Stroopkoeken met gezouten chili-karamel

Stroopkoeken kent iedereen wel, want je kunt ze volop krijgen in de supermarkt. Toch is het echt ontzettend leuk en lekker om ze eens zelf te maken! Ik wilde ze net even iets bijzonderder maken dan de ‘gewone’ stroopkoek. Ik voegde zout en cayennepeper toe aan de karamel, om het net een extra ‘kick’ te geven tijdens het eten. Ik vind zelf die licht hartige tinteling in een zoet recept altijd erg fijn. Ik gebruikte cayennepeper omdat ik dat zelf lekkerder vond dan chilipoeder. Maar je kunt natuurlijk ook chilipoeder gebruiken, of zelfs verse chilipepers. Natuurlijk werkt dit recept net zo goed als je de chili weg laat. Het zout zou ik persoonlijk sowieso wel toevoegen. Niet voor niets krijg je tegenwoordig elk karamel gerecht met een ‘salted karamel’.

Deze stroopkoeken maakte ik als kadootje voor mijn moeder en tante die onlangs jarig waren (ze zijn een tweeling). We hadden natuurlijk nog wel een ander kadootje maar ik wilde er graag nog echt een persoonlijke touch aan geven. Ik pakte dus voor elk zo’n 5 koeken in in cellofaan en deed er een mooie strik om. Altijd leuk toch, om mensen blij te maken met homemade lekkers!?

Ohja, en zijn die bordjes niet onwijs mooi? Ik kreeg ze afgelopen kerst van mijn broer kado. Hoe lief is dat?! Echt heel erg blij mee. Het is een setje van 3 bordjes, elk een ander formaat. Ze hebben een prachtige parelmoer glans over zich heen.

Bereidingstijd: ~35 min (+1u koeltijd +12min baktijd)       Moeilijkheid (1 t/m 5): ***

Ingrediënten voor 12-15 stuks:

  • 200 gram bloem
  • 100 gram ongezouten roomboter (kamertemperatuur)
  • 1 ei
  • 100 gram witte basterdsuiker
  • 1 tl bakpoeder
  • snufje zout
  • 200 gram kristalsuiker
  • 75 ml water
  • 100 ml slagroom
  • 30 gram ongezouten roomboter
  • 1 tl zeezout
  • 1 tl cayennepeper

Stappenplan:

Meng de 100 gram roomboter met de bloem, ei, witte basterdsuiker, bakpoeder en snuf zout tot een glad deeg. Dit kun je met je handen doen, zodra het deeg niet meer echt plakt, is het goed. Dek het deeg af met huishoudfolie en leg minstens 1u in de koeling te rusten.

Doe voor de karamel de 200 gram kristalsuiker met 75 ml water in een steelpan en draai het vuur middelhoog.

Roer niet door de suiker, maar schud af en toe wel een beetje met de steelpan zodat het toch in beweging blijft. Laat de suiker borrelen totdat je een mooie diepe amberkleurig geheel hebt, dit duurt best wel even maar het komt heel nauw. Laat de suiker niet te donker worden want dan wordt de karamel bitter. Blijf dus erbij zodra het eenmaal een beetje begint te kleuren.

Als je karamel de juiste kleur heeft haal je het steelpannetje van het vuur en doe je, al roerend met een garde, de helft van de slagroom erbij. Hier komt veel stoom bij vrij dus pas op voor je handen. Doe de rest van de slagroom erbij en zet weer op het vuur.

Voeg ook de roomboter toe en roer totdat de boter gesmolten is.

Voeg nu, naar smaak, het zeezout en de cayennepeper toe. Je kunt ook chili gebruiken maar ik vond de nasmaak van cayennepeper net wat lekkerder. Verse chili kan natuurlijk ook, maar dat vond ik net weer iets te vreemd bij het eten van koekjes. Je kunt natuurlijk de peper ook weglaten als je niet van die tinteling op je tong houdt, of juist meer toevoegen als je dat lekker vindt. Het zeezout zou ik wel toevoegen, want dat is een fijne tegenhanger van het zoete van de karamel.

Verwarm de oven voor op 175°C.

Haal het deeg uit de koelkast en bestrooi je aanrecht met bloem.

Rol het deeg uit tot ongeveer 3mm dikte. Je kunt dit in 1x doen of in delen, wat je zelf het fijnste vindt.

Snij met een ronde koekjesvorm rondjes uit het deeg. Welk formaat je gebruikt, is aan jou. Ik gebruikte een vorm van 8cm. Gebruik je een kleinere vorm, dan krijg je uiteraard meer koekjes.

Leg deze verspreid op een met bakpapier beklede bakplaat. Zorg dat ze niet tegen elkaar aan liggen maar enkele mm ruimte tussen zit. Ze lopen echt minimaal uit tijdens het bakken, maar dus wel ietsiepietsie.

Indien je het leuk vindt, kun je eventueel nog de koekjes ‘versieren’ met afdrukken, door bijvoorbeeld met de achterkant van je mes afdrukken te maken in het deeg. Ik heb dit niet gedaan.

Bak de koekjes in ongeveer 12min goudbruin in de oven.

Laat de koekjes afkoelen op een rooster.

Neem een koekje, en smeer er een flinke laag karamel op. Doe er een ander koekje bovenop zodat je een ‘sandwich’ krijgt.

Herhaal dit tot alle koekjes op zijn.

Smakelijk!