Poke bowl met garnalen

door Inge

Ik ben geen trendsetter. Nooit geweest en ik zal het nooit worden. Nieuwe trends moeten bij mij vaak even inwerken voordat ik ze kan omarmen. Of dat nou kledingtrends, nieuwe series of foodtrends zijn. De buddha, sushi en poke bowls zijn inmiddels al lang weer trend af. Volgens mij waren ze dat twee jaar geleden al trouwens. Dus dat er nu pas dit recept voor poke bowl met garnalen op mijn blog verschijnt bevestigt denk ik wel mijn punt.

Toch eet ik regelmatig een soortgelijke bowl. Die maak ik echter zelden zelf. Meestal bestel ik een poke bowl als ik geen zin heb om te koken. Hier in het zuiden is het aanbod poke bowls niet heel denderend, dus ik bestel hem eigenlijk altijd op dezelfde plek. En lekker dat ie is. Dus laat ik nou net geïnspireerd zijn om exact die pokebowl na te maken toen ik voor de swiepswoepswap van deze maand een poke bowl bij Eet Reis & Onderwijs op de blog zag staan. Ook zij maakte geen traditionele poke bowl, maar juist eentje met sticky chicken, asperges & broccoli. De poke bowl uit dit recept is ook verre van traditioneel door de gebakken garnalen. Ik noem deze poke bowl trouwens liever een sushi bowl, gezien hij nu weinig meer met Hawaii te maken heeft (waar de originele poke bowl vandaan komt). Hij lijkt eerder op een van mijn favo sushirollen.

Maar hoe je het beestje ook noemt, lekker vonden wij hem absoluut! Ook Pim, die normaal toch liever echte sushi heeft. Hij roemde dit gerecht vanwege de smeuïgheid die ik creëerde middels de soy topping & sriracha mayo. Natuurlijk zijn ook hier weer tal van variaties mogelijk. Maar voor wie liever geen rauwe vis eet, bijvoorbeeld vanwege een zwangerschap of omdat hij dat simpelweg niet zo lekker vindt, is deze pokebowl met garnalen wel echt een fijne vervanging! Of als je gewoon net als ik van gebakken garnaal houdt.

Wel zin in krokante garnalen, maar niet in deze pokebowl? Eerder maakte ik al Chinese buns met krokante garnalen en hoisinsaus.

Variaties op de sushibowl

Mocht je nou willen experimenteren met een sushibowl (of pokebowl), dan zijn dit nog andere toppings die je regelmatig voorbij ziet komen. Vervang een en ander om jouw eigen stijl bowl te maken:

  • Edamame /sojaboontjes
  • Ananas
  • Verse, rauwe vis zoals tonijn of zalm (sashimi kwaliteit)
  • Krab of surimi sticks
  • Gebakken kip (‘gewone’ of kipschnitzels)
  • Wasabi mayo
  • Viskuit/zalmeitjes
  • Zeewier
  • Radijsjes
  • Bosui
  • Rode peper
  • Nori vellen of vlokken
pokebowl met garnalen
pokebowl met garnalen
sushibowl met garnalen

Poke bowl met garnalen

Print
Porties: 2 personen Voorbereiden: Bereidingstijd:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Beoordeling: 5.0/5
( 1 stemmen )

Ingrediënten

  • 250 gram sushi rijst
  • 3 el rijstazijn
  • 1 el suiker
  • zout
  • 1 el mayonaise
  • 1 tl sriracha
  • 1 el soy topping (saitaku)
  • 1 eetrijpe mango
  • 1 avocado
  • halve komkommer
  • handvol wortelreepjes
  • handvol zeekraal
  • sesamzaadjes (wit en/of zwart)
  • 200-250 gram rauwe garnalen
  • 2 el bloem
  • 6 el panko broodkruim
  • 1 ei
  • plantaardige olie

STAPPENPLAN

  1. Doe de bloem, het ei en het broodkruim in 3 aparte bakjes. Roer het ei los met een vork. Doe wat zout bij het panko broodkruim.
  2. Haal de garnalen achtereenvolgens door de bloem, het ei en het broodkruim en leg op een plaat met bakpapier. Zet de gepaneerde garnalen zo'n 30 minuten in de vriezer.
  3. Kook de sushirijst zoals aangegeven op de verpakking. 
  4. Verhit de rijstazijn met de suiker en wat zout totdat alle suiker is opgelost. Laat iets afkoelen en voeg dit dan bij de gekookte sushirijst. Roer goed door elkaar en verdeel over de borden.
  5. Schil de mango en avocado en snij samen met de komkommer in stukjes of reepjes.
  6. Meng de mayonaise met de srirachasaus.
  7. Verdeel de mango, avocado, komkommer, wortelreepjes en zeekraal over de borden. 
  8. Verhit intussen een koekenpan met een flinke laag olie van zo'n 1 cm.
  9. Haal de garnalen uit de vriezer en bak deze in de olie in zo'n 2-3 minuten goudbruin. Keer halverwege.
  10. Verdeel de garnalen over de borden.
  11. Schenk er de mayonaise en soy topping over en bestrooi met sesamzaadjes.
  12. Smakelijk!

NOTITIES

Om mooie strepen te maken met de mayonaise, doe je hem in een plastic (brood)zakje waar je vervolgens een klein puntje vanaf knipt.

pokebowl met garnalen

Volg je me al op social media?

Facebook / Instagram / Pinterest

Of tag @knoeienmetinge.nl of #knoeienmetinge als je iets van mijn blog maakt.

Misschien vind je dit ook leuk

Plaats een reactie