De allerlekkerste Indische Rendang

door Inge

Ok, de kudos van dit recept voor Indische rendang gaan niet 100% naar mij, maar voor een groot deel naar De Vrouw met de Baard. Dit is niet daadwerkelijk een vrouw met een baard, maar een koppel dat samen superlekker eten maakt. Ze runnen een klein, enorm sfeervol restaurantje in Amsterdam waar ik voor het eerst deze rendang proefde. Wauw, wat was ie lekker! Gelukkig heeft dit duo ook een kookboek, genaamd ‘Soulfood’ waar hun recept voor dit Indisch stoofvlees ook in te vinden is. En laat ik dat kookboek toevallig ook in huis hebben.

Toen ik dus onlangs een Indische rijsttafel wilde maken voor mijn familie was dit een uitgelezen kans om eens deze rendang te proberen. Ik heb hem hier en daar ietsiepietsie aangepast, waar dat net iets makkelijker was voor mij. Maar dat is vrijwel verwaarloosbaar, dus de kudos gaan nog steeds naar hen. Wat ik je in elk geval kan vertellen is dat deze rendang echt massive lekker is, en mijn hele familie heeft genoten. Ik serveerde het bij deze sticky tempeh, deze sajoer boontjes, en deze kipsate. Ook serveerde ik er nog wat rijst bij en zoetzure komkommer. Je kunt natuurlijk zelf gerechten toevoegen of weglaten van jou rijsttafel. Of als je geen uitgebreide rijsttafel wilt maken, dan kun je deze Indische rendang ook alleen met de sajoerboontjes en wat rijst serveren. Ook erg lekker. Wat is jou favoriete rijsttafel gerecht?

Er zijn uiteraard meerdere manieren om rendang te maken. Ik zie ook vaker recepten voorbij komen waarbij de rendang veel natter is als deze. Er wordt dan vaak nog wat fond toegevoegd. Die heb ik zelf nog niet geprobeerd en om heel eerlijk te zijn kan ik me niet voorstellen dat ie nog lekkerder is dan deze. Deze oogt wellicht droog op de foto, maar make no mistake. Door de lange garing is het vlees echt zo sappig, omnomnom!

*Dit is een update van een recept uit 2018

rendang recept
rendang maken

De lekkerste Indische Rendang

Ok, de kudos van dit recept voor Indische rendang gaan niet 100% naar mij, maar voor een groot deel naar… Hartig rijsttafel, vlees, indisch European Print
Porties: 4 tot 5 personen Voorbereiden: Bereidingstijd:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Beoordeling: 3.2/5
( 5 stemmen )

Ingrediënten

  • 1 kg runderstoofvlees (ik gebruikte sukadelappen)
  • 2 grote witte uien
  • 3 el gemalen korianderzaad
  • 3 el sambal oelek
  • 10 el gemalen kokosrasp
  • 2 tl koenjit/kurkuma
  • 2 tl laos
  • 2 scheuten plantaardige olie
  • 4 stengels sereh (limoengras)
  • 1 liter pak kokosmelk
  • 2 el bruine basterdsuiker
  • zout

STAPPENPLAN

  1. Snij het vlees in blokjes en de ui in halve ringen.
  2. Meng het vlees met 2 el korianderzaad, 2 el sambal, de koenjit en de laos en doe er ook een scheutje olie bij. Meng dit goed door elkaar.
  3. Dek af en laat dit vlees zo'n 4 uur marineren in de koelkast.
  4. Verwarm de oven voor op 180°C.
  5. Verhit een grote stoofpan of een gietijzeren pan en bak hierin de gemalen kokos goudbruin. Zet apart voor later.
  6. Voeg de resterende olie toe aan dezelfde pan en bak hierin het vlees-ui mengsel op halfhoog vuur aan.
  7. Kneus intussen ook de sereh stengels met de achterkant van je mes (gewoon erop slaan), snij de stengels in 3 stukken en voeg ook deze toe aan het vlees.
  8. Meng de gebruinde kokos en de kokosmelk erbij, totdat het vlees net onder staat. Dit kan dus minder dan een liter zijn.
  9. Zet de pan (met deksel) in het midden van de oven en bak zo'n 45min af.
  10. Roer de pan goed door en bak nogmaals 45 min af in de oven.
  11. Zet de temperatuur van de oven op 160°C en laat het vlees nogmaals 3 x 40 minuten in de oven staan.
  12. Roer telkens tussendoor goed door.
  13. Indien het vlees te droog wordt, kun je nog wat extra kokosmelk toevoegen. Ik had zelf uiteindelijk de hele liter gebruikt.
  14. Zodra het vlees lekker mals is, haal je de pan uit de oven.
  15. Voeg dan de overgebleven korianderzaad, bruine basterdsuiker, sambal en zout naar smaak toe.
  16. Smakelijk!
indische rijsttafel

Volg je me al op social media?

Facebook / Instagram / Pinterest

Of tag @knoeienmetinge.nl of #knoeienmetinge als je iets van mijn blog maakt.

Misschien vind je dit ook leuk

Plaats een reactie