De jungle babykamer van Jip

door Inge

Ja, even een non-food artikel op deze foodblog. Want dat vond ik leuk om te doen, en het is mijn blog dus ik mag uiteraard zelf bepalen wat ik er wel of niet deel. Ik neem je in dit artikel mee naar de jungle babykamer van mijn zoon Jip. Boh, daar moet ik nog steeds even aan wennen hoor; ‘mijn zoon’. Zo gek om te zeggen, maar wat ben ik verliefd op het kleine ventje.

Op 21 September 2020 kwam Jip op deze aardbol, na bijna 9 maanden in mijn buik te zijn gegroeid van een eitje en zaadje tot een heerlijke blonde knul van 3760 gram. De eerste maanden zwangerschap vond ik heerlijk, ik had amper kwaaltjes en was echt zo blij om in verwachting te zijn. Zeker na het traject wat we hebben gelopen om tot dit punt te komen, ik genoot met volle teugen. Dat ging goed tot ongeveer 32 weken zwangerschap. Mijn buik was inmiddels zo enorm dat mijn kwaaltjes toenamen. Ik kreeg enorme last van rugpijn. Zelfs een lange werkdag hakte er echt behoorlijk in, ondanks dat ik ‘maar’ een kantoorbaan heb. Zelfs 8 uur zittend op een stoel doorbrengen was al teveel, dus de laatste werkweken kon ik niet anders dan deels half-liggend vanaf de bank werken. Gelukkig werkte ik nog steeds thuis door Corona en kon dit dus makkelijk. Met 34 weken ging ik gelukkig al met verlof, daardoor had ik eindelijk wat meer rust en kon ik beter naar mijn lijf luisteren. Die laatste weken waren nog steeds wel zwaar, want je wil zoveel voordat de kleine er is. Maar helaas sputterde mijn lijf tegen en moest ik het dus beperken tot de echte must have taken. Maar goed, uiteindelijk is alles goed gekomen uiteraard en is onze kleine Jip alweer enkele weken bij ons.

Tijd voor een ’tour’ door zijn slaapkamertje, want ik kreeg enorm veel leuke reacties en vragen op mijn stories. Het ‘project jungle babykamer’ heeft uiteraard maanden geduurd. Nog voordat ik het geslacht van onze baby wist was ik er al mee bezig om te bedenken wat ik zou willen. Welke sfeer wilde ik neerzetten, welke kleuren vond ik mooi. Ik begon met een Pinterest bord bij te houden met alles wat ik leuk en mooi vond. Pas nadat we hoorden dat we een jongen zouden krijgen, begon ik met knopen doorhakken.

Omdat ik in Corona-tijd zwanger was kon ik natuurlijk vrijwel alleen online shoppen. Helemaal in het begin waren we gelukkig wel al eens naar babypark geweest en wisten we in elk geval goed wat we mooi vonden en wat niet. 

babykamer inspiratie jungle jongen

De sfeer en opbouw van de jungle babykamer

De algemene sfeer van de jungle babykamer is nog wel redelijk hetzelfde gebleven nadat we wisten dat we een jongen zouden krijgen, hoewel het kamertje nu iets stoerder is. Was het een meisje geweest, had ik het iets zachter en iets meer bohemian ingericht, maar wel met vergelijkbare elementen en kleuren. Voordat het zover was hield ik al een excel lijstje bij met allerlei links naar leuke spulletjes die ik mooi vond. Zo kon ik snel keuzes gaan maken zodra we het geslacht wisten. Zo had ik dus bijvoorbeeld ongeveer 10 verschillende behangetjes opgeslagen, 4 kledingkasten en 2 klamboe’s. De algemene sfeer die ik graag wilde neerzetten was eigenlijk richting “Jungle hut”, oftewel een hutje in de jungle met uitkijk op prachtige bomen en dieren. 

Laat ik beginnen bij de muren. Het uitzoeken van de kleur op de muur en ook het behang heeft nog heel wat voeten in aarde gehad uiteraard. Er is zo enorm veel keuze behang, wat ook enorm uiteenloopt qua prijs. Uiteindelijk werd het dit jungle birds behang dat ik via instagram vond bij oh.deer.graphics. Niet goedkoop, maar ik vond het perfect qua kleuren. Precies wat ik zocht. Nu de opdracht om daar een bijpassende kleur bij te zoeken.

We hebben even getwijfeld tussen geel en rood tinten, maar al snel kozen we toch voor geel. Maar in geel heb je natuurlijk ook weer veel tinten. Ik wilde een beetje mosterdgeel/okergeel, en koos uiteindelijk voor de kleur ‘Tijgeroog’ van bij de Gamma. Daar zit een tint bruin doorheen, waardoor het ietsje minder fel gekleurd is. We kozen voor een hoge lambrisering om de ruimte knusser te laten lijken, gezien het best een grote slaapkamer is. Bovendien vond ik persoonlijk een lage lambrisering niet bij de stijl van de jungle babykamer passen. 

jongenskamer jungle behang

Grote meubels

Over naar de grote meubels. Dat heeft ook nog wat discussie opgeleverd. Zoals je op de foto’s ziet hebben we uiteindelijk gekozen voor een zwarte kast, houten bedje en witte commode. Dat vond ik initieel vreemd en niet mooi, om 3 kleuren te combineren. Maar ik wilde perse een houten bedje en de kast wilden we graag in het zwart, omdat dat stoerder was. Initieel wilde ik dan ook de commode in dezelfde kleur geel verven als de muur, om een beetje ton sur ton effect te krijgen. Maar we besloten toch eerst voor wit te gaan om te kijken hoe het zou staan, we konden hem altijd nog overnieuw verven. Nu het er zo staat, ben ik blij dat we voor wit gekozen hebben en vind ik het persoonlijk toch wel een geheel. Dat komt ook mede doordat we dezelfde greepjes gebruiken als de kast, en omdat er veel andere houten accessoires te vinden zijn die weer bij het bedje passen. 

Dit bedje komt van Ikea, ik wilde graag een houten bedje met dunne spijlen. Deze is relatief stevig, ondanks dat de voor- en achterkant ook spijlen hebben in plaats van dicht zijn. Precies wat ik zocht, zo zie je gelijk de baby liggen zodra je de kamer binnenkomt, in plaats van direct tegen een dichte voorkant aan te kijken. Ook het matras is van ikea, we kochten deze omdat hij dit jaar de beste koop was volgens consumentenbond.

De commode kochten we via marktplaats tweedehands, en we gaven hem zelf een likje verf en nieuwe greepjes. Scheelde heel wat in de kosten en hij was perfect qua formaat. Ik wilde een iets grotere commode, zodat je er nog wat naast kon zetten naast het aankleedkussen. Ikea heeft ook een mooi formaat commode, die is weer net wat groter dan deze. Maar ook weer wat duurder, dus ik ben toch blij dat we voor tweedehands gingen.

De kast is van Coming Kids. Uiteraard is een 3-deurs kast vrij overdreven voor een baby, want de helft van de kast is leeg momenteel. Maar we kochten deze echt op de groei. Zo kan hij jaren meegaan en kan er straks bijvoorbeeld ook wat speelgoed in opgeslagen worden. Maar als Jip ook maar wat op papa gaat lijken, dan gaat hij grote kleren nodig hebben en dus meer ruimte, haha. De kast heeft in het grote gedeelte een stang in plaats van legplanken, maar het is ook mogelijk losse legplanken bij te bestellen. Wij kochten hem in de uitverkoop en kregen nog extra korting omdat er beschadigingen op zaten. Gelukkig zie je die beschadigingen eigenlijk niet vanaf de buitenkant.

babykamer inspiratie

Aankleding

Zodra eenmaal de grote lijnen stonden: de muren en de grote meubels, kon ik beginnen met invullen van de aankleding. Ik wist dus dat ik verder met hout/rotan accessoires wilde werken en ook met het roestbruin. 

Ik kocht de houten kruidenrekjes van ikea voor tegen de wand. Ze zijn lekker goedkoop en staan heel leuk. Je kunt heel tof varieren met de manier waarop je ze aan de wand hangt. Wil je er eentje ‘op ‘zn kop’ hangen, net als ik, schroef dan de schroefplaatjes aan de achterkant van de plankjes los en draai ze om, voordat je de gaten gaat boren. Zo hangt hij toch lekker stevig aan de muur. Ik combineerde deze plankjes met een rotan spiegel van Casa en een touwlamp van Allerwarmst. Op de commode staat een mandje van Loods5 en de aankleedhoes is van Meyco.

Naast de commode staat een vintage stoel, deze komt uit de familie. We wilden eigenlijk een mooie houten of rotan schommelstoel kopen, maar besloten eerst af te wachten of we een stoel wel gaan gebruiken. Dus voor nu staat dit erfstuk te pronken op de babykamer, en heel eerlijk staat hij daar wel gaaf. Erboven hangt een rekje van Kwantum en een hangplant in een macrame hanger van Ikea.

Boven het babybedje hangt een klamboe van Meyco, in dezelfde kleur als het aankleedkussen. Ik vind dat enorm sfeervol, maar hou er rekening mee dat klamboe’s in principe afgeraden worden tegenwoordig. Dit komt omdat kindjes de stof naar binnen kunnen trekken en er dan in kunnen stikken. Ik besloot de klamboe toch op te hangen. Tegen de tijd dat Jip veel gaat bewegen in zijn slaap en dit dus een risico is, zal ik de klamboe tijdelijk opbinden. In de klamboe heb ik een mobiel gehangen. Eigenlijk is de hele sfeer van de kamer ontstaan door deze mobiel, die zag ik eens op instagram voorbij komen en kreeg hem maar niet uit mijn hoofd. Hij heeft precies de juiste kleuren.

Het dekentje van het bedje heb ik hand laten maken door zoetstof, net als een omslagdoek. Aan het bedje hangt nog een veer en de knuffel in het bedje kreeg ik kado. Naast het bed staat een mooie Strelitzia Nicolai in een rotan vaas op poten van Casa. Het aapje aan de plantenpot komt van Kwantum. De wasmand is van Loods5.

Tegen de jungle wand staat een laddertje van Jysk, met een hangaapje van Wibra en een hanger van Kidsdepot. Ervoor staat een loopauto, deze is tweedehands en kregen we kado. Aan de deur hangt een handgemaakte vaandel van ukkies design. De koffer op de kast is ook een erfstuk uit de familie, en vind ik er zelf geniaal bij passen. Dit benadrukt het ‘hutje in de jungle’ gevoel voor mij.

Op de vloer ligt een jute vloerkleed van vloerkledenloods en de lamp aan het plafond is van Gamma. Wat niet in beeld staat is dat er op de vensterbank nog een Baobab boompje staat. Dit boompje kregen we van mijn broer kado en kocht hij in Senegal op de dag dat hij hoorde dat hij oom werd. Wat een speciaal kado, dat zo’n boompje met Jip mee mag groeien door de jaren heen. We gaan het helaas niet meemaken dat hij net zo groot wordt als alle Baobabs in Afrika zelf, want dat duurt echt jaaaaaaaaaaren.

babykamer jungle geel

Dit zijn alle spulletjes die ik tot nu toe heb verzameld. Er komt vast nog meer, uiteraard ook kado’s van kraamvisite en er zal nog wel meer verzameld worden. Wanneer het noemenswaardige producten zijn zal ik deze blog zeker updaten. Heb je nog vragen over bepaalde spulletjes? Don’t hesitate to ask!

Misschien vind je dit ook leuk

2 reacties

Marike 2 januari 2022 - 12:17

Hoi Inge!
Over twee weekjes weten we ook wat er hier op komst is, maar zowel voor een jonge als een meisje vinden we de oker kleur erg gaaf! Op welke foto komt de kleur het dichtst bij de kleur zoals je hem met het blote oog ziet? De eerste foto lijkt een hele warme oker en de andere foto’s zijn wat lichter van kleur.
Alvast bedankt!

Reply
Inge 6 januari 2022 - 14:25

Hi Marike,

Wat spannend!
Het ligt er een beetje aan hoe het licht erop valt, maar met ‘gewoon’ daglicht (dus geen direct zonlicht) komt de eerste foto het beste in de buurt wat mij betreft.
Als de zon wat feller schijnt, dan wordt hij wel wat lichter ook, maar dat zal met alle kleuren zo zijn.

Hopelijk beantwoord dit je vraag,
Inge

Reply

Plaats een reactie