Indische sajoer boontjes

door Inge

Onlangs kreeg ik mijn ouders en schoonmoeder op bezoek en wilde ik hun trakteren op een lekker maaltje. Het maken van een Indische rijsttafel stond al heel lang op mijn to-cook-lijstje dus dit was de perfecte aangelegenheid om eens flink los te gaan in de keuken. Een van de gerechten die ik maakte waren de sajoer boontjes uit dit recept. Wat mij betreft is een rijsttafel geen rijsttafel zonder deze heerlijk kruidige boontjes.

Uiteraard zijn er veel verschillende recepten voor sajoer boontjes te vinden, net zoals bij andere authentieke gerechten. Soms gebruiken ze lastige ingrediënten die je niet zomaar in je supermarkt kan vinden. Dat wilde ik niet want ik had geen tijd meer om naar de toko te gaan. Zo kwam dit recept tot stand, ik verving producten of liet ze weg zodat ik geen ritje naar de toko hoefde te maken. Alles in dit lijstje heb ik kunnen kopen bij mijn lokale Albert Heijn. Alleen de kaffir limoenblaadjes had ik al, dus ik ben niet zeker of de supermarkt deze ook verkoopt. Eventueel kun je deze vervangen door een mix van laurierblaadjes en limoensap. Dat is zeker niet hetzelfde, maar zal wel dezelfde body aan smaak meegeven. 

Natuurlijk kun je ook kant-en-klare Conimex boemboe gebruiken voor je sajoer boontjes recept. Niks mis mee hoor. Maar eerlijk is eerlijk, zelf maken is net zo lekker, als niet lekkerder. En ook veel leuker om zelf sajoer boontjes te maken from scratch.

Sajoer

Sajoer betekent eigenlijk “nat groentegerecht”. De saus is daarom dus vrij waterig. Als je deze sajoer boontjes met rendang en rijst eet is dat natuurlijk geen enkel probleem. Een beetje vocht doet wonderen voor droge rijst. Maar mocht je liever wat minder vocht hebben, als je dit bijvoorbeeld bij je rijsttafel kookt, dan kun je ook de boontjes uit de pan halen en het vocht verder laten inkoken. Het vocht van de boontjes die hier op de foto staan is ongeveer voor de helft verder ingekookt. Dit deed ik omdat ik het dus bij de rijsttafel serveerde, waar al veel andere “sauzige” gerechten bij zaten.

Hoe dan ook, deze sajoer boontjes zijn echt heerlijk van smaak. Als je geen hele rijsttafel gaat koken, zijn ze nog steeds lekker bij ‘gewoon’ rijst met kipsateetjes of rendang. Ga je toch een rijsttafel maken? Dan is deze sticky tempeh er ook mega lekker bij.

*Dit recept is een update van het recept geplaatst in mei 2018

sajoer boontjes
indische boontjes

Indonesische sajoer boontjes

Print
Porties: 3-4 personen Bereidingstijd:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Beoordeling: 4.1/5
( 7 stemmen )

Ingrediënten

 • 500 gram verse sperziebonen
 • 1 grote ui
 • 3 tenen knoflook
 • 2-3 cm verse gember
 • 1 tl laos poeder
 • 2 maggiblokjes (1 verpakking)
 • 1 el sambal
 • 1 tl trassi (garnalenpasta) of taoco*
 • 1 el bruine basterdsuiker
 • 2 blaadjes kaffir limoen (djeroek poeroet)
 • 3 el kokoscreme of kokosmelk
 • peper
 • 1 el olie

STAPPENPLAN

 1. Snij de topjes van de sperzieboontjes. Was ze onder de kraan.
 2. Snipper de ui en de knoflook en rasp de gember.
 3. Verhit een koekenpan met de olie en fruit hierin de ui, knoflook en gember in 5 minuten glazig op middelmatig vuur.
 4. Voeg de laos, trassi en sambal toe en roer kort door.
 5. Voeg de boontjes toe aan de koekenpan, evenals de maggiblokjes en ongeveer 250 ml heet water. Doe ook de suiker erbij.
 6. Roer kort door elkaar zodat de maggiblokjes en suiker opgenomen worden door het vocht. Voeg de kaffir limoenblaadjes toe.
 7. Breng aan de kook en laat dan op middellaag vuur ongeveer 10 minuten sudderen.
 8. Zodra de boontjes gaar zijn, voeg je de kokoscreme of melk toe en laat je dit nog 2 minuten mee sudderen. Breng op smaak met peper en voeg eventueel nog wat extra sambal toe voor extra pit. Haal de kaffir limoenblaadjes eruit vlak voor serveren.
 9. Wil je liever wat minder vocht, haal dan de boontjes uit de pan en kook het vocht verder in.
 10. Smakelijk!

NOTITIES

* Let op. Trassi is niet vegetarisch omdat het gemaakt is van garnalen. Je kunt eventueel taoco (taotjo) gebruiken ter vervanging.

Sajoer boontjes

Volg je me al op social media?

Facebook / Instagram / Pinterest

Of tag @knoeienmetinge.nl of #knoeienmetinge als je iets van mijn blog maakt.

Misschien vind je dit ook leuk

2 reacties

Karin 25 september 2022 - 17:39

Heerlijk recept, ik heb enkel een verse rode peper toegevoegd en wat meer kokosmelk. In plaats van olie, reuzel gebruikt, de smaak wordt dan veel dieper, tenminste dat vind ik.

Reply
Dolores 26 december 2023 - 10:27

Beste Inge, Ik heb voor het eerst van mijn leven zelf een Indische rijsttafel gemaakt en daarvoor jouw recepten gebruikt. Het was waanzinnig lekker! Werkelijk!
En ik kan het weten, want ik had een Indische oma die eindeloos voor me kookte. Nooit meer die rijke smaken geproefd, tot nu. Chapeau voor je site en talent!

Reply

Plaats een reactie