Bananen-toffee taart (banoffee pie)

door Inge

Schoonmoeders was jarig, dus ik greep die kans om weer iets lekkers voor de blog te maken. En voor haar en haar gasten natuurlijk. Binnen een half uur na aankomst was er nog maar 1 puntje van deze ‘banoffee pie’ over. Hij viel dus in de smaak! En hij is echt belachelijk makkelijk om te maken wat mij betreft! Deze uit UK afkomstige taart is vrij retro, hij komt namelijk uit de jaren 70. Zijn smaken vind ik echter niet retro… Koekjes, banaan, karamel, slagroom en chocola… dat is toch altijd lekker ongeacht welk decennium we leven!

En echt, iedereen kan dit maken. Daar hoef je geen bak koning(in) voor te zijn. Koekjes verkruimelen, een potje melk in een pan koken. Banaan snijden en slagroom kloppen, als je dat allemaal kunt dan kun je deze taart ook maken. Easy peasy. Ook mijn collega’s hebben inmiddels gesmuld van deze banoffee pie en ook daar ging hij er goed in. Let wel op, hij is best machtig dus snij de puntjes niet al te groot. Of wel, want yum haha.

Banoffee pie, of banoffee taart in het Nederlands, dankt zijn naam aan de ingredienten. De karamel van gecondenseerde melk noemen we ook wel Dulce de Leche of toffee. Banaan + toffee == banoffee taart! Get it? Maak deze taart in een springvorm van 22cm, iets groter of kleiner kan ook wel hoor. Klassiek gezien hoort het zout niet over de dulce de leche trouwens, maar ik ben (nog steeds) helemaal fan van een goede zoet-zout combi (want team hartig!) en vind dus echt dat een snuf zout deze banoffee taart naar het volgende level tilt

Kijk hier voor andere lekkere taart recepten of kijk eens voor lekker gebak bij PaTESSerie.

*Dit is een update van een recept uit 2016. 

banoffee
banoffee pie
banoffee taart

Banoffee Pie - Bananen-toffee taart

Print
Porties: 12 Voorbereiden: Bereidingstijd:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Beoordeling: 3.6/5
( 45 stemmen )

Ingrediënten

  • 1 pak bastognekoeken
  • 85 gram roomboter
  • 1 blik gecondenseerde melk (397 gram)
  • 3 bananen
  • 1-2 el citroensap
  • zeezout
  • 250 ml slagroom (koud)
  • 1 zakje klop-fix (8 gram)
  • 2 el suiker
  • 50 gram pure chocolade
  • Optioneel: 1-2 tl espresso poeder

STAPPENPLAN

  1. Zet een pan met water met deksel erop op het vuur en breng aan de kook. Zet het blik gecondenseerde melk hierin (afgesloten), zodat het blik ruim onder water staat. Als het water kookt draai je het vuur laag en laat je dit 3,5u koken. Zorg dat het blik melk ten alle tijde volledig onder water staat. (Maak je liever een snelle karamel; kijk dan hier hoe ik de karamel binnen 15 minuten gemaakt heb. Minder lekker dan de variant uit dit recept, maar wel snel)
  2. Maak intussen vast de koekbodem. Doe het bakpapier over de bodem van een springvorm.  Ik gebruikte een springvorm van 22cm, maar een maatje groter of kleiner kan ook. Verkruimel de bastognekoekjes. Dit kun je in een foodprocessor doen of, zoals ik, in een zipperbag en slaan met een deegroller. De laatste manier is wel wat werk om echt een fijne kruimel te krijgen. Het is niet de bedoeling dat er nog echt stukjes koek in je kruimel zitten, dus stamp zoveel mogelijk fijn.
  3. Smelt de boter in een pannetje op laag vuur. De boter mag niet bruin worden, dus indien je hoog vuur gebruikt, blijf er dan bij om op te letten. Zodra de boter gesmolten is doe je dit bij de verkruimelde koekjes. Meng dit goed door elkaar zodat de boter zich verspreid over de kruimels. Giet dit in de springvorm en verdeel gelijkmatig over de bodem. Gebruik de achterkant van een lepel om de koekbodem goed aan te drukken en zet hem daarna minstens 30min in de koelkast om op te stijven.
  4. Na 3,5u haal je het blik melk uit het water (pas op: heet!) en laat je het afkoelen. Eventueel kun je het blik onder de kraan houden zodat het sneller afkoelt. Gefeliciteerd, nu heb je zelf "karamel" gemaakt! (ook wel Dulce de leche genoemd, welke stiekem het Argentijnse broertje van de originele karamel is, qua smaak en textuur vrij vergelijkbaar).
  5. Haal de koekbodem uit de koelkast. Verdeel de Dulce de leche over de bodem en strooi er, naar smaak, wat zeezout overheen. Indien je een echte zoetekauw bent kun je het zeezout ook weglaten. Als de Dulce de leche inmiddels teveel is afgekoeld en dus weer te stijf is geworden kun je hem weer kort iets opwarmen in een pannetje op laag vuur zodat hij weer wat vloeiender wordt.
  6. Snij de bananen in plakjes en verdeel ze over de dulce de leche. Smeer met een kwastje wat citroensap erover zodat ze niet zo bruin worden.
  7. Mix de slagroom met de suiker en de klop-fix stijf. Optioneel kun je wat espresso poeder hieraan toevoegen. Omdat Pim geen koffie liefhebber is heb ik zonder gedaan. Verdeel de slagroom over de taart. Je kunt dit gewoon zo doen met een lepel, maar als je een wat mooier resultaat wilt kun je een spuitzak hiervoor gebruiken. Ik gebruikte een spuitzak met kartelmondje en spoot toefjes rondom en het resterende deel in het midden.
  8. Schaaf de chocolade met een dunschiller of rasp en strooi dit over de taart. Eventueel kun je nog wat extra cacaopoeder op de taart strooien.
  9. Smullen maar!
banoffee pie

Volg je me al op social media?

Facebook / Instagram / Pinterest

Of tag @knoeienmetinge.nl of #knoeienmetinge als je iets van mijn blog maakt.

Misschien vind je dit ook leuk

11 reacties

Margôt 17 december 2019 - 23:22

Hoi Inge, ik wil jouw banentoffee taart maken. Kun je die al eerder maken en in de koelkast bewaren of gaat dat niet goed met de slagroom of de banaan?

Reply
Inge 18 december 2019 - 10:59

Hi Margot,

Je kunt deze taart wel eerder maken en in de koelkast bewaren. Ik zou niet langer dan 2 dagen wachten met eten. En zorg dan dat je de banaan goed insmeert met citroensap zodat hij niet helemaal bruin wordt en dat de slagroom echt goed stijfgeklopt is.
Wat je ook zou kunnen doen is de losse elementen zoals de bodem en de dulce de leche al van tevoren maken, en dan ter plekke de taart in elkaar zetten. In elkaar zetten is niet heel veel werk als de losse elementen al af zijn.
Succes! Ik hoop dat hij gaat smaken!

Inge

Reply
Yvonne 3 juni 2020 - 21:24

Hoi Inge,

Welke afmeting springvorm heb je hiervoor gebruikt?

Reply
Inge 5 juni 2020 - 14:37

Hi Yvonne,

Ik heb een springvorm van 22cm gebruikt. Maar een maat groter of kleiner zal niet veel uitmaken, de taart wordt dan alleen wat dikker of dunner.
Ik heb het in het recept erbij vermeld.

Succes,
Inge

Reply
Will 7 december 2020 - 18:42

Hallo Inge,

Als de karamel is afgekoeld wordt het dan niet hard of blijft het smeerbaar?
Ik ga het zeker maken😋

Reply
Inge 7 december 2020 - 22:02

Hi Will, als je net als ik de karamel maakt van een potje gecondenseerde melk dan blijft hij zacht. Als hij afkoelt wordt hij wel iets steviger maar hij is dan nog steeds wel smeerbaar. Eventueel kun je het blikje altijd even opnieuw opwarmen in heet water.

Reply
Will 10 december 2020 - 14:03

Hoi Inge,

Bedankt dat wordt smullen 👌🏼

Reply
Maaike 21 oktober 2021 - 10:45

Klopt de hoeveelheid klop-fix wel? Bij mij zit 8 g in een zakje en dat zou ook voor 250ml slagroom zijn.

Reply
Inge 25 oktober 2021 - 08:52

Hi Maaike,
Wat scherp van jou. Ik durf niet te zeggen waarom er 40 gram vermeld stond. Wellicht gebruikte ik destijds een ander merk? Hoe dan ook, het meest voorkomende merk heeft inderdaad zakjes van 8 gram. Dus als ik de taart nu opnieuw zou maken zou ik maar 1 zakje van 8 gram gebruiken. Ik heb het aangepast. Bedankt voor je reactie!
Inge

Reply
Marijke 15 april 2022 - 08:11

Hoi Inge wat ontzettend leuk dat je een taart maakt met het product dat wij in onze fabriek maken! Een tip van mij: je noemt het gecondenseerde melk, maar het is gesuikerde gecondenseerde melk! Als je ‘gewone’ gecondenseerde melk gebruikt dan gebruik je eigenlijk koffiemelk. Die gaat niet karameliseren! Groetjes, Marijke

Reply
Piet 10 augustus 2022 - 00:13

Marijke uit Zeik aan Zee; dan had ze wel koffiemelk gezegd toch!?

Reply

Plaats een reactie