Pompoen ravioli met spekjes en boter-salie saus

door Inge

Zelf pasta maken is superleuk! En zo veel lekkerder dan de kant en klare pasta die je in de winkel koopt. Oke, ook ik kies heus wel eens voor de makkelijke variant maar zo af en toe in het weekend als ik de tijd heb vind ik het heerlijk om de pasta zelf te maken. Zelf gevulde pasta maken stond al een tijdje op mijn todo-lijstje. Zeker toen ik een tijdje geleden een heuse ravioli mal kado kreeg van mijn tante. Helaas bleek het gebruik van de mal wat moeilijker dan gedacht dus daar moet ik toch eens een tutorial filmpje van bekijken voordat ik het nog een keer probeer. Uiteindelijk heb ik toch nog heerlijke ravioli weten te maken door ze zelf te maken met behulp van een koekjessteker.

Uiteraard kun je ein-de-loos varieren met je raviolivulling en saus. Ik koos voor een pompoenvulling en boter-salie saus met krokante spekjes. Een vergelijkbaar gerecht heb ik een hele tijd geleden voorbij zien komen in een aflevering van Masterchef Australia en sindsdien stond het op mijn lijstje om een keer te proeven. Gezien ik het nog nergens in een restaurant was tegengekomen maakte ik daarom zelf deze ravioli-variant. En met succes! Het gerecht op de foto was het probeersel, maar die was zo goed gelukt dat ik besloot dit gerecht te serveren als tussengerecht voor ons kerstdiner. Dat was smullen! Het is even wat werk, maar dan heb je ook echt een heerlijk en uniek gerechtje! Uiteraard is dit gerechtje niet perse alleen geschikt voor het kerstdiner, maar kan dit elke dag op tafel. Uiteraard kost het wel wat tijd en moeite om de ravioli te maken, maar wat mij betreft dik waard!

Bereidingstijd: ~ 50min (+30min rusttijd + 60min oventijd)       Moeilijkheid (1 t/m 5): ***

Ingrediënten voor 4 personen:
  • 1 flespompoen
  • 4 tenen knoflook
  • 4 takjes verse salie
  • 150 gram roomboter
  • halve citroen
  • geraspte parmezaanse kaas
  • 250 gram spekreepjes
  • 400 gram bloem type 00
  • 4 eieren
  • 0,5 tl zout
  • 0,5 el olijfolie
  • 0.5 el water
  • peper en zout

Extra benodigdheden:

  • pastamachine
  • ronde steker (of een glas en scherp mesje)
  • ovenschaal
Stappenplan:

Zeef de bloem in een kom of een schoon aanrecht. Maak in het midden een kuiltje en breek daar de eieren in. Doe ook de snuf zout, 0,5 el olijfolie en 0,5 el water erbij.

Neem een vork en maak daarmee de eieren langzaam los. Neem steeds een beetje van de bloem mee met roeren. Pas op dat je de ‘bloemrand’ niet te vroeg helemaal stuk maakt, want dan loopt je ei overal heen. Pas als het geheel vaster en stroperiger wordt kun je ook je handen gaan gebruiken. Kneed alles tot een glad deeg. Kneed het deeg zo’n 10min totdat het glad en soepel is. Als je er met je duim in drukt moet het deeg langzaam weer terugveren. Is je deeg te nat (dit kan gebeuren als je eieren net wat te groot waren), doe er dan nog wat extra bloem bij. Is je deeg te droog (je eieren waren net te klein), doe er dan nog wat water bij.

Zodra het deeg een mooi, glad en soepel deeg gevormd heeft dan pak je het deeg in met huishoudfolie en leg je dit te rusten in de koelkast voor 30 minuten.

Verwarm intussen de oven voor op 180°C.

Snij de schil van de pompoen, snij ook de boven en onderkant eraf en haal de pitten eruit. Snij de pompoen dan in kleine stukjes en verspreid ze in een ovenschaal. Pel de tenen knoflook en snij in grove stukken en doe dit bij de pompoen. Bedek de schaal met aluminiumfolie en zet dit ongeveer 1u in de oven of totdat de pompoen helemaal zacht is.

Als het pastadeeg goed gerust heeft haal je het uit de koelkast en snij je het in 4 stukken. Doe 3 stukken terug in de folie en leg even apart tot later. Zet de pastamachine klaar op de grootste stand, bij mij was dat stand 7. Haal het deeg door de machine heen en vouw 2x dubbel. Herhaal deze stap 6x.

Zet nu de pastamachine een stand kleiner en haal het deeg weer door de machine. Herhaal deze stap tot de kleinste stand. Je hebt nu als het goed is een flinke lap pastadeeg die heel dun is. Leg het deeg even apart en herhaal dit geheel ook met de andere 3 stukken deeg totdat je 4 lappen pastadeeg hebt.

Haal de pompoen uit de oven en pureer de pompoen en knoflook met een vork of staafmixer tot een papje. Breng flink op smaak met peper en zout.

Spreid 1 plak pastadeeg op het aanrecht en leg regelmatig een hoopje puree erop. Afhankelijk van de steker die je gebruikt moet je de hoeveelheid puree hierop aanpassen. Hoe groter de steker qua doorsnee, hoe meer puree je nodig hebt. De bedoeling is dat er naast de puree net een randje deeg overblijft zodat het deeg aan elkaar plakt. Zorg dus ook dat je voldoende ruimte tussen de puree-hoopjes hebt om de pasta uit te steken. Leg daarna een plak pastadeeg eroverheen en druk goed aan rondom de hoopjes puree.

Steek de hoopjes puree uit zodat je kleine gevulde beetjes pasta hebt. Zorg uiteraard voor dat je overal een klein randje hebt zodat de puree niet eruit komt. Druk de randjes nog eens extra goed aan voor de zekerheid.  Als je geen steker hebt kun je ook een glas gebruiken en het pastadeeg rondom het glas met een mesje uitsnijden. Eventueel kun je het resterende deel pasta opnieuw samenvoegen en door de pastamachine halen voor nog meer ravioli. Herhaal totdat je pasta of puree op is of totdat je genoeg ravioli hebt.

Verhit een koekenpan en bak hierin de spekjes krokant. Schep de spekjes uit de pan en laat ze uitlekken op een stukje keukenpapier. Probeer het vrijgekomen vet zoveel mogelijk in de pan te laten zitten.

Haal de blaadjes salie van de takjes af en snij in grove stukken.

Doe de boter bij het overgebleven vet in de koekenpan en zet het vuur laag. Zodra de boter lichtbruin kleurt doe je de salie erbij en knijp je ook wat sap van de citroen hierbij uit. Roer door elkaar. Hoeveel citroensap je toevoegt is aan jou, dat is een kwestie van smaak. Begin met een beetje want het kan al snel overheersen. Proef tussendoor of je nog meer wilt toevoegen. Breng de saus verder op smaak met wat peper en zout.

Breng intussen ook een grote pan met water aan de kook met een snufje zout erin. Kook hierin de pasta totdat ze gaar zijn, dit duurt ongeveer 4min.

Serveer de ravioli met de boter-salie saus en besprenkel met de spekjes en parmezaanse kaas, hoeveelheid naar smaak.

Smakelijk!

img_5041-3

Misschien vind je dit ook leuk

2 reacties

Pasta pompoen, courgette & blue d'auvergne - Domaine Malpas kookt 11 oktober 2018 - 15:22

[…] Het is herfst lalala het is herfst lala. En herfst impliceert een paar typische herfst groente. Wat te denken van de pompoen, misschien wel de grootste associatie die mensen met herfst hebben. Dus vandaar deze pasta pompoen, courgette & blue d’auvergne. Ik ben dol op allemaal eigenlijk speelt de courgette vals want het is niet echt een herfstgroente. Je kunt hem het hele jaar door krijgen, maar hij doet het zo goed met pompoen en in pasta’s. Gezien wij graag een paar keer per week geen vlees op tafel zetten is deze pasta pompoen, courgette & blue d’auvergne een prima vegetarisch alternatief. Pompoen alleen vind ik een beetje saai van smaak. Zoetig, soms wat melig, ik bereid een pompoen altijd een beetje voor. Standaard doe ik hem in de oven met verse salie, olijfolie, peper en zout en knoflook. Dat haalt de meligheid eruit en geeft de pompoen net de extra bite die ik lekker vind. Kijk maar eens naar deze heerlijke pasta ook met pompoen en salie of deze soep wortel pompoen soep met salie.. Ik ben niet alleen dol op die combinatie ook Inge van knoeien met Inge is er dol op zie dit heerlijke recept. […]

Reply
pasta pompoen, courgette en blue d'auvergne - Domaine Malpas kookt 12 oktober 2018 - 06:49

[…] of deze soep wortel pompoen soep met salie. Ik ben niet alleen dol op die combinatie ook Inge van knoeien met Inge is er dol op zie dit heerlijke recept. Inge heeft trouwens sowieso een heel leuk blog om te volgen, heerlijke recepten en een leuk […]

Reply

Plaats een reactie