Sticky sambal goreng tempeh

door Inge

Tot voor kort had ik nog nooit tempeh op. En afgelopen weken inmiddels zelfs al 2 keer! Eerst maakte ik er fajita-chips van in dit texmex recept. Zoals ik het in dit recept voor sticky sambal goreng tempeh maakte, at ik het als onderdeel van een Indische rijsttafel  die ik voor mijn ouders en schoonmams maakte. Ik vind deze variant denk ik nog lekkerder dan de chips variant, omdat ik echt een sucker ben voor sticky saus gemaakt met ketjap. En het was een succes! Uiteraard had ik een rijsttafel gemaakt waar 12 man van konden eten terwijl we maar met z’n vijven waren, maar deze sambal goreng tempeh was toch zo goed als op! Ik maakte er ook deze rendang bij en allerlei andere lekkere dingen.

Tempeh is eigenlijk een blok samengeperste, gefermenteerde sojabonen. Het wordt vaak gebruikt als vegetarische vleesvervanger want het is een bron van eiwitten. Ook bevat het onder andere ijzer, magnesium & calcium. Je kunt het op veel manieren bereiden. Tempeh neemt veel smaak op dus je kunt het goed marineren. Of zoals hier in deze sambal goreng tempeh; frituren en dan omringen met een sticky glaze. En voor wie niet van frituren houdt, om wat voor reden dan ook. Je kunt blijkbaar ook tempeh in de airfryer bereiden. Niet meer klooien met hete olie, frituurspetters of een frituurlucht in huis. Hoe je dat doet lees je hier.

Uiteraard kun je dit ook maken als je geen rijsttafel maakt, maar gewoon als vleesvervanger met lekkere sajoer boontjes en wat rijst bijvoorbeeld. En het is niet moeilijk of veel werk!

sambal goreng tempeh

Sticky sambal goreng tempeh

Print
Porties: 2 Bereidingstijd:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Beoordeling: 5.0/5
( 1 stemmen )

Ingrediënten

  • 250 gram tempeh
  • 1 grote ui
  • 2 tenen knoflook
  • 3 el ketjap manis
  • 1 el sambal
  • 1 tl laos poeder
  • 1/2 tl trassi (garnalenpasta)
  • 1 el bruine basterdsuiker
  • olie om te frituren

STAPPENPLAN

  1. Snij de tempeh in kleine reepjes van ongeveer 5mm dikte.
  2. Neem een koekenpan en bedek deze met een laag olie, ongeveer zo dik als een vingerkootje.
  3. Verhit deze olie tot ongeveer 175°C. Frituur de tempeh in enkele minuten goudbruin. Afhankelijk van de grootte van je pan kun je dit beter in delen doen, zodat de tempeh voldoende ruimte heeft om in de olie te zwemmen.
  4. Laat de gefrituurde tempeh op keukenpapier uitlekken.
  5. Snipper de ui en knoflook.
  6. Haal de meeste olie uit de pan, laat ongeveer 1 el achter.
  7. Fruit hierin de ui en knoflook in enkele minuten glazig.
  8. Voeg de laos en trassi toe, als ook de sambal en de suiker.
  9. Roer kort door elkaar en voeg dan de ketjap toe. Breng dit geheel aan de kook en laat 1 minuutje koken.
  10. Voeg dan de tempeh toe en roer door elkaar zodat de tempeh bedekt is met de saus.
  11. Doe de sambal goreng tempeh in een schaaltje en bestrooi eventueel met verse koriander of bosui.
  12. Smakelijk!

Misschien vind je dit ook leuk

6 reacties

Naomi 22 september 2020 - 20:03

Wauw wat was dit ontzettend lekker en makkelijk zeg! Het is een blijvertje. Ik had nog nooit met tempeh gewerkt en de geur en look van de onbewerkte tempeh vond ik een tikje spannend, maar het was echt heel lekker.

Reply
Inge 9 oktober 2020 - 18:01

Hi Naomi,

Wat goed om te horen! Ik had hetzelfde voordat ik dit recept uitprobeerde en was ook enorm verrast.
Leuk dat je een reactie achterlaat!

Groetjes,
Inge

Reply
Joop 22 augustus 2021 - 18:37

Inge,

Vandaag de hele rijsttafel opgediend…
1 woord: geweldig!!!!!

Reply
Inge 23 augustus 2021 - 14:08

Hallo Joop,
Wat super om te horen!

Reply
Jessica 9 januari 2022 - 22:21

Hallo Inge,
Een vraagje; is het mogelijk om dit recept voor een rijsttafel al eerder voor te bereiden? En dan later weer op te warmen?
Groetjes Jessica

Reply
Inge 11 januari 2022 - 17:02

Hi Jessica,

Dat kan zeker, maar heb ik zelf nog niet eerder gedaan. Dus ik twijfel wel even wat de beste manier zou zijn.
Je kunt het recept helemaal maken, en dan later nogmaals opbakken in een pan op mediumlaag vuur totdat alles weer warm is. Maar wat ik niet zeker weet is of de tempeh dan ook een beetje knapperig blijft.
Wat je misschien ook kunt doen is alle onderdelen los alvast maken en dan op het moment van serveren pas de tempeh bij de saus doen.
Persoonlijk zou ik voor optie 1 kiezen, omdat ik daar toch het lekkerste resultaat verwacht. Maar nogmaals, ik heb dit nog nooit gedaan dus zeker weten doe ik het niet.

Reply

Plaats een reactie