Je kunt deze chocolade cakesicles op twee manieren maken. Ik heb beide manieren geprobeerd en eigenlijk werken ze allebei prima als je secuur werkt. Bij de ene manier doe je de inhoudt in de cakecicle vorm invriezen, en dit dip je daarna in de gesmolten chocolade. Bij de andere manier doe je de chocolade al eerst in de vorm gieten, voordat je de inhoudt erin doet. Zie bij de stappen in het recept verder uitgelegd hoe het precies gaat. Of bekijk deze en deze youtube filmpjes om het verschil te zien.
Manier 1 of manier 2?
Zoals gezegd werken wat mij betreft beiden manieren prima voor deze chocolade cakesicles. Ik denk dat de eerste manier, de bevroren vulling dippen in gesmolten chocolade, wat simpeler is, en de tweede manier wat bewerkelijker. Bij de tweede manier krijg je echter wel een strakker resultaat aan de bovenkant. Maar die strakke laag zit dan weer niet echt aan de onderkant, zoals bij de eerste manier. Ook is het bij de tweede manier makkelijker om een dun laagje chocolade te krijgen, maar dit kan ook weer te dun zijn als je dit niet goed doet. En dan breekt je cakesicle bij het uit de vorm halen. Bij de eerste manier kan het laagje wel wat dikker zijn. Dit kun je echter voorkomen door snel te zijn en direct na het dippen in de chocolade de overtollige chocolade af te strijken. Omdat je inhoudt echter bevroren is wordt de chocolade vrij snel hard, dus hier is het wel belangrijk om een beetje snel te werk te gaan. Laat de bevroren cake inhoud in de gesmolten chocolade zakken en haal hem direct weer eruit. Laat dan uitdruppen of strijk eventueel overtollige chocolade af.
Conclusie is dus dat beide manieren kunnen en het echt een kwestie van voorkeur is. Voor een eerste keer is het misschien makkelijker om de eerste manier te hanteren, die is de makkelijkste van de twee. Bovendien is dit ook de snelste manier. Ik denk dat ik alle toekomstige magnum cake ijsjes zal dippen in de chocolade, in plaats van de vorm met chocolade te bekleden.
Cakesicle smaken & varianten
Qua smaak gebruikte ik voor deze chocolade cakesicles uiteraard een chocoladecake. Maar je kunt variëren met de inhoud. Je kunt elke smaak aan je cake geven wat je lekker vindt, dus ook bijvoorbeeld een vanille of citroencake. Natuurlijk kun je ook nog andere lekkernijen door je mix heen doen, zoals nootjes of stukjes fruit. Ook kun je de cake binden met bijvoorbeeld botercreme in plaats van de mascarpone. Als het maar vochtig is en de cake dus samengevoegd blijft. Voor de buitenlaag gebruikte ik ‘gewone’ gesmolten chocolade. Je kunt de chocolade ook temperen, als je dat aandurft. Ik heb het met de witte chocolade geprobeerd maar helaas niet helemaal gelukt. In plaats van chocolade kun je ook meltables gebruiken. Het voordeel van meltables is dat ze al een kleurtje hebben, en zo kun je de cakesicles dus elke kleur geven die je wilt. Maar er zijn ook speciale kleurstoffen om je witte chocolade mee te kleuren, dus dat is ook een prima alternatief.
Ik wil binnenkort ook eens gender reveal cakesicles maken. Dat lijkt me een mooie toevoeging aan mijn cake repertoire. Hoe leuk is het om je familie te verrassen met mooie gender reveal cakejes? Eerder maakte ik al deze gender reveal cupcakes en deze gender reveal taart. Als jij nou ook zo’n leuke cakejes wilt, maar zelf geen keukenprinses bent, neem dan eens contact met me op. Ik maak ze ook op bestelling.
Ohja, je kunt deze chocolade cakesicles uiteraard niet maken zonder de juiste vormpjes! Ik gebruikte mini-magnum vormpjes, zoals deze. Naast deze klassieke variant bestaan er ook andere vormen, zoals een hartvorm en deze geometrische vormpjes. Serveren is mooi in een cupcake papiertje, zoals hieronder op de foto.
Ingrediënten
Chocolade cake:
- 200 gram suiker
- 130 gram bloem
- 80 gram cacaopoeder
- 2 tl maizena
- 5 gram bakpoeder
- 5 gram baking soda
- 3 eieren
- 150 gram roomboter, op kamertemperatuur
- 160 gram griekse yoghurt
- 1 tl vanille aroma
- snuf zout
Extra ingredienten:
- 200 gram mascarpone
- 600-800 gram chocolade of meltables naar keuze
- Optioneel: andere toppings zoals sprinkles
STAPPENPLAN
- Verwarm de oven voor op 165ºC. Zet een ingevette bakvorm klaar en doe bakpapier op de bodem. Ik gebruikte een springvorm van 18cm. Indien je een andere maat gebruikt, hou dan rekening met andere baktijden.
- Meng de bloem, suiker, maizena, bakpoeder, baking soda, cacaopoeder en een snuf zout in een kom.
- Voeg de zachte boter in blokjes toe en mix door elkaar totdat je een soort kruimelige textuur krijgt.
- Voeg een voor een de eieren toe en meng telkens tussendoor goed totdat het ei is opgenomen.
- Voeg als laatste de griekse yoghurt en vanille aroma toe en mix op hoge stand nog een paar minuten goed door.
- Doe de mix in de springvorm en strijk glad.
- Bak dit in de oven in zo'n 50-60 minuten gaar. Controleer regelmatig door een houten prikker in de cake te stoppen. Indien deze droog er weer uit komt, is je cake gaar. Zo niet, bak de cake dan nog wat langer. Zoals in stap 1 aangegeven kunnen de baktijden variëren wanneer je een andere maat bakvorm gebruikt. Ook is niet elke oven hetzelfde, dus controleer het op deze manier.
- Laat de cake afkoelen.
- Verkruimel de cake in een grote kom en voeg de mascarpone toe.
- Nu moet je een keuze maken op welke manier je deze cakecicles wilt maken, zie introductietekst voor meer info.
- Optie 1: Verdeel de cakemix over de cakesicle vormen, steek de ijsstokjes erin en vries deze in voor minimaal 1 uur, liefst langer. Zorg wel dat de bovenkant van de ijsjes mooi straks zijn. Smelt of temper de chocolade au bain marie en giet in een dun glaasje. Haal de cakesicles voorzichtig uit de vorm en dip ze in de gesmolten chocolade. Laat de overtollige chocolade eraf druipen en laat ze daarna uitharden op een plaat met bakpapier.
- Optie 2: Smelt of temper de chocolade en schenk deze in de cakesicle vorm. Schenk overtollige chocolade weer terug in de kom, maar zorg dat je voldoende chocolade in de vorm overhoudt om een dun laagje te vormen. Beweeg de vorm enkele minuten heen en weer om de chocolade langzaam te laten stollen en het eerste dunne laagje te vormen. Steek de ijsstokjes erin en leg de vorm op de kop op een plaat met bakpapier. Zet kort in de koelkast om af te koelen. Herhaal dan deze stap zodat de laag dik genoeg is. Doe dan de cakemix in de vorm en druk goed aan. Doe dan weer een of twee laagjes van de gesmolten chocolade bovenop en laat wederom uitharden. Haal voorzichtig uit de vorm.
- Versier de ijsjes naar eigen inzicht. Doe bijvoorbeeld wat extra gesmolten chocolade in een spuitzak en knip een klein puntje af. Ga dan heen en weer over het ijsje met deze chocolade. Bestrooi met sprinkles zolang de chocolade nog niet hard is.
- De overgebleven chocolade kun je een volgende keer weer gebruiken, mits goed afgesloten bewaard.
Volg je me al op social media?
Facebook / Instagram / Pinterest
Of tag @knoeienmetinge.nl of #knoeienmetinge als je iets van mijn blog maakt.
2 reacties
Hoi Inge! Ik wil dit recept gaan proberen maar ik had nog twee vragen: hoe bewaar je de cakesicles en hoelang zijn ze houdbaar? Groetjes!
Ik bewaar ze zelf gewoon net als koekjes in een trommeltje, dan zijn ze echt wel een klein weekje lekker. Langer hebben ze het bij ons nooit uitgehouden 🙈