrij dik worden maar dit is niet erg, dat komt zometeen weer helemaal goed. Voor extreme witte chocolade liefhebbers: je kunt ook iets meer chocolade nemen; 250 of 300 gram. Dan zal de chocolade smaak wat heftiger zijn. Met de 200 gram in dit recept proef je de chocolade wel, maar lekker subtiel, waardoor de taart wat mij betreft niet te heavy is. Maar indien je toch liever wat meer chocolade proeft, kun je prima iets meer gebruiken.

Meng intussen in de keukenmachine de monchou met mascarpone, 50 gram suiker en een scheutje citroensap door elkaar. Doe de chocolade met gelatine hier ook bij en als laatste de slagroom.

Meng dit goed totdat er een glad mengsel ontstaat.

Haal de springvorm uit de koeling en giet het mengsel er in. Zet weer terug in de koeling om op te stijven. Dit zal 3u duren ongeveer.

Neem een steelpannetje en doe hier de bevroren frambozen in, met 50 gram suiker en 4 el kraanwater. Breng dit al roerende aan de kook en laat zo’n 5 minuten pruttelen op middelmatig vuur. De bedoeling is dat alle frambozen kapot koken waardoor ze hun sappen afgeven.

Week intussen ook de laatste blaadjes gelatine in koud water. Afhankelijk van de hoeveelheid vocht dat je uit de frambozen hebt weten te persen heb je 1 tot 2 blaadjes nodig. Hou rekening met ongeveer 1 blaadje per 85ml.

Zeef de frambozengelei zodat je alleen het vocht overhoudt en de pitjes achterlaat. Voor de liefhebber van de pitjes; je kunt er uiteraard ook voor kiezen om ze erin te laten.

Knijp het water uit de gelatine en doe bij de frambozen, doe er ook nog een scheutje citroensap bij. Roer totdat de gelatine is opgelost. Laat het mengsel iets afkoelen zodat het niet meer gloeiend heet is en giet het daarna over de cheesecake.

Doe de verse frambozen er bovenop.

Zet dit nog 1,5u terug in de koeling om goed af te koelen en iets op te stijven.

Snij daarna met een mes langs de rand van de bakvorm om de cheesecake los te halen. Maak dan de rand van de springvorm los en haal hem eraf.

Versier de cheesecake met extra snippers witte chocolade door met een dunschiller schaafsels van de chocolade af te snijden.

IMG_3811-6-2

IMG_3808-5-2

39 comments

 1. Laatst heeft iemand op mijn werk deze taart gemaakt. Echt super lekker! Mag van mij vaker worden gebakken 🙂

  1. Goed om te horen!
   Misschien kun je zelf eens de keuken induiken? Of je vriendinnetje? Pim heeft deze taart ook al eens helemaal zelf gemaakt en dat was goed gelukt en als zelfs Pim hem kan maken… 😉

 2. Hee, heb je recept laatst gebruikt om kleine cheesecake bites te maken in een muffinvorm! Erg goed. Ik ga alleen in het vervolg de gelantine niet oplossen in de witte chocola maar in een combi van een beetje citroensap en water wat ik opwarm en op het eind toevoeg. Mijn beslag was nu namelijk niet helemaal glas.
  Bedankt! Groetjes!!

  1. Hi Marel, wat leuk dat je een reactie achterlaat! Gek hoor, ik heb dit recept inmiddels meermaals gemaakt en altijd een glad beslag gehad. Maar als het voor jou werkt met citroensap en water dan kan dat natuurlijk net zo goed! Thanks voor de tip 🙂

 3. Hoeveel gram is een bakje frambozen?

  1. Hoi! Sorry voor de late reactie. Beetje drukke week gehad.
   In dit geval maakt het niet zo heel veel uit hoeveel gram je gebruikt, zowel voor de verse als diepvriesframbozen. Koop gewoon het bakje zoals jou supermarkt dit verkoopt en het komt sowieso goed. Meestal zitten de supermarkt bakjes rond de 250 gram (diepvries) en 150 gram (vers). Maar iets meer of minder maakt niet heel veel uit. Dus als jou supermarkt bakjes van 125 gram vers verkoopt, dan is dat prima gezien dit garnering is bovenop. Meer mag natuurlijk ook altijd.

 4. Mijn rode laagje voor de topping was wat te vloeibaar, dus volgende keer gebruik ik 2 gelatine blaadjes. Misschien had ik een groter vriezerdoosje? Verder was het heel lekker!
  Bedankt voor je recept.
  Groetjes Laura

 5. Hoi, Leuk recept! Ik had nog wel een vraagje: wordt de slagroom opgeklopt?
  Groetjes

  1. Beste Emmy,

   Net onder de foto van de koekbodem kun je het volgende lezen: “Klop in de keukenmachine of met de mixer de slagroom lobbig tot stijf en zet even apart.” De slagroom wordt dus inderdaad geklopt 🙂
   Succes met het maken! Stuur je een fotootje als ie klaar is?

   Groetjes,
   Inge

 6. Oh man, hou op met me! Bastogne, frambozen én witte chocolade.
  Gaat het ooit beter worden? Hmmm denk het niet:-)

  1. haha dat denk ik ook niet 😛 Niet voor niets met stipt het meestbekeken recept op de site!

 7. Voor hoeveel personen is deze taart??

  1. Hi Daimy,

   Dat ligt er natuurlijk helemaal aan hoe groot je de stukken maakt 🙂
   Maar een stukje of 10-12 krijg je er zeker wel uit!
   Stuur je een fotootje als je de taart maakt? Zou ik heel erg tof vinden!

   Groetjes,
   Inge

 8. […] Witte chocolade cheesecake met Bastogne & frambozen ®Knoeien met Inge.nl: […]

 9. Deze taart gemaakt voor mijn collega’s en wat is hij lekker!! Viel bij iedereen in de smaak. Niet te zwaar, en de combinatie van het zoete en het zure van de framboos werkt heel goed. Voor herhaling vatbaar!

  1. Hi Eva,

   Wat leuk om te horen en wat superlief dat je even een berichtje achterlaat!
   Stuur je volgende keer ook een fotootje? Zou ik echt heel tof vinden.

   Xx Inge

 10. Hoi Inge, wat lijkt me dit een heerlijk recept. Ook goed verteld. Heb alleen een paar vraagjes. Je kunt het ook gewoon met melkchocolade doen toch? Je schrijft 85 gram suiker, maar je gebruikt 100 gram in je uitleg. Hoeveel gebruik je uiteindelijk? Welke gelatineblaadjes gebruik je? Ik ken ze van verschillende grote. Namelijk die van de AH en die uit de professionele keuken en die laatste zijn een stuk groter dus ook zwaarder. Maw hoeveel gram gelatine gebruik je precies? Ik wil dit gaan maken en zou het heel tof vinden als je gaat reageren. Ik ben zelf kok en beloof dat als ik het gemaakt heb ik je een foto zal sturen. Hartelijke groet, Mascha

  1. Beste Mascha,

   Ik schrijf 100 gram suiker in de ingredientenlijst, maar die verdeel ik later in 2×50 gram. 50 gram voor in het monchou beslag en 50 gram voor in de gelei-laag. Ik denk dat je verkeerd gelezen hebt 🙂
   Alle ingredienten die ik gebruik zijn ‘gewoon’ supermarktproducten. De gelatine is dus ook die wat je in de supermarkt kan kopen, die van Dr.Oetker als ik me niet vergis. Dit komt overeen met ongeveer 6,6 gram. Ik durf niet te zeggen hoe die zich verhoudt tot professionele gelatine en of je die dus 1 op 1 kunt vervangen.
   Qua melkchocolade zou dat zeker moeten kunnen, al heb ik dat zelf nog niet eerder gedaan. Melkchocolade is wel ietsje minder zoet dan witte dus proef even goed of er nog extra suiker bij zou moeten.
   Superleuk als je deze maakt en een foto toestuurt! Daar word ik altijd heel erg blij van 🙂
   Succes en veel plezier met bakken!

 11. Mijn man is volgende maand jarig en hij is dol op frambozen en witte chocola. Ik denk dat ik hem met dit taartje ga verrassen!

  1. Dat zou ik superleuk vinden! Stuur je een fotootje van het resultaat? Alvast gefeliciteerd! Groetjes, Inge

 12. Lekker recept. Het oplossen van de gelatine in chocolade geeft inderdaad problemen. Chocolade en water werkt niet samen. Oplossen in een ander zacht bestanddeel is de oplossing

  1. Hi Ray,
   Ik heb deze cheesecake inmiddels meerdere malen exact op deze manier gemaakt en zelf nog nooit problemen ermee gehad om uiteindelijk een glad resultaat te krijgen. Heb je de gelatine echt goed uitgeknepen ook?
   Uiteraard ben je vrij om de gelatine in een ander deel op te lossen, maar ik zou zelf niet goed weten in welk deel gezien gelatine wel hitte nodig heeft.
   Groetjes,
   Inge

 13. Moet het echt eerst 3 uur opstijven voordat het frambozen mengsel erop kan?

  1. Hi Nadia, dat is wel het beste. Mocht het echt niet anders kunnen zou ik hem toch wel minstens 1u in de koelkast zetten voordat je het frambozen mengsel erop doet. Superleuk dat je deze taart gaat maken, stuur je een foto van het resultaat? Daar word ik altijd heel vrolijk van! Fijne feestdagen!

 14. Welke boter heb je gebruikt?

  1. Hi Kaylee,

   Tenzij anders vermeld, gebruik ik altijd roomboter in recepten. Ik heb het voor de zekerheid aangepast in de ingredientenlijst. Bedankt voor de tip!

   Groetjes,
   Inge

   1. Misschien een stomme vraag, maar gebruik je dan gezouten of ongezouten roomboter?
    Bedankt en alvast een fijne jaarwisseling!!

    1. Hi Kaylee,

     Ik gebruik altijd ongezouten roomboter. Zelfs als ik gezouten boter nodig heb haha, ik voeg liever zelf de hoeveelheid zout toe die ik wens.

     Groetjes, Inge

 15. Heerlijke taart, gemaakt als dessert met kerst met een bolletje frambozenijs.
  Viel bij iedereen goed in de smaak.
  Bedankt voor het recept, Inge.

  1. Hi Linda,
   Wat goed om te horen! Lijkt me heerlijk met frambozenijs erbij! Stuur je de volgende keer een fotootje op? 😉
   Daar word ik altijd heel erg blij van!
   Groetjes,
   Inge

 16. Hoi, wil deze taart maken dit weekend voor de visite maar vraag me het volgende af. Is er een bepaalde truck of handigheid om het frambozen mengsel op het laatst zo netjes op de taart te krijgen. Ben bang dat het een dripcake wordt. Alvast bedankt voor je reactie

  1. Hi Richard,
   Allereerst is het belangrijk om de cheesecake laag zo strak mogelijk af te strijken, zodat het frambozenmengsel gelijkmatig er overheen komt. Als het goed is, is de springvorm die je gebruikt hoog genoeg om het frambozenmengsel op zijn plek te houden zolang het nog niet opgestijfd is. Mocht je echt twijfelen of het goed komt, kun je altijd wat extra gelatine gebruiken (bijvoorbeeld een half blaadje), zodat je zeker weet dat ie goed opstijft. Maar teveel gelatine is niet zo lekker, dus probeer niet te gek te doen. Wij (ik en mijn vriend) hebben deze taart al meermaals gemaakt en het is nog nooit mislukt, zelfs niet als mijn vriend hem maakte.
   Heel veel succes en als je vragen hebt tijdens het bakken kun je het beste via facebook of instagram een berichtje sturen. Ik zou het super leuk vinden als je een foto van het resultaat met me deelt!
   Groetjes, Inge

 17. Hbe de taart net in de koelkast gezet om op te stijven maar helaas geen glad mengsel. Hopelijk is de smaak wel goed.

  1. Hi Hermien,
   Is je chocolade/kaas mengsel niet helemaal glad? Wellicht heb je niet lang genoeg gemixt?
   Pim (mijn partner) heeft hier ook wel eens last van gehad toen hij deze taart maakte en dat kwam daardoor in elk geval.
   Groet, Inge

 18. Heerlijke taart! Groot succes bij ons thuis 🙂
  Vraagje, kan je hem invriezen?

  1. Hi Viola,
   Dankjewel voor je berichtje.
   Dat is een goede vraag. Ik durf hier niet met 100% zekerheid Ja op te zeggen, want ik heb het zelf nog nooit geprobeerd.
   Maar mijn verwachting is dat dit prima kan, ik kan momenteel geen redenen bedenken waarom dit niet kan. Uiteraard is hij in de vriezer niet eindeloos houdbaar, dus ik zou hem niet langer dan een maand in de vriezer bewaren. Haal hem dan ongeveer 3 uur voor serveren weer uit de vriezer.
   Groetjes,
   Inge

   1. Hoi Inge,

    Ja het ging helemaal goed. Hij smaakte nog heerlijk, de bodem was een beetje chewy geworden maar dat vond ik juist wel lekker 😉
    Ik had hem de avond van tevoren eruit gehaald en in de koelkast gezet en in de middag was hij helemaal ontdooid.

    Groetjes, Viola

 19. Ik heb deze taart laatst gegeten in een restaurant, echt geweldig!!
  Ik ben al dagen opzoek naar een goed recept en heb er eindelijk een gevonden. Alleen een vraag over het smelten van de chocolade en de boter kan dit eventueel ook in de magnetron?

  1. Hi Ashley,

   Smelten van chocolade en boter in de magnetron zou gewoon moeten kunnen. Ik heb er zelf helaas geen ervaring mee maar ik zie het vaak op TV. Doe de chocola in een magnetron bestendig bakje en doe hem dan telkens maar 20 seconden in de magnetron, roer door en weer 20 seconden, totdat alles gesmolten is.

   Groetjes, Inge

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *