Deze cupcakes waren voor mij zeer speciaal. Het recept is gewoon een basis cupcake maar ik toverde ze om tot gender reveal cupcakes om het geslacht van mijn baby te verhullen aan familie en vrienden. Zeker in tijden van Corona zochten we een leuke manier om toch het geslacht bekend te maken. Met deze cupcakes konden we makkelijk langs alle deuren om ze af te geven aan de deur zonder al te veel risico te lopen. En wat was het leuk! Zo enorm veel leuke reacties gekregen, natuurlijk vanwege het geslacht, maar zeker ook vanwege de cupcakes zelf.
Deze gender reveal cupcakes hebben binnenin extra botercreme in blauw of roze, waarmee het geslacht bekend wordt gemaakt zodra mensen een flinke hap uit de cupcake nemen. Echt een leuke interactieve manier om deze onthulling te doen, zeker voor de kinderen in onze kringen was het echt geweldig. Scroll verder naar beneden om de inhoud van de cupcakes te zien en dus het geslacht van de kleine ukkepuk in mijn buik.
Natuurlijk kun je deze cupcakes ook ‘gewoon’ maken, zonder dat de inhoud blauw of roze is. Daarvoor kun je precies hetzelfde recept aanhouden, en zelf de kleuren en toppings kiezen die je wilt. Sla dan de stap van het uithollen en vullen van de cupcake over.
Qua toppings kun je ook alle kanten op. Ik heb hier voor een neutrale botercreme gekozen, maar normaal hou ik echt van een italiaanse merengue botercreme. Maar dat was me iets teveel werk voor deze keer (want: zwanger). Je kunt er ook voor kiezen om een kant en klare mix voor botercreme te gebruiken. Meestal hoef je die alleen te mengen met boter en water en die zijn ook helemaal prima qua smaak. Heel soms als ik tijdsdruk heb gebruik ik ook wel eens zo’n mix, en dat is echt helemaal goed. Afhankelijk van welk merk je gebruikt, zul je even moeten afwegen hoeveel porties je nodig hebt voor dit recept. Van het merk dat ik gebruik heb ik voor deze hoeveelheid zo’n 2 porties mix nodig.
Ik koos nu voor een kleine hoeveelheid roze en blauwe sprinkels, maar ook daarmee kun je varieren wat je lekker vindt. Top de cupcakes bijvoorbeeld af met vers fruit of chocolade. Ook kun je de cupcakes zelf omtoveren tot chocolade cupcakes. Voeg dan 2 el cacaopoeder toe aan het beslag. Je kunt ook chocolade in stukjes hakken en deze door het beslag heen doen, voor chunky cupcakes. Hmm ik krijg er weer zin in!
Extra benodigdheden
Ohja, voor ik het vergeet. Om cupcakes te bakken heb je natuurlijk wel wat benodigdheden nodig die je misschien niet standaard in huis hebt. Hier komen ze:
- cupcake bakvorm
- papieren cupcake vormpjes
- keukenmachine met platte klopper of mixer
- spuitzak en spuitmondje
Ingrediënten
Ingrediënten cupcakes:
- 250 gram roomboter op kamertemperatuur
- 250 gram suiker
- 250 gram zelfrijzend bakmeel
- zakje vanillesuiker
- 4 eieren
- snufje zout
- optioneel: rasp en sap van halve citroen
Ingrediënten botercreme:
- 45 gram bloem
- 240 ml melk op kamertemperatuur
- 200 gram roomboter op kamertemperatuur
- 200 gram poedersuiker
- 5 ml vanille aroma
- optioneel: kleurstof
- optioneel: extra versieringen zoals vers fruit of sprinkels
STAPPENPLAN
Zo maak je de cupcakes:
- Verwarm de oven voor op 165°C.
- Klop de boter met de suiker en vanillesuiker tot een luchtig geheel in zo'n 3-5 minuten.
- Meng 1 voor 1 de eieren erdoor, doe pas een nieuw ei erbij als het vorig ei helemaal is opgenomen.
- Voeg daarna het meel met het snufje zout lepel voor lepel toe en blijf tussendoor goed mixen totdat het een gladde mix wordt. Voeg ook eventueel de citroenrasp en het sap toe op het laatst, dit maakt het wat frisser van smaak.
- Doe papieren cupcake vormpjes in de bakvorm en vul deze met de cupcakemix. Vul elk vormpje voor ongeveer voor de helft.
- Bak de cupcakes in de oven voor ongeveer 20 minuten. Je kunt na 20 minuten met een tandenstoker in een cupcake prikken, als deze er schoon uit komt zijn ze klaar. Zit er nog wat cakemix aan de tandenstoker? Laat dan de cakes nog eens 3 minuten in de oven staan en controleer opnieuw.
- Als de cupcakes klaar zijn haal je ze uit de oven en uit de vorm en laat ze afkoelen op een rooster (als je die hebt).
Zo maak je de botercreme:
- Meng de bloem en melk in een steelpannetje goed door elkaar totdat er geen klontjes meer zijn. Zet het pannetje daarna op het vuur (middenhoog vuur) en breng het mengsel aan de kook. Blijf goed roeren om klontjes te voorkomen! Je zult snel merken dat het mengsel dikker wordt. Na een paar minuutjes is het dik genoeg (een tandenstoker zou rechtop blijven staan in het mengsel). Doe de mix in een kommetje en dek het af met folie zodat er geen velletje vormt, dat is niet lekker. Laat de mix afkoelen tot kamertemperatuur.
- Mix intussen in de keukenmachine de boter luchtig. Voeg lepel voor lepel de poedersuiker erbij. Pas op; omdat poedersuiker zo fijn is, is dit het moment dat je keuken wit zal gaan zien. Als jij een manier hebt gevonden om minder te knoeien, hoor ik het graag!
- Mix daarna ook de vanille aroma bij de boter en poedersuiker. Als dit allemaal goed gemengd is, en de melkmix is goed afgekoeld, voeg je de melkmix erbij en mix je het geheel nog 5 minuten op middelhoge stand. Daarna kun je optioneel wat kleurstof toevoegen om een leuk effect te geven aan je botercreme.
- Zet de creme nog even 15min in de koelkast zodat hij iets opstijft.
- Je kunt daarna de botercreme op de cupcakes smeren of spuiten met een spuitzak en versieren zoals je zelf wilt.
Om deze gender reveal cupcakes te maken:
- Schep wat van de botercreme in een bakje en meng dit met blauwe of roze vloeistof. Dit mag best wel een felle kleur hebben zodat het direct duidelijk is.
- Schep met een lepeltje een bolletje uit het midden van de cupcake. Ik gebruikte hiervoor een meloenbolletjes schep
- Smeer voorzichtig de gekleurde botercreme in het gat, probeer de bovenkant van de cupcake zo 'schoon' mogelijk te houden.
- Verdeel de rest van de botercreme over 2 kommen en meng een helft met roze kleurstof en de andere helft met blauwe kleurstof. Gebruik hierbij relatief weinig kleurstof zodat je zachte en lichte kleuren krijgt, die mooi contrasteren tot de kleur aan de binnenkant.
- Verdeel de 2 botercremes over 2 spuitzakken. Knip de onderkantjes van de spuitzakken en doe ze vervolgens samen weer in een nieuwe spuitzak met een gekarteld spuitmondje. Ik gebruikte de 1M van wilton hiervoor. Deze techniek wordt in dit filmpje best goed uitgelegd.
- Spuit mooie rozetten op de cupcakes om de botercreme van de binnenkant te bedekken. Als het goed is zou je nu beide kleuren uit de spuitzak moeten krijgen.
- Besprenkel eventueel nog met roze en blauwe sprinkels.
- Smakelijk!
Volg je me al op social media?
Facebook / Instagram / Pinterest
Of tag @knoeienmetinge.nl of #knoeienmetinge als je iets van mijn blog maakt.