Pizza, maar dan anders. Ik ben zelf niet zo’n fervent pizza liefhebber, maar deze pizza-twin gaat er bij mij wel in. Heerlijk knapperige dunne bodem en een lichte topping maken dit tot een smulgerecht.
Bereidingstijd: ~30 min (+1u rijstijd+ 20min oventijd) Moeilijkheid (1 t/m 5): **
Ingredienten voor 2 flammkuchen:
- 200 gram bloem
- 2 gram zout
- 7 gram droge gist
- 2 el olijfolie
- 125 gram creme fraiche
- 125 gram sour cream
- 75 gram geraspte oude kaas
- peper en (zee)zout
- 1 tl nootmuskaat
- 1 courgette
- een paar kastanjechampignons
- 1 sjalot-ui
Extra benodigdheden:
- Keukenmachine of mixer met deeghaken (geen must, wel handig)
- Mandoline (geen must, wel handig)
- Deegroller
- 1 vel bakpapier
Stappenplan:
Meng in de keukenmachine (met deeghaken) het meel met het zout door elkaar en maak daarna een kuiltje in het midden.
Meng in een ander kommetje het gist met ongeveer 150 gram water en giet dit in het kuiltje. Laat de keukenmachine even op een rustig standje draaien totdat het meel langzaam wordt opgenomen door het water. Giet daarna de olijfolie erbij en laat doordraaien totdat er een mooi deeg is gevormd. Als het deeg te nat is kun je wat extra bloem toevoegen, lepel voor lepel, totdat het mengsel droog genoeg is. Het deeg is goed als het bijna niet meer aan je vingers blijft plakken. Doe daarna het deeg in een kom en dek deze af met een vochtige theedoek. Laat dit minimaal 1u staan zodat het deeg kan rijzen. Het deeg zal dan minimaal 2x zo groot worden, dus zorg ervoor dat de kom groot genoeg is hiervoor.
Verwarm de oven voor op 180°C.
Bestrooi een schoon aanrecht met bloem en neem de helft van je deeg. Bestrijk je deegroller ook met bloem en rol het deeg uit tot een dunne plak. Doe intussen ook bakpapier op je bakrooster en leg daar het uitgerolde deeg op. Je kunt dit doen door het deeg om je deegroller heen te rollen, en dan weer uit te rollen op het bakrooster.
Meng in een kommetje de sour cream, creme fraiche, de helft van de oude kaas, peper, zout en nootmuskaat door elkaar. Smeer hiervan een dun laagje over het deeg heen.
Snij met een mandoline de courgette, champignons en sjalot in dunne reepjes. Strooi dit over de flammkuchen heen en bestrooi dan met de rest van de kaas.
Bak de flammkuchen af voor ongeveer 20 minuten, totdat de randjes goudknapperig zijn.
Je kunt natuurlijk ook varieren met andere toppings. De traditionele flammkuchen wordt gemaakt met ui en spek, maar je kunt alle kanten op met allerlei soorten vis, vlees of groenten.