Indiaas naanbrood

door Inge

Wie mij op social media volgt, heeft vast wel gespot dat ik onlangs voor werk naar India moest. In totaal ben ik 3 weken in India geweest, enkele dagen in Pune en de rest in Bangalore waar een vestiging van ons kantoor zit. Gelukkig gingen er enkele collega’s mee, maar helaas niet voor de volle 3 weken. Daardoor heb ik enkele dagen (inclusief een weekend) alleen doorgebracht. Wat ga je dan doen? Een kookworkshop volgen! Via wat googlen kwam ik uit bij een vrouw die al zo’n 15 jaar kookworkshops geeft en ze gaf heel toevallig dat weekend een workshop Indiase gerechten. De workshops geeft ze gewoon bij haar thuis dus ik zat daar met nog 4 andere Indiase vrouwen in de workshop. Okee, het was een iets andere workshop dan ik me had voorgesteld. Het was namelijk zo dat zij alles voordeed, en dat wij alles mochten proeven. We kregen de recepten en konden vragen stellen en aantekeningen maken. Echter, we konden zelf niet koken. Dat vond ik wel jammer. Maar desalniettemin waren de recepten goed uitgeschreven en legde ze alles heel goed uit. We maakten 3 vegetarische curries en 3 verschillende soorten brood. Dit naanbrood was er 1 van, net als deze paneer butter masala.

De manier waarop zij het brood maakte vond ik heel apart, door een ketel op de kop op het open vuur te zetten. Dit is echter een simulatie van een tandoor, een Indiase oven waarin naanbrood normaliter gebakken wordt. Vind je dit nou toch iets te lastig, dan is er nog een andere manier om het naanbrood te bakken. Zodra het brood uitgerold is, kun je dit afbakken in de oven op 180°C. Bak het eerst 10 minuten, draai de broden om en bak nog eens 10 minuten. Vervolgens kun je nog het brood kort (met een tang) boven het open vuur houden waardoor het nog extra gegrild wordt en je dezelfde donkere plekken creëert als op de foto. Daarna doe je net als hieronder beschreven wat boter erover.

Serveer het naanbrood met een overheerlijke curry, zoals bijvoorbeeld deze paneer butter masaladeze zoete aardappelcurry of dit gegrilde bloemkool recept.

Bereidingstijd: ~45 min (+1,5u rusttijd)       Moeilijkheid (1 t/m 5): ***

Ingrediënten voor ~12 stuks:

  • 3 cups patentbloem
  • 3 tl suiker
  • 1,5 tl zout
  • 2 el (zonnebloem)olie
  • 2 tl bakpoeder
  • 1/3e cup griekse yoghurt
  • 1/3e cup melk
  • 1/3e cup water
  • optioneel: roomboter
  • optioneel: verse koriander
  • optioneel: 4 teentjes knoflook

Andere benodigdheden:

  • gasfornuis
  • grote ketel of ouderwetse pressure cooker

Stappenplan:

Mix de bloem met de suiker en het zout in een grote kom. Maak een kuil in het midden.

Doe de griekse yoghurt en het bakpoeder in het kuiltje en meng deze twee eerst lichtjes samen. Laat 1 minuut rusten.

Mix dan de griekse yoghurt langzaam met de bloem en voeg ook de olie en melk erbij.

Voeg ongeveer 2/3e cup lauw water toe en kneed in 5 minuten tot een glad, licht plakkerig deeg. Indien het deeg te droog is kun je water toevoegen. Is het nog te plakkerig, voeg dan extra bloem toe totdat je het gewenste resultaat hebt bereikt.

Doe het deeg in een schone kom en dek af met een schone theedoek. Zet de kom zo’n 1,5u te rusten op een warme plek (warm betekent de warmste plek in huis, zolang het maar niet koud en tochtig is).

Na 1,5u rusten verdeel je het deeg in gelijke stukken.

Wil je net als ik wat extra smaak geven aan je naanbrood, versnipper dan de koriander en pers de knoflook op een schaaltje voor later.

Zet ook de boter klaar.

Bestrooi je aanrecht met wat bloem en neem een deel naanbrood.

Rol dit uit op je aanrecht, gebruik hiervoor een deegroller of als je die niet hebt een schoongemaakte wijnfles bijvoorbeeld.

Verdeel een beetje van de koriander en knoflook aan de bovenkant van het deeg en ga er nogmaals met de roller overheen zodat het ‘in het deeg’ gedrukt wordt.

Verhit een grote ketel op het gasfornuis.

Neem het uitgerolde deeg in je hand met de knoflook/koriander kant naar beneden.

Strijk de lege kant lichtjes in met water.

Leg het deeg in de ketel met de natgemaakte kant naar beneden. Druk lichtjes aan met een licht vochtige theedoek.

Na enkele seconden draai je de hele ketel op z’n kop, zodat de binnenkant van de ketel boven het vuur staat. Op deze manier simuleer je de originele tandoor waar men in India het naanbrood in maakt. Het naanbrood blijft nu plakken aan de ketel terwijl de bovenkant van het naanbrood bruin en krokant gebakken wordt door het open vuur. Vind je dit nou een enge manier om het brood te bereiden, in de introductie van deze post beschrijf ik nog een andere manier om het brood te bereiden.

Na ongeveer 1 minuut draai je de ketel weer om en kun je het naanbrood eruit halen. Gebruik hier een spatel voor om hem voorzichtig los te wrikken.

Besmeer de bovenkant van het naanbrood lichtjes met wat roomboter en klaar is kees.

Herhaal dit voor de rest van het deeg.

Smakelijk!

Misschien vind je dit ook leuk

Plaats een reactie