Shish tawook: Libanese kipspiesjes

door Inge

Shish tawook, ook wel geschreven als shish taouk, zijn heerlijke kipspiesjes op de barbecue bereidt. Het is een vorm van een shish kebab, ook wel ‘gespietst vlees’. In dit geval betekent tawook ‘kip’, dus shish tawook staat voor gespietste kip. Van origine komen deze spiesjes uit het hele Midden-Oosten overigens. Libanese kipspiesjes is dus misschien niet helemaal de juiste benaming, maar dat is natuurlijk niet het punt dat ik probeer te maken in deze blogpost.

Het punt dat ik wel probeer te maken is dat deze shish tawook echt goddelijk lekker zijn. Ook zijn ze weer eens een fijne afwisseling op het barbecuevlees dat je de rest van de zomer al op je kolen gooit. Vergeet kant- en klare kipsate uit de supermarkt. Deze spiesjes zijn zo snel gemaakt dat het echt de moeite waard is. Ik schrijf dat het je 15 minuten voorbereiding kost, maar dat is voornamelijk omdat eventuele houten stokjes nog even moeten weken. Gebruik je metalen spiesjes, dan weet ik zeker dat je dit binnen 10 minuten voorbereid hebt. Hoewel dat natuurlijk ook afhangt van hoe snel je kunt snijden.

Net als bij veel gerechten zijn ook hier weer tal van variaties op recepten te vinden. De basismarinade bestaat echter vrijwel altijd uit yoghurt, citroensap en tomatenpuree. Door de zuren in de marinade krijg je enorm malse kip. Als je dan ook nog eens kwaliteitskip van de slager gebruikt dan is de kans dus relatief klein dat je droge kip tot gevolg hebt. Als je supermarktkip gebruikt, dan zou ik aanraden om kipdijfilet te gebruiken. Daar zit wat meer vet in en dus meer kans op ultra juiciness.

Als sidedishes wordt shish tawook vaak met toum geserveerd. Toum is een Libanese knoflooksaus, gemaakt van pure knoflook en olie. Het is vrij heftig, maar in de mix met deze heerlijke kip, platbrood en wat frisse groentes absoluut lekker. Ik serveerde er zelf sla, tomaat en gepekelde rode ui bij. Rode ui kun je pekelen door hem in een badje van natuurazijn, water, zout en suiker te doen, zoals Eef kookt zo dat hier uitlegt. Mocht je nou geen zin hebben in die heftige knoflook van de toum, dan kun je er ook eventueel wat hummus of yoghurt bij serveren.

shish tawook
shish taouk

Shish tawook: Libanese kipspiesjes

Print
Porties: 2 Voorbereiden: Bereidingstijd:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Beoordeling: 5.0/5
( 1 stemmen )

Ingrediënten

  • 2-3 kipfilets (slagerskwaliteit)
  • 4 el Turkse yoghurt
  • 3 el citroensap
  • 6 tenen knoflook
  • 2 el tomatenpasta
  • 1 tl oregano
  • 1 tl paprikapoeder
  • 1 el plantaardige olie
  • peper & zout

STAPPENPLAN

  1. Snij de kip in blokjes van zo'n 2 cm.
  2. Meng alle ingrediënten in een kom en marineer de kip hierin. Laat minimaal 2 uur marineren, maar hoe langer hoe beter.
  3. Indien je houten spiesjes gebruikt, week deze dan in koud water gedurende 15 minuten. Rijg de kip aan de spiesjes.
  4. Verhit de barbecue of een grilpan en gril de kip in enkele minuten goudbruin en gaar. Keer regelmatig.
  5. Serveer met platbrood, toum, sla, tomaat & gepekelde rode ui.
  6. Smakelijk!
shish tawook

Volg je me al op social media?

Facebook / Instagram / Pinterest

Of tag @knoeienmetinge.nl of #knoeienmetinge als je iets van mijn blog maakt.

Misschien vind je dit ook leuk

Plaats een reactie