Maiscake met Limburgse appelstroop, appel en tijm 

door Inge

Mais is over de hele wereld een heel populaire en voedzame grondstof voor de mens. Al eeuwenlang wordt mais tot meel vermalen en gebruikt in de keuken. Denk aan maistortilla’s in Mexico, arepas in Venezuela, maar ook cornbread in de Texmex keuken. Ook kun je er maispasta van maken of vlees mee paneren. Ik werd uitgedaagd om een recept te ontwikkelen met Fioretto maismeel van Valle del Sole en dat werd deze upside down maiscake met Limburgse appelstroopkaramel, appel en tijm. Wat is receptontwikkeling toch een feestje. 

Deze maiscake is een twist op een recept voor spicy cornbread muffins, die je deze maand in Foodies magazine kunt vinden. Ik maakte een compleet eigen zoete variant ervan. De eerste poging vond ik nog niet goed genoeg, omdat ik er even geen rekening mee had gehouden dat maismeel zich wel iets anders gedraagt dan ‘gewone’ meel. Maar poging twee van deze maiscake was gelijk een schot in de roos! Ik wilde heel graag dicht bij mijn Limburgse roots blijven, dus gebruikte ik Limburgse appelstroop uit het dorp hier verderop. Die combineerde ik met appels en tijm om er echt een eigen smaak aan te geven. 

De appels zitten bovenop maar ook door het beslag, waardoor de cake extra smeuïg is. Wij hebben dagen zitten smullen van deze maiscake. Het maismeel in de cake proef je absoluut, maar het is helemaal niet overheersend. Het geeft geen mais smaak aan je cake, maar het maakt het geheel wel veel rijker van smaak dan een cake van ‘gewone bloem’. De cake heeft er ook een mooie gele kleur van gekregen. 

Maak van je leftover maismeel bijvoorbeeld deze American corndogs of deze glutenvrije brookies.

maiscake met appels, stroop en tijm
maiscake met stroop, tijm en appels

Maiscake met Limburgse appelstroop, appel en tijm

Print
Porties: 12 Voorbereiden: Bereidingstijd:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Beoordeling: 5.0/5
( 1 stemmen )

Ingrediënten

  • 150 gram Valle del Sole maismeel 
  • 100 gram patentbloem 
  • 165 gram ongezouten roomboter, op kamertemperatuur 
  • 200 gram fijne kristalsuiker 
  • 16 gram bakpoeder 
  • Rasp en sap van 1 citroen 
  • 2 appels naar keuze 
  • 4 eieren 
  • 2 el Limburgse appelstroop 
  • 7 el kookroom 
  • 10 takjes tijm 
  • 1 tl zout 

Andere benodigdheden: 

  • Springvorm (22cm) 
  • bakpapier

STAPPENPLAN

  1. Verwarm de oven voor op 160 graden Celcius. Bekleed de springvorm aan de onderkant met bakpapier en vet de vorm goed in met boter of olie. 
  2. Doe de appelstroop met de kookroom, 3 takjes tijm en een vierde deel van het zout in een pannetje en verwarm al roerend tot een geheel. Zet apart tot later. 
  3. Mix de suiker en de boter in zo’n 5 minuten mooi zalvig. 
  4. Voeg een voor een de eieren al mixend toe. Voeg het volgende ei pas toe als het voorgaande ei echt helemaal goed opgenomen is. 
  5. Meng in een kom de maismeel, patentbloem, bakpoeder en de rest van het zout door elkaar. 
  6. Risp de blaadjes tijm van de resterende takjes af en hak de blaadjes fijn. 
  7. Rasp een van de appels grof en meng met het tijm, de citroensap en rasp. De appelkern kun je wegdoen. 
  8. Doe het bloem mengsel bij het ei-boter mengsel en spatel goed door elkaar. Spatel daarna ook het appelmengsel erdoorheen. 
  9. Snij de laatste appel in dunne plakjes en leg deze dakpansgewijs in de springvorm. Giet hier de appelstroopkaramel overheen. Doe dan de cakemix eroverheen en strijk mooi uit. 
  10. Bak de cake in ongeveer 40 minuten gaar in de oven. Controleer na 35 minuten met een houten prikkertje. Komt de houten prikker schoon uit de cake, dan is hij gaar. Zo niet, bak de cake dan nog eens 5 minuten en controleer nog eens. 
  11. Stort de cake op een rooster en laat goed afkoelen.  
maiscake met appels, stroop en tijm

Dit bericht is in samenwerking met Valle del Sole & Foodies magazine, lees hier mijn disclaimer.

Volg je me al op social media?

Facebook / Instagram / Pinterest

Of tag @knoeienmetinge.nl of #knoeienmetinge als je iets van mijn blog maakt.

Misschien vind je dit ook leuk

Plaats een reactie