Truffel liefhebbers opgelet! Deze superromige truffel lasagne met krokante prosciutto wil je maken! Ja, hij is dus superromig en daardoor vrij machtig. Maar als je er een lekkere frisse salade bij serveert is het wat mij betreft een top maaltijd. Wij hebben er zelf 2 dagen van gegeten. Eerlijk is eerlijk, ik vond hem de tweede dag wel minder. Dat komt echter ook doordat ik eigenlijk een afkeer heb van ‘opgewarmd eten’, ik eet het liefst alles zo vers mogelijk. Daarnaast is twee dagen achter elkaar hetzelfde eten ook niet echt aan mij besteed, tenzij het frietjes zijn. Die lust ik dan weer elke dag haha. Hoe dan ook, ik raad dus aan deze truffel lasagne dus lekker vers uit de oven op te peuzelen.
Ik ben echt zo’n mega liefhebber van truffel. Zo maakte ik eerder al deze risotto met truffel en deze pizza met truffel. Grappig eigenlijk, want in alle drie deze truffel recepten gebruik ik ook paddenstoelen en prosciutto. Dat is ook echt een gouden combinatie als je het mij vraagt. De volgende keer beloof ik om eens andere ingrediënten als basis te combineren met truffel.
Heb je nou liever een andere lasagne, dan heb ik nog drie andere lasagne recepten op de blog staan. Zoek op ‘lasagne’ of klik hier. Denk aan een aubergine lasagne of een champignon-roomsaus lasagne. Uiteraard staat de echte klassieke lasagne ook op de blog, want die blijft natuurlijk ook echt goed!
Ik gebruik zelf tegenwoordig altijd verse lasagne bladeren in lasagnes. Hierdoor hoeft de lasagne in principe minder lang in de oven want die verse bladeren zijn sneller gaar. Natuurlijk kun je gewoon ‘niet-verse’ bladeren gebruiken, die kun je eventueel even voorkoken in wat zout water, of je laat de lasagne net zolang in de oven staan totdat die bladeren gaar zijn. Als je lasagne bovenop te bruin wordt terwijl de lasagne bladeren nog niet gaar zijn, kun je hem losjes afdekken met wat aluminium folie. Zo voorkom je dat de bovenkant verder bruint terwijl de hele schotel wel door gaart van de warmte.
Ingrediënten
- 400 gram champignons
- 2 uien
- 3 tenen knoflook
- 100 gram roomboter
- 100 gram bloem
- 1 blokje runderbouillon
- 500 ml melk
- 80 gram truffeltapenade (liefst met minstens 5% truffel)
- 250 gram ricotta
- 140 gram pecorino kaas, geraspt
- 150 gram geraspte mozzarella
- 200 gram verse spinazie
- 1 pak verse lasagnebladeren
- 80-100 gram prosciutto
STAPPENPLAN
- Verwarm de oven voor op 175 graden. Veeg de champignons schoon en snij in plakjes of blokjes. Schil en snipper ook de ui en de knoflook. Maak het bouillonblokje aan met 500 ml water en zet apart voor later.
- Verhit een koekenpan met een scheutje olie en bak hierin de champignons in een paar minuten goudbruin. Je hoeft maar heel weinig olie te gebruiken hiervoor. Voeg ook de ui, knoflook en spinazie toe en bak deze even mee totdat de spinazie geslonken is. Zet apart voor later.
- Smelt de boter in een ketel, laat hem niet bruin worden. Voeg de bloem toe en bak dit op middelhoog vuur in 3 minuten gaar. Roer af en toe door.
- Voeg de melk toe en roer goed door elkaar totdat het een mooi egaal mengsel is. Voeg ook het bouillonwater toe evenals 100 gram van de geraspte mozzarella en roer nogmaals goed door totdat alles mooi opgenomen is. Roer als laatste de truffeltapenade erdoor en proef of je hem verder op smaak moet brengen.
- Meng de ricotta met het spinazie-champignon mengsel, evenals de helft van de pecorino en een snuf peper.
- Nu gaan we de lasagne opbouwen. Begin met 1/4e van de truffelsaus op de bodem van een ovenschaal. Leg hierop enkele lasagnebladeren totdat de schaal bedekt is. Schep nu een derde deel van de ricottamix erop en vervolgens weer 1/4e van de truffelsaus. Leg hierop weer een laag lasagnebladeren en schep hier weer 1/3e van de ricottamix op en weer 1/4e Dan weer een laag lasagnebladeren, 1/3e ricottamix en eindig met de rest van de truffelsaus.
- Doe de rest van de geraspte mozzarella en pecorino bovenop en verdeel de prosciutto in mooie plakken bovenop.
- Bak de lasagne in de oven mooi goudbruin in ongeveer 30 a 40 minuten.
- Smakelijk!
Volg je me al op social media?
Facebook / Instagram / Pinterest
Of tag @knoeienmetinge.nl of #knoeienmetinge als je iets van mijn blog maakt.