Peanut brittle

door Inge

Peanut brittle, ook wel pinda bros, of nougatine met pinda’s genoemd, is in Nederland helemaal niet populair. Althans, ik heb het eigenlijk nog zelden gezien of gehoord. En dat is zo jammer, want oh my god wat is dit lekker. Wie honeycomb kent en lekker vindt, die moet vooral blijven door lezen. De basis van dit recept lijkt namelijk enorm veel op honeycomb. Maar dan met gezouten pinda’s erin. Dat is dus de ideale zoet-zout combi, I love it!

Zoet en zout heb ik eerder samen gecombineerd, zoals bijvoorbeeld in deze brookies waar ik chocolade met chips combineerde. Een ander voorbeeld is deze stroopkoeken met gezouten chili karamel. Ik ben niet de enige foodie die van deze combi houdt. Eefsfood maakte bijvoorbeeld deze pindakaas-pretzel blondies, die me overigens ook echt verrukkelijk lijken!

Anyway, terug naar deze peanut brittle. Ik maakte deze in opdracht van Foodies magazine. Zoals je wellicht weet ben ik in 2020 een Foodies Friend, wat inhoudt dat ik 3 recepten heb ontwikkeld voor in het magazine. Deze peanut brittle is voor de kersteditie van Foodies magazine. Het thema was ‘eetbare kado’s’. Zo’n tof thema! 

Het idee achter het thema komt van dat vreselijke jaar waar we in zitten, waarin Corona de hoofdrol speelt. Al maanden lang zijn we met z’n allen onzeker over hoe onze feestdagen eruit gaan zien. Kunnen we wel bij elkaar komen? Of wordt het een online kerstdiner via zoom? Of moeten we keuzes maken in wie we wel uitnodigen en wie niet. Vreselijk! Met dit thema ‘eetbare kado’s’ speelt Foodies magazine in op het worst case scenario. Maar ook met het best case scenario is een eetbaar kado natuurlijk super leuk om te geven!

En deze peanut brittle is perfect als eetbaar kado als je het mij vraagt! Het is uniek, makkelijk om te maken, heel goed houdbaar en ziet er mooi uit verpakt in een mooie glazen pot met een strik erom. Als het lichtdicht verpakt is, zoals bijvoorbeeld in een weckpot of een koekjestrommel, dan blijven deze stukken peanut brittle wel een paar maanden goed! 

Over eetbare kado’s gesproken, dit thema vond ik zo leuk dat ik er zelf ook een artikel over schreef. In dit artikel verzamelde ik 55 eetbare kado’s van mezelf en andere foodbloggers, zodat jij thuis ook aan de slag kunt net voor de kerst. Lees het artikel hier.

pinda bros nougatine peanut brittle
eetbare kado's

Peanut brittle

Print
Porties: 25 stukjes Bereidingstijd:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Beoordeling: 5.0/5
( 1 stemmen )

Ingrediënten

 • 175 gram gezouten pinda's
 • 210 gram suiker
 • 140 gram corn syrup (verkrijgbaar bij speciaalzaken of online)
 • 80 ml water
 • 30 gram roomboter
 • merg van een halve vanilleboon of 1 tl vanille extract
 • 1 tl baksoda
 • 1 tl zeezout vlokken

STAPPENPLAN

 1. Meng de suiker, corn syrup, water en roomboter in een grote steelpan met dikke bodem. Zet de rest van de ingrediënten klaar, als ook een bakplaat bekleed met bakpapier.
 2. Breng het suikermengsel aan de kook tot 116°C. Gebruik hier een suikerthermometer voor.
 3. Voeg de pinda's toe en roer voorzichtig even door elkaar.
 4. Laat het geheel verder doorkoken tot 148°C.
 5. Draai het vuur uit en voeg de vanille toe. Roer kort door elkaar.
 6. Voeg de baksoda toe en roer goed door met een garde. Pas op want door de baksoda neemt het volume van de pinda bros toe en het is erg heet.
 7. Giet de pinda bros op de met bakpapier beklede bakplaat en verdeel het mooi door een paar keer met de bakplaat op het aanrecht te tikken of de bakplaat heen en weer te bewegen. Gebruik geen lepel om de pinda bros te verdelen want dit veranderd de structuur van je pinda bros.
 8. Strooi naar smaak extra zeezoutvlokken bovenop op de pinda bros en laat goed afkoelen.
 9. Breek of snij de pinda bros in stukken en verpak het mooi. Luchtdicht verpakt blijft de pinda bros zeker zo'n 2 maanden houdbaar.
 10. Smakelijk!

NOTITIES

Ook lekker met andere soorten noot zoals cashew, amandel of hazelnoot. Of doop de helft van de bros stukken in gesmolten chocolade en laat dit opstijven.

peanut brittle met zeezout

Volg je me al op social media?

Facebook / Instagram / Pinterest

Of tag @knoeienmetinge.nl of #knoeienmetinge als je iets van mijn blog maakt.

Misschien vind je dit ook leuk

Plaats een reactie