Rode kool met cranberries

Deze rode kool maakte ik afgelopen kerstdiner als bijgerecht bij een lekker stuk eend. Wij aten er met 6 personen van en er was nog ruimschoots over. Dat kwam natuurlijk ook omdat we een viergangendiner hadden en nog meer bijgerechten. Met de restjes heb ik enkele dagen later stamppot gemaakt, door aardappelen te koken en te pureren en daarna mixen met deze rode kool. Eventueel kun je er zelfs nog een appeltje in stukjes doorheen doen. Dus voor hoeveel personen dit recept is, ligt heel erg aan hoe je het serveert. Is het een bijgerecht, dan moet het ruim voldoende zijn voor zes personen.

Dit is eigenlijk voor het eerst dat ik zelf rode kool gemaakt heb. Normaal nam ik altijd rode kool uit een potje, omdat ik simpelweg niet wist hoe ik het zelf kon maken. Nou, wat blijkt, het is echt allesbehalve moeilijk! En wat mij betreft veel smaakvoller door de toevoeging van appelsap en cranberries. En doordat je het helemaal zelf maakt, heb je zelf controle over de hoeveelheid zout die je toevoegt en zitten er amper andere e-nummers enzo in. Dat ligt eigenlijk alleen nog aan de appelsap die je gebruikt. Daarom gebruikte ik goede kwaliteit verse appelsap, zonder toevoegingen.

Zoek je nou nog meer kerstinspiratie, kijk dan hier. Voor andere bijgerechten, neem je hier een kijkje.

Bereidingstijd: ~40 min       Moeilijkheid (1 t/m 5): *

Ingrediënten voor ongeveer 6 personen:

  • 1 rode kool
  • 2 rode ui
  • 1 zak verse cranberries
  • 1 el kaneelpoeder
  • 2 el lichtbruine basterdsuiker
  • citroensap halve citroen
  • 750 ml appelsap
  • 1 el zout

Stappenplan:

Haal de buitenste bladeren van de rode kool en snij in dunne reepjes.

Pel de ui en snij ook deze in fijne reepjes of ringen.

Doe de rode kool met de ui en de rest van de ingrediënten in een grote pan. Ik gebruikte hier zelf mijn gietijzeren stoofpan voor.

Breng het geheel aan de kook en laat, met deksel op de pan, zacht sudderen tot de kool helemaal zacht is. Roer af en toe door.

De rode kool zal na zo’n 30 minuten gaar zijn.

Smakelijk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *