Bananen-toffee taart (banoffee pie)

Schoonmoeders was jarig, dus ik greep die kans om weer iets lekkers voor jullie te maken. En voor haar en haar gasten natuurlijk. Binnen een half uur na aankomst was er nog maar 1 puntje van deze taart over. Hij viel dus in de smaak! En hij is echt belachelijk makkelijk om te maken wat mij betreft! Deze uit UK afkomstige taart is vrij retro, hij komt namelijk uit de jaren 70. Zijn smaken vind ik echter niet retro… Koekjes, banaan, karamel, slagroom en chocola… dat is toch altijd lekker ongeacht welk decennium we leven!

Bereidingstijd: ~45min (+30min koeltijd en 3,5u kooktijd)          Moeilijkheid (1 t/m 5): *

Ingredienten:

  • 1 pak bastognekoeken
  • 85 gram roomboter
  • 1 blik gecondenseerde melk (397 gram)
  • 3 bananen
  • zeezout
  • 250 ml slagroom (koud)
  • 1 zakje klop-fix (40 gram)
  • 2 el suiker
  • 50 gram pure chocolade
  • Optioneel: 1-2 tl espresso poeder

Andere benodigdheden:

  • keukenmachine of mixer
  • springvorm (20-26cm)
  • bakpapier

Stappenplan:

Zet een pan met water met deksel erop op het vuur en breng aan de kook. Zet het blik gecondenseerde melk hierin (afgesloten), zodat het blik ruim onder water staat. Als het water kookt draai je het vuur laag en laat je dit 3,5u koken. Zorg dat het blik melk ten alle tijde volledig onder water staat. (Maak je liever een snelle karamel; kijk dan hier hoe ik de karamel binnen 15 minuten gemaakt heb. Minder lekker dan de variant uit dit recept, maar wel snel)

Maak intussen vast de koekbodem. Doe het bakpapier over de bodem van de springvorm. Verkruimel de bastognekoekjes. Dit kun je in een foodprocessor doen of, zoals ik, in een zipperbag en slaan met een deegroller. De laatste manier is wel wat werk om echt een fijne kruimel te krijgen. Het is niet de bedoeling dat er nog echt stukjes koek in je kruimel zitten, dus stamp zoveel mogelijk fijn.

Smelt de boter in een pannetje op laag vuur. De boter mag niet bruin worden, dus indien je hoog vuur gebruikt, blijf er dan bij om op te letten. Zodra de boter gesmolten is doe je dit bij de verkruimelde koekjes. Meng dit goed door elkaar zodat de boter zich verspreid over de kruimels. Giet dit in de springvorm en verdeel gelijkmatig over de bodem. Gebruik de achterkant van een lepel om de koekbodem goed aan te drukken en zet hem daarna minstens 30min in de koelkast om op te stijven.

Na 3,5u haal je het blik melk uit het water (pas op: heet!) en laat je het afkoelen. Eventueel kun je het blik onder de kraan houden zodat het sneller afkoelt. Gefeliciteerd, nu heb je zelf “karamel” gemaakt! (ook wel Dulce de leche genoemd, welke stiekem het Argentijnse broertje van de originele karamel is, qua smaak en textuur vrij vergelijkbaar).

Haal de koekbodem uit de koelkast. Snij de bananen in plakjes en verdeel ze over de koekbodem. Verdeel de Dulce de leche over de bananen en strooi er, naar smaak, wat zeezout overheen. Indien je een echte zoetekauw bent kun je het zeezout ook weglaten. Als de Dulce de leche inmiddels teveel is afgekoeld en dus weer te stijf is geworden kun je hem weer kort iets opwarmen in een pannetje op laag vuur zodat hij weer wat vloeiender wordt.

Mix de slagroom met de suiker en de klop-fix stijf. Optioneel kun je wat espresso poeder hieraan toevoegen. Omdat Pim geen koffie liefhebber is heb ik zonder gedaan. Verdeel de slagroom over de taart. Je kunt dit gewoon zo doen met een lepel, maar als je een wat mooier resultaat wilt kun je een spuitzak hiervoor gebruiken. Ik gebruikte een spuitzak met kartelmondje en spoot kleine toefjes over de hele taart.

Schaaf de chocolade met een dunschiller of rasp en strooi dit over de taart. Eventueel kun je nog wat extra cacaopoeder op de taart strooien.

Smullen maar!

IMG_3962-10 IMG_3932-1