Frietje rendang met kurkuma mayonaise

door Inge

Alle frietmonsters opgelet: dit frietje rendang wil je maken! Ik maakte onlangs een flinke portie rendang (naar eigen recept uiteraard) en stopte een deel ervan in de vriezer. Dat krijg je als je thuis maar met z’n tweetjes bent. Of althans, we zijn met z’n drietjes inmiddels maar Jip eet nog niet met de pot mee. 1x koken, 2x eten. Dat is hoe ik het tegenwoordig vaak doe. En ik zoek dan naar manieren om de tweede keer net ietsje anders te maken, zodat we niet te vaak hetzelfde eten. Daar hou ik namelijk niet zo van.

De eerste helft van de portie rendang aten we ‘zoals gewoonlijk’, met pandan rijst en sajoer boontjes. De andere helft aten we deze keer dus met frietjes, tenminste, dat was de bedoeling. Omdat onze week weer eens anders liep dan gepland heb ik uiteindelijk de rendang ingevroren. Week na week stond dit frietje rendang op ons weekmenu, maar telkens liep onze week uiteindelijk anders dan gepland en bleef de rendang dus steevast in de vriezer liggen. 

Inmiddels is het er eindelijk van gekomen! Maar goed ook, want dit frietje rendang bleef al die tijd maar door mijn hoofd spoken. En wat hebben we gesmuld ervan! Het smaakte nog beter dan ik in mijn hoofd had! De kruidige kurkuma-mayo erbij en dan de licht zure rode ui maakte het een fijn geheel. Ik strooide er wat gebakken uitjes op voor extra crunch. Maar als je je frietjes goed genoeg bakt zit er natuurlijk al crunch in je gerecht. Maar meer crunch is natuurlijk sowieso altijd beter!

Pim noemde dit gerecht zelfs een soort Indo-variant van de kapsalon. Nou, als dat geen compliment is! En dat terwijl er niet eens kaas en kebab in zit. Ohja, je kunt dit natuurlijk ook patatje rendang noemen, maar hier in het zuiden heet het nog steeds friet. 

frietje rendang
Patatje rendang
patatje rendang met kurkuma mayonaise

Frietje rendang met kurkuma mayonaise

Alle frietmonsters opgelet: dit frietje rendang wil je maken! Ik maakte onlangs een flinke portie rendang (naar eigen recept uiteraard)… recept rendang, friet, patat, indonesisch, indisch, streetfood European Print
Porties: 2 personen Bereidingstijd:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Beoordeling: 5.0/5
( 2 stemmen )

Ingrediënten

  • 0,5 portie rendang 
  • 500 gram friet (airfryer/oven of frituur)
  • 3 el mayonaise
  • 0,5 tl kurkumapoeder
  • 2 el citroensap
  • zout
  • 125 ml appelazijn
  • 1 el suiker
  • 1 rode ui
  • Optioneel: gebakken uitjes
  • Optioneel: 1 komkommer

STAPPENPLAN

  1. Pel de ui en snij in dunne ringen.
  2. Verwarm de appelazijn met de suiker, een flinke snuf zout en 125 ml water in een pannetje. Zodra dit warm is (hoeft niet heet/kokend) en de suiker is opgelost voeg je de rode ui toe. Laat dit minimaal 15 minuten staan.
  3. Bak de frietjes zoals aangegeven op de verpakking.
  4. Meng de mayonaise met het kurkumapoeder en de citroensap en een snufje zout.
  5. Verwarm de rendang. Wanneer hij te droog is kun je wat water of kokosmelk toevoegen om hem wat natter te maken.*
  6. Indien je er komkommer bij serveert, snij deze dan in partjes. Haal eventueel de zaadlijsten eruit.
  7. Laat de gepekelde rode ui uitlekken.
  8. Serveer de frietjes met de rendang, kurkuma mayonaise en de gepekelde rode ui. Bestrooi optioneel met wat gebakken uitjes.
  9. Smakelijk!

NOTITIES

* Rendang leent zich goed om in te vriezen. Het kan echter zo zijn dat hij wat vocht verloren is wanneer je hem dan opnieuw opwarmt. Dit was bij mij het geval. Wanneer je de rendang vers hebt gemaakt zal dit niet nodig zijn.

frietje rendang met kurkuma mayonaise

Volg je me al op social media?

Facebook / Instagram / Pinterest

Of tag @knoeienmetinge.nl of #knoeienmetinge als je iets van mijn blog maakt.

Misschien vind je dit ook leuk

Plaats een reactie