Echte Indiase Butter Chicken (Murgh Makhani)

door Inge

Deze butter chicken curry, ook wel murgh makhani genoemd, is echt een van mijn favoriete curries. Op nummer 1 blijft toch wel paneer butter masala staan, maar deze staat op een goeie tweede plek. Het zal wel aan de ‘butter’ in de naam liggen. Deze Indiase curry at ik uiteraard voor het eerst toen ik in 2011 in India was met een vriendin. Toch is hij me toen niet heel erg bijgebleven, destijds was palak paneer mijn favoriet.

Afgelopen 2 jaar ben ik voor werk ook weer 2 keer in India geweest, en toen pas is bij mij het butter chicken virus aangeslagen. Man man man, wat een smaakbom. Don’t get me wrong, andere Indiase curries zijn ook echt to die for, maar deze is er ook zeker ene waar ik lang van kan dromen. Tijd dus om het butter chicken recept met jullie te delen. Ik klopte aan bij enkele collega’s en ontfrutselde hun familierecepten. Die bundelde ik en maakte er dit geheel van. Ik durf dus wel te zeggen dat dit murgh makhani / butter chicken recept echt authentiek Indiaas is.

Indiase specerijen

In dit recept gebruik je uiteraard een flink aantal specerijen, zoals de Indiase keuken betaamd. Ik gok dat je sommigen al wel in huis hebt, maar er zal misschien ook 1 of 2 nieuwe namen tussen zitten. Kashmiri chili is daar een van. Dit is een echt typische Indiase specerij die heel mild van smaak is en daarom vergelijkbaar met paprikapoeder. Je kunt dit dus best vervangen. De tweede is Kesuri Methi, dit zijn gedroogde fenegriek bladeren en ook deze zijn onmisbaar in de Indiase keuken. Ik kocht mijn kesuri methi toen ik in India was, maar je kunt ze ook bij menig toko kopen. Heeft jou toko ze niet of heb je geen zin om ervoor naar de toko te gaan, dan kun je ze ook weglaten. De curry zal dan nog even goed heel lekker zijn.

De door jou gebruikte garam masala kan de smaak van deze curry ook wel enigszins beïnvloeden. Garam masala is een kruidenmengsel, net als bijvoorbeeld ras el hanout, en is overal anders. Ik gebruikte de garam masala mix die ik van The Spiced Chickpea gekregen heb, maar je kunt het ook in de betere supermarkten krijgen tegenwoordig.

butter chicken

Wist je dat Indiase butter chicken nog helemaal niet zo oud is? Het is pas in de vorige eeuw ontwikkeld in Noord-India en is populair over de hele wereld. Dat komt uiteraard mede door gebruik van boter, want wie houdt nou niet van boter? Maar ook de milde saus (gravy) die erbij hoort maakt dit een allemans vriend. Uiteraard kun je meer chili toevoegen als jij wel van lekker spicy houdt, maar de authentieke Indiase butter chicken is dus eigenlijk niet spicy. 

Ik gebruikte kipdij voor deze curry, omdat deze lekker mals blijven. Kipfilet wordt al gauw droog, zeker als je de kipfilet uit de supermarkt koopt. Kipdij is dan ook wel ietsje minder gezond, want er zit meer vet aan. Maar ach, gezien de boter en room in dit recept, maakt dat dan nog wat uit? Voor een gezondere curry kun je de boter vervangen door olie en de room door melk, maar geloof mij, dat wil je eigenlijk niet.

Je kunt de saus ook met verse tomaten maken, ik koos voor gemak deze keer en ging voor een blik tomatenblokjes. In het originele Indiase recept voor butter chicken wordt de gravy gezeefd, om de tomatenpitjes en vellen eruit te zeven. Dit maakt de saus echt supersmooth. Ik heb de saus niet gezeefd, want minder vellen is ook minder vitamientjes en vezels en de saus is nog steeds lekker.

Ja, voor een goeie Indiase curry heb je tijd nodig. Dat komt omdat je de uien en in dit geval ook de tomaten goed moet laten uitkoken. De uien kunnen echt wel 10-20 minuten op het vuur staan om licht goudbruin te worden. Dan laten ze echt hun zoetigheid af en worden ze pas echt smaakbommetjes. 

Je kunt de curry prima van tevoren maken en opnieuw opwarmen. Sterker nog, waarschijnlijk komt dit de smaken alleen maar ten goede. Serveer met basmati rijst, of maak er zelf naanbrood bij. En wil je echt authentiek Indiaas eten? Serveer er dan ook verse koriander en rode ui bij en eet met je handen. Smullen maar!

 

butter chicken

Indiase Butter Chicken (Murgh Makhani)

Print
Porties: 2 tot 3 personen Voorbereiden: Bereidingstijd:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Beoordeling: 3.7/5
( 43 stemmen )

Ingrediënten

  • 350-400 gram kipdijfilet
  • 5 teentjes knoflook
  • 6 cm verse gember
  • 2 tl garam masala
  • 3 tl kashmiri chili of paprikapoeder
  • 1 tl kurkuma
  • 2 tl komijn
  • 1 tl chilipoeder
  • 1 tl kesuri methi (gedroogde fenegriekbladeren, optioneel)
  • 3 el griekse yoghurt
  • 3 kleine witte uien
  • 1 blik tomatenblokjes
  • 14 cashewnoten, ongezouten en ongebrand
  • 100 gram ongezouten roomboter (of ghee)
  • 100 ml kookroom
  • zout
  • 2 el citroensap

STAPPENPLAN

  1. Snij de kip in blokjes of reepjes.
  2. Meng de griekse yoghurt met 1 tl garam masala, 2 tl kashmiri chili of paprikapoeder, 1 tl kurkuma, 1 tl chilipoeder, 1 tl komijnpoeder. Meng ook wat zout en een eetlepel citroensap erdoor. 
  3. Schil en rasp/hak 2 tenen knoflook en 2 cm gember fijn en voeg ook dit toe aan de yoghurtmarinade.
  4. Meng de kip door de marinade en laat minstens 30 minuten marineren. Hoe langer hoe beter.
  5. Verhit een grote koekenpan met 25 gram roomboter en bak hierin de kip rondom goudbruin. Doe dit in delen zodat de kip echt goed de ruimte krijgt om te kleuren. De kip hoeft niet gaar te zijn van binnen want we garen hem later nog verder. Bewaar de kip in een kommetje en dek af met folie om warm te houden. Indien er veel aangebrande stukjes op de bodem van de pan zitten kun je deze er uit vegen. Zo niet, dan lekker laten zitten want dat geeft extra smaak aan je curry.
  6. Pel en snipper de ui en de resterende knoflook en gember.
  7. Verhit nog eens 25 gram roomboter in dezelfde koekenpan en fruit hierin de ui met wat zout glazig en goudbruin op laag vuur. Dit kan best 10-15 minuten duren. 
  8. Voeg daarna de gember en knoflook toe en bak even mee.
  9. Nu ga je de specerijen erbij doen, maar enige snelheid is belangrijk omdat je specerijen anders aanbranden. Beter is om je specerijen van tevoren even af te meten en in een schaaltje te doen zodat je alles tegelijkertijd erbij kunt doen. Voeg 1 tl garam masala, 1 tl komijnpoeder, 1 tl kashmiri chili of paprikapoeder en optioneel nog wat chilipoeder naar smaak toe. Hou er rekening mee dat er ook al chili in de kipmarinade zit, dus voeg zeker niet teveel toe.
  10. Bak de specerijen 10 seconden mee in de pan en voeg daarna de tomatenblokjes en de cashewnoten toe.
  11. Laat dit geheel zo'n 10 tot 15 minuten sudderen, totdat de tomaten een dieprode kleur krijgen en de saus een stuk dikker is. Je zult zien dat de boter dan als het ware bovenop de saus gaat drijven.
  12. Doe de saus in een blender of pureer met een staafmixer. Optioneel kun je hem nu nog zeven maar dat heb ik niet gedaan. Volgens het originele recept zou dat wel moeten zodat je de tomatenvliesjes eruit haalt.
  13. Voeg nu de rest van de roomboter, de kip en de kookroom toe aan de tomatensaus en laat het geheel nog zo'n 7 minuten sudderen. Voeg naar smaak meer room toe. Dit is ook afhankelijk van hoe ver je je saus hebt laten inkoken. Eventueel kun je ook wat water toevoegen als je saus te dik is en je niet extra room wilt toevoegen. 
  14. De laatste minuut voeg je de kesuri methi toe aan de curry als ook de resterende citroensap. Proef de curry, voeg eventueel meer citroensap of wat zout of suiker toe om de smaken te balanceren. 
  15. Smakelijk!

NOTITIES

Lekker met basmati rijst en/of naanbrood. Serveer er wat rode uienringen bij en verse koriander of een salade.

murgh makhani
butter chicken

Volg je me al op social media?

Facebook / Instagram / Pinterest

Of tag @knoeienmetinge.nl of #knoeienmetinge als je iets van mijn blog maakt.

Misschien vind je dit ook leuk

18 reacties

Mike 22 oktober 2019 - 10:36

Hoi Inge,

Wat voor roomboter gebruik je? Moet dit gezouten of ongezouten roomboter zijn?

Reply
Inge 22 oktober 2019 - 11:31

Hi Mike,

Ik gebruik altijd ongezouten roomboter, tenzij anders vermeld. Ik heb het voor de duidelijkheid even bij gezet nu.
Ik koop altijd gewoon het goedkoopste merk in de winkel, het is niet nodig om een hele speciale boter te kopen.

Groetjes en succes,
Inge

Reply
Edwin 17 december 2019 - 23:11

Waar kan ik die schaaltjes kopen waarmee jij de curry in hebt geserveerd?
Want ik zoek al een tijdje naar zulke opdien schaaltjes.
Groetjes Edwin

Reply
Inge 18 december 2019 - 10:55

Hi Edwin,

Ik heb mijn schaaltjes echt uit India gehaald toen ik daar was.
Je kunt eens googlen op indiase serveerkom/schaal of indiase koperen schaaltjes, dan vind je meerdere websites die ze verkopen.

Succes!

Reply
Dini 25 oktober 2020 - 11:07

Ik heb het geprobeerd en het is een geweldig recept!
Dank je wel

Reply
Inge 25 oktober 2020 - 19:01

Hi Dini, leuk om te horen! En tof dat je een berichtje achterlaat!

Reply
Denice 13 februari 2021 - 14:06

Hi Inge, is de curry ook goed een dag van tevoren te maken? Wordt de kip dan niet te droog?
Mvg, Denice

Reply
Inge 15 februari 2021 - 09:42

Hi Denice,

Dat kan zeker. Als je kippendijen gebruikt in plaats van kipfilet is het risico op droge kip altijd kleiner, omdat daar wat meer vet in zit en het daardoor sappiger blijft. Wanneer je de curry dan opnieuw opwarmt dan zou ik zeker afraden om het langer op het vuur te laten staan dan nodig. Als hij eenmaal warm is, direct serveren. Opwarmen kan natuurlijk ook altijd in de magnetron, of op een lager pitje op het vuur.

Groet,
Inge

Reply
Alexandra 6 maart 2021 - 18:40

Inge,als oud India ganger vaak butter chicken gegeten. Vandaag jouw recept aangehouden and yes, heerlijk, de kasuri methi mag echt niet ontbreken, dank en voor herhaling vatbaar

Reply
Inge 15 maart 2021 - 12:05

Wat een lieve woorden!

Reply
Leontine 2 juni 2021 - 21:02

Hallo Inge,
Vandaag jouw recept gemaakt voor vrienden. Iedereen vond het heerlijk

Reply
Inge 4 juni 2021 - 07:51

Wat super leuk om te horen!

Reply
kelsey 14 november 2021 - 10:54

Hoi,

Wat een super leuk recept, Kan deze ook in de vriezer, wil heerlijke gerechten preppen voor mijn kraamweek en maak anders meteen 4x de hoeveelheid 🙂

Liefs Kelsey

Reply
Inge 15 november 2021 - 14:29

Hi Kelsey, wat leuk om te horen!
Alvast succes met je bevalling en lekker genieten van je kraamtijd! Het is echt een cliche, maar zo waar: de tijd vliegt voorbij en voor je het weet is je baby ineens 1 jaar!

Reply
Macy 31 maart 2022 - 11:04

Hallo,

Wat een heerlijk recept lijkt me dit! Kan ik dit maken door de kip te vervangen door tofu? Of een ander vegetarisch variant?

Ik hoor het graag hihi

Alvast bedankt

Liefs Macy

Reply
Inge 1 april 2022 - 08:10

Hi Macy,

Ik heb het zelf nog nooit met tofu gemaakt maar ik weet zeker dat dit ook kan. Ik zou wel zorgen dat de tofu echt goed droog is, eventueel door hem even tussen 2 keukenpapiertjes te doen en dan iets zwaars op te leggen voor 15min. Verder denk ik dat je dit recept redelijk goed aanhouden. Maar nogmaals, nog nooit zelf geprobeerd.

Groet,
Inge

Reply
Macy 4 april 2022 - 11:34

Hallo Inge,

Bedankt voor je reactie. Heb het inmiddels al uitgeprobeerd en had de tofu van te voren ook even krokant gebakken in de oven (gemarineerd met zout/peper/garam masala/maizena) 20 min in de oven.

Hierna de stappen gevolgd volgens recept! (Tofu gemarineerd zoals de kip gemarineerd word) en dit was echt héél lekker!! Had ook nog kikkererwten door de saus gegooid. Mijn vegetarische vriendinnen vonden het heerlijk en dit recept natuurlijk opgeslagen.

Mijn complimenten voor dit recept. 🥰

Reply
Willem 25 oktober 2023 - 17:33

Ik woon in Engeland en we hebben meer Indiase restauranten dan McDonalds. Nou ja, bijna.
Hier vertelt men dat Butter Chicken (murgh makhani) is uit gevonden in London door een Indiase kok voor een bekend hotel. Google het maar. Goed recept trouwens.

Reply

Plaats een reactie