Hongaarse goulash

Goulash.. typisch zo’n gerecht voor een luie zondag tijdens de koudere dagen. Je hebt er heel weinig werk aan, maar het moet wel lang op het vuur sudderen. Dus even snel alles snijden en in die pan gooien en dan 3u lang onderuit zakken op de bank, in je joggingbroek natuurlijk. Perfect om je favoriete serie te binge-watchen.

Lekker met smeuiige aardappelpuree, krokante frietjes of met rijst. Ik begin weer te watertanden bij het typen van dit bericht. Wat kan ik me altijd verheugen op de herfst en winter, want dan mag ik eindelijk weer zulke gerechten op tafel toveren. Heerlijk!

Nu kan ik natuurlijk wederom even gaan zeuren over de foto, want zoals ik al eerder een keer aangegeven had maak ik het liefste foodfoto’s bij daglicht. En dat is natuurlijk schaars deze tijd van het jaar, waardoor ik me in allerlei bochten moet wringen om nog een enigszins okee foto op tafel te toveren. Nee, ik ben er niet tevreden over, maar voor nu is het even niet anders.. Dat betekent eigenlijk alleen maar dat ik alle gerechtjes ooit nog een keer moet maken voor een betere foto.. he, vervelend!

Bereidingstijd: ~ 25min (+3u stooftijd)       Moeilijkheid (1 t/m 5): *

Ingredienten voor 3-4 personen:

  • rode, gele en groene paprika
  • 750 gr runderlappen
  • 1 grote of 3 kleine uien
  • 2 tenen knoflook
  • 1 grote wortel of 2 kleine
  • 2 el paprikapoeder
  • 1 tl cayenne peper
  • 1 tl tijm
  • 2 blaadjes laurier
  • potje tomatenpasta
  • 1 el bloem
  • peper
  • 1 runderbouillonblokje
  • 400ml water
  • olie en/of boter

Extra benodigdheden:

  • pan met dikke bodem, liefst gietijzer

Stappenplan:

Dep de runderlappen droog met wat keukenpapier en snij in blokjes ter grootte van dobbelstenen.

Snij ook de ui, paprika, wortel en knoflook in stukjes.

Verhit de (gietijzeren) pan met wat olie en/of boter. Bak de blokjes vlees aan zodat ze rondom lichtbruin zijn. Ze hoeven niet krokant te worden dus bak ze niet te lang. Zodra ze rondom bruin zijn doe je ook de ui, wortel en paprika erbij en bak je dit nog 3min mee. Voeg daarna de knoflook, paprikapoeder en cayennepeper toe en bak dit kort mee. Voeg dan de eetlepel bloem toe en ook de tomatenpasta. Bak dit ook ongeveer 1min mee. Doe 400ml water in de pan en voeg het blokje runderbouillon toe. Doe de tijm en blaadjes laurier in de pan. Breng het aan de kook. Zodra het kookt draai je het vuur laag en laat je dit (met deksel op de pan) minstens 3u stoven (liefst 4 of 5 uur). Roer af en toe door.

Breng vlak voor het serveren op smaak met peper (en eventueel zout, maar dat vond ik niet nodig).

Serveer met rijst, frietjes of aardappelpuree en een frisse komkommersalade. Bestrooi met wat verse peterselie.

Smakelijk!