Koraal Tuile – Lace Tuile

door Inge

Dit is echt het makkelijkste recept waar je indruk mee maakt ever! Ofja, het is natuurlijk geen op zichzelf staand gerecht, je zult het altijd met iets moeten serveren. Maar deze ‘koraal tuile’ of ook wel lace tuile genoemd, is echt geniaal mooi. Je kunt het wat mij betreft bij elk zoet en hartig gerecht serveren, omdat het heel neutraal van smaak is en eigenlijk vooral voor de mooi op je bord ligt. Ik voegde daarom zout toe na het bakken, waardoor het ineens een gigantische smaaktransformatie onderging. Van smakeloos krokantje ging het naar bijna popcorn-achtig koekje. Echt geniaal gewoon.

Ik moet er wel gelijk eerlijk bij vertellen, dit recept van deze koraal tuile heb ik niet zelf verzonnen. Ik zag deze tuile op het youtube kanaal van KYND FOOD. Zoals verteld moest ik natuurlijk mijn eigen toevoeging doen, en dat deed ik in de vorm van zout. Ik serveerde deze koraal tuiles bij het kerstdessert, samen met chocolademousse en frambozensorbet. Dat was echt een topcombinatie, al zeg ik het zelf. Je kunt de tuiles door middel van kleurstof elk kleurtje geven wat je wilt. Ik kleurde ze rood omdat dit goed kleurde bij de sorbet.

Ohja, nog even over die naam. Ik weet dus eigenlijk helemaal niet of er echt al een Nederlandse naam voor deze boys is, maar in het Engels heten ze dus ‘Coral tuiles’ oftewel Koraal tuiles. Deze naam is natuurlijk toegekend omdat ze op het prachtige onderwater koraal lijken. Ze worden ook wel ‘Lace tuiles’ genoemd, wat vertaalt naar ‘kant’, je weet wel, net zoals je BH of je string. Hoe dan ook, deze koraal tuiles / lace tuiles zorgen voor gegarandeerde oohs en aahs aan tafel!

koraal tuile
koraal tuile

Koraal tuiles - Lace tuiles

Print
Porties: ~10 stuks Voorbereiden: Bereidingstijd:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Beoordeling: 3.8/5
( 10 stemmen )

Ingrediënten

 • 60 gram plantaardige olie (ik gebruik zonnebloemolie)
 • 50 gram water
 • 10 gram patentbloem
 • kleurstof naar keuze (op waterbasis)
 • zeezout

STAPPENPLAN

 1. Meng de olie, het water en de bloem in een kom goed door elkaar met een garde totdat je geen klontjes meer hebt.
 2. Voeg optioneel beetje bij beetje de kleurstof toe totdat je de juiste kleur hebt. Hou er rekening mee dat de kleur van het uiteindelijke koekje nog ietsje feller wordt, dus je hebt niet extreem veel kleurstof nodig.
 3. Verhit een koekenpan op laag vuur. Zorg ervoor dat de koekenpan echt een goed gelijke bodem heeft, en dus niet helemaal is kromgetrokken.
 4. Roer de mix nogmaals goed door met de garde. Schenk een lepel van de mix in de koekenpan en laat dit net zolang bakken totdat het niet meer bubbelt. Let op: dit gaat best wel een beetje spetteren, dus doe een schort aan.
 5. Schep voorzichtig met een spatel uit de pan en laat uitlekken op keukenpapier. Bestrooi gelijk met zeezout.
 6. Herhaal deze stappen totdat je beslag op is. Meng telkens je beslag weer even goed voordat je een nieuwe lepel in de koekenpan schenkt. Water en olie mengen niet, dus als het mengsel even staat gaat het weer scheiden. Voor een stevige koraal met relatief kleine gaatjes moet het echt goed gemengd zijn. Hoe minder goed je mengt, hoe grover de gaten zullen zijn. Dit is ook erg mooi, maar ook wat instabieler.
 7. Smakelijk!

NOTITIES

Je kunt de koraal tuiles afgesloten best een dag of een paar dagen bewaren. Leg een vel keukenpapier tussen de tuiles zodat ze niet breken.

koraal tuile
lace tuile

Volg je me al op social media?

Facebook / Instagram / Pinterest

Of tag @knoeienmetinge.nl of #knoeienmetinge als je iets van mijn blog maakt.

Misschien vind je dit ook leuk

15 reacties

Anne 26 augustus 2020 - 15:26

Beste Inge
Koraal Tuiles kan je die van te voren maken en hoe dan bewaren ??

Reply
Inge 1 september 2020 - 14:07

Beste Anne,

Je kunt ze zeker van tevoren maken. Ik bewaarde ze gewoon in een plastic doosje met keukenpapier ertussen. Voorzichtigheid is wel geboden gezien ze snel kunnen breken.
Maar als je ze zo dicht in een doosje bewaard zouden ze wel enkele daagjes lekker moeten blijven.

Succes!
Inge

Reply
Vera 17 juli 2021 - 12:25

Hallo, het lukt me niet om deze Tuile te maken, ze blijven onsamenhangende. Weet jij misschien waaraan dat ligt? Alvast bedankt, Vera

Reply
Inge 22 juli 2021 - 09:24

Hi Vera,
Dat is vanaf een afstandje lastig te beoordelen. Bak je ze lang genoeg door? En laat je ze daarna rustig afkoelen?

Reply
René 14 september 2021 - 14:12

Ff een vraagje,als je de pan verwarmd,gaat het beslag er dan zo in,of doe je eerst wat olie in de pan??

Gr, René

Reply
Inge 28 september 2021 - 08:59

Het beslag kan zo in de pan. Er zit olie in het beslag dus extra olie is niet nodig. Excuses voor de late reactie, ik had eventjes vakantie.
Groet, Inge

Reply
Nelleke 15 oktober 2021 - 12:03

Kan ik ipv zout ook suiker over de tuiles doen? Ik wil ze maken voorheen nagerecht.

Reply
Inge 15 oktober 2021 - 16:24

Hi Nelleke,
Dat heb ik zelf nog nooit geprobeerd maar dat kan zeker wel denk ik. Ook dan zou ik het na het bakken een beetje eroverheen strooien, niet teveel. Maar persoonlijk vind ik ze juist met zout ook lekker in een nagerecht. Dat geeft een geweldig effect samen met het zoete van bijvoorbeeld ijs. Probeer bij koken altijd verschillende smaken te combineren, zoet, zuur, zout etc.. Dan breng je je gerecht het beste in balans. Zoet op zoet maakt extra zoet, en dat kan natuurlijk ook prima, maar je gerecht is dan minder in balans. Ik zou zeggen probeer het eens!
Als je toch besluit met suiker te doen ben ik natuurlijk erg nieuwsgierig naar het resultaat!

Reply
Susanna 25 november 2021 - 14:55

Hoi Inge,
Ik heb ze geprobeerd met olijfolie en kreeg ze toen heel makkelijk los van de pan. Nu probeerde ik ze (met kleurstof) met arachideolie en bleven ze plakken en kreeg ik ze er dus niet zo mooi uit. De gaatjes worden wel mooier met arachide. Ik ben benieuwd welke olie jij gebruikt..
Groetjes,
Susanna

Reply
Inge 26 november 2021 - 13:25

Hi Susanna,
Dat is jammer zeg! Ik gebruik zelf eigenlijk standaard zonnebloemolie en een kleurstof op waterbasis. Ik zal dit even verduidelijken in de ingredientenlijst.
Ik heb het dus nog nooit met iets anders gemaakt dus ik durf niet direct te zeggen wat de oorzaak is dat het de tweede keer mis ging.
Misschien wel een leuke om eens een uitgebreide test mee te doen.

Reply
Susanna 25 november 2021 - 15:12

Hoi Inge, aanvullende vraag op die van net: zou het misschien ook aan de kleurstof kunnen liggen? Dat was een beetje een plakkerige substantie – loste overigens wel goed op in het beslag. En heb je wel eens bietrood geprobeerd voor het beslag als natuurlijke optie? Groetjes, Susanna

Reply
Inge 26 november 2021 - 13:26

Zoals in mijn vorige antwoord aangegeven gebruik ik kleurstof op waterbasis.
Ik heb nooit eerder bietrood of andere natuurlijke kleurstof geprobeerd. Dat zou zeker moeten kunnen werken denk ik, maar dat zou even uitproberen zijn qua hoeveelheden en verhoudingen.

Reply
Susanna 30 november 2021 - 21:53

Hi Inge, bedankt voor je reply. Ik heb het geprobeerd met zonnebloemolie en kleurstof op waterbasis, en het ging wel iets beter gelukkig! Bietrood ging niet, ook ivm het suikergehalte. Susanna

Reply
Annette 22 december 2021 - 13:31

Hi Inge,

Je bedoelt echt gram als hieveelheid bij het water en de olie toch?

Reply
Inge 23 december 2021 - 16:53

Hi Annette,
Klopt. Ik weeg alles in gram af zodat ik zeker weet dat het de juiste hoeveelheid is. Dit is preciezer dan ml.
Succes en Groetjes!

Reply

Plaats een reactie