Beenham uit de oven met Licor 43

door Inge

Deze beenham uit de oven maakte ik al vorig jaar voor ons kerstdiner. Uiteraard vergat ik dat pronkstuk destijds op de foto te zetten. Met de kerstdagen van dit jaar in aantocht leek het me dus een mooi moment om dit beenhammetje nog eens uit de mouw te toveren. Ik maakte hem met Licor 43, maar je kunt het ook met bijvoorbeeld whiskey of zonder alcohol doen. Of voor wie nog extra alcohol wil gebruiken kan het ook in de saus laten terugkomen. Vervang in geval van Licor 43 een beetje van de bosvruchtenjam door Licor 43, omdat het anders te zoet wordt. 

Een klassieke beenham uit de oven wordt natuurlijk gemaakt met een honing mosterd marinade. Maar ik zou geen foodie zijn als ik daar niet een eigen draai aan zou geven. Zo leuk vind ik dat, om creatief bezig te zijn met eten en ingrediënten. Overigens vind ik het sowieso leuk om creatief te zijn. Als ik meer vrije tijd had zou ik bijvoorbeeld best wel willen punniken of met hout klussen of iets dergelijks. Ik zie zo vaak mooie homemade spullen voorbij komen op instagram waarvan ik dan denk “dat kan ik vast ook zelf maken”. Maar helaas heb ik er de tijd nu niet voor met een (bijna) fulltime job, baby en deze blog erbij.

Okee, die fulltime job is momenteel vooral Jip, want ik heb alleen nog deze maand zwangerschapsverlof. Maar dat wil niet zeggen dat ik nu extra tijd over heb. Dagen vliegen echt voorbij, dat is onvoorstelbaar. Nu moet ik ook eerlijk bekennen dat ik niet perse dagelijks om 7u op sta, want ja, ik heb nog verlof. Maar het verzorgen van Jip neemt veel tijd in beslag natuurlijk. Daarnaast krijgen we nog regelmatig kraambezoek, wat ik overigens heel leuk vind. En dat terwijl ik vanwege Corona niet eens echt de deur uit kan om op stap te gaan. Nu ik dit schrijf vraag ik me echt af waar mijn tijd naartoe gaat zeg!

Hoe dan ook, terug naar deze beenham uit de oven. Ik zeg, maak hem gewoon een keertje dit jaar. Hij is echt simpel om te maken, iedereen kan dit! En de oven doet het meeste werk. Ik gebruikte zelf overigens gewoon een beenhammetje uit de supermarkt, maar uiteraard kun je de beste kwaliteit bij de slager kopen. Het belangrijkste is dat hij de juiste kerntemperatuur heeft. Zo houdt je het vlees mooi sappig. Dit doe je het beste met een vleesthermometer. Mocht je die nog niet hebben zou ik hem zeker aanschaffen als je vaker kookt. Ik gebruik de mijne toch regelmatig, ook bijvoorbeeld als ik varkenshaas of bief bak. Ik heb zelf deze thermometer, die is niet heel duur en werkt prima. Je kunt de pin in het vlees in de oven laten steken en het kastje buiten de oven zetten. 

beenham uit de oven
beenham uit de oven met licor 43

Beenham uit de oven met Licor 43

Print
Porties: 2-4 personen Bereidingstijd:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Beoordeling: 5.0/5
( 2 stemmen )

Ingrediënten

 • ∼650 gram beenham
 • 3 el licor 43
 • 40 gram donkerbruine basterdsuiker
 • 1 tl kaneel
 • 1 tl nootmuskaat
 • 1 tl kruidnagel
 • 2 tl mosterd
 • 120 ml kippenbouillon
 • 3 el bosvruchtenjam
 • 1 el appelazijn
 • peper en zout

STAPPENPLAN

 1. Laat het vlees op kamertemperatuur komen. Verwarm de oven voor op 160°C.
 2. Dep het vlees droog en snij bovenin een mooi ruitjes patroon, ongeveer 3-4mm diep.
 3. Meng de helft van de nootmuskaat, kaneel, kruidnagel en mosterd met de licor 43 en roer door elkaar.
 4. Leg het vlees in een ovenschaal en wrijf de licor 43 mix erin.
 5. Wrijf daarna de basterdsuiker over de beenham en zet de ovenschaal in de oven.
 6. Bak de beenham in de oven in ongeveer 40-45 minuten gaar tot een kerntemperatuur van 63°C. Het beste controleer je dit met een vleesthermometer omdat elke oven net iets anders werkt. Schep ongeveer elke 10 minuten wat van het vrijgekomen vocht over de beenham. De laatste 15 minuten mag de oven naar 175°C.
 7. Maak intussen de basis voor de saus door de rest van de ingrediënten in een steelpannetje te verhitten. 
 8. Laat enkele minuten doorkoken totdat het iets is ingedikt. Breng op smaak met wat peper en zout.
 9. Zodra de beenham klaar is giet je de sappen uit de ovenschaal bij de saus en roer je dit nogmaals goed door.
 10. Snij de beenham in mooie plakken en serveer met de saus.
 11. Smakelijk!
beenham licor 43

Volg je me al op social media?

Facebook / Instagram / Pinterest

Of tag @knoeienmetinge.nl of #knoeienmetinge als je iets van mijn blog maakt.

Misschien vind je dit ook leuk

1 reactie

Louisé 10 oktober 2021 - 16:18

Beenham met 43, heerlijk, bedankt voor de inspiratie!

Reply

Plaats een reactie