Vietnamese Cha Ca: kurkuma vis

door Inge

Dit is echt een heel snel EN gezond gerechtje. Laat je niet afschrikken door de hoeveelheid ingrediënten. Een beetje hobbykok heeft een groot deel van de producten standaard in huis gok ik zo, ik in elk geval wel. Deze Vietnamese Cha Ca at ik dus voor het eerst toen ik afgelopen voorjaar met Pim op reis was naar Vietnam. Het is een typisch gerecht uit Hanoi, en je hebt er dus restaurants waar je enkel dit gerecht kunt eten. Je zit met z’n allen aan tafel en hebt een gaspitje midden op tafel staan. Daarop komt een pan met olie, de vis, dille en bosui, en kun je dus zelf je vis bakken. De vis is al wel voorgegaard op de bbq. Lees hier mijn verslag over onze reis naar Vietnam.

Deze Cha Ca was niet mijn favoriete Vietnamese gerecht, maar zat absoluut wel in de top 3. Uiteraard heb ik het recept ietwat moeten “verwesterlijken”, maar ik denk zeker dat het heel goed in de buurt komt. Wat dan weer wel een verschil is, is dat in het restaurant in Hanoi de vis, dille en bosui bijgevuld wordt telkens, totdat je genoeg gegeten hebt. Uiteraard was hier de pan zo leeg en kregen we niet nog een portie erbij. 

Nu zul je je misschien afvragen hoe je dit in godsnaam zou moeten eten. Nou, gewoon. Alles bij elkaar. Het is typisch Vietnamees om warme gerechten met koude producten te mengen. Dus schep wat van de vis op je bord en meng het met wat rijstnoedels, sla, kruiden en pinda’s en giet er wat van de saus overheen. Smullen maar. Met stokjes uiteraard he.

Ik gebruikte zelf kabeljauwhaasfilet, maar een andere stevige witvis mag ook. Om eerlijk te zijn weet ik niet meer welke vis ik in Vietnam geserveerd kreeg, behalve dat het witvis was (misschien een meerval, maar zeker weten doe ik het niet). In Vietnam kregen de locals er ook nog een super funky sausje bij geserveerd, voornamelijk bestaande uit garnalenpasta. Deze heb ik weggelaten omdat het huidige sausje ook al best funky is (althans, als je het zo zonder iets erbij eet). Anyways, dit gerecht is dus zo klaar en een lekkere en gezonde afwisseling. 

Het originele recept komt van Rick Stein, een award-winning (TV-)chef. Het staat in het boek “Rick Stein ontdekt de Oriënt”, dat ik jaren geleden kado kreeg. Zijn recept heb ik versimpeld door alleen ingrediënten te gebruiken die je hier in de supermarkt kan kopen. 

kurkuma vis
vietnamese kurkuma vis

Vietnamese Cha Ca: kurkuma vis

Print
Porties: 2 personen Bereidingstijd:
Nutrition facts: 750 calories 20 grams fat
Beoordeling: 4.3/5
( 3 stemmen )

Ingrediënten

  • 270 gram kabeljauwhaasfilet (of andere stevige witvis)
  • 1 flinke bos verse dille
  • 1 bosje bosui/lenteui
  • 1,5 tl kurkumapoeder
  • 1 el citroengraspoeder
  • 4 el vissaus
  • 3 tl (palm)suiker
  • 50 gram (rijst)bloem
  • olie
  • 2 porties rijstnoedels
  • verse sla
  • verse kruiden zoals munt en koriander
  • handvol ongezouten pinda's
  • 2 el limoensap
  • 1 tl verse gember, geraspt
  • 1 teen knoflook, geraspt
  • 1 tl sambal

STAPPENPLAN

  1. Meng 1 tl kurkuma met 2 el vissaus, citroengraspoeder, 1 tl (palm)suiker, 1 el water.
  2. Dep de vis droog en snij in plakken van 1 cm dikte. Doop de vis in de marinade en zet opzij.
  3. Kook de rijstnoedels zoals aangegeven op de verpakking. Spoel ze af met koud water en zet weg tot later.
  4. Meng 2 el vissaus met 2 el limoensap, de gember, knoflook en sambal. Voeg 2 tl (palm)suiker toe, als ook 2 el water en roer door elkaar. Zet apart tot later.
  5. Maak de bosui schoon en snij in de lengte door. Snij vervolgens in stukken van 5 cm.
  6. Snij de dille grof.
  7. Zeef de bloem met de rest van de kurkuma en wat zout en roer door elkaar. 
  8. Verhit een koekenpan met een flinke scheut olie. 
  9. Wentel de gemarineerde vis door het bloemmengsel en leg in de pan.
  10. Bak de vis zo'n 1-2 minuten per kant totdat ze goudbruin zijn. Schep de vis voorzichtig uit de pan en bak dan de dille en bosui nog enkele minuten, totdat de bosui zacht is.
  11. Meng de vis met de bosui en dille. Serveer met de noedels, sla, verse kruiden, pinda's en de dipsaus.
  12. Smakelijk!
vietnamese cha ca

Volg je me al op social media?

Facebook / Instagram / Pinterest

Of tag @knoeienmetinge.nl of #knoeienmetinge als je iets van mijn blog maakt.

Misschien vind je dit ook leuk

2 reacties

Co 6 januari 2023 - 18:52

Wij vonden het een heeeeerlijk recept, echt de smaak van de Vietnamese keuken!
De vis bakte bij mij niet echt bruin…. Maar dat gaf niet.

Reply
Leny dieke 29 mei 2023 - 17:24

Mijn complimenten , heerlijk was het , bij mij wel het vis bruin en beetje krokant , een aanrader om te maken 😋

Reply

Plaats een reactie