Couscous salade met kipgehaktballetjes

door Inge

Op zomerse dagen eten wij graag salades. Daar probeer ik altijd zoveel mogelijk in te variëren, maar we vallen ook gauw terug op hetgeen we al kennen en lekker vinden. Ik eet zelf graag eens een couscous salade, zoals deze met kipgehaktballetjes. Echt heerlijk vind ik dat. Pim is er helaas minder fan van, en dat heeft enkel met de couscous zelf te maken. Hij vindt die structuur niet lekker.

Parelcouscous daarentegen vindt hij dan wel weer prima om te eten, dus als jij nou ook zo’n partner thuis hebt zitten kun je deze couscous salade ook met parelcouscous maken. Parelcouscous is wat grover dan gewone couscous, en lijkt wat meer op pasta. Ik maakte er eerder al eens deze risotto mee en ook deze heerlijke groene couscous salade

Lekker als hoofdgerecht, maar zeker ook lekker bij de barbecue. Oohhhh ik kan niet wachten totdat we weer uitgebreid kunnen barbecuen. We zijn momenteel onze tuin aan het verbouwen. Op dit moment zijn we bezig de overkapping te plaatsen. Daaronder komt een fijne buitenkeuken met ingebouwde barbecue. Helaas zijn de tegels vertraagd waardoor we waarschijnlijk pas halverwege of misschien zelfs einde zomer echt het terras af hebben. Daarna gaan we ook pas de buitenkeuken maken natuurlijk.

De kip balletjes bracht ik trouwens op smaak met een eigengemaakte kruidenmix. Hier ben je natuurlijk vrij om in te veranderen wat je wilt. Je zou ook een kant en klare kruidenmix kunnen gebruiken, zoals ras el hanout. Wanneer je liever een vegetarische variant maakt, kun je de kipballetjes ook weglaten natuurlijk. Of kijk eens naar deze vegetarische couscous salade van Laura’s Bakery.

couscous salade met kipgehaktballetjes
couscous salade met kipgehaktballetjes

Couscous salade met kipgehaktballetjes

Print
Porties: 2-3 personen Bereidingstijd:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Beoordeling: 5.0/5
( 1 stemmen )

Ingrediënten

  • 150 gram couscous
  • 250 gram kipgehakt
  • 1 rode paprika
  • 100 gram wortelreepjes
  • 1 el rozijnen
  • 2 el amandelen
  • 1 sinaasappel
  • 15 gram platte peterselie
  • 50 gram feta, verbrokkeld
  • 0,5 blokje kippenbouillon
  • 1 el olie

Kruidenmix voor de gehaktballetjes:

  • 1/4 tl komijn
  • 1/4 tl kurkuma
  • 1/4 tl kaneel
  • 1/4 tl koriander
  • 1/4 tl uienpoeder
  • 1/4 tl knoflookpoeder
  • 1/4 tl oregano
  • snuf zout
  • 1 tl citroensap

STAPPENPLAN

  1. Meng alle kruiden voor de gehaktballetjes met het kipgehakt. Kneed goed door elkaar om alles evenredig te verdelen. Rol er gehaktballetjes van ter grote van een walnoot/klein pingpongballetje.
  2. Rooster de paprika in zijn geheel in de oven of op het fornuis. Ik heb zelf een gasfornuis dus ik leg de paprika bovenop het open vuur. Je gaat zien dat de schil zwart gaat blakeren, dat is de bedoeling. Zodra de buitenkant zwart is doe je de paprika in een kom en dek je dit af met folie om af te koelen.
  3. Maak intussen de couscous zoals op de verpakking staat aangegeven, voeg het bouillonblokje toe aan het kookwater.
  4. Rooster de amandelen in een droge koekenpan goudbruin.
  5. Trek of snij de peterselie van de stengels af en hak grof.
  6. Pel de sinaasappel en snij in partjes. Vang het vrijgekomen sap zoveel mogelijk op.
  7. Meng het vrijgekomen sap met de olie en eventueel wat peper en zout.
  8. Verhit een koekenpan met een scheutje olie en bak hierin de gehaktballetjes gaar in zo'n 4 minuten.
  9. Haal intussen het vel van de paprika. Gooi de steel en zaadlijsten weg en snij het resterende vruchtvlees in repen.
  10. Meng de couscous met de paprika, sinaasappel, wortelreepjes, rozijnen, amandelen, feta & peterselie en verdeel de sinaasappelolie erover.
  11. Doe de gehaktballetjes erbij en serveer lauwwarm.
  12. Smakelijk!
couscous salade met kipgehaktballetjes

Volg je me al op social media?

Facebook / Instagram / Pinterest

Of tag @knoeienmetinge.nl of #knoeienmetinge als je iets van mijn blog maakt.

Misschien vind je dit ook leuk

Plaats een reactie