Zo maak je de ultieme pizzarette tafel

door Inge

Onlangs ontving ik een pizzarette. Ik had er al veel van gehoord maar het nog nooit zelf gedaan. Stiekem ben ik niet de grootste pizza fan (raar he!) dus heb ik nooit zo de behoefte gehad om zo’n ding te kopen, maar een gegeven paard kijk ik niet graag in de bek. Dus ging ik aan de slag, en met succes. Ik nodigde mijn ouders uit om samen met mij en Pim te komen pizzaretten (staat dat woord al in de Dikke van Dale?). We haalden allerlei lekker beleg in huis en hebben heerlijk getafeld. Alle vier zijn we laaiend enthousiast geworden van de pizzarette. Het is echt een hele leuke afwisseling van de standaard gourmet avond en de pizza’s waren echt verrassend lekker. Nu is het sowieso wel waar dat zelfgemaakte pizza’s honderd keer lekkerder zijn dan de kant en klare diepvriesvariant, maar ik heb oprecht enorm gesmuld.

Ik testte de 6-persoons pizzarette. Je kunt hier makkelijk met 6 personen pizza’s in bakken. Er worden 6 spatels meegeleverd en ook een steker voor het deeg. De pizzarette zelf werkt gewoon op stroom, dus geen rare fratsen met brandend hout zoals in een ‘echte’ pizza oven. Ik wist niet goed of je dan wel dezelfde goudbruine korst zou krijgen op je pizza, maar ik was blij verrast dat dit wel degelijk zo was. Het kan wel echt even duren, wat lastig is als je echt honger hebt. Je bent dan al snel geneigd om je pizza te snel uit de pizzarette te halen, maar geloof me als je hem beter nog even kunt laten liggen. Je kunt de pizza op de spatel laten bakken, maar ook op de pizzarette zelf. Wij hebben beiden geprobeerd en er was uiteindelijk weinig echt verschil te merken. Als je ze op de spatels bakt kan het zijn dat ze in het begin een beetje plakken, probeer hem dus niet halverwege eraf te halen zolang de bodem nog niet gaar genoeg is.

De pizza’s zijn vrij klein, waardoor ze echt heel schattig zijn. Omdat een pizza er zo’n 5 minuutjes over doet om te bakken eet je dus vrij langzaam en in kleine porties. Ik had zelf het idee dat je jezelf dan uiteindelijk stukken minder volpropt dan met gourmetten (tenminste, er even van uit gaande dat iedereen zich, net als ik, helemaal vol vreet bij het gourmetten). We hebben zelfs nog een kommetje ijs na gegeten. 

In dit artikel vertel ik je welk pizza beleg ik gekozen heb, hoe ik het deeg gemaakt heb en ook welke hoeveelheden je ongeveer nodig hebt voor een pizzarette tafel voor 4 personen. Als laatste geef ik je wat inspiratie voor andere soorten pizza’s die je ook kunt proberen.

Het deeg

Ik heb voor vier personen een recept gebruikt met 500 gram bloem. Dat was voor ons ruim voldoende, er was aan het einde van de avond nog wat deeg over. Er zijn verschillende methodes om je deeg te maken. Je kunt een (relatief) snel deeg maken, dat maar kort hoeft te rijzen. Of je kunt voor een deeg kiezen wat 24-48u in de koelkast rijst. Beiden zijn natuurlijk helemaal prima en het ligt er maar net aan hoeveel tijd je hebt om te wachten. Als je de tijd hebt, dan raad ik je aan om voor de laatste methode te gaan. Mede foodbloggers koppel ‘Da noi’ zweert hierbij omdat dit het deeg makkelijker verteerbaar zou maken, en je hoeft dan minder gist te gebruiken. Dit is de methode die de Napolitani ook gebruiken. Kijk hier voor het recept. Heb je nou minder tijd, kijk dan eens naar dit recept van ‘Debs Bakery & Kitchen’. Je bent dan met zo’n 4 a 5 uur klaar met het deeg. Nogmaals, beide manieren zijn goed hoor. Misschien leuk om eens beide uit te testen om zo te zien welke jij fijner vindt.

Nadat je je deeg hebt gekneed, dat kan met de hand of met de machine, verdeel je het in kleine bolletjes. Van deze hoeveelheid deeg had ik 16 bolletjes gerold, maar die bleken uiteindelijk te groot. Dat is overigens ook helemaal niet erg, je kunt de restjes deeg gewoon weer samenvoegen en opnieuw kneden tot een geheel en weer verder uitrollen.

Bol de bolletjes op totdat je een gladde bovenkant hebt. Zo zet je het deeg op spanning waardoor het niet zo zal uitzakken. Hoe je dat doet zie je onder andere in dit filmpje. Je kunt er ook voor kiezen om het deeg niet al te verdelen in bolletjes. Je rolt dan later een grotere deeglap uit en steekt de pizza’s dan uit de grote lap deeg. Bij de pizzarette zit standaard een steker waarmee je het deeg op de juiste maat uitsteekt.

Ik koos er zelf voor om tijdens het pizzaretten de deegbolletjes uit te rollen en uit te steken, maar je kunt dit ook al net van tevoren doen. Je houdt dan meer tijd over voor je gasten. Zorg er wel voor dat je voldoende bloem op het deeg hebt zodat de plakjes niet aan elkaar gaan plakken. Of laat iedereen zelf aan tafel het deeg rollen, dat kan natuurlijk ook! Rol het deeg uit tot zo’n 3mm dikte.

pizza deeg

De saus

Natuurlijk kan de basis tomatensaus niet ontbreken tijdens een pizzarette avond. De tomatensaus heb ik gemaakt door een pot goede kwaliteit passata (bijvoorbeeld van Mutti) met rode ui, knoflook en italiaanse kruiden te mengen. Pel en snipper de rode ui en knoflook fijn. Fruit de ui en knoflook aan op middelhoog vuur. Zodra ze glazig zijn voeg je de passata en italiaanse kruiden toe en laat je het geheel zo’n 20 minuten met deksel op de pan pruttelen op laag vuur. Roer af en toe door. Breng eventueel op smaak met peper en zout.

Naast een tomatensaus serveerde ik ricotta, zodat je ook een pizza bianca kunt maken. Ik vind dat zelf een lekkere afwisseling, zeker met bepaalde toppings.

Het beleg

Qua beleg is het natuurlijk fijn om te variëren met verschillende toppings van groenten, vlees en vis. Voor wie dat lekker vindt kan zelfs fruit erbij serveren, zoals ananas of perzik. Maar heb je echte Italianen die komen pizzaretten, dan kun je dat beter achterwege laten haha. Er is nogal wat te doen om de pizza hawaï, voor wie dat nog niet mee had gekregen. Zie hieronder een lijst van toppings die ik serveerde tijdens mijn pizzarette avond. Sommige ingrediënten kun je beter even voorgaren, andere ingrediënten zijn juist lekkerder op na het bakken rauw op de pizza te doen. Dat zal ik aangeven per ingrediënt. Dat wil niet zeggen dat je het niet op een andere manier kunt doen, dit is hoe ik het prefereer. Van onderstaande ingrediënten heb ik telkens maar 1 verpakking gekocht van normale grootte. Dat was voldoende voor ons vieren. Een tip die ik je wel kan geven: doe niet teveel op je pizza. Hoe meer je op je pizza doet, hoe langer hij nodig heeft om te bakken. Bovendien komt dat de smaak van je pizza vaak niet ten goede. Kies 2 of 3 ingrediënten per pizza voor het optimale resultaat (bovenop de saus en kaas dan).

  • Venkel worst (haal de worst uit het vel en breek in stukjes)
  • (Venkel) salami of pepperoni 
  • Prosciutto (na het bakken op je pizza doen)
  • Tonijn uit blik (na het bakken op je pizza doen om uitdrogen te voorkomen)
  • Ansjovis
  • Een bol mozzarella (de maxi rol van 385 gram)
  • Een zakje mozzarella strooikaas
  • Een zakje parmezaanse kaassnippers (kan voor of na het bakken op je pizza)
  • Een zakje rucola sla (na het bakken op je pizza doen)
  • Cherry tomaatjes
  • Rode ui
  • Kastanje champignons (van tevoren even in de pan bakken)
  • (punt) Paprika (van tevoren even in de pan bakken)
  • Pesto
  • Truffel tapenade
  • Verse basilicum
pizzarette

De favoriete combinatie

Je kunt met bovenstaande ingrediënten natuurlijk eindeloos combinaties maken en iedereen aan tafel zal zijn eigen voorkeuren hebben. Toch was er 1 pizza die bij ons allemaal in de smaak viel. Voor deze pizza belegde ik het deeg met wat ricotta. Daarop smeerde ik flink wat truffel tapenade en belegde ik dit met de kastanjechampignons. Zo ging de pizza de oven in. Toen de pizza uit de oven kwam, topte ik hem af met prosciutto, parmezaanse kaassnippers en verse rucola. Echt heerlijk! De combinatie van warm en koud, de combinatie van aardse en romige smaken, afgetopt met de bittere rucola en het zoute vlees; heerlijk!

pizza truffel

Andere inspiratie

Behalve deze vooral Italiaans geïnspireerde pizzarette tafel is er natuurlijk nog veel meer mogelijk! Je kunt sowieso nog andere ingrediënten toevoegen aan deze tafel, zoals aubergine, olijven, artisjok, zeevruchten of courgette. Maar je kunt het ook over een volledig andere boeg gooien. Wat dacht je van een zoete pizza? Dan krijg je een soort dessert pizza met bijvoorbeeld mascarpone en chocolade of aardbeien. Of kijk eens naar deze pizza met ananas, mascarpone en pistachenoten van Debs Bakery & Kitchen.

Maar ook met hartige pizza’s kun je nog veel meer kanten uit. Denk eens aan de meer Amerikaans geïnspireerde pizza’s, met bijvoorbeeld meatballs, barbecue chicken, chicken alfredo of creamy bacon. Of ga juist voor Midden-Oosterse varianten zoals Lahmacun (Turkse pizza), pide’s of Manoushe. De laatste optie die ik je geef is om voor flammkuchen te gaan; pizza van flinterdun deeg dat belegd wordt met creme fraiche en toppings, in plaats van tomatensaus.

pizzarette recepten

Dit bericht is in samenwerking met Pizzarette, lees hier mijn disclaimer.

Volg je me al op social media?

Facebook / Instagram / Pinterest

Of tag @knoeienmetinge.nl of #knoeienmetinge als je iets van mijn blog maakt.

Misschien vind je dit ook leuk

Plaats een reactie