Sticky sambal goreng tempeh

door Inge

Tot voor kort had ik nog nooit tempeh op. En afgelopen weken al 2 keer! Eerst maakte ik er fajita-chips van in dit texmex recept, hier kun je ook lezen wat tempeh is. Hier at ik het als onderdeel van een Indische rijsttafel (waarvan binnenkort meer te zien is) die ik voor mijn ouders en schoonmams maakte. Ik vind deze variant denk ik nog lekkerder dan de chips variant, omdat ik echt een sucker ben voor sticky saus gemaakt met ketjap. En het was een succes! Uiteraard had ik een rijsttafel gemaakt waar 12 man van konden eten terwijl we maar met z’n vijven waren, maar deze sambal goreng tempeh was toch zo goed als op! Ik maakte er ook deze rendang bij.

Uiteraard kun je dit ook maken als je geen rijsttafel maakt, maar gewoon als vleesvervanger met lekkere sajoer boontjes en wat rijst bijvoorbeeld. En het is niet moeilijk of veel werk!

Bereidingstijd: ~20 min      Moeilijkheid (1 t/m 5): **

Ingrediënten:

  • 250 gram tempeh
  • 1 grote ui
  • 2 tenen knoflook
  • 3 el ketjap manis
  • 1 el sambal
  • 1 tl laos poeder
  • 1/2 tl trassi (garnalenpasta)
  • 1 el bruine basterdsuiker
  • olie om te frituren

Stappenplan:

Snij de tempeh in kleine reepjes van ongeveer 5mm dikte.

Neem een koekenpan en bedek deze met een laag olie, ongeveer zo dik als een vingerkootje.

Verhit deze olie tot ongeveer 175°C. Frituur de tempeh in enkele minuten goudbruin. Afhankelijk van de grootte van je pan kun je dit beter in delen doen, zodat de tempeh voldoende ruimte heeft om in de olie te zwemmen.

Laat de gefrituurde tempeh op keukenpapier uitlekken.

Snipper de ui en knoflook.

Haal de meeste olie uit de pan, laat ongeveer 1 el achter.

Fruit hierin de ui en knoflook in enkele minuten glazig.

Voeg de laos en trassi toe, als ook de sambal en de suiker.

Roer kort door elkaar en voeg dan de ketjap toe. Breng dit geheel aan de kook en laat 1 minuutje koken.

Voeg dan de tempeh toe en roer door elkaar zodat de tempeh bedekt is met de saus.

Doe de sambal goreng tempeh in een schaaltje en bestrooi eventueel met verse koriander of bosui.

Smakelijk!

Misschien vind je dit ook leuk

2 reacties

Naomi 22 september 2020 - 20:03

Wauw wat was dit ontzettend lekker en makkelijk zeg! Het is een blijvertje. Ik had nog nooit met tempeh gewerkt en de geur en look van de onbewerkte tempeh vond ik een tikje spannend, maar het was echt heel lekker.

Reply
Inge 9 oktober 2020 - 18:01

Hi Naomi,

Wat goed om te horen! Ik had hetzelfde voordat ik dit recept uitprobeerde en was ook enorm verrast.
Leuk dat je een reactie achterlaat!

Groetjes,
Inge

Reply

Plaats een reactie