Brookies

Het bestaan van brookies ontdekte ik onlangs door het nieuwste seizoen van Masterchef Australia, waarin deelnemer Harry Foster zijn versie van deze combinatie tussen koekjes en brownies aan de jury voorschotelde. De jury was zo enthousiast over deze heerlijkheid, dat ik watertandend voor de TV zat. Reden genoeg dus om eens zelf een poging te wagen, dit recept is dan ook een vertaling van Harry’s recept . En met succes, de juryleden van Masterchef Australia hebben niet overdreven. De brookies zijn echt een perfecte combinatie van harde koek-achtige buitenkant, met een smeuiige, brownie-achtige binnenkant. En dat in zo’n korte bereidingstijd, en nog eens makkelijk ook. Perfect voor je bezoek van aankomende zondag, of om samen met je kids te maken op een luie zaterdag.

Je kunt de brookies zo eten, of serveren met bijvoorbeeld karamelsaus of opgeklopte slagroom. Harry Foster serveerde ze met slagroom met een vleugje Frangelico doorheen. Uiteraard kun je ook witte chocolate chips gebruiken als topping, of M&Ms bijvoorbeeld.

Bereidingstijd: ~15 min (+ 13min baktijd)       Moeilijkheid (1 t/m 5): *

Ingredienten voor ~18 stuks:

  • 350 gram pure chocolade
  • 45 gram roomboter
  • 225 gram fijne kristalsuiker
  • 80 gram maismeel (te vinden in het schap bij de ‘buitenlandse producten’ in de supermarkt)
  • 1 tl vanille aroma
  • 1 tl bakpoeder
  • 3 eieren
  • chocolate chips of andere chocolade stukjes (bij gebrek aan chocolate chips gebruikte ik ‘ Fred & Ed melk vlokkies’)

Andere benodigdheden:

  • keukenmachine of mixer en kom
  • bakpapier

Stappenplan:

Verwarm de oven voor op 180°C.

Breek de chocolade in kleine stukjes en smelt hem, samen met de roomboter, au bain marie.

Zet de gesmolten chocola apart om iets af te koelen.

Meng intussen de maismeel, suiker, eieren, bakpoeder en vanillearoma in de keukenmachine tot een licht en fluffy geheel.

Mix daarna de iets afgekoelde chocolade erdoorheen en zorg dat alles goed gemixt is.

Bekleed een bakplaat met bakpapier en schep er met een lepel bergjes van de mix op. Ik gebruikte zelf een ijsschep als lepel zodat elk koekje ongeveer even groot is. Druk ze licht plat, zodat er plattere rondjes ontstaan. Let op dat er voldoende ruimte tussen de koekjes zit, ze zullen in de oven nog wat groter worden. Ik bakte er 9 op 1 bakplaat.

Beleg elk koekje met enkel chocolate chips en druk ze lichtjes in de mix zodat ze vastzitten.

Bak de brookies 12-13min in de oven. Haal ze eruit en laat ze afkoelen. Ze zullen dan langzaam wat harder worden van buiten.

Smakelijk!

img_4090-4