Glutenvrije brookies

door Inge

Het bestaan van brookies ontdekte ik door het seizoen 2016 van Masterchef Australia, waarin deelnemer Harry Foster zijn versie van deze combinatie tussen koekjes en brownies aan de jury voorschotelde. De jury was zo enthousiast over deze heerlijkheid, dat ik watertandend voor de TV zat. Reden genoeg dus om eens zelf een poging te wagen, dit recept is dan ook een vertaling van Harry’s recept . En met succes, de juryleden van Masterchef Australia hebben niet overdreven. De brookies zijn echt een perfecte combinatie van harde koek-achtige buitenkant, met een smeuiige, brownie-achtige binnenkant. En dat in zo’n korte bereidingstijd, en nog eens makkelijk ook. Perfect voor je bezoek van aankomende zondag, of om samen met je kids te maken op een luie zaterdag.

Je kunt de brookies zo eten, of serveren met bijvoorbeeld karamelsaus of opgeklopte slagroom. Harry Foster serveerde ze met slagroom met een vleugje Frangelico doorheen. Uiteraard kun je ook witte chocolate chips gebruiken als topping, of M&Ms bijvoorbeeld. Ik heb deze brookies inmiddels twee keer zelf gemaakt; een keer met chocolade stukjes bovenop en een keer met ribbelchips en maldon zeezout flakes. Mijn favoriet? Duidelijk die laatste! Dat kan natuurlijk komen omdat ik een chipsmonster ben. Maar ik ben oprecht van mening dat de combinatie van de zachtzoete brookies met de krokante chips en het knisperende zout echt een geweldige combinatie is. We leven in een tijdperk waarin zoet en zout juist heel goed samen kan, waarin hartig en zoet elkaar complimenteren, en zo ook deze koekjes.  Ik gebruikte hier boerderijchips voor, omdat die van zichzelf niet heel zout is. Juist daardoor zijn de Maldon zoutvlokken echt een fijne toevoeging.

En dat is niet eens alles. Ik werd er onlangs op geattendeerd dat deze brookies ook nog eens glutenvrij zijn. Omdat ik zelf geen glutenallergie heb, stond ik daar dus helemaal niet bij stil. Maar inderdaad, doordat er maismeel gebruikt wordt zijn ze dus perfect voor mensen met een glutenallergie of intolerantie.

Klik hier voor alle andere koekjes recepten van mijn blog.

*Dit is een update van een recept uit 2016

 

glutenvrije koekjes
glutenvrije brookies met chips
brookies
brookies recept

Brookies

Het bestaan van brookies ontdekte ik door het seizoen 2016 van Masterchef Australia, waarin deelnemer Harry Foster zijn versie van… Zoet bakken, koekjes European Print
Porties: 18 koekjes Voorbereiden: Bereidingstijd:
Nutrition facts: 206 calories 20 grams fat
Beoordeling: 4.0/5
( 4 stemmen )

Ingrediënten

  • 350 gram pure chocolade
  • 45 gram roomboter
  • 225 gram fijne kristalsuiker
  • 80 gram maismeel (te vinden in het schap bij de 'buitenlandse producten' in de supermarkt)
  • 1 tl vanille aroma
  • 1 tl bakpoeder
  • 3 eieren
  • topping naar keuze (chocolade chips of ribbelchips met (maldon) zeezout)

STAPPENPLAN

  1. Verwarm de oven voor op 180°C.
  2. Breek de chocolade in kleine stukjes en smelt hem, samen met de roomboter, au bain marie.
  3. Zet de gesmolten chocola apart om iets af te koelen.
  4. Meng intussen de maismeel, suiker, eieren, bakpoeder en vanillearoma in de keukenmachine tot een licht en fluffy geheel.
  5. Mix daarna de iets afgekoelde chocolade erdoorheen en zorg dat alles goed gemixt is.
  6. Bekleed een bakplaat met bakpapier en schep er met een lepel bergjes van de mix op. Ik gebruikte zelf een ijsschep als lepel zodat elk koekje ongeveer even groot is. Druk ze licht plat, zodat er plattere rondjes ontstaan. Let op dat er voldoende ruimte tussen de koekjes zit, ze zullen in de oven nog wat groter worden. Ik bakte er 9 op 1 bakplaat.
  7. Beleg elk koekje met de gekozen topping en druk dit lichtjes in de mix zodat het vast blijft zitten.
  8. Bak de brookies 12-13min in de oven. Haal ze eruit en laat ze afkoelen. Ze zullen dan langzaam wat harder worden van buiten.
  9. Smakelijk!

NOTITIES

In een afgesloten bakje blijven de koekjes ongeveer 1 week goed.

brookies
brookies chocolade koekjes met chips

Volg je me al op social media?

Facebook / Instagram / Pinterest

Of tag @knoeienmetinge.nl of #knoeienmetinge als je iets van mijn blog maakt.

Misschien vind je dit ook leuk

Plaats een reactie