Het was hoog tijd voor weer eens een heerlijk zoet recept op de blog en al weken had ik ontzettende trek in churros. Als je op deze pagina bent beland acht ik de kans groot dat je weet wat churros zijn, maar zo niet: Churros is een van origine Spaanse lekkernij. Een soort Spaanse donut. Gefrituurd, en daarna door de kaneelsuiker gerold. Ik denk dat ik nu kan stoppen met typen en dat je al overtuigd bent van hoe goddelijk lekker dit is.
Dus ik daagde mezelf uit om deze thuis te maken en wat blijkt: zelf churros maken is echt heel makkelijk! Ik maakte ze met een chocoladesaus, zoals ze traditioneel ook wel vaak gegeten worden. Zo kon ik eerst even oefenen, niet wetende dat het zo makkelijk was om ze zelf te maken.
In mijn hoofd had ik namelijk ook tal van leuke variaties op churros, maar als je zoiets nog nooit eerder gemaakt hebt dan is het soms beter om eerst met de basis te starten. Nou, voila, overheerlijke churros in zo’n 30 minuten op tafel getoverd. Wij aten ze als snack, maar ze zijn natuurlijk ook lekker als dessert met een bolletje ijs erbij, zoals bijvoorbeeld dit rozemarijn-ijs.
Als variatie hierop kun je ook met andere smaken werken natuurlijk. Ik wilde zelf met verschillende toppings werken, in plaats van de traditionele chocoladesaus. Denk aan karamelsaus, witte chocolade, creamcheese frosting, of misschien zelfs roze chocolade! En natuurlijk sprinkles, want alles wordt beter met sprinkles. Ook kun je het concept churros in een heel nieuw jasje stoppen. Zo maakte Funky Food by Niki een Churroscake, die er echt ontzettend lekker uit ziet! Deze churros cheesecake van Culy.nl ziet er trouwens ook erg lekker uit!
Ingrediënten
Churros beslag:
- 150 gram bloem
- 60 gram roomboter
- 250 ml water
- 1 ei
- 1/4 tl kaneelpoeder
- 1/4 tl zout
Suikerlaag:
- 75 gram kristalsuiker (fijn of gewoon)
- 1 tl kaneelpoeder
Chocoladesaus:
- 75 gram pure chocolade
- 75 ml kook- of slagroom
STAPPENPLAN
- Meng het water met de roomboter, kaneel en zout in een pan en breng aan de kook totdat de boter gesmolten is.
- Voeg de bloem toe en roer goed door tot een samenhangend geheel. Laat op laag vuur zo'n 3 minuten doorgaren onder af en toe roeren.
- Neem van het vuur en laat 5 minuten afkoelen. Verhit intussen de frituurpan tot 180°C.
- Breek het ei in een kommetje en klop dit los met een vork. Voeg het ei toe aan het beslag en roer direct goed door. Enige snelheid hierbij is wel nodig omdat je je ei niet wilt laten garen door de resthitte van het beslag.
- Schep het beslag in een spuitzak met kartelmondje. Wanneer je geen spuitzak hebt kun je eventueel ook een plastic zakje gebruiken.
- Zet een schaaltje klaar en meng hierin de suiker en kaneelpoeder voor de suikerlaag. Zet ook een bord klaar met wat keukenpapier erop.
- Knijp slierten uit je spuitzak en laat deze direct in het frituurvet zakken. Je kunt ze van je spuitzak afsnijden met een mes of af knippen. Bak er niet teveel tegelijk, de churros moeten ruimte hebben om te 'zwemmen'.
- Bak de churros in enkele minuten goudbruin, zo'n 2 minuten per churro. Laat uitlekken op het bord met keukenpapier. Bak nu de volgende 'batch' churros.
- Als de churros nog wat warm zijn, haal je ze door de suiker/kaneel mix.
- Smelt intussen de chocolade met de room tot een chocoladesaus. Afhankelijk van je voorkeur kun je meer of minder room toevoegen. Hoe meer room, hoe losser de saus is. Voor mij was de 1:1 verhouding het beste.
- Serveer de churros met de chocoladesaus en optioneel een lekker bolletje ijs.
- Smakelijk!
Volg je me al op social media?
Facebook / Instagram / Pinterest
Of tag @knoeienmetinge.nl of #knoeienmetinge als je iets van mijn blog maakt.