Dit gerecht noem ik ‘Mama’s duuvelkesvleisj’ omdat, je raadt het al, ik dit recept van mijn moeder heb geleerd. Voor wie geen Limburgs spreekt, mag het ook wel duiveltjesvlees of duiveltjeskip heten. Dit gerecht aten we niet al van kleins af aan thuis, maar het is er ergens in de loop der jaren ineens bijgekomen.
De eerste keer dat ik het at was toen mijn moeder jarig was en de hele familie bleef eten. Het is namelijk heel makkelijk om dit gerecht voor grote groepen te maken, omdat het allemaal in 1 grote pan past. Ik was meteen verkocht, wat is dit toch een ontzettend lekker gerecht! De malse kipstukjes zijn kleine smaakbommetjes en er zit net genoeg sambal in om een lichte tinteling op je tong te veroorzaken. Door de toevoeging van de pindakaas heeft de saus iets weg van satésaus maar toch weer heel anders. En het mooiste is dat het heel gemakkelijk is om te maken.
Origine van duiveltjesvlees
Van origine is duiveltjesvlees, of duiveltjes kip dus, een Indonesisch gerecht. Op z’n Limburgs is dat dus ‘duuvelkesvleisj’. De naam komt van het gebruik van sambal in het gerecht, waardoor het licht pittig is. Uiteraard kun je het zo pittig maken als je zelf wilt, maar een kleine tinteling op je tong hoort er wel bij hoor. Qua ingrediënten kun je wel enigszins variëren. Ik voegde zelf sperziebonen, champignons en taugé toe maar je kunt hier ook iets van weglaten of vervangen. Ook kun je de kip vervangen door bijvoorbeeld varkensvlees. Maar dan is het in elk geval geen duiveltjeskip meer…
Wij eten zelf vaak 2 dagen van dit duiveltjesvlees. Op dag 1 met lekker krokant gebakken frietjes en een klontje mayo. Op dag twee met wat rijst en een frisse salade erbij. Uiteraard is het niet typisch Indonesisch om dit met frietjes te serveren, dus laten we dat deel van dit gerecht maar Dutch fusion noemen, ofzoiets. Maar hoe dan ook, echt geloof me, dit wil je proeven! En maak een flinke pan vol. Zodat je de dag erna nog eens ervan kan snoepen, want dat wil je… trust me! Je kunt het trouwens ook goed invriezen en in de magnetron of in een pan opnieuw opwarmen.
En als je dan toch met mijn familierecepten bezig bent, dan kun je net zo goed oma’s advocaattaart als dessert serveren.
*Dit recept is een update. Het originele recept is van Juli 2017. Daarom zie je nog comments van die datum.
Ingrediënten
- 500 gram kipdijfilet
- 8 el tomatenketchup
- 8 el ketjap manis
- 6 el natuurazijn
- 2-3 el sambal oelek
- 1 grote ui of 2 kleine, gesnipperd
- 3 tenen knoflook
- 1 zakje nasikruiden (van Conimex bijvoorbeeld)
- 200 ml slagroom
- 2 el pindakaas
- 200 gram peultjes of sperziebonen
- 250 gram champignons
- 1 bakje taugé
- scheutje (plantaardige) olie
- Voor erbij: frietjes of rijst
STAPPENPLAN
- Snij de kip in blokjes.
- Doe de ketjap, ketchup, azijn, sambal, 2 tenen knoflook, de nasikruiden en de helft van de ui in een kom en meng door elkaar. (Wanneer je liever een wat mildere saus hebt, gebruik je minder sambal. Ook kan jouw sambal pittiger zijn dan de mijne, ik gebruikte de sambal oelek van Conimex)
- Doe de kip erbij, meng door elkaar en dek af met vershoudfolie. Zet dit minstens 30min maar liefst 'overnight' in de koeling om te marineren. Hoe langer het marineert, hoe meer smaak er in de kip zal zitten, dus ik zou echt aanraden om het de avond van tevoren al in de marinade te zetten.
- Maak de champignons schoon en snij in plakjes.
- Verhit een scheutje olie in een koekenpan of wok op middelmatig vuur en fruit de rest van de ui en knoflook in 5min glazig.
- Voeg de champignons toe en bak enkele minuten mee.
- Voeg dan de kip met alle marinade toe en breng langzaam aan de kook.
- Draai dan het vuur laag en laat dit zo'n 15 minuten sudderen met de deksel op de pan.
- Snij intussen de kopjes van de sperziebonen (heb je peultjes, dan is dat niet nodig) en kook ze beetgaar in ruim water met een snufje zout. Dit duurt ongeveer 5-10min.
- Voeg de slagroom en pindakaas toe aan de kip en roer goed door totdat alle pindakaas is opgenomen door de saus. Laat dit nog 5 minuten sudderen zonder deksel op de pan zodat de saus ietsje indikt.
- Voeg de laatste minuut de boontjes en taugé toe. Proef of je nog extra sambal moet toevoegen, het geheel mag best wat pit hebben en de hoeveelheid pit is per sambal verschillend.
- Serveer het duuveltjesvlees met krokant gebakken frietjes of rijst en een heerlijke frisse salade.
- Smakelijk!
Volg je me al op social media?
Facebook / Instagram / Pinterest
Of tag @knoeienmetinge.nl of #knoeienmetinge als je iets van mijn blog maakt.
6 reacties
De duiveltjes vlees zou ik graag in de slowcooker maken, heb jij dat al eens geprobeerd.
Hi Jannie,
Nee dat heb ik zelf nog nooit geprobeerd omdat het in principe al niet echt heel lang op het vuur staat.
De slowcooker gebruik ik eigenlijk alleen voor gerechten die lang moeten sudderen, zoals goulash of rendang.
Wat een heerlijk recept.
Dank voor het delen.
En hulde voor jou moeder.
Bedankt voor het delen van dit recept, wij maken het regelmatig in de slowcooker en hebben veel succes bij vrienden en familie met dit recept, nogmaals bedankt.
Vandaag dit recept doorgekregen wat ik zeker ga proberen…maar er staat 2-3 el sambal…ga ervan uit dat dit theelepels moeten zijn. ?
Het heet niet voor niets duiveltjesvlees 😉
Maar uiteraard ben je vrij om meer of minder sambal te gebruiken.
Persoonlijk vind ik deze hoeveelheid niet heel pittig, maar dat is natuurlijk ieder voor zich.
Groet,
Inge