Knolselderij-pastinaak soep met peterselie-olie

door Inge

Deze knolselderij-pastinaak soep is het voorgerecht dat ik maakte tijdens het afgelopen kerstdiner. Het was een groot succes! Niet moeilijk om te maken en iedereen vond het een heerlijk gerecht. Okee, nou zal mijn familie wellicht met kerst niet al te kritisch zijn, maar geloof me, dit waren echt oprechte complimentjes. Pim heeft de soep zelfs de 2 dagen erna weer gegeten. Ik had namelijk echt een TE grote hoeveelheid gemaakt, want zoiets inschatten vind ik dan weer lastig met grotere gezelschappen. Ik heb het recept aangepast naar een kleinere hoeveelheid. Ik had zelf een grote knolselderij en bijna 1,5kg pastinaak! Maar eigenlijk is dat ook helemaal niet erg, want je kunt de soep altijd invriezen voor later natuurlijk. En het leuke is, het kan altijd, niet eens alleen met kerst.

Ziet deze knolselderij-pastinaak soep er niet feestelijk uit met die groene ‘drizzle’ en de ‘pastinaakkrullen’? Okee, het is misschien net iets te veel werk voor een simpele lunch voor jezelf alleen, dan kun je natuurlijk de pastinaakkrullen weglaten en er iets anders kant-en-klaar knapperigs voor in de plaats doen. Maar, de pastinaakkrullen zijn wel errrrrrug lekker dus dat zou ik echt goed overwegen.

Toch liever een ander soeprecept? Klik hier voor mijn andere recepten.

*Dit is een update van een recept van januari 2018.

 

knolselderij pastinaak soep met peterselie olie
knolselderij pastinaak soep
knolselderij pastinaak soep

Knolselderij-pastinaak soep met peterselie-olie

Deze knolselderij-pastinaak soep is het voorgerecht dat ik maakte tijdens het afgelopen kerstdiner. Het was een groot succes! Niet moeilijk… Hartig soep, voorgerecht European Print
Porties: 4 personen Voorbereiden: Bereidingstijd:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Beoordeling: 5.0/5
( 2 stemmen )

Ingrediënten

  • 1 kleine knolselderij
  • ongeveer dezelfde hoeveelheid pastinaak als knolselderij in gewicht
  • 1 grote ui
  • 4 tenen knoflook
  • ∼1 liter groentebouillon (afhankelijk van de hoeveelheid groenten)
  • 50 gram roomboter
  • 100 ml olijfolie
  • flinke bos platte peterselie
  • peper en zout
  • 200 gram spekjes
  • olie om in te frituren (of frituurpan)

STAPPENPLAN

  1. Pel de ui en 3 tenen knoflook en snipper ze. Smelt de boter in een grote pan en fruit hierin de knoflook en ui in 10 min op laag vuur glazig.
  2. Schil intussen de knolselderij en snij in blokjes van ongeveer 2 bij 2 cm.
  3. Schil de pastinaak, bewaar de schillen voor later! Probeer de schillen in lange repen eraf te halen, niet al te kleine stukjes. Snij de boven en onderkant van de pastinaak en gooi dit weg. Snij ook het binnenste harde gedeelte weg. Snij het overgebleven ook in blokjes van ongeveer 2 bij 2 cm.
  4. Doe de pastinaak en knolselderij bij de ui en bak dit even mee.
  5. Voeg de groentebouillon toe en breng aan de kook. Let op: de hoeveelheid bouillon die je nodig hebt hangt af van hoeveel pastinaak en knolselderij je hebt. Zorg er in elk geval voor dat de groenten onder staan tijdens deze stap. Later als je de soep pureert kun je altijd nog meer bouillon toevoegen.
  6. Laat de groenten ongeveer 30min koken in de bouillon.
  7. Bak intussen de spekjes in een droge koekenpan krokant en laat uitlekken op keukenpapier.
  8. Voor de peterselie-olie doe je de peterselie, 1 teen knoflook en olie bij elkaar en pureer je dit totdat de peterselie en knoflook redelijk fijn zijn. Je kunt eventueel de peterselie en knoflook ook met de hand fijnhakken en dan met de olie mengen. Breng de olie op smaak met een beetje peper en zout.
  9. Verhit intussen ook de frituurolie tot ongeveer 175°C.
  10. Bak hierin de schillen van de pastinaak krokant, dit duurt zo'n 1 tot 1,5 min. Je kunt dit het beste in delen doen, zodat er niet teveel pastinaak tegelijk in de olie zit. Zo worden de schillen gelijkmatiger krokant.
  11. Haal de pastinaak uit het frituurvet en laat uitlekken op wat keukenpapier. Bestrooi met wat zeezout.
  12. Zodra de soepgroenten lang genoeg gekookt hebben (de pastinaak en knolselderij zijn zacht, je prikt er makkelijk doorheen met een vork), dan pureer je de soep met de staafmixer. Eventueel kun je de soep nog door een zeef halen om alle oneffenheden te verwijderen. Nu kun je eventueel ook extra bouillon toevoegen om de soep wat dunner te maken, dat ligt er maar net aan wat je lekker vindt.
  13. Breng de soep verder op smaak met peper en zout.
  14. Verdeel de soep over de borden. Schenk er een lepel peterselie-olie in en strooi de spekjes en enkele pastinaakchips eroverheen. Serveer de rest van de chips erbij.
  15. Smakelijk!
knolselderij pastinaak soep

Volg je me al op social media?

Facebook / Instagram / Pinterest

Of tag @knoeienmetinge.nl of #knoeienmetinge als je iets van mijn blog maakt.

Misschien vind je dit ook leuk

4 reacties

Tom 5 mei 2019 - 13:27

Ha Inge. Wat een heerlijke soep! We hebben ervan gesmuld, heerlijk ook met die chips en peterselie olie!
Ik heb er nog een klontje boter doorgedaan.

Reply
Inge 7 mei 2019 - 05:53

Hi Tom, wat fijn om te horen dat hij lekker was. Stuur je de volgende keer een fotootje van het resultaat? Groetjes, Inge

Reply
Sylvia 29 december 2019 - 21:59

Hoi Inge,
Ik ben van plan deze soep voor oudejaarsavond temaken. Kan ik de pastinaakkrullen al eerder op de dag maken of worden ze dan taai?

Reply
Inge 30 december 2019 - 14:27

Hi Sylvia,

Iets eerder op de dag is niet erg. Ze blijven wel enkele uren goed. Je kunt ze het beste in een afgesloten bakje bewaren dan.

Groetjes,
Inge

Reply

Plaats een reactie