Een recept voor Limburgs zuurvlees, of ‘zoervleisj’ zoals we dat op z’n Limburgs noemen, kon natuurlijk niet ontbreken op mijn blog. Als echter Limburgse ben ik eigenlijk niet echt opgegroeid met zuurvlees. Maar nu ik er over nadenk komt dat waarschijnlijk omdat ik het gewoon niet lekker vond vroeger. Ik at echt heel weinig als klein kind, dus die zuurvlees ging er ook niet in. Tegenwoordig vind ik zuurvlees echt goddelijk lekker maar nog steeds maak ik het te weinig thuis. Dat komt omdat het, net als elk ander stoofpotje, zo veel tijd nodig heeft om klaar te maken. Maar onlangs kocht ik voor mezelf een ‘instant pot’, waar onder andere een pressure cooker functionaliteit in zit. Daarmee kook je je producten onder druk, waardoor het veel sneller gaat. Binnen een mum van tijd stond deze zuurvlees op tafel en ik had er amper omkijken naar. Maar no worries, ook als je niet zo’n hip apparaat hebt kun je deze zuurvlees nog steeds gewoon maken, in een slowcooker of gewoon op het vuur.
Voor wie het niet zeker weet, Limburgs zuurvlees is dus niet hetzelfde als hachee. Het lijkt wel op elkaar, dat moet ik toegeven, maar er zijn wel degelijk verschillen. Het zuurvlees is, zoals de naam doet vermoeden, zuur. Maar wat vele mensen niet weten, totdat ze het proeven, is dat zuurvlees eigenlijk meer zoetzuur is. Eigenlijk is die naam dus een beetje ongelukkig gekozen. En om nog maar gelijk een geheim te verklappen; echt zuurvlees is gemaakt van paardenvlees, veulen to be more exact. Echter leven we natuurlijk inmiddels in 2020 en is paardenvlees nou niet echt in de supermarkt te kopen, dus op de meeste plekken zal het, net als in dit recept, van rundvlees gemaakt zijn.
Heb je nou zin in een stoofpotje maar niet helemaal in dit zuurvlees, kijk dan eens naar deze goulash of dit duuveltjesvlees.
Ingrediënten
- 1 kg runderlappen
- 2 dl azijn
- 2 laurierblaadjes
- 2 kruidnagels
- 3 jeneverbessen, gekneusd
- 2 tl tijm
- 4 uien
- 100 gram boter
- 1 el suiker
- 1-2 el (limburgse) appelstroop
- 3-4 plakjes peperkoek, in kleinere blokjes gesneden
- peper & zout
- 1 el bessenjam
STAPPENPLAN
- Snij het vlees in dobbelstenen. Meng het vlees met de azijn, laurier, kruidnagel, jeneverbessen en tijm en breng goed op smaak met flink wat peper en zout. Dek het vlees af en laat minstens 8 uur marineren in de koelkast.
- Pel de ui en snipper fijn.
- Verhit de helft van de boter in een pan en fruit hierin de ui met wat zout op laag vuur in zo'n 10 minuten glazig. Heb je, net als ik, een instant pot, dan kun je dit ook op de 'saute-stand' in de pot doen.
- Je hebt nu 2 opties: je kunt het vlees eerst aanbraden, of niet. Aanbraden komt de smaak wel ten goede maar is veel werk. Om dit te doen haal je het vlees uit de marinade (marinade wel bewaren) en dep je het goed droog. Dit laatste is belangrijk, want als je vlees nog te nat is dan zal het niet braden maar koken. Braad het vlees in de resterende boter rondom bruin.
- Vanaf hier gaan we weer 'gezamenlijk verder'. Ongeacht welke optie je bij punt 4 hebt gekozen kun je vanaf hier alle resterende ingrediënten bij elkaar doen in de instant pot of een goede (gietijzeren) braadpan. De overgebleven marinade en de gebakken uien moeten er ook bij. Afhankelijk van of je je zuurvlees zoeter of zuurder wilt kies je 1 of 2 lepels stroop en 3 of 4 plakjes peperkoek. Meer is zoeter. Maar je kunt op het einde altijd meer toevoegen. Doe de deksel op de pan en laat dit geheel zo'n 2-3 uur stoven op laag vuur. Indien je de instant pot gebruikt, dan voldoet 1 uur op de pressure cooker stand.
- Roer daarna alles nogmaals goed door en bepaal of hij goed op smaak is en of je zuurvlees te dik of te dun is. In mijn geval was hij nog wat te dun, dus ik heb wat van het vocht weggedaan en de rest ingedikt met maizena. Er zijn veel dingen van invloed hierop, zoals bijvoorbeeld de kwaliteit van je vlees en je peperkoek, dus dit recept is een richtlijn. Je zult echt zelf moeten bepalen wat jouw zuurvlees nodig heeft. Zoals aangegeven in punt 5 kun je hier ook eventueel meer stroop of peperkoek toevoegen.
- Smakelijk!
NOTITIES
Serveer met frietjes en een (komkommer)salade. Onlangs kreeg ik de tip om in de laatste 4 minuten een eetlepel balsamico toe te voegen aan het zuurvlees. Ik heb dit zelf nog niet geprobeerd.
Volg je me al op social media?
Facebook / Instagram / Pinterest
Of tag @knoeienmetinge.nl of #knoeienmetinge als je iets van mijn blog maakt.