Gender reveal taart met italiaanse merengue botercrème

Een gender reveal taart, ooit van gehoord? Dit typisch Amerikaanse ding komt langzaam overwaaien naar Nederland, en zal vast over een tijd heel gewoon zijn. Want wie vierde er in Nederland zo’n 20 jaar geleden nou een babyshower? Of Halloween? Allemaal Amerikaanse gewoontes die, mede door de komst van internet, de oceaan over waaien. Wie een beetje Engels kent, begrijpt waarschijnlijk gelijk wat er bedoeld wordt met ‘gender reveal taart’. Het doel is om het geslacht van je aanstaande baby kenbaar te maken aan vrienden en familie. Uiteraard kun je als ouders er ook nog eens voor kiezen om je zelf ook te laten verrassen met het geslacht van de baby, en het dus zelf ook pas tijdens het doorsnijden van deze taart te weten te komen. Je laat de verloskundige dan het geslacht op een briefje schrijven en in een envelop stoppen, die je dan zo doorgeeft aan de taartenbakster.

Deze gender reveal taart maakte ik voor vriendinnetje Kelly, die inmiddels in verwachting is van haar tweede kindje. Het doel is natuurlijk om aan de buitenkant nog niet weg te geven of het een jongetje of meisje wordt. Maar ik wilde wel duidelijk maken aan de buitenkant dat het een gender reveal taart was. Daarom koos ik voor een neutrale basis met een versiering van blauw en roze. Om hem typisch Nederlands te maken kunnen muisjes natuurlijk niet achter blijven. Als extra verrassing holde ik het binnenste van de taart uit en vulde ik dat ook nog extra met muisjes. Zo komen de muisjes er uit rollen zodra je de taart aansnijdt. In dit geval was de binnenkant van de taart blauw, het wordt een jongetje!

Ik maakte deze taart met een génoise biscuit, die is heel neutraal van smaak en lekker licht. En omdat er geen boter in dit biscuit zit, is hij stukken gezonder dan een normale cake. Natuurlijk zit er wel weer boter in de botercrème, dus als je denkt dat deze taart gezond is, dan heb je het natuurlijk mis. Voor de botercrème maakte ik deze keer een italiaanse merengue botercrème. Ik ben zelf geen mega zoetekauw, maar als er iets is wat ik lekker vind, dan is het merengue. Ik was dus heel benieuwd naar deze botercrème. Hij is echt heerlijk, maar om eerlijk te zijn proef je de merengue er niet perse doorheen. Toch zou ik volgende keer weer dit recept gebruiken, dat ik overigens van Gwenn’s Bakery heb, want het is echt een mooie crème. Ohja, mocht je problemen hebben met de botercrème, dan kun je op de website van Gwenn lezen hoe je het kunt oplossen. Superhandig!

Bereidingstijd: ~180 min      Moeilijkheid (1 t/m 5): ***

Ingrediënten:

Génoise biscuit:

  • 8 eieren
  • 250 gr kristalsuiker
  • 250 gr bloem + een beetje extra
  • Paar snufjes zout
  • klontje boter of bakspray (invetten bakvorm)

Italiaanse merengue botercrème:

  • 450 gr roomboter (op kamertemperatuur)
  • 280 gr eiwit (zo’n 8 eiwitten van maat L)
  • 400 gr kristalsuiker
  • 120 ml water
  • 2 tl vanille-extract

Aardbeien compote:

  • 1 bakje diepvries aardbeien
  • rasp en sap van een halve citroen
  • 3 el suiker

Afwerking:

  • 100 gram witte chocolade
  • 5 el slagroom
  • kleurstof naar keuze
  • blauwe/roze muisjes

Verdere benodigdheden:

  • springvorm 20 cm
  • suikerthermometer
  • paletmes of iets om mee te smeren/gladstrijken
  • spuitzak en mondje

Stappenplan:

Doe alle ingrediënten voor de aardbeien compote in een steelpannetje en breng aan de kook. Laat het geheel inkoken tot een papje, ongeveer 15 minuutjes. Prak eventueel de aardbeien wat verder met een vork. Laat afkoelen.

Verwarm de oven voor op 180°C.

Vet de bakvorm in met boter of bakspray en bestuif deze met bloem zodat er overal een laagje bloem aan plakt.

Heb je, net als ik, maar 1 springvorm van 20 cm, verdeel dan het recept voor de biscuit in drie gelijke delen en bak in 2x af. Anders kun je natuurlijk ook alles in 1 keer klaarmaken en tegelijk afbakken.

Doe 4 eieren met 125 gram suiker in een kom en klop dit au bain-marie tot 50°C. Ik heb dit gelijk in de kom van mijn keukenmachine gedaan en gebruikte een handmixer om te kloppen.

Klop de eieren dan verder op hoge snelheid met je keukenmachine (of handmixer, maar dan niet meer au bain-marie) totdat het is afgekoeld tot kamertemperatuur.

Zeef 125 gram bloem met een snuf zout en voeg dit toe aan de eiermix. Spatel dit voorzichtig erdoorheen. Voorzichtigheid is geboden zodat het mengsel zo luchtig mogelijk blijft.

Schenk het mengsel in de bakvorm en bak in zo’n 25-30 minuten goudbruin. De biscuit is gaar als een sateprikker er schoon uit komt. Laat afkoelen op een rooster

Herhaal deze stappen zodat je 2 biscuitlagen krijgt.

Voor de botercreme breng je de suiker met het water in een steelpan aan de kook. Doe intussen de eiwitten in een schone kom. Zodra het suikerwater 110°C bereikt, zet je de keukenmixer aan om de eiwitten alvast te kloppen op middelmatige stand.

Zodra het suikerwater 121°C is, giet je het in een hele dunne straal bij de eiwitten erbij terwijl deze op hoge stand geklopt worden. Klop net zolang totdat de eiwitten op kamertemperatuur zijn. Als het te lang duurt kun je het geheel ook eventjes in de koelkast zetten, maar niet te lang want het moet niet kouder worden dan kamertemperatuur.

Voeg de roomboter lepel voor lepel toe aan de eiwitten en daarna het vanille extract. Je zult zien dat het eiwitmengsel eerst flink inzakt. Blijf goed doorkloppen om het geheel weer luchtig te maken en een gladde, stevige creme te krijgen. Zodra alle boter gemengd was heb ik de klophaak vervangen door de platte menghaak, maar je zou de creme met beide haken luchtig moeten krijgen.

Indien je je botercreme een kleurtje wilt geven, kun je dit nu toevoegen.

Verdeel de botercreme over spuitzakken. Maak 1 spuitzak met een mooi kartelmondje voor de afwerking.

Voor de drip smelt je de witte chocolade met de slagroom en eventueel wat kleurstof au bain-marie. Laat dit afkoelen en doe in een spuitzak of zipperbag.

Nu gaan we de cake opbouwen. Snij hiervoor de 2 cakes doormidden zodat je uiteindelijk 4 lagen hebt.

Leg de eerste laag onderop en besmeer met 1/3e van de aardbeiencompote.

Spuit een laag botercreme erop.

Druk het binnenste van de volgende cakelaag eruit met een cookiecutter of een glas, of snij voorzichtig met een mes.

Leg de laag bovenop de botercreme en doe muisjes middenin.

Smeer dan weer af met compote en botercreme, maar zorg dat je het midden vrij laat.

Druk ook van de 3e cakelaag het binnenste eruit en leg deze er weer op.

Vul weer helemaal verder met muisjes en smeer weer af met compote en botercreme.

Doe dan de laatste laag erop en smeer het geheel af met een heel dun laagje botercreme. Zet de taart voor 15 minuten in de koelkast om iets op te stijven.

Spuit dan de rest van de botercreme (behalve die spuitzak met kartelmond) op taart en strijk de buitenkant glad met een paletmes of deegschraper.

Neem het zakje met witte chocolade mengsel en knip een mini puntje uit het zakje. Drip rondom de cake. Hoe warmer het mengsel nog is, hoe runnier je drip zal worden. Is hij te stevig, verwarm het mengsel dan weer een klein beetje. Maar maak het niet te warm, anders loopt het helemaal naar beneden.

Als laatste spuit je met de resterende creme mooie toefjes bovenop de taart en kleed je hem af met muisjes.

Smakelijk!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *