Lasagne met spinazie & camembert uit Bistro Manon

door Inge

Dit recept voor lasagne met spinazie & camembert komt uit het kookboek van het jaar 2021: Bistro Manon. Ik ontving dit kookboek nog voordat het die geweldige prijs won, en ik snap helemaal waarom juist dit boek de aandacht trok. Met een tweeling EN een drieling in huis weet Manon Proper als geen ander hoe het is om voor een heel gezin te koken. Na een drukke werkdag en thuis de zorg voor de kinderen en het huishouden zal menig ouders zich hierin kunnen vinden: er is nog weinig energie over om veel moeite te doen voor het avondeten. Maar guess what, dat is ook helemaal niet nodig. Door haar favoriete recepten her en der wat aan te passen laat Manon in haar boek zien dat je toch makkelijk gezond en gevarieerd kunt koken voor je hele gezin.

Dit kookboek is overigens zeker niet speciaal voor gezinnen. Juist doordat de recepten makkelijk en gezond zijn is het voor iedereen heel toegankelijk. Het boek bewijst dat het onnodig is om voor je kinderen een aparte maaltijd te koken. Dat vind ik zelf ook heel belangrijk. Ik ben van mening dat je jouw kind het beste al zo vroeg mogelijk met de pot mee kunt laten eten, en zoveel mogelijk verschillende smaken moet laten proeven. Daarnaast vind ik het belangrijk om al het eten als ‘normaal’ te behandelen. Daarmee bedoel ik dat groenten, aardappelen en vlees gelijkwaardig zijn op het bord, en we dus niet groenten eten omdat het zogenaamd moet. Zo geef je je kind ook niet de indruk dat groenten vies zouden moeten zijn.

Jip eet al sinds hij 1 is geworden met de pot mee. Over het algemeen kook ik zelden nog speciaal voor Jip iets aparts. Natuurlijk moeten we de maaltijd hier en daar wat aanpassen, zoals het koken zonder zout of met maar heel weinig zout. Maar eigenlijk eet hij de rest allemaal met ons mee. En tot nu toe met succes, want hij eet alles lekker op. Pasta, curry, stamppot, frietjes, you name it en Jip lust het. Dus dit kookboek is fantastisch voor ons gezin, lekkere en gezonde maaltijden voor iedereen. Ook dit boek hebben? Het is onder andere te koop bij bol.com.

Bistro manon
Bistro Manon – Dagelijkse inspiratie voor het hele gezin

Je eigen draai aan een recept geven

Het lasagne recept met spinazie & camembert zoals hieronder beschreven komt uit het boek Bistro Manon, daar heb ik bijna niets aan gewijzigd. Toen ik deze vega lasagne voor ons thuis kookte heb ik het wel her en der wat aangepast. Dat kwam enerzijds omdat ik nou eenmaal een eigenwijze foodblogger ben. Maar ook omdat ik nog producten had liggen die op moesten, onder het motto ‘No waste-koken’. Zo gebruikte ik wat minder spinazie, maar voegde ik een broccoli en een restje bloemkool toe. Zo werd het een echte groentelasagne. Daarnaast gebruikte ik pipe rigate pasta, in plaats van lasagnevellen. Dat is voor Jip makkelijker eten. Die pasta voegde ik bij de saus nadat de spinazie geslonken was, en ik liet de saus toen afkoelen. Zo was de pasta al half gaar voordat hij de oven in ging. 

Wat ik hiermee wil aantonen is dat je recepten heel makkelijk alleen als inspiratie kunt gebruiken, en er je eigen draai aan kunt geven met producten die je nog in de koel- of voorraadkast hebt liggen. Zo kook ik eigenlijk altijd wel als ik uit een kookboek kook. Een volgende keer zou ik bijvoorbeeld ook brie kunnen gebruiken, in plaats van camembert. Of ik voeg weer andere groentes toe aan dit lasagne recept. Wil je er een koolhydraatarme lasagne van maken, dan kun je zelfs de lasagnevellen vervangen door groenten, zoals dungesneden plakken courgette, aubergine of pompoen.

Toch liever een ander lasagne recept maken? Kijk eens naar deze lasagne met spinazie & champignonroomsaus, deze Italiaanse aubergine lasagne, of deze truffel lasagne.

lasagne met spinazie en camembert - bistro manon

Lasagne met spinazie & camembert uit Bistro Manon

Print
Porties: 4-5 personen Voorbereiden: Bereidingstijd:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Beoordeling: 5.0/5
( 1 stemmen )

Ingrediënten

  • Olijfolie
  • 600 gram bladspinazie (vers of uit de diepvries, ontdooid)
  • 2 knoflooktenen, geperst
  • 50 gram tomatenpuree
  • 1 blik gepelde tomaten (a 400 gram van goede kwaliteit)
  • 1/8e tl zout
  • 150 gram (volkoren) lasagnevellen
  • 125 gram camembert, in kleine blokjes of stukjes
  • 125 gram mozzarella, in kleine blokjes of stukjes
  • 50 gram parmezaanse kaas
  • 10 cherrytomaatjes

STAPPENPLAN

  1. Verwarm de oven voor op 200ºC. Vet een ovenschaal van 20x30cm in met olijfolie.
  2. Indien je diepvries spinazie gebruikt, laat deze uitlekken in een vergiet en perse het meeste vocht eruit. Een beetje vocht is prima, dat is nodig om de pasta te garen.
  3. Verhit een scheutje olijfolie in een (braad)pan met dikke bodem op middelhoog vuur. Bak hierin de knoflook 1 minuut en voeg, zodra de geur goed vrijkomt, de tomatenpuree toe.
  4. Bak de puree even goed mee om hem te ontzuren en voeg daarna de bliktomaten toe. Druk ze met een pollepel kapot. Roer de saus door en laat een paar minuten pruttelen. Voeg eventueel wat extra vocht toe om de saus wat aan te lengen.
  5. Roer de spinazie en het zout goed door de tomatensaus. Indien je verse spinazie gebruikt, duurt het wat langer eer hij slinkt. Je kunt de verse spinazie ook zelf al wat scheuren voordat je hem bij de saus doet. Zodra de spinazie goed geslonken en warm is, is je saus klaar en kun je de lasagne opbouwen.
  6. Verdeel een klein schepje van de spinazie-tomatensaus in de ovenschaal en leg de eerste laag lasagnevellen op de saus. Schep een iets grotere hoeveelheid van de spinazie-tomatensaus op de lasagnevellen en verdeel het mengsel goed zodat alle vellen bedekt zijn.
  7. Verdeel een deel van de camembert en de mozzarella over de eerste laag. Herhaal nu de stappen: lasagnevellen, saus, camembert & mozzarella.
  8. Strooi de Parmezaanse kaas bovenop de laatste laag en leg de cherrytomaten bovenop.
  9. Zet de lasagne voor 35 minuten in de oven (Niet alle lasagnevellen hebben dezelfde bereidingstijd. Kijk voor de zekerheid op de verpakking hoe lang de vellen in de oven moeten en op welke temperatuur. Eventueel kun je de vellen eerst kort voorkoken.)
  10. Smakelijk!

NOTITIES

Indien je niet-verse lasagnevellen gebruikt, kijk dan even goed op de verpakking hoelang ze in de oven moeten en op welke temperatuur. Optioneel zou je ze kunnen voorkoken.

lasagne met spinazie en camembert - Bistro Manon

Volg je me al op social media?

Facebook / Instagram / Pinterest

Of tag @knoeienmetinge.nl of #knoeienmetinge als je iets van mijn blog maakt.

Misschien vind je dit ook leuk

Plaats een reactie