Citroen ricotta wafels met gekarameliseerde appel

door Inge

Deze ricotta wafels met gekarameliseerde appel en maple syrup zijn echt geniaal lekker. Toch eten wij zelden zo luxe voor ontbijt, brunch of lunch. We vallen al snel terug op een tosti, afbakbroodje of worstenbroodje. Natuurlijk omdat dat ook echt geniaal lekker is. Ook wel een beetje uit gemakszucht. Maar zo heel af en toe, zoals afgelopen weekend, was het tijd voor een luxe brunch. 

Voor de swiepswoepswap van deze maand mocht ik koken van ‘Cooking Queens‘; moeder en dochter met een passie voor koken en bakken. Voor wie niet weet wat de swiepswoepswap is trouwens, dat snap ik heel goed. Het is iets dat door ‘Mandy and more’ in het leven is geroepen via instagram. Het komt erop neer dat iedereen een andere foodblog of instagram-pagina met recepten krijgt toegewezen en dan daar iets van kookt. Dat kan 1 op 1 nagemaakt worden, maar ook een geheel eigen interpretatie van het originele recept. Helemaal namaken van recepten zit niet helemaal in mijn genen, dus ik geef er altijd mijn eigen draai aan. De ene keer wat meer, de andere keer maar heel subtiel. Deze keer gaf ik er best wel een flinke draai aan.

Het was even zoeken naar het recept wat ik wilde maken, omdat er zoveel keuze is en ik nou eenmaal #teamkeuzestress ben, maar toen ik eenmaal het menu kopje ‘breakfast’ aanklikte wist ik meteen dat ik raak zat. Ik bedacht me dat ik nog niet heel veel ontbijtrecepten op de blog heb staan dus daar kon ik mooi eens wat lekkers voor verzinnen. Ik koos uiteindelijk voor de vanille wafels. De dames serveren de vanille wafels met gemengd fruit en poedersuiker, wat natuurlijk ook heerlijk is. Maar om er mijn eigen draai aan te geven ging ik voor een herfstigere variant. 

Ik verving de amandelmelk en een deel van de olie door ricotta en citroenrasp en -sap en maakte er gekarameliseerde appelschijven bij. Samen met gehakte pistachenoten en wat maple syrup (de Canadese variant van schenksiroop) was dit een geniaal ontbijtje. Uit onderstaand recept kreeg ik 4 wafels. Pim heeft er 2 opgegeten als brunch, ik had na 1 wafel wel voldoende ontbeten. Dus afhankelijk van hoe veel jullie eten kun je hier met 2 tot 4 personen van eten. Heb je nou geen wafel ijzer, dan kun je van dit beslag ook pannenkoekjes maken in de pan. Toch liever een hartige variant van wafels? Ik maakte eerder ook al deze hartige brunchwafels met avocado & chorizo, die ook echt heerlijk waren!

ricotta citroen wafels met gekarameliseerde appel en pistache
wafels bakken
ricotta ontbijtwafels met gekarameliseerde appel

Ricotta wafels met gekarameliseerde appel

Print
Porties: 2-4 personen Bereidingstijd:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Beoordeling: 5.0/5
( 1 stemmen )

Ingrediënten

 • 1 ei
 • 1 bakje ricotta (250 gram)
 • 160 gram bloem (ik gebruikte 80 gram patentbloem en 80 gram amandelmeel)
 • 1 rijpe banaan
 • 1 el suiker
 • 1 tl vanille aroma
 • 1 tl bakpoeder
 • 2 el plantaardige olie
 • 1 citroen
 • snufje zout
 • 1 of 2 appels (goudreinetten bijvoorbeeld)
 • 1 el roomboter
 • 1 handje ongezouten pistachenoten
 • maple syrup

STAPPENPLAN

 1. Meng de bloem met de suiker, bakpoeder en zout.
 2. Pel de banaan en prak fijn.
 3. Voeg het ei, de ricotta, 1 el olie en het vanille aroma toe aan de banaan en meng door elkaar.
 4. Meng het bloemmengsel erdoor heen totdat je een vrijwel egale mix hebt.
 5. Was de citroen en rasp de schil. Pers ook een helft uit. Voeg de citroenrasp en sap toe aan de mix.
 6. Verwarm het wafelijzer met een beetje olie en schep er wat beslag op. Ik heb een wafelijzer voor 2 wafels en heb in totaal 4 wafels van dit beslag gemaakt. 
 7. Was intussen ook de appels en snij in plakken van net geen centimeter dik. Haal het binnenste uit de schijven.
 8. Verwarm een koekenpan met de boter en bak hierin de appelschijven op middelmatig vuur. Draai ze na 1-2 minuten om.
 9. Voeg dan een scheutje maple syrup toe aan de appels en draai ze nogmaals om. Als ze mooi goudbruin en zacht zijn kun je het vuur laag zetten of uitdraaien.
 10. Hak intussen de pistachenootjes grof.
 11. Zodra de wafels klaar zijn, verdeel je ze over de borden. Schep er wat appelschijfjes op en bestrooi met de pistache nootjes. 
 12. Schenk er nog wat maple syrup overheen.
 13. Smakelijk!
ontbijtwafels met appel en pistache

Volg je me al op social media?

Facebook / Instagram / Pinterest

Of tag @knoeienmetinge.nl of #knoeienmetinge als je iets van mijn blog maakt.

Misschien vind je dit ook leuk

Plaats een reactie