De allerlekkerste Indische Rendang

door Inge

Ok, de kudos van dit recept voor Indische rendang gaan niet 100% naar mij, maar voor een groot deel naar De Vrouw met de Baard. Dit is niet daadwerkelijk een vrouw met een baard, maar een koppel dat samen superlekker eten maakt. Ze runnen een klein, enorm sfeervol restaurantje in Amsterdam waar ik voor het eerst een variant van deze rendang proefde. Wauw, wat was ie lekker! Gelukkig heeft dit duo ook een kookboek, genaamd ‘Soulfood’ waar hun recept voor dit Indisch stoofvlees ook in te vinden is. En laat ik dat kookboek toevallig ook in huis hebben.

Toen ik dus onlangs een ultieme Indische rijsttafel wilde maken voor mijn familie was dit een uitgelezen kans om eens deze rendang te proberen. Ik heb hem hier en daar dus wel ietsiepietsie aangepast, waar dat net iets makkelijker was voor mij. Maar dat is vrijwel verwaarloosbaar, dus de meeste kudos gaan nog steeds naar hen. Wat ik je in elk geval kan vertellen is dat deze rendang echt massive lekker is, en mijn hele familie heeft genoten. Ik serveerde het bij deze sticky tempeh, deze sajoer boontjes, en deze kipsate. Ook serveerde ik er nog wat rijst bij en zoetzure komkommer. Je kunt natuurlijk zelf gerechten toevoegen of weglaten van jou rijsttafel. Of als je geen uitgebreide rijsttafel wilt maken, dan kun je deze Indische rendang ook alleen met de sajoerboontjes en wat rijst serveren. Ook erg lekker. Wat is jou favoriete rijsttafel gerecht?

Er zijn uiteraard meerdere manieren om rendang te maken. Ik zie ook vaker recepten voorbij komen waarbij de rendang veel natter is als deze. Er wordt dan vaak nog wat fond toegevoegd. Die heb ik zelf nog niet geprobeerd en om heel eerlijk te zijn kan ik me niet voorstellen dat ie nog lekkerder is dan deze. Deze oogt wellicht droog op de foto, maar make no mistake. Door de lange garing is het vlees echt zo sappig, omnomnom!

*Dit is een update van een recept uit 2018

 

rendang recept
rendang maken

De lekkerste Indische Rendang

Print
Porties: 4 tot 5 personen Voorbereiden: Bereidingstijd:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Beoordeling: 3.6/5
( 18 stemmen )

Ingrediënten

  • 1 kg runderstoofvlees (ik gebruikte sukadelappen)
  • 2 grote witte uien
  • 3 el gemalen korianderzaad
  • 3 el sambal oelek
  • 10 el gemalen kokosrasp
  • 2 tl koenjit/kurkuma
  • 2 tl laos
  • 2 scheuten plantaardige olie
  • 4 stengels sereh (limoengras)
  • 1 liter pak kokosmelk
  • 2 el bruine basterdsuiker
  • zout

STAPPENPLAN

  1. Snij het vlees in blokjes en de ui in halve ringen.
  2. Meng het vlees en de uien met 2 el korianderzaad, 2 el sambal, de koenjit en de laos en doe er ook een scheutje olie bij. Meng dit goed door elkaar.
  3. Dek af en laat dit vlees zo'n 4 uur marineren in de koelkast, of een hele nacht.
  4. Verwarm de oven voor op 180°C.
  5. Verhit een grote stoofpan of een gietijzeren pan en bak hierin de gemalen kokos goudbruin. Zet apart voor later.
  6. Voeg de resterende olie toe aan dezelfde pan en bak hierin het vlees-ui mengsel op halfhoog vuur aan.
  7. Kneus intussen ook de sereh stengels met de achterkant van je mes (gewoon erop slaan), snij de stengels in 3 stukken en voeg ook deze toe aan het vlees.
  8. Meng de gebruinde kokos en de kokosmelk erbij, totdat het vlees net onder staat. Dit kan dus minder dan een liter zijn.
  9. Zet de pan (met deksel) in het midden van de oven en bak zo'n 45min af.
  10. Roer de pan goed door en bak nogmaals 45 min af in de oven.
  11. Zet de temperatuur van de oven op 160°C en laat het vlees nogmaals 3 x 40 minuten in de oven staan.
  12. Roer telkens tussendoor goed door.
  13. Indien het vlees te droog wordt, kun je nog wat extra kokosmelk toevoegen. Ik had zelf uiteindelijk de hele liter gebruikt.
  14. Zodra het vlees lekker mals is, haal je de pan uit de oven.
  15. Voeg dan de overgebleven korianderzaad, bruine basterdsuiker, sambal en zout naar smaak toe.
  16. Smakelijk!
indische rijsttafel

Volg je me al op social media?

Facebook / Instagram / Pinterest

Of tag @knoeienmetinge.nl of #knoeienmetinge als je iets van mijn blog maakt.

Misschien vind je dit ook leuk

13 reacties

Laura F. 17 september 2020 - 11:44

Echt overheerlijk! Ik heb er wel een bouillonblokje aan toegevoegd ipv zout, maar de smaak en de textuur waren voortreffelijk. En een makkelijk recept! Bedankt 🙂

Reply
Inge 17 september 2020 - 14:00

Hi Laura,

Bedankt voor je leuke reactie! Een bouillonblokje is zeker een goede vervanging voor zout! Zal ik volgende keer ook eens proberen 🙂

Groetjes,
Inge

Reply
Micheline 24 september 2020 - 16:48

Mijn eerste keer, dat ik het doe, vind hier geen citroenstengels dus ja, een vraag? Kan ik het daarna invriezen, want kan niet alles tegelijk, wilnog 5 andere recepten doen van deze site, dus…wil nog de kipsates, de eieren, de boontjes etc,, dus kan niet alles in een dag?

Reply
Inge 9 oktober 2020 - 18:04

Hi Micheline,

Excuses voor de late reactie. Als je me op social media volgt heb je wellicht gezien dat ik net mama ben geworden. Ik had dus heel even iets anders aan mijn hoofd.
Je kunt alle Indische recepten inderdaad goed voorbereiden en ook invriezen. Ik heb zelf ook toevallig net een portie rendang ingevroren. Opwarmen kan in de magnetron of in een pan. Wellicht heb je wel wat extra vocht nodig bij het opnieuw opwarmen, dit kan wat water zijn of extra kokosmelk.

Succes,
Inge

Reply
George kenter 15 november 2020 - 19:42

Hoi Inge,
Dit komt redelijk in de buurt van mijn recept. Ik gebruik alleen nog behoorlijk knoflook, verse rode pepers, veel citroenblad, gepofte kemerinoten en plakjes gember en laos om mee te bakken/stoven.
En laat maar pruttelen, totdat het vlees (magere ribrlappen) bijna uit elkaar valt..
Dodelijk lekker..!

Reply
Robin 19 oktober 2020 - 13:59

Dit was echt goddelijk lekker, wij zijn fan!

Reply
Inge 19 oktober 2020 - 20:01

Hi Robin

Dit zijn nog eens leuke reacties om te krijgen!
Super!

Inge

Reply
Anita 15 januari 2021 - 07:19

Deze lijkt mij zalig, maar ik heb geen pan die in de oven kan, zou ik dit in de slowcooker kunnen doen, weet je daar iets vanaf? Alleen dan heb je waarschijnlijk veel minder vocht nodig anders wordt het te nat, dus dan smaakt het misschien ook anders…. of zou ik hem na de slowcooker nog in een gewone braadpan doen om het vocht te laten inkoken?

Reply
Inge 17 januari 2021 - 16:24

Hi Anita, ik heb de rendang zelf 1x in de pressure cooker gemaakt en dat ging best goed. Maar je hebt dan inderdaad veel minder vocht nodig. Dat wist ik destijds ook niet dus daarom dat ik hem daarna nog wat heb ‘uitgekookt’ gewoon op het fornuis. De exacte hoeveelheden vocht kan ik je niet vertellen omdat ik hem niet nog een keer geprobeerd heb maar ik zou een volgende keer waarschijnlijk de helft van het vocht gebruiken. Pressure cooker is wel weerniets anders dan slowcooker natuurlijk, dus het zal even sleutelen met de hoeveelheden zijn.
Succes!

Reply
Anita 31 januari 2021 - 07:40

Hey Inge,
Heb de rendang dit weekend gemaakt, eerst vrijdag de hele dag in de slowcooker, een uurtje of 8, in 500 ml kokosmelk.
En gisteren heeft hij een uurtje of 3 opgestaan in een gewone pan op laag vuur waarna de kokosmelk dus helemaal inkookte en hij mooi droog werd en uit elkaar viel zoals op jouw foto.
Ik moet je zeggen dat ik hem nooit meer anders maakt, hij is goddelijk, zo lekker! Nog nooit zulke lekker rendang gehad.
En gelukkig nog veel over voor vandaag en bakjes in de vriezer, heerlijk! Dank je voor het recept en je reactie op mijn vraag.

Reply
Inge 1 februari 2021 - 10:21

Hi Anita,

Wat supertof om te horen!
Misschien moet ik hem zelf ook eens zo gaan uitproberen in de slowcooker!

Groetjes,
Inge

Reply
Miranda 7 mei 2021 - 18:08

Goedenavond, ik ga jouw rendang maken en ben daar net mee begonnen. Ik twijfel alleen of het de bedoeling is dat uien meteen bij het rauwe vlees mee moeten marineren of doe je die er pas bij als je het gast bakken?
Groetjes,
Miranda

Reply
Inge 28 mei 2021 - 11:03

Hi Miranda,
Excuses voor de late reactie. Deze is er tussendoor geglipt.
Het is inderdaad de bedoeling dat je de uien mee marineert. Ik heb het even verduidelijkt in de tekst.
Bedankt voor je berichtje,
Inge

Reply

Plaats een reactie