Mama’s duuvelkesvleisj (duiveltjesvlees)

door Inge

Dit gerecht noem ik ‘Mama’s duuvelkesvleisj’ omdat, je raadt het al, ik dit recept van mijn moeder heb geleerd. Dit gerecht aten we niet al van kleins af aan thuis, maar het is er ergens in de loop der jaren ineens bijgekomen. De eerste keer dat ik het at was toen mijn moeder jarig was en de hele familie bleef eten. Het is namelijk heel makkelijk om dit gerecht voor grote groepen te maken, omdat het allemaal in 1 grote pan past. Ik was meteen verkocht, wat is dit toch een ontzettend lekker gerecht!!!!! De malse kipstukjes zijn kleine smaakbommetjes en er zit net genoeg sambal in om een lichte tinteling op je tong te veroorzaken. Door de toevoeging van de pindakaas heeft de saus iets weg van satésaus maar toch weer heel anders. En het mooiste is dat het heel gemakkelijk is om te maken.

Van origine is dit gerecht een Indonesisch gerecht, en heet het ‘duiveltjesvlees’. Op z’n Limburgs is dat dus ‘duuvelkesvleisj’. De naam komt van het gebruik van sambal in het gerecht, waardoor het licht pittig is. Uiteraard kun je het zo pittig maken als je zelf wilt, maar een kleine tinteling op je tong hoort er wel bij hoor. Qua ingrediënten kun je wel enigszins variëren. Ik voegde zelf sperziebonen, champignons en taugé toe maar je kunt hier ook iets van weglaten of vervangen. Ook kun je de kip vervangen door bijvoorbeeld varkensvlees.

Wij eten zelf vaak 2 dagen van dit duiveltjesvlees. Op dag 1 met lekker krokant gebakken frietjes en een klontje mayo. Op dag twee met wat rijst en een frisse salade erbij. Uiteraard is het niet typisch Indonesisch om dit met frietjes te serveren, dus laten we dat deel van dit gerecht maar dutch fusion noemen, ofzoiets. Maar hoe dan ook, echt geloof me, dit wil je proeven! En maak een flinke pan vol. Zodat je de dag erna nog eens ervan kan snoepen, want dat wil je… trust me!

En als je dan toch met mijn familierecepten bezig bent, dan kun je net zo goed oma’s advocaattaart als dessert serveren.

*Dit recept is een update. Het originele recept is van Juli 2017. Daarom zie je nog comments van die datum.

 

duiveltjesvlees
duiveltjesvlees

Mama's duuveltjesvlees

Dit gerecht noem ik ‘Mama’s duuvelkesvleisj’ omdat, je raadt het al, ik dit recept van mijn moeder heb geleerd. Dit… Hartig hoofdgerecht, kip, gevogelte, indonesisch, sambal European Print
Porties: 4 personen Voorbereiden: Bereidingstijd:
Nutrition facts: 650 calories 20 grams fat
Beoordeling: 3.3/5
( 147 stemmen )

Ingrediënten

  • 500 gram kipdijfilet
  • 8 el tomatenketchup
  • 8 el ketjap manis
  • 6 el natuurazijn
  • 2-3 el sambal oelek
  • 1 grote ui of 2 kleine, gesnipperd
  • 3 tenen knoflook
  • 1 zakje nasikruiden (van Conimex bijvoorbeeld)
  • 200 ml slagroom
  • 2 el pindakaas
  • 200 gram peultjes of sperziebonen
  • 250 gram champignons
  • 1 bakje taugé
  • scheutje (plantaardige) olie
  • Voor erbij: frietjes of rijst

STAPPENPLAN

  1. Snij de kip in blokjes.
  2. Doe de ketjap, ketchup, azijn, sambal, 2 tenen knoflook, de nasikruiden en de helft van de ui in een kom en meng door elkaar.
  3. Doe de kip erbij, meng door elkaar en dek af met vershoudfolie. Zet dit minstens 30min maar liefst 'overnight' in de koeling om te marineren. Hoe langer het marineert, hoe meer smaak er in de kip zal zitten, dus ik zou echt aanraden om het de avond van tevoren al in de marinade te zetten.
  4. Maak de champignons schoon en snij in plakjes.
  5. Verhit een scheutje olie in een koekenpan of wok op middelmatig vuur en fruit de rest van de ui en knoflook in 5min glazig.
  6. Voeg de champignons toe en bak enkele minuten mee.
  7. Voeg dan de kip met alle marinade toe en breng langzaam aan de kook.
  8. Draai dan het vuur laag en laat dit zo'n 15 minuten sudderen met de deksel op de pan.
  9. Snij intussen de kopjes van de sperziebonen (heb je peultjes, dan is dat niet nodig) en kook ze beetgaar in ruim water met een snufje zout. Dit duurt ongeveer 5-10min.
  10. Voeg de slagroom en pindakaas toe aan de kip en roer goed door totdat alle pindakaas is opgenomen door de saus. Laat dit nog 5 minuten sudderen zonder deksel op de pan zodat de saus ietsje indikt.
  11. Voeg de laatste minuut de boontjes en taugé toe. Proef of je nog extra sambal moet toevoegen, het geheel mag best wat pit hebben en de hoeveelheid pit is per sambal verschillend. 
  12. Serveer het duuveltjesvlees met krokant gebakken frietjes of rijst en een heerlijke frisse salade.
  13. Smakelijk!
duiveltjesvlees met kip

Volg je me al op social media?

Facebook / Instagram / Pinterest

Of tag @knoeienmetinge.nl of #knoeienmetinge als je iets van mijn blog maakt.

Misschien vind je dit ook leuk

42 reacties

Liluan 2 juli 2017 - 11:17

Hoi Inge ik heb duuvelkesvleis altijd anders gemaakt, maar jou versie ga ik zeer zeker proberen. Krijg er al zin in als ik het recept lees.

Reply
Inge 4 juli 2017 - 09:22

Hi Lilian, Ik ben benieuwd hoe jij het altijd gemaakt hebt dan! Van alle recepten bestaan natuurlijk allerlei varianten dus die van jou is vast ook heel lekker! Laat je me weten wat je van deze vond?

Reply
walter huyghebaert 11 juni 2020 - 14:30

wat is eigenlijk taugé ??

Reply
Inge 12 juni 2020 - 12:23

Hoi Walter,

Tauge is een ontkiemde mungboon, ook wel een sojascheut of bonenspruit genoemd. Dit vind je op de groente afdeling van je supermarkt.

Groet,
Inge

Reply
Leontine 4 juli 2017 - 19:10

Verrukkelijk!

Reply
Een etentje geven? Lees hier tips en recepten van foodies! - Worstenbrood & Wijn 23 februari 2018 - 17:34

[…] Moussaka en deze Pasta gorgonzola met kip en prei. Voor Inge van ‘Knoeien met Inge is dat haar moeders Duuveltjesvlees. Een recept dat inmiddels ook op mijn to-cook lijstje staat om snel eens te maken. Het bevat […]

Reply
Ilona 2 juni 2018 - 06:06

Ik ga het vanavond weer maken!

Reply
Inge 4 juni 2018 - 16:07

🙂 Wat leuk Ilona! Hopelijk smaakte het weer net zo goed! Ik ga hem ook maar weer eens maken, is alweer veel te lang geleden.

Reply
Karin van Bos 17 september 2019 - 10:05

Hoi wat kan ik gebruiken in plaats van het zakje nasimix van conimex ,??
Ik kook nooit uit zakjes en pakjes, heb je een alternatief ??

met vriendelijke groet,
Karin.

Reply
Inge 17 september 2019 - 10:30

Hi Karin,
Heel goed van jou! Ik kook normaliter ook zelden met pakjes en zakjes. Maar in dit geval wilde ik mama’s recept in ere houden.
De nasikruiden bestaan uit een mix van o.a. koriander, knoflook, paprika, gember, komijn, kurkuma en chili. Dat is aangevuld met wat andere ingredienten zoals aardappelzetmeel, peper en zout. Je kunt dit zien als je op de website van AH of Jumbo zoekt naar de nasikruiden. Ik ken de verhoudingen helaas niet maar je kunt zelf een kruidenmix maken met 1 of meerdere van eerder genoemde kruiden. Je hoeft niet zuinig te zijn, er mag best flink wat in. Het zakje kruidenmix is zo’n 20 gram aan kruiden. De smaak zal dan wel ietsje anders zijn, maar ik weet zeker dat het ook dan nog steeds heerlijk is!
Succes!
Inge

Reply
Sanneke 16 oktober 2019 - 18:21

Hoi Inge,

Het was heerlijk. Dit komt vast vaker op tafel!

Bedankt!

Groetjes, Sanneke

Reply
Inge 17 oktober 2019 - 10:18

Hi Sanneke,
Dat vind ik leuk om te horen! Bedankt dat je een berichtje achterlaat.
Groetjes,
Inge

Reply
Manda 19 oktober 2019 - 13:23

Waw, wat ontzettend lekker heb ik hier van gegeten!
Ik kwam het recept tegen op Pinterest.
De nasikruiden heb ik zelf gemaakt in de vijzel en ik heb er meer knoflook in gedaan.
Het recept lijkt wel wat op het recept ‘tante Sidonia’, maar deze is tig keer lekkerder.
Dank je wel voor het heerlijke recept.
Warme, kruidige groetjes,
Manda.

Reply
Inge 21 oktober 2019 - 12:47

Hi Manda,

Te gek! Dat vind ik leuk om te horen.
Leuk dat je een berichtje achterlaat.

Inge

Reply
Ellen 31 oktober 2019 - 16:56

Hoi Inge,
De marinade staat in de koelkast…. het ruikt nu al duivels lekkerder
Ben zo benieuwd hoe het smaakt!!
Dankjewel

Reply
Inge 1 november 2019 - 11:14

Hi Ellen,

Oehh lekker hoor. Ik ben uiteraard ook benieuwd of het gesmaakt heeft.

Groetjes,
Inge

Reply
Aaltje 26 december 2019 - 10:52

Hoi Inge,
Ben dol op recepten,

Als het maar lekker is 🤗

Reply
Inge 26 december 2019 - 20:25

Hi Aaltje,

Dat is fijn om te horen en ik ben het helemaal met je eens!

Groetjes,
Inge

Reply
Rien 16 januari 2020 - 18:15

Heerlijk gesmuld hier, dit komt echt vaker op tafel. Werkelijk een aanrader. Dank voor het recept..

Reply
Inge 19 januari 2020 - 11:35

Hallo Rien,

Dankjewel voor je reactie. Dat vind ik erg leuk om te horen 🙂

Groetjes,
Inge

Reply
Wietske 16 februari 2020 - 10:36

Het was heerlijk wij hebben er echt van genoten

Reply
Inge 24 februari 2020 - 16:57

Hi Wietske,

Sorry voor de late reactie, maar leuk om te horen en bedankt dat je een berichtje achterlaat.

Groetjes,
Inge

Reply
marij 3 maart 2020 - 22:21

Deze kip heb ik vandaag gemaakt, heerlijk. Wordt een blijvertje.

Reply
Inge 10 maart 2020 - 16:52

Hi Marij,

Sorry voor de late reactie, maar wat leuk om te horen!
Supertof dat je even een berichtje achterlaat 🙂

Groetjes,
Inge

Reply
Francine van Tuijl 11 maart 2020 - 16:15

Hallo Inge.
Ik ben al een behoorlijke senior maar ben altijd in voor wat nieuws. Heerlijk. Ik heb het met rundvlees gemaakt. In plaats van azijn een half potje atjar erbij gedaan. En lekker laten sudderen als stoofvlees. Smullen!!! Gaat in het grote smulboek.
Dankjewel.
Groetjes Francine

Reply
Inge 13 maart 2020 - 11:32

Hi Francine,

Dat klinkt ook heel goed! Leuk dat je een reactie achterlaat.

Groetjes,
Inge

Reply
Yvonne 16 april 2020 - 08:33

Het was erg lekker. We hebben genoten en zeker voor herhaling vatbaar.

Reply
Inge 17 april 2020 - 09:08

Hi Yvonne,

leuk om te horen en leuk dat je een reactie achterlaat!

Reply
Marian Monincx 1 mei 2020 - 17:14

Een heel lekker recept, lekker pittig maar top.

Reply
Inge 3 mei 2020 - 12:48

Hi Marian,
Fijn dat het gesmaakt heeft en leuk dat je een berichtje achterlaat.
Ja een beetje pittig hoort het te zijn he, anders mocht het geen duiveltjesvlees heten 🙂
Hopelijk was het nog goed te doen. Wij eten dit echt regelmatig zo lekker vinden we het.
Groetjes,
Inge

Reply
Gertjan Bouwman 12 mei 2020 - 20:12

Hoi Inge je duuvelkesvleisj smaakt zelfs gruwelijk lekker in Twente dankje wel….

Groetjes GJ

Reply
Inge 13 mei 2020 - 08:33

Hoi Gertjan,

Wat superfijn om te horen en leuk dat je een berichtje achterlaat!

Groetjes,
Inge

Reply
Lia 17 mei 2020 - 18:35

Wat was dit lekker zeg, een top-recept wat ik zeker vaker ga maken , dus dank je wel !!!

Gr. Lia

Reply
Inge 20 mei 2020 - 14:47

Hoi Lia,

Leuk om te horen en leuk dat je een reactie achterlaat 🙂

Reply
Monique Janssen 30 mei 2020 - 22:38

Dit is een heerlijk recept! Ik heb het al een paar keer gemaakt, ook een flinke portie in de vriezer gedaan en meegenomen op wintersport, dat was ook ideaal. Toen met aardappelpuree erbij, heerlijk! Morgen zijn we met een aantal waaronder kids, dus het duuvelkesvleisj komt weer op tafel… benieuwd of er nog wat over blijft!

Reply
Inge 2 juni 2020 - 14:44

Hi Monique,

Wat leuk dat deze zelfs mee te grenzen over gaat! Met puree lijkt me inderdaad ook wel lekker 🙂
Hopelijk heeft het wederom gesmaakt.

Inge

Reply
Inge 26 juli 2020 - 19:45

Hoi Inge,

Smaakt het recept ook met varkenspoulet denk je?

Reply
Inge 28 juli 2020 - 17:12

Hi Inge,

Dat denk ik wel! Echter heeft varkenspoulet wel een iets andere bereidingswijze dan kip.
Je zult de blokjes of maar heel kort moeten bakken om ze mals te houden, dus niet te lang in het vlees laten sudderen. Misschien zelfs het beste om aan te bakken buiten te saus en ze pas op het allerlaatste in de saus te doen.
Andere optie is om ze juist langer te laten sudderen, zodat ze mals worden net als zuurvlees of hachee. Maar normaliter laat je het dan toch wel minimaal een uur sudderen, waarschijnlijk nog langer.
Ik heb zelf beide opties nog niet geprobeerd met dit recept, dus meer dan deze tips kan ik je helaas niet geven.

Succes,
Inge

Reply
Josse 6 september 2020 - 19:32

Duvelkes vleisj maak ik al jaren met varkenspoulet of varkenshaas. Met poulet laat ik het 2 uur sudderen, met haas kort bakken.
De boontjes serveer ik er naast!
Wij eten er rijst bij en een witte kool salade.
Ik ga het nu voor het eerst maken met kip!

Reply
Inge 7 september 2020 - 12:05

Hoi Josse,

Het kan inderdaad ook met varken, zo heb ik het wel eens in restaurants gegeten. Ik ben persoonlijk meer fan van kip, maar dat is een kwestie van smaak natuurlijk.
Leuk dat je het met kip gaat uitproberen!

Groetjes,
Inge

Reply
Birgitte 13 september 2020 - 06:47

Hoi Inge
Wij noemen dit duuvelkespot en maken een variatie. Geen sambal maar 8 eetlepel ketjap. Geen champignons en groente er door, maar uien. En je kunt het met allerlei soorten vlees maken. Ik gebruik het vaak om restjes te verwerken of met rulgebakken gehakt. Idd ideaal voor als er veel eters komen. Je kunt het prima van te voren klaarmaken. Dan maak ik een soort buffet met salades, rijst, aardappelpuree en evt pasta. Het smaakt bij alles, zelfs op brood bv daags er na. En als het dan nog niet op is… het is ook goed in te vriezen, wel zonder de groentes erin.

Reply
Inge 16 september 2020 - 10:49

Hi Birgitte,

Leuk dat je een reactie achterlaat. Je hebt helemaal gelijk, je kunt er vanalles in verwerken. De manier hoe ik omschrijf is hoe ik hem zelf het liefste eet. Maar zoals bij vele recepten zijn er meerdere wegen die naar Rome leiden.

Groetjes,
Inge

Reply

Plaats een reactie