Vanille cupcakes met botercreme

Omdat ik jarig was en al weken op mijn werk liep te verkondigen dat ik een foodblog ging beginnen kon ik natuurlijk niet met een taart uit de winkel aankomen bij mijn collega’s. Daarom heb ik een avondje staan knoeien in de keuken met deze overheerlijke traktaties als resultaat. Op het werk had ik de cupcakes ook nog versierd met een paar plakjes aardbei. Maar ik heb daar stom genoeg geen foto’s van gemaakt..

Bereidingstijd: ~45 min  (+15min koeltijd + 20min oventijd)       Moeilijkheid (1 t/m 5): *

Ingredienten voor 12 cupcakes:

  • 250 gram roomboter op kamertemperatuur
  • 250 gram suiker
  • 250 gram zelfrijzend bakmeel
  • zakje vanillesuiker
  • 4 eieren
  • snufje zout
  • optioneel: rasp en sap van halve citroen

Ingredienten botercreme:

  • 45 gram bloem
  • 240 ml melk op kamertemperatuur
  • 200 gram roomboter op kamertemperatuur
  • 200 gram poedersuiker
  • 5 ml vanille aroma
  • optioneel: kleurstof
  • optioneel: extra versieringen zoals vers fruit of discodip

Extra benodigdheden:

  • cupcake bakvorm
  • papieren cupcake vormpjes
  • keukenmachine met platte klopper of mixer
  • steelpannetje

Stappenplan:

Zo maak je de cupcakes:

Verwarm de oven voor op 170°C.

Klop de boter met de suiker en vanillesuiker tot een luchtig geheel. Meng 1 voor 1 de eieren erdoor, doe pas een nieuw ei erbij als het vorig ei helemaal is opgenomen. Voeg daarna het meel (met het snufje zout) lepel voor lepel toe en blijf tussendoor goed mixen totdat het een gladde mix wordt. Voeg ook eventueel de citroenrasp en het sap toe op het laatst, dit maakt het wat frisser van smaak.

IMG_2058

Doe de papieren cupcake vormpjes in de bakvorm en vul deze met de cupcakemix. Vul elk vormpje voor ongeveer 3/4e vol. Doe dit in de oven voor 20-25min. Je kunt na 20 minuten met een tandenstoker in een cupcake prikken, als deze er schoon uit komt zijn ze klaar. Zit er nog wat cakemix aan de tandenstoker? Laat dan de cakes nog 5 minuten in de oven staan en controleer opnieuw.

Als de cupcakes klaar zijn haal je ze uit de oven en uit de vorm en laat ze afkoelen op een rooster (als je die hebt)

Zo maak je de botercreme:

Meng de bloem en melk in een steelpannetje goed door elkaar totdat er geen klontjes meer zijn. Zet het pannetje daarna op het vuur (middenhoog vuur) en breng het mengsel aan de kook. Blijf goed roeren om klontjes te voorkomen! Je zult snel merken dat het mengsel dikker wordt. Na een paar minuutjes is het dik genoeg (een tandenstoker zou rechtop blijven staan in het mengsel). Doe de mix in een kommetje en dek het af met folie zodat er geen velletje vormt, dat is niet lekker. Laat de mix afkoelen tot kamertemperatuur.

Mix intussen in de keukenmachine de boter luchtig. Voeg lepel voor lepel de poedersuiker erbij. Pas op; omdat poedersuiker zo fijn is, is dit het moment dat je keuken wit zal gaan zien. Als jij een manier hebt gevonden om minder te knoeien, hoor ik het graag!

Mix daarna ook de vanille aroma bij de boter en poedersuiker. Als dit allemaal goed gemengd is, en de melkmix is goed afgekoeld, voeg je de melkmix erbij en mix je het geheel nog 5 minuten op middelhoge stand. Daarna kun je optioneel wat kleurstof toevoegen om een leuk effect te geven aan je botercreme.

Zet de creme nog even 15min in de koelkast zodat hij iets opstijft.

Je kunt daarna de botercreme op de cupcakes smeren of spuiten met een spuitzak en versieren zoals je zelf wilt.

Hier maak je zeker de blits mee bij vrienden, collega’s of familie!

Ook kun je eeuwig varieren hiermee. Je kunt 2 el cacaopoeder aan de cupcakemix toevoegen om chocoladecakes te maken. Of je zou melkchocolade in stukjes kunnen hakken en dit door de cupcakemix heen kunnen doen. Ook kun je, in plaats van de kleurstof, de botercreme op kleur en smaak brengen door aardbeien- of frambozenpuree toe te voegen en ga zo maar door. Ik ben benieuwd naar jou creatie! Stuur je me een berichtje als je iets leuks gecreeerd hebt?

Smakelijk!