Inspiratie artikel: Zelf babyvoeding maken voor 0-1 jaar

door Inge

Wie net als ik redelijk recent moeder is geworden heeft vast al heel vaak gegoogled naar zaken als ‘hoeveel flesvoeding voor een baby van 7 maanden’ en ‘eerste babyhapjes maken’ of ‘babyhapjes inspiratie’. Babyvoeding is en blijft een lastig iets. Jip is op moment van schrijven zo’n 10 maanden en ik leer nog steeds elke dag bij. Gelukkig is er ook niet direct een goed of fout en zal je baby zelf ook wel wat zaken aangeven. Toch zocht ik een soort houvast en vooral ook inspiratie voor de babyvoeding. Vanaf ongeveer 1 jaar kan je baby met de pot mee eten, maar wat geef je nou tot die tijd? En hoeveel?

Laat ik voorop stellen dat ik geen expert in babyvoeding ben. Ik heb geen opleiding gehad en schrijf dit puur vanuit mijn eigen ervaring met Jip. Ik heb veel erover gelezen omdat ik het voor Jip goed wilde doen en veelal gezonde babyhapjes zelf wilde maken, zoals ik ook al schreef in het artikel over intermittent fasting. In dit artikel geef ik je antwoorden op de meest belangrijke vragen omtrent babyvoeding maken die ik heb gehad, en waar ik het antwoord maar moeilijk op kon vinden.

 

Babyvoeding vers maken of uit een potje?

Laten we voorop stellen dat ook hier geen goed of fout is. De babyvoeding uit een potje van tegenwoordig moet aan strenge eisen voldoen om verkocht te mogen worden. Als ik de ingrediëntenlijst op de potjes mag geloven wordt er tegenwoordig geen zout en suikers toegevoegd, dat vond ik zelf erg belangrijk. Toch kies ik er meestal voor om de babyhapjes zelf te koken voor Jip. Enerzijds is dat vaak toch iets goedkoper. Anderzijds kun je hem zo ook veelzijdiger laten eten, want je hebt maar een beperkt aanbod in de potjes.

De maaltijden heb ik allemaal zelf in een pan gekookt of gestoomd. Vervolgens met de staafmixer of puree stamper fijn gemaakt, afhankelijk van hoe oud Jip was. Er bestaan ook speciale all-in-one apparaten om babyvoeding in te stomen en blenden, maar ik vond dat mijn geld niet waard omdat ik alle spullen sowieso al in huis heb. Kijk hier voor de top 10 babyvoedingbereiders (affiliate link, lees hier wat dat betekent).

Ondanks dat ik vooral vers kookte voor Jip, zo af en toe kreeg hij uit een potje te eten. Dit had twee redenen. Allereerst vond ik het belangrijk dat hij ook de smaken uit een potje leerde kennen, voor het geval er ooit nood aan de man was en ik geen verse maaltijd voor hem had. Daarbij gebruikte ik deze glazen potjes om vervolgens mijn eigen gekookte maaltijden in te bewaren en in te vriezen. Dit was voor mij win-win en zo had ik ook gelijk de juiste hoeveelheid in een potje zitten. 

Zelf gekookte babyvoeding bewaren en invriezen

Babyvoeding die je vers kookt kun je best een dag of 2 in de koelkast bewaren. Ik kook meestal meerdere porties tegelijk en vries het grootste deel in. Helemaal in het begin, toen Jip tussen 4 en 6 maanden oud was, vroor ik de maaltijden in ijsblokjesvormen in. Vervolgens bewaarde ik ze in ziplocker bags. Zo kon je de hoeveelheden makkelijk variëren en snel nog een extra ijsblokje in de magnetron opwarmen indien Jip nog meer wilde. Ook kun je zo makkelijk smaken combineren op een gegeven moment. Op den duur ben ik daarmee gestopt omdat ik beter wist hoeveel hij at en ik al rechtstreeks smaakcombinaties maakte.

Zoals in het voorgaande kopje beschreven bewaarde ik de meeste maaltijden in de glazen potjes waar je ook de kant-en-klare maaltijden in krijgt. Zo heb je gelijk de juiste hoeveelheid. Je kunt de maaltijden ook in plastic bakjes bewaren en invriezen. Je hebt hier speciale bakjes voor babyvoeding voor, maar dit is natuurlijk vooral commerciële marketing. Elk bakje is geschikt om je eten in te bewaren, zolang het in de vriezer kan en eventueel ook in de magnetron kan. Probeer het wel gelijk te portioneren, en ga hierbij uit van dezelfde portie grootte als de kant-en-klare potjes.

Ik probeer altijd s’ochtends een maaltijd uit de vriezer te halen en deze te ontdooien voordat Jip gaat eten. Je kunt ook rechtstreeks ontdooien via de ontdooistand van de magnetron. Hou er in dit geval wel rekening mee dat de kwaliteit van het eten wat achteruit gaat, er zullen wat vitamines verloren gaan.

babyvoeding bewaren

Ik maak de babyvoeding meestal zelf en vries het in in de kant-en-klaar potjes

Eerste hapjes vanaf 4 maanden

Als je baby vier maanden oud is, mag je gaan oefenen met kleine hapjes. Je kunt natuurlijk ook wat langer wachten als je het gevoel hebt dat jouw kind er nog niet aan toe is, maar eerder beginnen wordt echt afgeraden. Maar wat voor hapjes geef je een baby van 4 maanden? Je begint met pure smaken. Daarmee bedoel ik 1 smaak per keer. Later kun je ook gaan mengen. Zo went je kind aan verschillende smaken en leer jij beter hoe hij reageert op een bepaalde smaak. Wanneer je gelijk smaken gaat combineren is dit lastiger af te leiden.

Kook of stoom de producten snotgaar en pureer het vervolgens heel fijn. Let op dat je zonder zout kookt, dit kunnen baby’s nog niet goed verdragen en is ook niet nodig voor de smaak. Voor sommige kindjes is het overigens ook al goed genoeg om met een vork of pureestamper te prakken, in plaats van met de staafmixer te pureren. Dat is een kwestie van uittesten.

Fruithapjes vanaf 4 maanden

  • Appels; zonder schil, koken en pureren tot appelmoes. Ik koos zelf voor elstar maar elke appel kan.
  • Peer; zonder schil, koken en pureren tot perenmoes.
  • Perzik; indien rijp genoeg hoef je deze niet perse te koken
  • Mango; indien rijp genoeg hoef je deze niet perse te koken
  • Banaan; ongekookt, prakken of pureren
  • Meloen; ongekookt, prakken of pureren
  • Rood fruit zoals aardbeien, frambozen of bramen; ongekookt, prakken of pureren.

Groentehapjes vanaf 4 maanden

Groentehapjes voor baby’s vanaf 4 maanden kookte ik altijd snotgaar om het vervolgens te pureren. Onderstaand enkele groentes die je kunt proberen.

  • Wortel
  • Pompoen
  • Pastinaak
  • Doperwten
  • Zoete aardappel
  • Bloemkool
  • Broccoli
  • Rode bietjes
  • Courgette
  • Knolselderij
  • Aubergine
  • Tomaat (deze bak ik in plaats van koken, zodat je meer een tomatensaus krijgt)
  • Avocado (niet koken, gewoon pureren)

Hoeveel voeding voor 4 maanden oude baby

De exacte hoeveelheid die je geeft is erg baby-afhankelijk. Niet alle baby’s zijn hetzelfde en de een kan maar een lepeltje op en de ander al bijna een heel potje. Probeer telkens een paar lepeltjes eten per dag, je merkt snel genoeg of je baby meer wil of niet. In principe mag je er van uit gaan dat je baby zelf aangeeft wanneer hij voldoende heeft gegeten.

Ik gaf zelf s’ochtends rond 10 uur een paar lepels gepureerd fruit, en s’avonds rond 18 uur een paar lepels gepureerde groentes. Dit heb ik voor Jip vrij snel kunnen opbouwen naar 100 en zelfs 200 gram.

wortel pannenkoekjes babyhapjes inspiratie

Wortel pannenkoekjes

Babyhapjes vanaf 6 maanden

Vanaf zes maanden werd het maken van babyvoeding langzaam wat spannender. Ik ging smaken combineren en ook meer en meer complete maaltijden maken, inclusief koolhydraten en vlees of vis. Inspiratie voor babyvoeding vinden vond ik soms best lastig, daarom help ik je met de lekkerste smaakcombinaties die ik voor Jip maakte. Ik probeer voor Jip altijd gezonde babyvoeding zelf te maken. Als we uiteten gaan dan krijgt Jip wel eens een pannenkoek of wat frietjes.

Ik kookte veel vegetarische babyvoeding voor Jip, maar je kunt ook vlees of vis toevoegen aan de gerechten. (kip)Gehakt kun je prima rul bakken en dan hoef je het waarschijnlijk niet te pureren. Maar je kunt ook kipfilet pocheren in heet water en dit dan wel pureren. Ook vis en garnalen kun je prima in je gerecht verwerken, hoewel ik eigenlijk altijd de vis vers gaar en dus niet daarna weer invries.

Met zes maanden zul je de maaltijd waarschijnlijk echt nog fijn pureren, maar naarmate de maanden voorbij strijken kun je de maaltijden steeds grover laten. Maaltijden met stukjes zoals risotto, rijst & orzo at Jip vanaf zo’n 8 maanden gewoon op zonder te pureren. Maar nogmaals, hierin is elk kind natuurlijk anders dus test het vooral uit met jouw kind wat voor hem of haar het fijnste is.

Babyvoeding met ei en pindakaas

Vanaf nu is het ook belangrijk om je kind regelmatig hapjes met ei en pindakaas te geven. Hoe eerder je hiermee begint, hoe kleiner de kans is dat hij er een allergie voor heeft of nog ontwikkelt. Blijf de eerste paar keren altijd goed opletten op je kind, zodat je snel genoeg merkt indien er wel een allergische reactie optreed. Als er in jouw familie allergieën voorkomen, overleg dan eerst met het consultatiebureau over het geven van ei en pindakaas.

Wanneer je je kind pindakaas geeft, probeer dan altijd pindakaas van 100% pinda’s te geven, dus zonder toegevoegde zout en suikers. Ei kun je gekookt geven, maar natuurlijk ook scrambled bijvoorbeeld. En je kunt het eventueel mengen met wat groenten of fruit. Hieronder staan nog een aantal inspiratie gerechten waarbij ei en/of pindakaas gebruikt wordt.

Ook is het goed om je kind af en toe noten te geven. Hele noten zijn echter te groot en hier zouden ze in kunnen stikken. Blijf er daarom altijd bij of maal het fijn tot een notenpasta.

Babyvoeding inspiratie voor gerechten vanaf 6 maanden 

Onderstaande babyhapjes recepten zijn echt ter inspiratie. Ik kook voor Jip vaak puur vanuit de koelkast en heb dus geen exacte hoeveelheden. Dit kan per keer verschillen. Ik kijk wat ik nog in huis heb en vul dit waar nodig aan. Dat kan ook prima bij hartige gerechten, want dat komt vaak niet heel nauw met hoeveelheden. Liever echt een babyproof recept met exacte hoeveelheden? Neem dan even contact met me op via bijvoorbeeld instagram of facebook.

Bij veel babyhapjes zijn allerlei variaties te bedenken. Enkele varianten zal ik in de tekst benoemen maar natuurlijk ben je ook vrij om je eigen variatie te maken. Nogmaals, dit is babyhapjes inspiratie en zal ik ook blijven aanvullen naarmate ik meer en meer kook voor Jip. Hou er wel rekening mee dat je baby enkele ingrediënten niet mag hebben. Welke dit zijn lees je verderop deze pagina. Heb je zelf nog een lekker babyproof gerecht wat hier niet mag ontbreken? Laat het me dan even weten in de comments!

Zoals hierboven vermeld pureerde ik deze maaltijden met 6 maanden nog fijn. Jip’s babyvoeding vanaf 8 maanden was stukken grover of soms zelfs helemaal niet meer gepureerd.

  • Broccoli, rijst & pindakaas: Kook de broccoli & rijst gaar en pureer of prak fijn. Doe een paar lepels pindakaas erdoor, samen met wat water of kookvocht. Later ging ik hier ook kip aan toevoegen. Je kunt de broccoli bijvoorbeeld ook vervangen door courgette, sperzieboontjes en/of dop/tuinerwtjes. Ook zou je er een gekookt ei bij kunnen serveren.
  • Spaghetti bolognese: Ik maakte echte spaghetti bolognese zoals ik ook voor volwassenen maak, maar dan zonder zoutige smaakmakers. Ik voegde spaghettini (mini spaghetti/dunne macaroni) toe of brak spaghettislierten in kleine stukjes. In het begin maakte ik hem vegetarisch, later voegde ik ook echt rundergehakt toe. De tomatensaus maakte ik steevast van verse tomaten. Voor extra smaak kun je wel laurier of italiaanse kruiden (zonder zout) toevoegen.
  • Rode kool stamppot met appel: Kook rode kool, aardappels & appel samen gaar en pureer of prak fijn.
  • Spinazie stamppot met ei: Kook aardappels, voeg gepureerde spinazie (vriezer) toe, als ook wat boter of room. Kook een ei en snij dit fijn. Meng door de stamppot.
  • Pastinaak, zoete aardappel & witvis: Schil pastinaak & zoete aardappels en kook deze gaar. Prak met een pureestamper. Bak een stukje witvis in wat olie en serveer dit er los bij.
  • Orzo met aubergine, courgette & room: Snij ui, aubergine & courgette in hele kleine stukjes en bak deze in enkele minuten gaar. Voeg orzo toe aan de pan, evenals water of zoutloze bouillon. Kook de orzo gaar (een beetje als risotto; beetje bij beetje meer bouillon erbij). Op het laatst voeg je room toe zodat het gerecht wat meer sauzig wordt.
  • Couscous met groente-tomatensaus: Maak een tomatensaus door verse tomaten in stukjes te snijden en op laag vuur te laten pruttelen, eventueel met wat water. Naar smaak voeg je hier groentes aan toe, zoals wortel, ui, paprika, aubergine, courgette, bleekselderij, maar ook kruiden zoals paprikapoeder & oregano. Kook couscous en voeg deze toe aan de saus.
  • Hartige wentelteefjes met tomaat & hummus: Klop een ei los, eventueel met wat room en/of mosterd en dip een snee brood hierin. Bak dit in de pan tot een wentelteefje en besmeer met hummus. Snij intussen tomaat in stukjes en bak dit tot een tomatensaus. Schep de tomatensaus over het wentelteefje. Je kunt aan dit gerecht extra groentes of kruiden aan toevoegen om met smaken te spelen, zoals ui, wortel, paprika, paprikapoeder, oregano, etc.
  • Courgette pannenkoekjes met kerrie & dille: Rasp een courgette & wat bosui en meng dit met kerrie & dille. Voeg eieren, bloem, bakpoeder & melk toe & bak de pannenkoekjes in wat olie. Na het bakken kun je er optioneel wat zuivelspread of huttenkase op doen.
  • Pannenkoekjes met wortel & bleekselderij: Rasp twee wortels en drie stengels bleekselderij (of maal fijn in de hakmolen). Meng met 3 eieren, 3 el bloem, half zakje bakpoeder en zo’n 50 ml melk. Voeg naar smaak kruiden toe zoals ras el hanout en/of gember. Bak de pannenkoekjes op laag vuur met wat olie en/of boter. Na het bakken kun je er optioneel wat kipfilet, zuivelspread, yoghurt, tomaat en/of avocado bij geven.
  • Risotto met tomaat & garnalen: Snij tomaten & ui in kleine stukjes. Bak de ui in wat olie en voeg de risotto rijst toe. Voeg de tomaten toe. Voeg dan beetje bij beetje water of zoutloze bouillon toe totdat de risotto gaar is. Garnalen kun je los bakken of meekoken in de risotto. Als je het eten echt nog fijn pureert kun je ze prima meebakken. Pureer je niet meer, snij ze dan heel fijn of bak ze eerst los en snij ze daarna fijn. Ik geef garnalen los aan Jip, hij bijt ze zelf stuk.
  • Risotto met bietjes & doperwtjes: Rasp rode bietjes grof. Snij een ui in stukjes. Bak deze in wat olie en voeg de risotto rijst toe. Voeg dan beetje bij beetje water of zoutloze bouillon toe totdat de risotto gaar is. Voeg halverwege de bietjes (inclusief vrijgekomen sap) en doperwtjes toe en laat deze mee garen.
  • Quinoa met pompoen & bleekselderij: Kook de pompoen gaar. Snipper een ui en de bleekselderij en stoof deze in een pan. Kook de quinoa met een handjevol rozijntjes in het kookwater van de pompoen. Stamp de pompoen fijn met melk of room zodat het wat losser wordt. Meng alles door elkaar. Eventueel ook lekker met bijvoorbeeld doperwtjes of courgette.
  • Rijst met linzen-tomatensaus: Kook rijst naar wens. Was de linzen in een vergiet of zeef. Kook linzen met water en tomatenpuree of eventueel in stukjes gesneden verse tomaat. Voeg eventueel extra groentes toe zoals wortel, ui, pompoen, courgette. Ook kun je kruiden/specerijen naar smaak toevoegen; denk aan korianderzaad, komijn, kurkuma, peterselie.

Alle bovenstaande babyvoeding recepten kun je prima voorbereiden en daarna invriezen om op een later tijdstip opnieuw te verwarmen. De volgende inspiratie kreeg ik van volgers op instagram. Hier heb ik verder geen ingrediënten van, maar kun je ook als inspiratie gebruiken en er je eigen babyproof recept van maken.

  • Paella
  • Kip pilav
  • Indiase curry, bijvoorbeeld curry madras
  • Boboti
  • Bananenbrood
  • Ei-muffins met groenten
courgette pannenkoekjes voor je babyhapjes

Courgette pannenkoekjes met dille & kerrie

 

Boterhammen, yoghurt of pap

Vanaf zo’n 6/7 maanden kreeg Jip ook echt boterhammen te eten voor de lunch. Dat begon met een snee droog witbrood en werd al snel bruin brood en zelfs volkorenbrood. Je kunt dit het beste opbouwen zodat zijn darmpjes er beter aan wennen. Je kunt al vrij snel ook margarine op het brood smeren en na een tijdje ook echt beleggen (rond 8 maanden). Ik koos zoveel mogelijk voor gezond beleg. Denk hierbij aan:

  • Hutenkase
  • Kipfilet
  • Gekookte ham
  • Zuivelspread
  • Avocado geprakt
  • Zoutloze of zoutarme hummus
  • 100% pinda pindakaas
  • Geprakt fruit (bijvoorbeeld aardbei of banaan; eventueel samen met wat zuivelspread)
  • Geprakte groentes (bijvoorbeeld courgette of gekookte wortel; eventueel samen met wat zuivelspread)
  • Vegetarische smeerpaté
  • Ei of omelet
  • Appelstroop of jam (hoewel ik dat zelf nooit aan Jip geef vanwege de suikers)

Naast zijn boterhammetje geef ik Jip vrijwel elke dag extra groentes bij de lunch, zoals een tomaat in plakjes/stukjes, afgekoelde gekookte doperwtjes, radijsjes in dunne plakjes of een halve avocado in plakjes. 

In het begin kreeg Jip geen korstjes en sneed ik de boterham echt in kleine stukjes. Inmiddels snij ik het brood 2 of 3 keer door en eet Jip de rest zelf op. Dit doet hij ook met de plakjes tomaat en komkommer. Met heel wat geknoei tot gevolg, zie onderstaande foto. Maar zo leert hij het wel het beste.

Regelmatig krijgt Jip ook yoghurt te eten. Dit kan als los tussendoortje zijn, maar ook als onderdeel van de lunch of als ’toetje’. Meestal voeg ik wat geprakt fruit toe aan de yoghurt, zoals ontdooide diepvriesframbozen.

Daarnaast kun je vanaf 6 maanden ook beginnen met pap eten. Hiervoor is speciale babypap verkrijgbaar behorend bij de leeftijd van jouw baby. Dit meng je met melkpoeder en water. Zo krijgt je baby wel de voedingsstoffen van de melkpoeder binnen, maar toch weer een ander soort maaltijd. In het begin wisselden wij pap en boterhammen af voor de lunch. Inmiddels (Jip is 10 maanden) eet Jip pap als ontbijt en boterhammen voor de lunch. De pap maken we eigenlijk altijd ‘naturel’, maar ook hier zou je best geprakt fruit of groentes aan kunnen toevoegen voor de smaak.

je baby zelf laten eten

Je baby zelf laten eten zorgt voor een kliederboel, maar hij leert er wel van

Tussendoortjes voor je baby

Ergens toen Jip de 7/8 maanden gepasseerd was zijn wij de middagfles gaan afbouwen. Hoe dat afbouwen gaat vertel ik in het volgende stuk. Maar wat geef je je baby dan als tussendoortje? Want de tijd tussen lunch en avondeten is dan best groot. Jip kon gelukkig al vrij snel lang zonder eten, en heeft niet elke dag een tussendoortje nodig. Dit verschilt per dag en ligt er natuurlijk ook aan hoelaat we lunchen en avondeten. De volgende tussendoortjes geven we Jip regelmatig:

  • Soepstengel
  • Rozijntjes
  • Gepofte rijst
  • Gekookte (koude) erwtjes
  • Gekookte (koude) pasta (bijvoorbeeld vlindertjes)
  • Schaaltje yoghurt (eventueel met wat (diepvries)fruit erdoor)
  • Verse groentes, zoals radijsjes, komkommer, tomaat of snackpaprika
  • Babykoekjes (kant en klaar te koop)
  • Maisvingers (kant en klaar te koop)

Wat mag je baby niet eten?

Je kunt eindeloos variëren met eerder genoemde babyhapjes gerechten. Zo maak je bijvoorbeeld van de rode kool stamppot natuurlijk ook heel makkelijk een ander soort stamppot. Er zijn een paar dingen die echt worden afgeraden voor baby’s. Als je baby zo’n product eenmalig eet, is er (meestal) niet direct iets ergs aan de hand. Dat ligt natuurlijk ook aan de reden waarom ze het niet mogen. Wanneer een schadelijke bacterie de boosdoener is, dan is het risico groter dan wanneer een baby simpelweg niet teveel van een bepaalde stof mag hebben. Maar probeer al deze producten zoveel mogelijk te vermijden.

  • Kaas: kinderen tot 4 jaar eigenlijk geen kaas, dus gratineren van ovenschotels bijvoorbeeld zou ik niet doen. En dus ook niet op de boterham, ook geen smeerkaas. Er zit teveel zout in en je baby kan dit nog niet goed verwerken. In rauwmelkse kazen kunnen bovendien schadelijke bacteriën zitten.
  • Bewerkt vlees zoals worstjes & frikandellen. Af en toe een klein hapje kan geen kwaad natuurlijk, maar niet op dagelijkse basis. Ook hier zit veel zout in verwerkt.
  • Honing: hier kunnen schadelijke bacteriën in zitten.
  • Rauw vlees zoals carpaccio, filet americain & tartaar. Hier kunnen schadelijke bacteriën in zitten voor je kindje. Bak deze producten door en door gaar indien je ze graag geeft.
  • Rauwe vis of schaal- en schelpdieren. Hier kunnen schadelijke bacteriën in zitten. Bak deze producten door en door gaar indien je ze graag geeft.
  • Rauwe eieren of zelfgemaakte producten gemaakt van rauwe eieren (bijvoorbeeld meringue schuim, tiramisu of mayonaise). Hier kunnen schadelijke bacteriën in zitten. Indien nodig, kun je wel gepasteuriseerd eiwit gebruiken. Dit koop je in de meeste supermarkten tegenwoordig.
  • Leverproducten, zoals leverworst en smeerpaté. Hier zit teveel vitamine A in, wat onder andere hoofdpijn & duizeligheid kan veroorzaken. Ik ben zelf wel vanaf 8 maanden vegetarische smeerpaté gaan gebruiken, deze is gemaakt van sojabonen en dus niet van lever.
  • Gewone melk: tot je baby 1 jaar is kun je beter melk van melkpoeder of borstvoeding geven. Gewone melk kan vanaf 1 jaar.

Behalve bovengenoemde artikelen zijn er nog enkele zaken die worden afgeraden voor baby’s. Dit zijn veelal producten die suikers of zout bevatten. Denk aan frisdrank of diksap, chocomel of fristi, maar ook danoontjes of andere zoete toetjes. Het beste geef je je kind gewoon water te drinken, of ongezoete thee. Vanaf zo’n 8 maanden kun je wel kleine beetjes magere of halfvolle yoghurt of kwark aan je baby geven. Maak hem eventueel zoeter door er wat vers fruit door te mengen.

Flesvoeding & flesvoeding afbouwen tijdens de babyvoeding

Als je kindje net geboren is wordt je heel erg gesteund in hoeveel voeding je hem moet geven. De kraamzorg en het consultatiebureau zitten daar in het begin best wel goed bovenop. De richtlijn in de eerste maanden is 150ml per kg gewicht per dag. Maar naarmate je kindje ouder wordt, is er geen kraamzorg meer en zie je ook het consultatiebureau steeds minder vaak. Het is dus zaak om zelf te onderzoeken hoeveel flesvoeding je moet blijven geven. Want 150 ml per kg gewicht wordt op een gegeven moment wel erg veel, zeker als je er ook vaste voeding bij gaat geven.

Het afbouwen van flesvoeding in het eerste jaar vond ik echt wel een dingetje. Dat kwam vooral omdat ik en mijn mama-vriendinnen tegenstrijdige verhalen kregen vanuit het consultatiebureau. Daar bovenop had de kinderopvang ook weer hun eigen mening. Kortom, er is blijkbaar geen strenge richtlijn die je moet volgen. Volg je hart, is mijn advies!

Ik heb zelf hierbij een beetje de richtlijnen op het Nutrilon pak gevolgd. Zodra je kindje meer en meer vaste voeding gaat eten, hoeft hij steeds minder flesvoeding te krijgen. Je kunt dit langzaam afbouwen door in een fles steeds minder melk te doen, en hem uiteindelijk helemaal weg te laten. Je merkt snel genoeg als je kindje daar nog niet aan toe is. 

Rond 6 maanden dronk Jip vier flessen van 180 ml water + 6 schepjes melkpoeder per dag: 08:00, 12:30, 16:00 en 20:00 uur. Daarbij kreeg hij rond 10u een fruithapje van zo’n 100-150 gram en rond half 6 een avondmaaltijd van 100-150 gram. Toen zijn we langzaam (rond 7/8 maanden) de fles van 16:00 uur gaan afbouwen naar 90 ml en uiteindelijk hebben we deze helemaal weg gelaten. In plaats van de fles gaven we Jip toen water met bijvoorbeeld een soepstengel of nog wat extra fruit of groentes. Ook werden de porties voor het avondeten en fruithapje langzaam iets groter, rond de 200 gram.

Ergens rond de 8 maanden gingen we ook de fles van 12:30 uur vervangen door boterhammen. Eerst kreeg Jip zowel een boterham als een kleinere fles. Na een tijdje lieten we ook deze fles helemaal weg. We gaven Jip altijd eerst de maaltijd, en dan pas de fles. Als hij dan vol zat, dronk hij de fles niet meer leeg en wisten we ook dat we makkelijk verder konden afbouwen (hoewel Jip zijn fles meestal alsnog opdronk).

Met 10 maanden dronk Jip nog maar 1 fles van 150 ml water + 5 schepjes melkpoeder per dag. Dit werd aangeraden om Jip de zuigbehoefte meer en meer af te leren, en juist meer kauwbewegingen te laten maken. Wel kreeg hij s’ochtends pap, wat ook met flesvoeding gemaakt wordt. s’Middags at Jip inmiddels twee sneetjes brood met wat groente erbij.

Je baby water leren drinken

Als je met de fles gaat afbouwen dan krijgt je baby steeds minder vocht binnen. Het is belangrijk om daarom te beginnen met water drinken vanaf ongeveer 6 maanden. Dit kan gewoon lauw kraanwater zijn. In het begin zal dit echt met kleine slokjes en veel geknoei gaan, maar als je blijft volhouden zal hij steeds meer en meer drinken. Ook zal hij zich regelmatig verslikken en wat water teruggeven, dat is ook volkomen normaal en zal op den duurt steeds beter gaan.

Het allerbeste is om je baby uit een open beker te leren drinken. Deze is het beste voor de ontwikkeling van slikken en zuigen, maar ook voor de ontwikkeling van zijn spraak. De open beker heeft echter als nadeel dat je, zeker in het begin, veel knoeit en je baby dus alleen drinkt wanneer jij hem drinken geeft. Om dat op te lossen leerden wij Jip uit meerdere types beker drinken. Tijdens de maaltijden kreeg hij uit de open beker te drinken, tijdens het spelen uit een andere beker waar hij wel zelfstandig uit kon drinken. 

Een 360 graden beker is een goed alternatief voor een open beker, maar voor veel jonge baby’s nog te moeilijk. Jip was rond de 10 maanden oud toen hij eindelijk doorhad hoe de 360 graden beker werkte. In de tussentijd hebben we hem met een rietjesbeker water gegeven. Deze stond altijd bij hem op de speelmat en kon hij dus ook pakken zodra hij er zelf zin in had. Tijdens maaltijden kreeg hij zoals gezegd weer drinken uit de open beker. 

Als je baby geen water wilt drinken, kan het zijn dat hij nog aan de smaak moet wennen. Je zou ook lauwe of koude thee kunnen geven in plaats van water, liefst zonder suiker natuurlijk. Lukt het nog steeds niet met drinken, probeer het water dan eens smaak te geven met vers fruit zoals aardbeien.

Hoe dan ook, geduld is een schone zaak. Geef niet op en blijf proberen, ook al is het altijd een natte boel. Je kindje heeft tijd nodig om nieuwe vaardigheden te leren, maar als je doorzet zal hij het echt onder de knie krijgen. Jip drinkt inmiddels uit alle types beker heel goed en bijna zonder te knoeien. 

Je kind water leren drinken

Jip drinkt uit de rietjesbeker

De Rapley methode

Ik koos, zeker in het begin, voor de traditionele methode van je kind laten wennen aan vaste voeding. Dat wil zeggen, ik pureerde alles en gaf hem met een lepeltje te eten. Er bestaat echter ook de Rapley methode. Bij deze methode staat het zelflerend vermogen van je kindje centraal. In plaats van het eten de pureren, geef je het eten in grotere stukken aan je kindje. Hij kan dan zelf spelenderwijs ontdekken hoe hij dit eet. Let hierbij wel op dat het eten zacht genoeg is, je kindje heeft natuurlijk nog geen scherpe tandjes. Kauwen kan hij overigens prima zonder een compleet gebit, maar echt hard eten is wel lastiger. Oplettendheid is sowieso belangrijk, want bij deze methode is het gevaar op verstikking groter. 

Wil je met deze methode starten, wacht dan in elk geval tot hij minimaal 6 maanden oud is. Het is belangrijk dat hij, eventueel met ondersteuning, zelf rechtop kan zitten en objecten kan oppakken en naar zijn mondje brengen. Leg hem daarna stukken eten voor en laat hem lekker zelf ontdekken. Als hij er aan toe is, dan zal hij zelf beginnen te eten. Zo geef je hem dus echt de volledige controle over zijn eten.

De Rapley methode heeft voordelen en nadelen. Ik koos zelf niet voor deze methode toen Jip 6 maanden was, omdat ik de nadelen zwaarder vond wegen. 24 Baby schreef een uitgebreid artikel over de Rapley methode, inclusief alle voor- en nadelen. Vanaf een maand of 9 ben ik Jip wel langzaam steeds meer zelf gaan laten ontdekken. Zo kreeg hij reepjes boterham in plaats van kleine stukjes. Ook snij ik bijvoorbeeld een avocado in reepjes en die eet hij zo uit het vuistje op.

Misschien vind je dit ook leuk

Plaats een reactie