Smores ijs

door Inge

Zelf ijs maken vind ik toch zo leuk om te doen! Pim vindt het uiteraard ook erg leuk, want die mag het meestal opeten. Ik ben namelijk stiekem niet zo’n ijsfanaat, want ik hoor eigenlijk bij team hartig. Pim daarentegen… Maar voor dit smores ijs maak ik graag een uitzondering. Want alles met marshmallows erin vind ik eigenlijk lekker. 

Smores ken ik uit Amerika, waar ze het bij het kampvuur eten of op de barbecue. Smores zijn geroosterde marshmallows met koekjes & chocolade. Of eigenlijk zijn het S’mores, met apostrof. Anyhow. De marshmallow wordt op een stok geprikt en boven het kampvuur gehouden. Daarna wordt het met een stuk chocolade tussen twee graham crackers gestopt en opgepeuzeld. Graham crackers zijn de Amerikaanse variant van theebiscuitjes. Je weet wel, van die smakeloze dingen. Die kun je natuurlijk ook gebruiken in dit recept, maar ik koos voor galette wafels. Die vinden wij lekkerder. 

Wil je hem nog meer pimpen, dan kun je er ook voor kiezen om wat karamelsaus of wat alcohol zoals amaretto of baileys, toe te voegen. Ik maakte er dus een smores ijs van, want dat leek me lekker. En ik werd geïnspireerd door dit heerlijke snickers ijs van Duizend en 1 dag vanwege de foodblogswap van deze maand. Zij wakkerde mijn liefde voor zelf ijs maken weer aan met dit lekkere recept, dus ik wist al snel dat ik ook weer ijs wilde maken. 

Recent nog aten we smores van de barbecue. Die maak je door chocolade in een vuurvaste pan of schaal te doen en daar marshmallows overheen te verdelen. Zet deze in je barbecue totdat de marshmallows mooi geroosterd zijn. Met je theebiscuitjes schep je vervolgens de geroosterde goodness op je koekje en zo eet je het op. Het is dan dus meer een soort smores dip. Ook dit kun je natuurlijk pimpen met alcohol of karamel. Anyway, die smores waren dus de aanleiding voor dit smores ijs.

Marshmallows voor smores ijs

Eigenlijk was het mijn bedoeling om zo’n pot marshmallow fluff te kopen. Je hebt het misschien wel eens in de supermarkt zien staan tussen de pindakaas en chocopasta. Het is eigenlijk zachte, fluffy marshmallow in een potje voor op de boterham. Maar dat leek me echt perfect voor in dit ijs. Helaas hadden drie supermarkten in mijn omgeving geen fluff meer in het assortiment, dus ik greep naar de oude bekende marshmallows. Die roosterde ik dus en dit deed ik door het ijs. Dat werkt ook helemaal prima overigens, en je proeft het ook echt heel goed in het ijs. Maar het is wel een zooitje.

Wat je ook zou kunnen doen is zelf meringue schuim maken van eiwit en suiker. Dan heb je in principe hetzelfde, alleen niet geroosterd. Je zou het nog kunnen roosteren door de fluff te branden met een brulee brander. Had gekund, heb ik dus niet gedaan. Maar ook met zelfgemaakte meringue schuim denk ik dat dit smores ijs een winnaar zou zijn.

Ijsmachine of niet?

Ik heb thuis een kleine ijsmachine. Echt geen heel fancy ding hoor, gewoon een simpele. Ik zocht hem even voor je op en het is deze ijsmachine van Krups (affiliate link). Die bak doe je zo in de vriezer en binnen een minuut of 10 heb je zo je ijs gedraaid, vrij van ijskristallen. Er zijn ook goedkopere ijsmachines te krijgen, maar daar heb ik dus geen ervaring mee. Oh, over die affiliate link van hierboven gesproken. Wanneer jij via deze link iets koopt (mag ook iets anders dan de ijsmachine zijn), dan krijg ik daar een bepaald percentage van. En het kost jou niks extra’s! Mooi meegenomen om je medemens een beetje te steunen toch?

Als je niet in een ijsmachine wilt investeren kun je ook ijs zonder ijsmachine maken. Wat je dan doet is de ijsmix invriezen en elke 20 minuten doorroeren, totdat het geheel goed bevroren is. Door het doorroeren voorkom je dat ijskristallen zullen vormen. Een beetje ijskristal kan nog steeds wel ontstaan, maar ik denk dat dat minimaal is. Zeker weten doe ik het overigens niet, want ik heb zelf deze methode nog nooit geprobeerd. 

Andere ijssmaken dan smores ijs

Ben je niet overtuigd van dit smores ijs (wat ik echt heel raar zou vinden), dan heb ik nog andere ijsrecepten op de blog staan. Mijn favoriet blijft dit rozemarijn ijs. Ik heb ook een sorbet ijs recept op de blog staan die je zeker eens wilt proberen. Dit aardbeien sorbetijs met basilicum is echt hemels goed. En als je verzoekjes hebt voor andere ijssmaken, dan stuur me een berichtje via de contactpagina of social media!

smores ijs
smores ijs

S'mores ijs

Print
Porties: 10
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Beoordeling: 5.0/5
( 1 stemmen )

Ingrediënten

  • 250 gram volle melk
  • 4 eidooiers
  • 100 gram fijne kristalsuiker of witte basterdsuiker
  • 250 gram slagroom (ongeklopt)
  • snufje zout
  • 250 gram marshmallows of een pot marshmallow fluff
  • 80 gram pure chocolate chips of een reep chocolade in stukjes gesneden
  • 8 kleine galette wafels of biscuitjes
  • 3 el chocolade dessert saus

STAPPENPLAN

  1. Klop de eidooiers met de suiker tot een romig, bijna wit geheel. Dit duurt een paar minuutjes.
  2. Verwarm de melk tot ongeveer 70 graden.
  3. Maak familie tussen de twee, door beetje bij beetje de melk al roerende bij het eigeel-mengsel te mixen. Hierbij is het belangrijk om te blijven mixen, zodat het ei niet gaat stollen.
  4. Verwarm deze mix au bain marie tot ongeveer 85 graden onder af en toe roeren. Het zal langzaam wat dikker gaan worden.
  5. Giet door een zeef om eventueel gestold ei eruit te halen en dek af met folie. Laat afkoelen en zet daarna in de koelkast om koud te worden.
  6. Verwarm de oven voor op 200 graden en doe de marshmallows in een ovenschaal. Rooster ze in de oven totdat ze mooi goudbruin en opgezwollen zijn. Zet de oven uit en de deur op een kiertje, maar laat de marshmallows in de oven staan zodat ze nog een klein beetje warm blijven.
  7. Haal de ijsmix uit de koelkast en doe dit in de ijsmachine. Laat de ijsmachine draaien totdat het ijs bijna klaar is.
  8. Breek de galette wafels in kleine stukjes en voeg deze, samen met de chocolate chips aan het ijs toe. Laat het ijs nog verder doordraaien totdat het helemaal goed is.
  9. Schep een laag ijs in een (diepvriesbestendige) bak. Schenk hier wat chocolade saus over & schep een deel van de marshmallows erop. Doe dan weer een laag ijs, chocolade saus & marshmallows erop en herhaal dit nog 1 keer, zodat je in totaal 3 lagen hebt.
  10. Laat het ijs in de vriezer verder opstijven. Na 1 a 2 uur kun je het eten.
  11. Smakelijk!

NOTITIES

Als je geen ijsmachine hebt kun je het ijs ook handmatig invriezen. Roer het ijs elke 20 minuten door totdat het goed bevroren is, om te voorkomen dat er ijskristallen vormen.

Volg je me al op social media?

Facebook / Instagram / Pinterest

Of tag @knoeienmetinge.nl of #knoeienmetinge als je iets van mijn blog maakt.

Misschien vind je dit ook leuk

Plaats een reactie