Death by chocolate: Chocolade karamel trifle

door Inge

Wie op dieet is kan beter even wegkijken van dit scherm. Nee, dit recept voor chocolade karamel trifle is niet echt Sonja-proof. Ik noem het niet voor niets “death by chocolate”, het is een flinke calorie-bom. Maar zo heel, heel af en toe mag dat. Zoals met kerstmis bijvoorbeeld. Dan misstaat dit chocolade toetje zeker niet op het kerstmenu. Misschien dat je de porties wel wat kleiner kunt maken, want na een drie gangen diner zou ik dit niet meer naar binnen kunnen werken. In dat geval denk ik dat dit recept meer dan genoeg is voor 6-8 personen zelfs.

Ik maakte deze chocolade karamel trifle samen met vriendinnetjes Manon en Sophie, die op bezoek waren. We koken vaak uitgebreid samen, want dat vinden we leuk. We kookten een twee-gangen diner, waarvan de eerste gang deze orzo met pompoen & chorizo was. En zelfs met “maar” een twee-gangen diner heb ik dit dessert niet eens opgegeten. Maar ach, lekker was ie wel!

Het is eventjes wat werk, omdat er wel vijf onderdelen aan deze trifle zit. Maar de onderdelen los van elkaar zijn niet heel moeilijk om te maken verder. Pas alleen op met de karamel, want karamel is loeiend heet en daar kun je jezelf dus flink aan verbranden. Je kunt de losse onderdelen een dag van tevoren maken. Je hoeft dan ter plekke alleen nog maar de trifle op te bouwen. Zorg er wel voor dat je de chocoladecreme zo’n 30 minuten van tevoren uit de koelkast haalt, anders is hij te stijf om te spuiten.

Anyway, terug naar dat kerstmenu. Zoek je nou nog meer kerstrecepten? Kijk dan eens naar deze knolselderij-pastinaak soep, deze rode kool met cranberries of deze pompoen ravioli met spekjes & salie-botersaus. Of maak eens deze leuke gingerbread cookies van Slowfoody.

chocolade trifle
chocolade toetje
chocolade karamel trifle

Chocolade karamel trifle

Print
Porties: 4 personen Bereidingstijd:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Beoordeling: 3.8/5
( 6 stemmen )

Ingrediënten

  • 95 gram ongebrande hazelnoten
  • 2 eieren
  • 565 gram kristalsuiker
  • 180 gram patentbloem
  • 35 gram cacaopoeder
  • 200 gram roomboter
  • 1 tl vanille aroma
  • 250 gram roomkaas (bijvoorbeeld monchou)
  • 450 ml slagroom (liefst >35% vet)
  • 220 gram pure chocolade
  • zout

STAPPENPLAN

  1. Hak de hazelnoten. Het hoeft niet superfijn te zijn, maar ook niet te grof.
  2. Rooster de hazelnoten in een droge pan in een paar minuten goudbruin.
  3. Leg de helft van de hazelnoten op een bakplaat met bakpapier.
  4. Smelt 100 gram suiker in een pan met dikke bodem tot karamel. Zodra het een goudbruine kleur heeft giet je de karamel over de hazelnoten op de bakplaat. Zet weg om af te koelen. Pas op, karamel is heet!
  5. Verwarm de oven voor op 175°C.
  6. Meng de cacaopoeder met een snuf zout en 200 gram suiker in een kom.
  7. Smelt 120 gram boter en voeg toe aan de kom. Meng normaals goed door elkaar, en voeg ook het vanille aroma toe.
  8. Meng een voor een de 2 eieren erdoor en als laatste de 180 gram bloem. Roer goed door elkaar en meng daarna de resterende hazelnoten erdoor.
  9. Giet dit mengsel in een brownievorm met bakpapier en bak in zo'n 20-25 minuten gaar in de oven. Hij is klaar als een prikker er zo goed als schoon uitkomt.
  10. Maak intussen de chocoladecreme. Hiervoor smelt je 120 gram chocolade.
  11. Mix intussen ook de roomkaas met 40 gram suiker luchtig. Voeg hier de gesmolten chocolade aan toe en mix normaals goed door.
  12. Giet langzaam 200 ml slagroom erbij terwijl je blijft mixen en mix door totdat je een mooie stevige creme hebt. Doe de creme in een spuitzak en leg kort in de koelkast om iets op te stijven (leg het niet te lang in de koelkast of haal het op tijd er weer uit want als het te hard is kun je het niet mooi spuiten).
  13. Voor de chocoladesaus smelt je de rest van de chocolade en voeg je 125 ml slagroom toe. Verwarm door en roer totdat je een mooie gladde saus hebt.
  14. Smelt voor de karamelsaus 225 gram suiker met 60 ml water. Roer niet door de pan en blijf er goed bij. Zodra de suiker een mooie goudbruine kleur heeft voeg je de rest van de boter in blokjes toe. Roer door en pas op want het gaat wat bubbelen.
  15. Voeg daarna 125 ml slagroom toe en zeezout naar smaak. Ik voegde zelf 1/2 theelepel toe.
  16. Breek de hazelnoot praline en maal fijn in een keukenmachine.
  17. Snij de brownie in stukjes.
  18. Nu kun je de trifles opbouwen. Begin met een beetje chocoladecreme, en leg er wat stukjes brownie op. Giet er wat chocolade en karamelsaus over en bestrooi met wat praline.
  19. Herhaal totdat je glaasjes vol zitten of de portie groot genoeg is. Eindig met de creme en strooi daar nog wat praline op.
  20. Smakelijk! 

NOTITIES

De karamelsaus is een ruime hoeveelheid. In een schoon potje in de koelkast kun je deze enkele weken bewaren.

chocolade karamel trifle
death by chocolate

Volg je me al op social media?

Facebook / Instagram / Pinterest

Of tag @knoeienmetinge.nl of #knoeienmetinge als je iets van mijn blog maakt.

Misschien vind je dit ook leuk

Plaats een reactie