Gravad lax met dille, bietjes & gin

door Inge

Deze gravad lax met dille, bietjes & gin maakte ik als onderdeel van het voorgerecht voor kerst 2019. Ik heb hem destijds niet op de foto gezet dus kon ik het recept ook nog niet eerder delen. De swiepswoepswap van deze maand deed me weer aan dit recept denken, toen ik deze gravad lax bij Marjolein van Echte Gerechten zag. Ik wist dus gelijk dat dit het recept ging zijn dat ik wilde maken. 

Swiepswoepswap

Voor wie even niet meer weet wat de swiepswoepswap inhoudt: deze receptenruil is in het leven geroepen door Mandyandmore, waarbij bloggers een recept van een andere blogger namaken en hun eigen draai aan geven. Elke blogger wordt weer aan iemand anders gekoppeld, waardoor er een soort receptenruiltrein ontstaat. Ik werd gekoppeld aan Echte Gerechten, waar ik al eerder iets van gemaakt heb trouwens. In april maakte ik al deze aubergine lasagne gebaseerd op een recept van Marjolein.  

Gravad lax tips

Anyway, terug naar deze zalm. Deze keer maakte ik hem als onderdeel van een uitgebreide borrelplank. Dat vind ik zo lekker om als avondeten in het weekend te maken. Lekker met wat goede ham, kaasjes, smeersels en wat groentes om te dippen of een soepje vooraf. Bij het kerstmenu serveerde ik per persoon 2 plakjes van deze zalm met een paar toefjes van de mascarponecreme, een roggesnack en de kaas-garnaal bitterbal uit het bitterballenkookboek. Op Pinterest zie ik ook wel vaker een soort roosjes gemaakt van gravad lax voorbij komen, dat is natuurlijk ook erg mooi!

Voor de geschiedenis van dit klassieke Zweedse gerecht kun je het recept van Marjolein lezen, zij legt het uitgebreid uit. Wat ik wel nog even extra wil benadrukken is dat het echt belangrijk is dat de kwaliteit van de zalm goed is. Neem dus geen supermarkt-, of nog erger, diepvrieszalm voor dit recept! Haal echt kraakverse zalm bij de viskraam op de markt. Mijn stuk zalm werd letterlijk voor mijn ogen nog van de vis af gesneden, heerlijk! 

Ohja, en nog een tip. Gebruik echt verse rode bietjes, en niet van die voorgegaarde. Stiekem moest ik het met voorgegaarde bietjes doen omdat ik geen verse kon vinden om dat moment en daardoor is de zalm echt stukken minder roze geworden dan vorig jaar met kerst. Nu is dat roze vooral cosmetisch, en proef je de bietjes dus niet extreem goed terug in de zalm, maar ik was toch teleurgesteld toen ik de zalm ging snijden. Dus wil je echt een goed roze gradient effect op je zalm dan neem je beter echt verse bietjes. Dat ziet er toch fantastisch uit, die gradient van oranje naar roze. Lekker feestelijk!

gravad lax zalm dille bietjes gin
gravad lax zalm

Gravad lax met dille, bietjes & gin

Print
Porties: 4 personen Voorbereiden: Bereidingstijd:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Beoordeling: 5.0/5
( 1 stemmen )

Ingrediënten

 • ∼700 gram goede kwaliteit verse zalm, met huid
 • 200 g rauwe bietjes
 • 150 g zeezout
 • 50 g rietsuiker 
 • 50 ml gin
 • 45 gram verse dille (3 bakjes)
 • 1 citroen
 • 6 jeneverbessen, platgeslagen
 • 100 gram mascarpone
 • 3 el room
 • peper & zout
 • roggebrood / roggesnacks

STAPPENPLAN

 1. Zorg dat de zalm schoon is, dus geen graten of schubben meer heeft.
 2. Schil de bietjes en snij in grove stukken. Haal de blaadjes van 2 bakjes dille af, de stengels kun je weg doen. Doe de bietjes met het zeezout, rietsuiker, gin, dille en de jeneverbessen in een keukenmachine en maal fijn. Rasp ook de schil van de citroen en voeg dit ook toe. 
 3. Leg de zalm met de huidkant naar beneden in een schaal en giet de bietenmix er overheen.
 4. Bedek met wat vershoudfolie en leg er iets zwaars op, bijvoorbeeld een pak drinken.
 5. Leg de zalm nu 2 dagen in de koelkast om te pekelen. Eventueel kun je een keer tussendoor opnieuw wat van de bietenmix bovenop de zalm scheppen.
 6. Mix de mascarpone met de room. Hak de blaadjes van een takje dille fijn en meng dit er ook doorheen, evenals het sap van een halve citroen. Breng het op smaak met peper en zout en eventueel meer citroensap.
 7. Snij de blaadjes van de rest van de dille fijn en meng met het sap van de andere halve citroen. Haal de zalm uit de koelkast en spoel het bietenmengsel goed eraf. Scheur voorzichtig de huid los van de zalm, deze kun je weg gooien. 
 8. Smeer het dille-citroenmengsel boven over de zalm en serveer met de dille-mascarpone en roggebrood.
 9. Smakelijk!

Volg je me al op social media?

Facebook / Instagram / Pinterest

Of tag @knoeienmetinge.nl of #knoeienmetinge als je iets van mijn blog maakt.

Misschien vind je dit ook leuk

2 reacties

Ingrid 18 december 2020 - 14:38

Hoi Inge
Je site ziet er geweldig uit, maar kun je me helpen als ik de zalm met dille en bietjes wil maken is er dan een vervanger te bedenken voor gin? Heb veel drank in huis maar deze niet

Reply
Inge 18 december 2020 - 23:44

Hi Ingrid, je zou het ook met wodka kunnen doen maar ook zonder alcohol wordt ie vast lekker. Groetjes, Inge

Reply

Plaats een reactie