Mama’s duuvelkesvleisj (duiveltjesvlees)

door Inge

Dit gerecht noem ik ‘Mama’s duuvelkesvleisj’ omdat, je raadt het al, ik dit recept van mijn moeder heb geleerd. Dit gerecht aten we niet al van kleins af aan thuis, maar het is er ergens in de loop der jaren ineens bijgekomen. De eerste keer dat ik het at was toen mijn moeder jarig was en de hele familie bleef eten. Het is namelijk heel makkelijk om dit gerecht voor grote groepen te maken, omdat het allemaal in 1 grote pan past. Ik was meteen verkocht, wat is dit toch een ontzettend lekker gerecht!!!!! De malse kipstukjes zijn kleine smaakbommetjes en er zit net genoeg sambal in om een lichte tinteling op je tong te veroorzaken. Door de toevoeging van de pindakaas heeft de saus iets weg van satésaus maar toch weer heel anders. En het mooiste is dat het heel gemakkelijk is om te maken.

Van origine is dit gerecht een Indonesisch gerecht, en heet het ‘duiveltjesvlees’. Op z’n Limburgs is dat dus ‘duuvelkesvleisj’. De naam komt van het gebruik van sambal in het gerecht, waardoor het licht pittig is. Uiteraard kun je het zo pittig maken als je zelf wilt, maar een kleine tinteling op je tong hoort er wel bij hoor. Qua ingrediënten kun je wel enigszins variëren. Ik voegde zelf sperziebonen, champignons en taugé toe maar je kunt hier ook iets van weglaten of vervangen. Ook kun je de kip vervangen door bijvoorbeeld varkensvlees.

Wij eten zelf vaak 2 dagen van dit duiveltjesvlees. Op dag 1 met lekker krokant gebakken frietjes en een klontje mayo. Op dag twee met wat rijst en een frisse salade erbij. Uiteraard is het niet typisch Indonesisch om dit met frietjes te serveren, dus laten we dat deel van dit gerecht maar dutch fusion noemen, ofzoiets. Maar hoe dan ook, echt geloof me, dit wil je proeven! En maak een flinke pan vol. Zodat je de dag erna nog eens ervan kan snoepen, want dat wil je… trust me!

En als je dan toch met mijn familierecepten bezig bent, dan kun je net zo goed oma’s advocaattaart als dessert serveren.

*Dit recept is een update. Het originele recept is van Juli 2017. Daarom zie je nog comments van die datum.

 

duiveltjesvlees
duiveltjesvlees

Mama's duuveltjesvlees

Dit gerecht noem ik ‘Mama’s duuvelkesvleisj’ omdat, je raadt het al, ik dit recept van mijn moeder heb geleerd. Dit… Hartig hoofdgerecht, kip, gevogelte, indonesisch, sambal European Print
Porties: 4 personen Voorbereiden: Bereidingstijd:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Beoordeling: 3.1/5
( 79 stemmen )

Ingrediënten

  • 500 gram kipdijfilet
  • 8 el tomatenketchup
  • 8 el ketjap manis
  • 6 el azijn
  • 2-3 el sambal
  • 1 grote ui of 2 kleine, gesnipperd
  • 3 tenen knoflook
  • 1 zakje nasikruiden (van Conimex bijvoorbeeld)
  • 200 ml slagroom
  • 2 el pindakaas
  • 200 gram peultjes of sperziebonen
  • 250 gram champignons
  • 1 bakje taugé olie
  • Voor erbij: frietjes of rijst

STAPPENPLAN

  1. Snij de kip in blokjes.
  2. Doe de ketjap, ketchup, azijn, sambal, 2 tenen knoflook, de nasikruiden en de helft van de ui in een kom en meng door elkaar.
  3. Doe de kip erbij, meng door elkaar en dek af met vershoudfolie. Zet dit minstens 30min maar liefst 'overnight' in de koeling om te marineren. Hoe langer het marineert, hoe meer smaak er in de kip zal zitten, dus ik zou echt aanraden om het de avond van tevoren al in de marinade te zetten.
  4. Maak de champignons schoon en snij in plakjes.
  5. Verhit een scheutje olie in een koekenpan of wok op middelmatig vuur en fruit de rest van de ui en knoflook in 5min glazig.
  6. Voeg de champignons toe en bak enkele minuten mee.
  7. Voeg dan de kip met alle marinade toe en breng langzaam aan de kook.
  8. Draai dan het vuur laag en laat dit zo'n 15 minuten sudderen met de deksel op de pan.
  9. Snij intussen de kopjes van de sperziebonen (heb je peultjes, dan is dat niet nodig) en kook ze beetgaar in ruim water met een snufje zout. Dit duurt ongeveer 5-10min.
  10. Voeg de slagroom en pindakaas toe aan de kip en roer goed door totdat alle pindakaas is opgenomen door de saus. Laat dit nog 5 minuten sudderen zonder deksel op de pan zodat de saus ietsje indikt.
  11. Voeg de laatste minuut de boontjes en taugé toe. Proef of je nog extra sambal moet toevoegen, het geheel mag best wat pit hebben en de hoeveelheid pit is per sambal verschillend. 
  12. Serveer het duuveltjesvlees met krokant gebakken frietjes of rijst en een heerlijke frisse salade.
  13. Smakelijk!
duiveltjesvlees met kip

Volg je me al op social media?

Facebook / Instagram / Pinterest

Of tag @knoeienmetinge.nl of #knoeienmetinge als je iets van mijn blog maakt.

Misschien vind je dit ook leuk

20 reacties

Liluan 2 juli 2017 - 11:17

Hoi Inge ik heb duuvelkesvleis altijd anders gemaakt, maar jou versie ga ik zeer zeker proberen. Krijg er al zin in als ik het recept lees.

Reply
Inge 4 juli 2017 - 09:22

Hi Lilian, Ik ben benieuwd hoe jij het altijd gemaakt hebt dan! Van alle recepten bestaan natuurlijk allerlei varianten dus die van jou is vast ook heel lekker! Laat je me weten wat je van deze vond?

Reply
Leontine 4 juli 2017 - 19:10

Verrukkelijk!

Reply
Een etentje geven? Lees hier tips en recepten van foodies! - Worstenbrood & Wijn 23 februari 2018 - 17:34

[…] Moussaka en deze Pasta gorgonzola met kip en prei. Voor Inge van ‘Knoeien met Inge is dat haar moeders Duuveltjesvlees. Een recept dat inmiddels ook op mijn to-cook lijstje staat om snel eens te maken. Het bevat […]

Reply
Ilona 2 juni 2018 - 06:06

Ik ga het vanavond weer maken!

Reply
Inge 4 juni 2018 - 16:07

🙂 Wat leuk Ilona! Hopelijk smaakte het weer net zo goed! Ik ga hem ook maar weer eens maken, is alweer veel te lang geleden.

Reply
Karin van Bos 17 september 2019 - 10:05

Hoi wat kan ik gebruiken in plaats van het zakje nasimix van conimex ,??
Ik kook nooit uit zakjes en pakjes, heb je een alternatief ??

met vriendelijke groet,
Karin.

Reply
Inge 17 september 2019 - 10:30

Hi Karin,
Heel goed van jou! Ik kook normaliter ook zelden met pakjes en zakjes. Maar in dit geval wilde ik mama’s recept in ere houden.
De nasikruiden bestaan uit een mix van o.a. koriander, knoflook, paprika, gember, komijn, kurkuma en chili. Dat is aangevuld met wat andere ingredienten zoals aardappelzetmeel, peper en zout. Je kunt dit zien als je op de website van AH of Jumbo zoekt naar de nasikruiden. Ik ken de verhoudingen helaas niet maar je kunt zelf een kruidenmix maken met 1 of meerdere van eerder genoemde kruiden. Je hoeft niet zuinig te zijn, er mag best flink wat in. Het zakje kruidenmix is zo’n 20 gram aan kruiden. De smaak zal dan wel ietsje anders zijn, maar ik weet zeker dat het ook dan nog steeds heerlijk is!
Succes!
Inge

Reply
Sanneke 16 oktober 2019 - 18:21

Hoi Inge,

Het was heerlijk. Dit komt vast vaker op tafel!

Bedankt!

Groetjes, Sanneke

Reply
Inge 17 oktober 2019 - 10:18

Hi Sanneke,
Dat vind ik leuk om te horen! Bedankt dat je een berichtje achterlaat.
Groetjes,
Inge

Reply
Manda 19 oktober 2019 - 13:23

Waw, wat ontzettend lekker heb ik hier van gegeten!
Ik kwam het recept tegen op Pinterest.
De nasikruiden heb ik zelf gemaakt in de vijzel en ik heb er meer knoflook in gedaan.
Het recept lijkt wel wat op het recept ‘tante Sidonia’, maar deze is tig keer lekkerder.
Dank je wel voor het heerlijke recept.
Warme, kruidige groetjes,
Manda.

Reply
Inge 21 oktober 2019 - 12:47

Hi Manda,

Te gek! Dat vind ik leuk om te horen.
Leuk dat je een berichtje achterlaat.

Inge

Reply
Ellen 31 oktober 2019 - 16:56

Hoi Inge,
De marinade staat in de koelkast…. het ruikt nu al duivels lekkerder
Ben zo benieuwd hoe het smaakt!!
Dankjewel

Reply
Inge 1 november 2019 - 11:14

Hi Ellen,

Oehh lekker hoor. Ik ben uiteraard ook benieuwd of het gesmaakt heeft.

Groetjes,
Inge

Reply
Aaltje 26 december 2019 - 10:52

Hoi Inge,
Ben dol op recepten,

Als het maar lekker is 🤗

Reply
Inge 26 december 2019 - 20:25

Hi Aaltje,

Dat is fijn om te horen en ik ben het helemaal met je eens!

Groetjes,
Inge

Reply
Rien 16 januari 2020 - 18:15

Heerlijk gesmuld hier, dit komt echt vaker op tafel. Werkelijk een aanrader. Dank voor het recept..

Reply
Inge 19 januari 2020 - 11:35

Hallo Rien,

Dankjewel voor je reactie. Dat vind ik erg leuk om te horen 🙂

Groetjes,
Inge

Reply
Wietske 16 februari 2020 - 10:36

Het was heerlijk wij hebben er echt van genoten

Reply
Inge 24 februari 2020 - 16:57

Hi Wietske,

Sorry voor de late reactie, maar leuk om te horen en bedankt dat je een berichtje achterlaat.

Groetjes,
Inge

Reply

Plaats een reactie