Door Foodies Magazine werd ik gevraagd om een recept te bedenken voor eetbare kado’s, voor het december nummer van 2020. Eigenlijk was de opdracht iets anders, maar vanwege corona hebben ze dit aangepast. Want het is natuurlijk nog maar de vraag hoe we dit jaar kerst gaan spenderen en of het veilig genoeg is om je familie op bezoek te laten komen. Daar wilde Foodies Magazine op inspelen. Want of we nou met z’n allen aan tafel mogen of niet, een kerst is niet compleet zonder een berg kado’s onder de kerstboom. En kado’s kun je natuurlijk ook voor de deur zetten, zoals Sinterklaas dat ook altijd doet bij huizen zonder schoorsteen.
Hoe leuk is het dan om zelf een kado te maken voor iemand? Alleen al de moeite die je erin stopt zal enorm gewaardeerd worden door de ontvanger, dat weet ik zeker. Aan veel eetbare kado’s kun je je eigen draai geven waardoor het ook nog eens echt uniek wordt. Iets wat je echt niet zomaar in de winkel kunt krijgen, dat is toch fantastisch?
Wat zijn eetbare kado’s?
Dat zette me aan het denken. Want wat versta je precies onder een eetbaar kado? In mijn beleving is het in elk geval iets wat je zelf maakt, makkelijk kunt bewaren, goed en leuk kunt inpakken en idealiter ook langer houdbaar is. Ook moet een eetbaar kado idealiter buiten de koelkast bewaard kunnen worden, want in ons huis staat de kerstboom vlakbij de houtkachel en koud is het dan dus zeker niet.
Het recept wat ik zelf maakte voor Foodies Magazine is overigens echt enorm goed gelukt, al zeg ik het zelf. Ik maakte Peanut Brittle, ook wel pinda bros of nougatine geheten. In Nederland is het geen heel bekende lekkernij. Zover bij mij bekend is het typisch Amerikaans en best wel ouderwets. Tijd om daar verandering in te brengen, want het is me toch verdomde lekker zeg! En niet heel moeilijk om te maken en echt heel leuk om te geven! En het voldoet aan alle eisen: het hoeft niet koud te staan en je kunt het lang bewaren! Het recept voor mijn peanut brittle vind je in de Foodies Magazine van december 2020, maar ook hier.
Ik vond het idee voor eetbare kado’s zo leuk dat ik het daar niet bij wilde laten. Daarom verzamelde ik allerlei andere recepten voor eetbare kado’s voor je om inspiratie uit te halen. Deze recepten komen allemaal van mede-foodbloggers vandaan, en van elk recept vind je dus de juiste link naar hun recept. Welk eetbaar kado mist er volgens jou nog in deze lijst?
Verpakken van eetbare kado’s
Het gaat er bij een eetbaar kado natuurlijk om dat je het goed verpakt, zodat het lang houdbaar blijft. Maar hoe kun je dat het beste doen? Voor alle koekjes geldt dat ze goed luchtdicht verpakt moeten worden. Dat betekent dus in een doosje, blik of pot die goed afgesloten kan worden. Chocolade kadootjes kunnen vaak wel wat lucht verdragen, maar kunnen logischerwijs niet goed tegen warmte. Verpak chocolade kadootjes mooi in cellofaan papier bijvoorbeeld. Sausjes, likeuren, jams en ingemaakt goed kun je het beste in glaswerk bewaren. Hierbij is het belangrijk dat de glazen potten of flessen gesteriliseerd zijn. Dit doe je bijvoorbeeld door ze uit te koken in kokend water. Hier vind je een gedetailleerde uitleg over het steriliseren van glaswerk.
Doe een mooie strik om je glas, blik of doosje en hang er een mooi handgeschreven label aan. Om de verrassing niet weg te geven kun je deze vervolgens in een mooi kartonnen tasje doen met wat vloeipapier erbij.
Recepten voor koekjes
Knapkoek – Eigen recept – Limburgse knapkook – een heerlijk bros koekje met suiker
Brookies – Eigen recept – Een glutenvrije mix tussen een chocolade koekje en een brownie
Butterplätzchen – Cookies and carrotsticks – Duitse boterkoekjes in leuke vormpjes
Zimtsterne – Cookies and carrotsticks – Duitse kerstkoekjes in stervorm met kaneelsmaak
Barazek koekjes – Cultfood – Een feestelijk koekje met pistaches, sesamzaad en cranberry’s
Walnotenkoeken – Deb’s Bakery & Kitchen – Een flinke portie koeken binnen een half uur gebakken
Surinaamse maizena koekjes – Priya loves food – Met gekleurde discodip voor een vrolijke touch
Pitten en zaden kaaskoekjes – Cultfood – Lekker bij de borrelplank of pompoensoep
Koekjes met wildzwijnworst – Deb’s Bakery & Kitchen – Een heerlijk hartig koekje met wildzwijnworst en rozijnen
Recepten voor Granola
Granola – Saudalicious – Granola met vijgen, rozemarijn en olijfolie
Gingerbread Granola – Eliens Cuisine – Granola met de smaak van koekjes
Pindakaas granola – Flying Foodie – Lekker met stukjes chocolade
Homemade muesli – Donna Caramella – Met kokos, cranberries en quinoa
Recepten voor dranken
Liker Rodi – Koken met Elefteria – Griekse granaatappel likeur
Walnoten likeur – Oh my dish – Een simpele maar smaakvolle likeur die met de tijd een prachtige kleur krijgt
Limoncello – Flying Foodie – Homemade Limoncello op basis van wodka
Mars Wodka – Flying Foodie – Een verrassende likeur op basis van wodka en een mars bar
Amaretto – Ongewoon lekker – Binnen 10 minuten op tafel getoverd!
Baileys – Ongewoon lekker – Ierse roomlikeur – mijn persoonlijke favoriete likeur
Rozemarijn siroop – Vinissima – Een alcoholvrije siroop voor in mocktails
Recepten voor sauzen & smeersels
Piri piri saus – Elsar blog – Een van de bekendste Portugese sauzen voor je kip
Piccalilly – Es’ factory – Een klassieker voor bij de borrel, boerenkool of op je boterham met kaas
Gezouten karamelsaus – Worstenbrood en wijn – Deze heeft denk ik niet meer uitleg nodig!
Mango curd met limoen – Anniepannie – Niet alleen lekker bij scones maar ook door je granola ontbijtje
Zelfgemaakte pindakaas – Anniepannie – Niet alleen lekker op je boterham!
Dulce de leche – De zoetekauw – Een heerlijke karamelspread uit de Argentijnse keuken
Recepten voor jams, chutneys & siropen
Cranberry compote – EIgen recept – Het allerlekkerst bij gebakken camembert in een salade of je kaasplankje
Kweeperengelei – Oh my dish – Een friszoete gelei van kweeperen voor bij de kaasplank
Aalbessengelei met rosé – Cookies and carrotsticks – Een heerlijke zoete gelei, met een tikkeltje zuur doorheen
Peren in Beaujolais siroop – Gereons keuken thuis – Peren in een rode wijn in siroop vorm. Lekker bij een stuk gorgonzola
Tomatenjam zonder suiker – Saudalicious – Een echte Portugese jam, lekker bij zoete en hartige gerechten
Pompoenchutney met appelazijn – Superpandafood – Antiviraal en suikervrij
Pittige appelchutney – Oesters en uien – Lekker op je tosti of bij de kalkoen
Recepten voor ingemaakt goed
Kimchi – Lekker plan – Koreaans, fris en pittig
Ingelegde gember – Culinette – En tegelijk dus ook gembersiroop
Ingemaakte bietjes – Aan tafel bij Anna – Prachtig met de roze-witte chioggia bieten
Ingemaakte citroen – Aan tafel bij Anna – Lekker bij Afrikaanse en midden-Oosterse gerechten
Recepten met chocolade
Fudge van chocolade, pinda’s en pindakaas – Slowfoody – Door gebruik van gezouten pinda’s een mooie zoet-zout combinatie
Witte chocolade fudge – Nombelina – Met cranberries en pistachenootjes
Citroen bonbons – De zoetekauw – Heerlijke chocolade bonbons gevuld met frisse citroenspread
Pindarotsjes – De zoetekauw – Wit, melk of puur; allemaal simpel en lekker
Rafaello bonbons – My happy kitchen – Heerlijke bonbons met kokos
Chocolade salami – Anniepannie – Ook wel ‘chocolami’ genoemd en een leuke culinaire mindfuck
Vegan chocolade pasta – Saudalicious – Een gezonde chocoladepasta zonder suiker, en ook nog eens vegan
Andere eetbare kado recepten
Sambal – Eigen recept – Heerlijk pittig en smaakvol voor de durfals
Gekonfijte chili – Eigen recept – Heerlijk zoete chili snoepjes met een subtiele pittigheid
Stoofpeertjes in prosecco – Eigen recept – Geen rode, maar lichtroze stoofperen met heerlijke kruiden
Schnitzbrod – Eten maken – Goedgevulde broodjes voor bij een kaasplankje
Gedroogde tomaatjes uit de oven – Anniepannie – Kleine smaakbommetjes voor in je salade, op de pizza of op een toastje
Zelfgemaakte advocaat – De zoetekauw – Lekker in een taart bijvoorbeeld
Zelfgemaakte vanille extract – Lekker plan – Zoveel lekkerder dan die uit de supermarkt en in 2 minuten klaar!
Twinkelkristallen – My happy kitchen – Zelfgemaakte kandijsticks met een tof kleurtje
Mincemeat – De wereldkeuken thuis – Vulling voor traditionele mince pies
Rode stoofperen – Culinea – Een klassieker voor tijdens de kerstdagen
Chai kruidenmix – Culinea – Een Indiase kruidenmix voor thee of koffie, ook lekker in een cake
4 reacties
heel mooi overzicht Inge, erg leuk met al die verschillen
Dankjewel Cora en bedankt voor je bijdrage!
Wat een schat aan ideeën! Echt heel erg leuk. Grote complimenten voor je styling trouwens. Super mooi en sfeervol. 🥰
Dankjewel Andrea! Superleuk om deze blog te schrijven. Thanks voor je input 😘