Pittige pompoensoep met pastinaak, gember en vadouvan

door Inge

Deze pittige pompoensoep wil je maken, trust me! Het was een probeersel dat helemaal nergens uit geïnspireerd was. Ik verzon het letterlijk ter plekke in de supermarkt toen ik boodschappen deed voor de lunch. Zoals je wellicht op social media hebt gevolgd afgelopen maanden zijn wij nog steeds met onze tuin bezig. Dat houdt in dat ik vrij regelmatig mijn vader op bezoek heb in het weekend, omdat hij samen met Pim de tuin onder handen neemt. Ik verzorg telkens de lunch. 

Ik probeer dan telkens iets afwisselends te serveren. De ene keer een broodje carpaccio, dan weer een gebakken eitje en deze keer besloot ik een soepje te maken. Omdat het herfst is koos ik voor twee typische herfstige groentes: pastinaak en pompoen. Je krijgt niet meer herfstig dan dat, als je het mij vraagt. Ik besloot deze eens te combineren met vadouvan, omdat ik die een week eerder gekocht had toen ik deze vegan steak tartare van Anniepannie maakte. Het bleek namelijk dat vadouvan echt mega smaakvol is!

Nou, dit bleek dus echt een gouden combinatie te zijn! Licht pittig door de vadouvan en gember, maar ook romig door de kookroom. En de bosui zorgde voor een klein knapperig element erin. Wanneer je niet van rauwe bosui houdt, zou je bijvoorbeeld ook wat geroosterde hazelnoten grof kunnen hakken voor het knapperig element. Eerder maakte ik al een pittige pompoensoep met sambal. Pompoen en pittigheid gaan wat mij betreft top samen. Toch liever een ander soepje? Kijk hier voor al mijn soeprecepten.

pastinaak pompoen soep met gember en vadouvan
pastinaak pompoensoep vadouvan gember
pompoensoep vadouvan pastinaak

Pittige pompoensoep met pastinaak, gember en vadouvan

Print
Porties: 6 tot 8 personen Voorbereiden: Bereidingstijd:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Beoordeling: 5.0/5
( 2 stemmen )

Ingrediënten

 • 1 bol pompoen
 • 2 pastinaken
 • 1 ui
 • 3 tenen knoflook
 • 6 cm gember
 • 1 flinke tl vadouvan
 • 2 bouillonblokjes groenten
 • 4 el kookroom
 • 2 bosui
 • 2 el olie

STAPPENPLAN

 1. Schil de pastinaak en snij in stukken. Snij indien nodig het houtige binnenste ook weg, wanneer dit erg groot is.
 2. Pel de ui en knoflook en hak in grove stukken. Snij ook het buitenste van de gember weg en snij de gember in stukken.
 3. Snij de pompoen in twee helften en haal de pitten en draden uit de binnenkant weg. Snij vervolgens in blokken.
 4. Verwarm de helft van de olie in een soepketel en fruit de ui, knoflook en gember aan. Voeg de vadouvan toe en bak dit kort mee. Schep in een kom.
 5. Doe de rest van de olie in de soepketel en bak de pastinaak en pompoen enkele minuten onder af en toe roeren. 
 6. Voeg de bouillonblokjes en het ui-vadouvan mengsel toe evenals net zoveel water totdat de groentes net onder water staan. Kook het geheel in zo'n 10 minuten gaar, totdat de pompoen en pastinaak zacht zijn. Controleer dit door er met een vork in te prikken.
 7. Pureer de soep met een staafmixer tot een gladde soep. Indien gewenst kun je meer water toevoegen om de soep wat dunner te maken. Proef de soep en breng indien gewenst verder op smaak met peper en zout.
 8. Snij intussen de bosui in fijne ringen.
 9. Verdeel de soep over soepkommen en schenk er wat kookroom in. Bestrooi met wat bosui.
 10. Smakelijk!

Volg je me al op social media?

Facebook / Instagram / Pinterest

Of tag @knoeienmetinge.nl of #knoeienmetinge als je iets van mijn blog maakt.

Misschien vind je dit ook leuk

4 reacties

Wim 26 november 2022 - 22:06

Hoeveel is 6 cm. gember? Mijn wortel heeft al een diameter van 6 cm!

Reply
Inge 9 december 2022 - 13:04

Sow das een fikse wortel! Zo heb ik ze zelf nog niet eerder gezien. Maar de hoeveelheid gember is een beetje op ‘ongeveer’, een cm meer of minder gaat geen extreem groot verschil maken. Bij bakgerechten zou dat anders zijn, daar komt het allemaal vrij nauwkeurig.

Reply
René van de TUe 20 augustus 2023 - 20:48

De soep viel goed in de familie! Heb er nog wat wortels en blikje tomatenblokjes doorgedaan, maar was niet per se nodig. De vadouvan had ik niet in huis en kende ik nog niet, maar nu ik weet dat het bestaat zal ik het eens kopen!

Reply
Inge 31 augustus 2023 - 23:07

Ha René!
Wat leuk dat je op mijn blog kwam en een reactie achterlaat!
Hopelijk alles goed met je!
Inge

Reply

Plaats een reactie