Ik deelde onlangs al deze patatas bravas, die ik maakte als onderdeel van een tapasdiner. Als onderdeel van datzelfde diner maakte ik ook deze knoflookgarnalen uit de oven. Wanneer er in een restaurant ergens knoflookgarnalen op het menu staan, zal Pim of ik ze steevast bestellen. Heerlijk met een beetje brood om lekker te dippen. Ik denk dat Pim zelfs zo een hele schaal in z’n uppie op kan. Maar ik geef hem geen ongelijk hoor. Want knoflookgarnalen zijn echt heerlijk. Maar toch had ik ze nog niet eerder zelf gemaakt. Op een warme zaterdagavond kwam daar dus verandering in.
Ik had door het warme weer al weken niet echt uitgebreid gekookt en het begon weer even te kriebelen. Maar omdat mijn hersenen even met het hitteplan rekening houden kon ik even niet extreem creatief gaan. Dus dan maar even minder origineel, maar zeker niet minder lekker! Ik koos ervoor om een ietsje pittigere variant van knoflookgarnalen te maken, door toevoeging van wat extra spices. Ik merk dat ik steeds vaker pittiger eet. Maar don’t worry, de heetheid van deze garnalen is echt heel erg goed te doen hoor! Je hebt geen liters wijn of sangria nodig om het af te blussen, hoewel ik geen nee zou zeggen tegen een liter sangria uiteraard.
Het toffe van deze knoflookgarnalen? Je hebt er amper werk aan! Marinade maken, paar uurtjes marineren, en afbakken in de oven. Klaar is kees, een kind kan de was doen. Heel erg goed voor te bereiden dus ook, zodat je alleen het afbakken nog ter plekke moet doen. Daarom dus ook een goede toevoeging aan een dinner party, als voorgerecht of als onderdeel van een tapasmenu. Lekker met wat brood om de olie mee op te soppen.
Ingrediënten
- 250 gram grote, rauwe garnalen (mag uit de diepvries, gepeld)
- 1 el worcestershiresaus
- 3 el sweet chili saus
- 2 tl sriracha (eventueel te vervangen door 2 tl chilipoeder)
- 4 tenen knoflook
- 30 gram roomboter
- 1 tl paprikapoeder
- 4 el olijfolie
- 1 el gedroogde oregano
- verse peterselie
STAPPENPLAN
- Ontdooi de garnalen, indien je diepvriesgarnalen gebruikt.
- Hak de knoflook fijn, of pers uit in een knoflookpers.
- Doe de knoflook met de sriracha, boter, olie, chilisaus, worcestershiresaus, oregano en paprikapoeder in een steelpannetje. Breng het geheel aan de kook en draai het pitje laag. Laat de marinade enkele minuten doorpruttelen en roer af en toe door. Zet daarna het vuur uit en laat flink afkoelen totdat je er met je vinger in kunt en jezelf niet verbrandt.
- Doe de garnalen in een ovenbestendige schaal.
- Schenk er de marinade overheen. Bedek de schaal met folie en zet in de koelkast om te marineren, zo'n 2-3u.
- Verwarm de oven voor op 200°C.
- Haal de ovenschaal met garnalen uit de koeling en gooi de folie weg.
- Bak de knoflookgarnalen in de oven voor ongeveer 14 minuten.
- Hak intussen de peterselie grof.
- Haal de knoflookgarnalen (voorzichtig) uit de oven en bestrooi met de verse peterselie.
- Eventueel kun je nog wat citroensap erover druppelen. Lekker met brood erbij om mee te dippen.
- Smakelijk!
NOTITIES
Serveer met brood en dip deze in de olie
Volg je me al op social media?
Facebook / Instagram / Pinterest
Of tag @knoeienmetinge.nl of #knoeienmetinge als je iets van mijn blog maakt.
7 reacties
Hoi inge, ik kon eigenlijk alleen normale grote garnalen vinden, ze zijn wel rauw. Moet ik de baktijd aanpassen?
Hi Maud,
Dat is lastig te oordelen zonder ze te zien, maar probeer anders eerst eens 8 minuten. Pak er dan eentje uit en snij deze door. Als hij nog wat doorzichtig uitziet van binnen, dan mogen ze nog een beetje langer. Zijn ze niet meer doorzichtig, dan zijn ze gaar.
Succes!
Vanavond deze garnalen gemaakt! Ze waren echt super lekker! Thanks voor het recept! 🙂
Hi Sophie,
Wat goed om te horen dat jullie gesmuld hebben! Leuk dat je een reactie achterlaat 🙂
Leuk recept. Met stokbrood. Smullen!
Heel lekker, we kwamen er een beetje laat achter dat je voor dit recept de boel moet marineren. Dit hebben we dus overgeslagen maar alsnog was het erg lekker! Ow en de rauwe Gamba’s waren op dus we hebben voorgekookte gebruikt! Ben benieuwd als dit al lekker was hoe lekker jou recept eigenlijk hoort te zijn.
Bedankt
Dit recept als richtlijn gebruikt maar dan met extra grote gambas 1 kilo. Wel nog extra knoflookolie toegevoegd voor extra volume voor de dip, met knoflookbrood! Zeker een aanrader