De facebook-groep ‘Foodbloggers’ is een groep voor en door foodbloggers. Elke maand organiseert de groep een ‘foodblogswap’. Deze maand deed ik voor het eerst mee. De bedoeling is dat elke foodblogger die zich aanmeld een ander foodblog toegewezen krijgt. Je kiest een recept uit van het blog en geeft er je eigen twist aan. Ik had deze maand de eer om een gerecht te kiezen van het blog ‘Ellouisa cooking’, en zo ontstond dit gerecht voor Turkse pide.
Ellouisa’s blog gaat al enkele jaren langer mee dan mijn blog en staat vol met heerlijkheden, waaronder veel gerechten uit de Marokkaanse & Turkse keuken. Dat sprak me meteen aan! Ik ben ontzettend fan van beide keukens maar heb er zelf nog niet heel veel ervaring mee. Toen mijn oog viel op de ‘Peynirli Pide’ (letterlijk: kaasbrood) wist ik gelijk dat dit het recept ging worden ter inspiratie voor deze foodblogswap. Ik heb namelijk ruim een jaar geleden, toen ik in Köln was voor het concert van Adele, voor het eerst een pide op en was toen ook erg verrast. Het is vergelijkbaar met pizza, maar dan net weer even anders. En net als pizza kun je het beleggen met wat je maar wilt. Ellouisa maakte dus echte kaasbroodjes (of ook wel kaasbootjes gezien de vorm), die enkel met kaas belegt zijn zoals de naam al zegt en daarnaast meer ‘fingerfood’ was. Ik maakte de pides iets groter en belegde ze met andere toppings, zodat ik ze makkelijk als avondeten kon serveren. Zeker met een frisse salade on the side is dit een perfecte afwisseling voor de avondmaaltijd. Ik ben fan! Volgende keer zou ik ze iets dunner uitrollen, en natuurlijk weer andere toppings kiezen voor de afwisseling, maar het is zeker voor herhaling vatbaar!
Bereidingstijd: ~30 min (+1,5u rijstijd + 15min oventijd) Moeilijkheid (1 t/m 5): **
Ingrediënten voor 4 grote pides:
Deeg:
- 500 gr bloem
- 1 zakje instantgist
- 1 tl suiker
- 1 tl zout
- 1 tl bakpoeder
- 4 el olijfolie
- 250-330 ml lauwwarme melk
Vulling:
- 1/2 courgette
- 3 champignons
- 1 rode ui
- 1 blikje tonijn
- 1 bol mozzarella
- 1 blok feta of turkse kaas
- 1 eiwit
- peper
- optioneel: verse kruiden
Extra:
- optioneel: sesamzaadjes
- 2 eidooiers
- 2 tl melk
Stappenplan:
Meng bloem met gist, bakpoeder, suiker en zout. Voeg de olie toe en meng erdoor.
Dan beetje bij beetje de lauwwarme melk toevoegen tot je een samenhangend deeg hebt.
Kneed 10-15 minuten tot het zacht en soepel is.
Doe het deeg in een licht ingevette kom en dek af met een schone theedoek. Laat een uur rijzen op de warmste plek in huis (dus niet op de tocht of in de garage).
Prak de witte kaas en scheur de mozzarella in kleine blokjes. Meng dit samen met het eiwit en breng op smaak met peper. Zout is overbodig omdat de kaas al zout is. Optioneel kun je nog (verse) kruiden erdoor doen, zoals peterselie of bieslook.
Verdeel dan het gerezen deeg in 4 bollen. Rol elk bolletje uit tot een ovaal en leg er een kwart van de kaasvulling op. Dit kan met de hand of met de deegroller. Probeer het zo dun mogelijk uit te rollen. Het zal later namelijk nog verder rijzen en dus dikker worden. Die van mij waren stiekem net aan de dikke kant, volgende keer zou ik ze dunner maken.
Vouw de uiteinden naar elkaar toe en knijp goed samen. Maak eventueel het deeg licht vochtig op de puntjes waar je ze samenknijpt, dan hechten ze beter. Herhaal dit ook met de andere 3 bollen deeg.
Laat de pides nog een half uur rijzen.
Verwarm intussen ook de oven voor op 200°C en bereid de rest van de toppings.
Ik koos ervoor om de pide te beleggen met courgette, champignon, rode ui en tonijn, omdat ik dit allemaal nog in huis had en het op moest. Je kunt je pide beleggen met wat je maar wilt, eigenlijk net zoals een pizza.
Bestrijk dan de randen met een mengsel van het eigeel en melk. Strooi de sesamzaadjes op de randen.
Bak de pides 10-15 minuten of totdat ze goudbruin zijn. Strooi nog eventueel extra verse kruiden erover.
Smakelijk!