Toum: Libanese knoflooksaus

door Inge

Deze toum is de Libanese versie van de knoflooksaus. Hij bestaat uit niets meer dan knoflook, olie, citroen en zout. Huh, hoe krijg je daar dan deze romige saus van?, hoor ik je denken. Nou, heel simpel eigenlijk. Net als bij mayonaise is dit een emulsie. Waar bij mayonaise de emulsie wordt gestabiliseerd door eieren, neemt de knoflook deze rol over in toum. Het gevolg? Een stevige, gedurfde maar ook romige knoflooksaus. En om die reden natuurlijk ook vegan ten opzichte van mayonaise.

Online zie je ook varianten waarbij je bijvoorbeeld wat labneh toevoegt aan de toum. Daarmee zwak je de hevige knoflooksaus wat af, dus dat zou je kunnen doen. Dit kan ook helpen wanneer je saus bijvoorbeeld geschift is. Ik koos ervoor om hem puur natuur te maken. Ja, zo op zichzelf is het daardoor echt een bold sausje. Maar als je hem combineert met wat platbrood, shish tawook en frisse groentes dan smaakt dat behoorlijk goed, al zeg ik het zelf!

Ik zou je wel aanraden om een goede kwaliteit verse knoflook te gebruiken. De meeste supermarktknoflook is maar klein en niet heel vers meer, waardoor het stukken bitterder is. Ik bestelde mijn knoflook bij Crisp trouwens (no spon, just fan). Ook geeft het binnenste van de knoflookteen soms een scherpe smaak af. Met het binnenste bedoel ik dat stuk dat op den duur een groen steeltje groeit. Snij de knoflook dus door midden en verwijder dit binnenste voor het beste resultaat. Ik gebruikte ook zonnebloemolie en geen olijfolie bijvoorbeeld. Ik vind olijfolie te heftig van smaak voor een saus als deze.

Hou je echt van toom, dan kun je dit recept natuurlijk ook verdubbelen. In een schoon potje kun je het best een poosje bewaren. Eet het bijvoorbeeld bij deze shish tawook: Libanese kipspiesjes van de barbecue!

libanese toum
libanese toum

Libanese toum

Print
Porties: 4 Voorbereiden: Bereidingstijd:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Beoordeling: 5.0/5
( 1 stemmen )

Ingrediënten

 • 1 bol knoflook (goede kwaliteit)
 • 1 tl grof zout
 • 1 citroen
 • 75-100 ml zonnebloemolie

STAPPENPLAN

 1. Pel de teentjes van de knoflook. Snij van alle teentjes het binnenste hart eruit, dit is het bitterste gedeelte.
 2. Doe de knoflook met het zout in een kleine hakmolen en maal zo fijn mogelijk. Haal af en toe de knoflook aan de rand van de hakmolen weg en maal verder. 
 3. Voeg de rasp en het sap van de citroen toe en maal verder fijn.
 4. Voeg dan de olie in een dun straaltje langzaam toe. Indien je een hakmolen hebt waarbij je tijdens het malen kunt bijschenken is dat ideaal. Indien je dat niet hebt, net als ik, voeg dan telkens een theelepel olie toe en maal dan weer fijn voor je de volgende olie toevoegt.
 5. Ga verder totdat alle olie mooi is opgenomen en je een mooie egale saus hebt. De dikte van je toum is afhankelijk van de hoeveelheid olie die je toevoegt. De hoeveelheid in dit recept is een richtlijn en ook erg afhankelijk van de grootte van je knoflookbol. Kijk dus zelf goed wanneer je de saus goed vindt. Hij mag best wat dikker zijn, maar ik vind hem zelf wat dunner lekkerder.
 6. Serveer bijvoorbeeld bij deze shish tawook.
 7. Smakelijk!
libanese toum

Misschien vind je dit ook leuk

Plaats een reactie