Hongaarse goulash

Goulash.. typisch zo’n gerecht voor een luie zondag tijdens de koudere dagen. Je hebt er heel weinig werk aan, maar het moet wel lang op het vuur sudderen. Dus even snel alles snijden en in die pan gooien en dan 3 uur lang onderuit zakken op de bank, in je joggingbroek natuurlijk. Perfect om je favoriete serie te binge-watchen terwijl de regendruppels tegen het raam tikken.

Lekker met smeuïge aardappelpuree, krokante frietjes of met rijst. Ik begin weer te watertanden bij het typen van dit bericht. Wat kan ik me altijd verheugen op de herfst en winter, want dan mag ik eindelijk weer zulke gerechten op tafel toveren. Heerlijk!

Bereidingstijd: ~ 25min (+3u stooftijd)       Moeilijkheid (1 t/m 5): *

Ingrediënten voor 3-4 personen:

  • rode, gele en groene paprika
  • 750 gram runderlappen
  • 1 grote of 3 kleine uien
  • 2 tenen knoflook
  • 1 grote wortel of 2 kleine
  • 2 el paprikapoeder
  • 1 tl cayenne peper
  • 1 tl tijm
  • 2 blaadjes laurier
  • potje tomatenpasta
  • 1 el bloem
  • peper
  • 1 runderbouillonblokje
  • 400 ml water
  • olie en/of boter

Extra benodigdheden:

  • pan met dikke bodem, liefst gietijzer

Stappenplan:

Dep de runderlappen droog met wat keukenpapier en snij in blokjes ter grootte van dobbelstenen.

Snij ook de ui, paprika, wortel en knoflook in stukjes.

Verhit de (gietijzeren) pan met wat olie en/of boter. Bak de blokjes vlees aan zodat ze rondom lichtbruin zijn. Ze hoeven niet krokant te worden dus bak ze niet te lang. Zodra ze rondom bruin zijn doe je ook de ui, wortel en paprika erbij en bak je dit nog 3 minuten mee. Voeg daarna de knoflook, paprikapoeder en cayennepeper toe en bak dit kort mee. Voeg dan de eetlepel bloem toe en ook de tomatenpasta. Bak dit ook ongeveer 1 minuut mee. Doe 400 ml water in de pan en voeg het blokje runderbouillon toe. Doe de tijm en blaadjes laurier in de pan. Breng het aan de kook. Zodra het kookt draai je het vuur laag en laat je dit (met deksel op de pan) minstens 3 uur stoven (liefst 4 of 5 uur). Roer af en toe door. Indien de goulash nog erg waterig blijft kun je eventueel de goulash het laatste half uur zonder deksel laten sudderen. Je kunt natuurlijk ook een maizena papje erdoor heen doen om wat te binden.

Breng de goulash vlak voor het serveren op smaak met peper (en eventueel zout, maar dat vond ik niet nodig).

Serveer de goulash met rijst, frietjes of aardappelpuree en een frisse komkommersalade. Bestrooi met wat verse peterselie.

Smakelijk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *