Persoonlijk: 15 x Gezonde recepten

Dit is een voor mij heel persoonlijke blog. Het is voor het eerst dat ik zo extreem openlijk praat over de jarenlange strijd die ik voer en waar ik weer een nieuwe stap ik ga zetten.

Wie mij in levende lijve kent weet hoogstwaarschijnlijk dat ik, net als zoveel mensen, al jarenlang met mijn gewicht worstel. Sinds mijn pubertijd ben ik gaandeweg de jaren steeds verder uitgedijd. Toen ik eenmaal ging studeren kwam er een nog grotere stijgende lijn in, want ik hing zo ongeveer 4 avonden per week in de kroeg, hield van lekker eten en sportte amper. Bier en wijntjes vloeiden dus rijkelijk maar op de fiets naar de universiteit gaan vond ik al zwaar vervelend. Ook na mijn studietijd is het me tot dusver niet gelukt om ook maar enigszins op een ‘normaal’ gewicht te komen. Telkens had ik weer nieuwe smoesjes waardoor het niet ging, sporten zit helaas niet echt in mijn genen. ‘Ik had veel reistijd en was vaak laat thuis dus ik had geen tijd om te sporten’ was de meest gehoorde smoes en sinds mijn verhuizing gaat die smoes niet meer op. Tot op heden heb ik geen nieuwe smoes kunnen verzinnen dus ik kan niet anders dan weer een nieuwe stap te gaan zetten richting mijn streven. Om mezelf ‘obese’ te noemen gaat net wat te ver, maar er mag echt wel wat aan gedaan worden. Doutzen Kroes-slank zal ik never nooit niet worden, dat hoeft ook helemaal niet. Wat ik wel belangrijk vindt is dat ik gezond blijf en gezonder leef, en dat gaat natuurlijk wel tot op zekere hoogte hand in hand met een gezonder gewicht.

Bij een gezondere leefstijl horen wat mij betreft 4 dingen; voldoende beweging, een gebalanceerde maaltijd, voldoende tijd om in een normaal tempo resultaat te boeken en misschien het allerbelangrijkste; de ruimte om heel af en toe toch te zondigen. Deze vier dingen ga ik (wederom) proberen in balans met elkaar te brengen, op een dusdanige manier dat het ook op de lange termijn resultaat blijft houden. En dat kan alleen als er ook ruimte is voor een frietje met, bakje chips of glaasje wijn, alles met mate natuurlijk. Ik heb me erbij neergelegd dat dit mij niet alleen zal lukken, dat heeft het verleden wel uitgewezen. Ik heb dus externe hulp gezocht die mij hier hopelijk goed bij gaat ondersteunen, zowel op het gebied van sport als ook voeding. Natuurlijk weet ik ook dat Pim, mijn familie en vrienden mij hierin ook ondersteunen. Het wordt geen crashdieet en dus geen complete 180 draai naar ‘fitgirl’ zijn, want daar geloof ik niet helemaal in en dat past ook helemaal niet bij me. Kleine aanpassingen in mijn leef- en voedingspatroon brengen hopelijk al voldoende resultaat op termijn en kan ik hopelijk ook makkelijk blijven volhouden. Want dat is eigenlijk waar tot nu toe altijd mijn probleem heeft gezeten, het volhouden op langere termijn..

Jullie kunnen me hier ook bij helpen. Door me te supporten, en vooral door te accepteren dat er dus in de nabije toekomst iets minder zoetigheden en ongezondere recepten op de blog zullen verschijnen (zullen de meesten vast niet erg vinden, toch?!). Natuurlijk komt er af en toe nog steeds een cheat-meal op de blog, maar ik ga proberen de verhouding ‘kan elke dag’ vs. ‘liever niet te vaak’-maaltijden iets meer richting de ‘kan elke dag’ kant van de schaal te laten vallen.

Om mezelf hier alvast een handje bij te helpen heb ik een aantal medebloggers gevraagd om hun lekkerste, gezonde recepten en daar koos ik er 15 van uit. En deze mag ik ook met jullie delen! Hierbij dus een lijst met 15 watertandende gezonde gerechten die gemaakt zijn door bloggers uit de Benelux.


 

Bloemkoolcouscous met kipgehaktballetjes
Poke bowl met zwarte rijst

Flying Foodie

Maris van ‘Flying Foodie’ heeft meerdere gerechtjes met me gedeeld die me allemaal aanspreken. Ze maakte een gele courgettesoep die er heerlijk romig uitziet, wist je dat gele courgettes nu in het seizoen zijn? Ook staat er een bloemkoolcouscous gerecht op haar blog met gehaktballetjes van kip. Ik hou zelf ontzettend van couscous dus deze ga ik zeker zelf maken! Pim is helaas minder fan maar misschien dat de gehaktballetjes hem overstag doen gaan. Als laatste deelde Maris haar versie van de Poké Bowl met me, waarin ze de witte rijst verving met gezondere zwarte rijst. Voor wie de ‘hype’ tot nu toe gemist heeft, een Poké Bowl komt oorspronkelijk uit Hawaii en Poké is Hawaiiaans voor ‘in stukken gesneden’. Het is vergelijkbaar met een sushibowl, want je combineert rijst met rauwe groentes en rauwe vis. Echter is de vis bij een poké bowl altijd gemarineerd. Gezien Pim ontzettend van sushi houdt kan ik dus garanderen dat deze bij ons op het menu komt binnenkort.

Gele courgettesoep

De Bakparade

Eerder al deelde ik mijn versie van ‘courgetti’, een koolhydraatarme spaghetti. Naam- en provinciegenootje Inge van www.debakparade.nl deelde haar courgetti recept met me, waarbij ze een heerlijk romige saus van avocado maakte. Snel, simpel en gezond. En het lijkt me ontzettend lekker door de avocadosaus, want ook de avocado staat niet voor niets op menig ‘superfood-lijst’, want het zit boordevol gezonde vetten.

Courgetti met avocadosaus
Kipsate met Griekse salade

Een lepeltje lekkers

Dat ze ook in België heerlijk en gezond kunnen koken bewijst Annelies van de blog ‘Een lepeltje lekkers’. Ook zij deelde meerdere gezonde recepten met me die me het water in de mond lieten lopen. Deze kipsaté met griekse salade bijvoorbeeld, ik ben echt ontzettende kipsaté fan, maar mijn versie is veelal iets ongezonder door toevoeging van pindasaus. En heb je wel eens halloumi geprobeerd? Halloumi is een kaas gemaakt van schapen- en geitenmelk die perfect is om te grillen en die overheerlijk is in deze salade met nectarine. Als laatste deelde Annelies haar courgetti, die zij juist verwerkte in een Aziatische maaltijd als vervanging van noodles. Deze Pad Thai met scampi kon ik dus absoluut niet weglaten uit dit lijstje.

Pad Thai met Scampi
Halloumi salade met nectarines

Samen Bourgondisch

Barbecue & gezond, die 2 woorden gaan in de meeste huishoudens niet helemaal hand in hand. Toch kun je best makkelijk op een verantwoorde manier barbecuen. En ook de bijgerechten die vaak geserveerd worden kunnen op een gezondere manier klaargemaakt worden. Maak bijvoorbeeld eens deze aardappelsalade gemaakt van zoete aardappels, die Deborah van ‘Samen Bourgondisch’ mooi bedacht heeft. Door de gewone piepers te vervangen door zijn zoete ‘brother from another mother’, vervang je de koolhydraten door vitamientjes, want zoete aardappels behoren tot de groentes. Volgende bbq staat deze zeker op tafel.

Zoete aardappelsalade

FoodFoozle

Falafel is stiekem niet zo mijn ding, ik hou namelijk niet zo van kikkererwten. Toch kan ik me niet voorstellen dat ik deze krokant gebakken jongens van Maaike’s blog ‘Foodfoozle’ niet lekker ga vinden. Heerlijk geserveerd in een pitabroodje met een tahinidressing. Ik ben benieuwd of ik Pim zo ver krijg om dit een keer te eten, maar anders ga ik het zeker proberen als Pim een keer niet thuis eet. Ook maakte Maaike een prachtige en gezondere variant van de Kolokithopita, een griekse hartige taart, in dit geval gevuld met shredded chicken.

Kolokithopita
Falafel met tahini

Deb’s Bakery and Kitchen

Debbie, van Deb’s Bakery and Kitchen, heeft zich slim bedacht dat je met de restjes van een gebraden kip mooi deze pilav met kip kan maken. Ik ben over het algemeen geen rijstliefhebber, maar deze kruidige rijst doet mij toch wel watertanden. Ook haar portobello’s met linzen maken mij heel nieuwsgierig. Ik kook zelf eigenlijk nooit met linzen maar ook hier zorgt de foto toch dat ik dit gerecht wil gaan proeven.

Pilav met kip
Portobello’s met linzen

Lekker Happen

Het laatste hartige gerecht in mijn gezonde rijtje is wederom een poké bowl. De poké bowl van Daisy van de blog ‘Lekker Happen’ heeft weer hele andere ingrediënten dan de poké bowl die eerder in dit lijstje voorkwam. Zo zie je maar hoe ontzettend variërend je kunt zijn met hetzelfde gerecht. Waar het andere gerecht mij vooral aansprak vanwege de zwarte rijst, ga ik van deze bowl watertanden doordat je getrakteerd wordt op zowel zalm als ook garnalen. Win-win dus voor de visliefhebbers onder ons. Ook vindt men op Daisy’s blog de simpele, maar heerlijke watermeloen pizza. Perfect als zomers nagerecht, zeker voor de kids. Zo krijg je ook gelijk je dagelijkse vitamientjes binnen. Het recept voor deze pizza vind je hier.

Pokebowl met zalm en garnalen
Meloenpizza

Essie Healthylife

Het rijtje sluit ik af met een gezondere variant van de good ol’ cheesecake. Deze cheesecake met frambozen van de blog ‘Essie Healthylife’ van Ester ziet er echt prachtig uit! Zo lekker zelfs, dat ik amper kan geloven dat hij gezond is. En je kunt hem zelfs in de Airfryer maken. Nou zal hij nog steeds niet zo gezond zijn dat je hem dagelijks als ontbijt kan eten, maar hij is wel zo gezond dat je hem zonder schuldgevoel kan eten als je dan toch eens een keer iets lekkers wilt.

Cheesecake met frambozen