Lemon meringue cupcakes

door Inge

Een van mijn favo combinaties in zoetigheden: citroen en meringue. Dus deze lemon meringue cupcakes stonden al veel te lang op mijn ‘to-cook-lijstje’ en het werd eindelijk eens tijd. Het fris-zoetzure van de citroen met de romige, marshmallowy goodness van meringue. Yumm, het water loop me alweer in de mond.

Voor de lemon curd in dit recept heb ik stiekem eigenlijk lemon-sinaasappelcurd gebruikt. Ik dacht dat ik nog voldoende citroen in huis had maar dit bleek niet het geval. Ik had wel nog een sinaasappel en dat kun je prima ook gebruiken in je curd. Kijk bijvoorbeeld ook eens naar deze mango curd van Anniepannie voor een leuke variant.

Voor de meringue gebruik ik een Italiaanse meringue, die is wat steviger dan de Franse variant en daardoor wat mij betreft uitermate geschikt voor deze toepassing. Gebruik wel een suikerthermometer om je suikerwater te maken. Omdat je heet suikerwater bij de eiwitten doet, gaar je de eiwitten. Daardoor is de Italiaanse meringue ook geschikt voor zwangere vrouwen. De truc met meringue is om altijd 1 deel eiwit op 2 delen suiker te nemen. De hoeveelheid die ik in dit recept gebruik is eigenlijk te veel. Maar ik gebruik een kitchenaid voor het mixen van mijn eiwit. Met een kleinere hoeveelheid is het lastiger om de eiwitten goed op te schuimen. Niet getreurd, want de restjes meringue kun je lekker in de oven bakken tot knapperige meringues.

Italiaanse meringue is het lekkerste vers, dus op de dag dat je deze lemon meringue cupcakes maakt en eet. Een dag later zijn ze ook nog lekker, maar als iets meer sticky. Nog een dag later vonden wij de meringue te sticky geworden. Gebakken meringues kun je overigens wel wekenlang bewaren in een afgesloten bakje.

lemon meringue cupcakes
lemon meringue cupcakes
lemon meringue cupcakes

Lemon meringue cupcakes

Print
Porties: 10 stuks Bereidingstijd:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Beoordeling: 5.0/5
( 1 stemmen )

Ingrediënten

Ingrediënten cupcakes:

  • 125 gram roomboter op kamertemperatuur
  • 125 gram suiker
  • 125 gram zelfrijzend bakmeel
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 2 eieren
  • snufje zout
  • rasp en sap van halve citroen

Ingrediënten lemon curd:

  • halve portie lemon curd (laat de bloedsinaasappel weg en gebruik 1 hele citroen, de rest van de ingrediënten door de helft)

Ingrediënten meringue:

  • 100 gram eiwit
  • 200 gram suiker
  • 60 gram water

STAPPENPLAN

  1. Verwarm de oven voor op 165°C.
  2. Klop voor de cupcakes de boter met de suiker en vanillesuiker tot een luchtig geheel in zo'n 3-5 minuten.
  3. Meng 1 voor 1 de eieren erdoor, doe pas een nieuw ei erbij als het vorig ei helemaal is opgenomen.
  4. Voeg daarna het meel met het snufje zout lepel voor lepel toe en blijf tussendoor goed mixen totdat het een gladde mix wordt. Voeg ook de citroenrasp en het sap toe op het laatst, dit maakt het wat frisser van smaak.
  5. Doe papieren cupcake vormpjes in de bakvorm en vul deze met de cupcakemix. Vul elk vormpje voor ongeveer voor de helft.
  6. Bak de cupcakes in de oven voor ongeveer 15-20 minuten. Je kunt na 15 minuten met een tandenstoker in een cupcake prikken, als deze er schoon uit komt zijn ze klaar. Zit er nog wat cakemix aan de tandenstoker? Laat dan de cakes nog eens 3 minuten in de oven staan en controleer opnieuw.
  7. Als de cupcakes klaar zijn haal je ze uit de oven en uit de vorm en laat ze afkoelen op een rooster (als je die hebt).
  8. Doe voor de Italiaanse meringue de eiwitten in een schone, vetvrije kom (dit is heel belangrijk!).
  9. Doe de suiker met het water in een kleine steelpan en breng aan de kook op laag vuur. Gebruik een suikerthermometer om de temperatuur te meten. Wanneer het suikerwater 110°C is ongeveer, dan begin je met het kloppen van de eiwitten.
  10. Let nu goed op, zodra je suikerwater 120°C heeft bereikt haal je het van het vuur. Voeg het dan in een dunne straal langzaam bij de eiwitten, terwijl je dit blijft mixen.
  11. Laat het eiwitschuim nu op hoge snelheid verder mixen totdat het terug op kamertemperatuur is. Dit kan best 5-10 minuten duren. Doe het daarna in een spuitzak met een (groot) spuitmondje naar keuze. Ik gebruik zelf meestal een Wilton 2D of 1M spuitmondje.
  12. Schep of snij een stuk van zo'n 2cm uit de bovenkant van elke cupcake. Ik gebruikte hiervoor een maatschepje (maat theelepel), maar je kunt bijvoorbeeld ook een meloenbollen-schep gebruiken hiervoor.
  13. Schep of spuit de lemon curd in de uitgesneden cupcakes.
  14. Spuit daarna de meringue in mooie toefjes bovenop de cupcakes.
  15. Gebruik een bruleebrander om de meringue een mooi bruin laagje te geven. Doe dit enigszins met beleid zodat je de meringue niet verbrand.
  16. Smakelijk!

 

NOTITIES

Je kunt ook een andere curd maken, door een deel van het citroen te vervangen door een andere citrusvrucht zoals sinaasappel of bloedsinaasappel

lemon meringue cupcakes

Volg je me al op social media?

Facebook / Instagram / Pinterest

Of tag @knoeienmetinge.nl of #knoeienmetinge als je iets van mijn blog maakt.

Misschien vind je dit ook leuk

Plaats een reactie