We kennen natuurlijk allemaal de heerlijke zelfgemaakte zoete wafels. Ik ken ze in elk geval maar al te goed, want die bakte ik vroeger samen met oma in de kerstvakantie. Natuurlijk moest oma mij af en toe op de vingers tikken omdat ik teveel van het rauwe deeg snoepte, maar dat deeg was nou eenmaal zo lekker! En ik kon niet wachten totdat de wafels gaar waren natuurlijk. Eigenlijk heb ik nooit meer wafels gebakken sinds mijn oma jaren geleden slechter werd en inmiddels ook een sterretje aan de hemel is. Niet omdat ik het niet wilde, maar ik heb geen wafelijzer. Dus toen ik onlangs een nieuw tosti-ijzer kocht, en naast de tosti-ijzers in de winkel ook prima goedkope wafelijzers zag, moest ik er nou eindelijk eens eentje kopen.
Natuurlijk heb ik inmiddels nog steeds geen zoete wafels gebakken, zoals ik dat vroeger met oma deed. Maar wel deze hartige brunchwafels. En die zijn ook lekker! En hiervan is het rauwe deeg stukken minder lekker, dus daar hoef je je geen zorgen om te maken. Hartige brunchwafels zijn hip! Je ziet steeds vaker kleine brunchplekjes waar ze hartige wafels serveren met allerlei toppings. Ik koos voor een hartige wafel met parmezaanse kaas erin, getopt met een heerlijk rijpe avocado, crunchy chorizo en frisse tomaatjes.
Oke, dit moet je niet te vaak doen, want het is stukken meer werk dan een simpel boterhammetje eten natuurlijk en niet perse gezonder. Maar voor een speciale brunch is het weer eens wat anders dan de standaard afbakbroodjes, gekookt eitje en jus d’orange.
Bereidingstijd: ~25 min Moeilijkheid (1 t/m 5): *
Ingrediënten voor 4 kleine wafels (2 personen):
- 125 gram zelfrijzend bakmeel
- 1 ei
- 4 el melk
- 50 gram roomboter (kamertemperatuur)
- 50 gram parmezaanse kaas
- 1 tl italiaanse kruiden
- peper en zout
- 50 gram chorizo
- 1 avocado
- 2-3 (kleine) tomaatjes
Extra benodigdheden:
- wafelijzer
Stappenplan:
Doe een snuf zout bij de boter en mix dit kort luchtig. Voeg de melk en het ei toe en mix door elkaar.
Voeg lepel voor lepel het meel toe en roer door elkaar. Het deeg wordt nu langzaam steeds stugger.
Rasp de parmezaanse kaas en meng ook dit door het deeg. Doe er ook een snuf peper en de italiaanse kruiden doorheen. Verdeel in 4 delen.
Snij de chorizo in kleine reepjes. Verhit een koekenpan en bak de chorizo in 2-3min krokant.
Spatel de chorizo uit de pan en laat uitlekken op keukenpapier. Bewaar het chorizovet.
Verwarm het wafelijzer en vet in met het overgebleven chorizovet.
Doe de deegbolletjes in het wafelijzer en doe het ijzer dicht. Mijn wafelijzer heeft plek voor 2 wafels dus ik heb dit in 2x gedaan.
Bak de wafels in 4-5min goudbruin.
Haal intussen het vlees uit de avocado door hem door midden te snijden en de pit eruit te halen. Met een lepel of vork kun je het vlees zo uit de schil scheppen.
Prak vervolgens het avocadovlees met een vork en breng op smaak met wat peper en zout.
Was de tomaatjes en snij in kwartjes.
Serveer de brunchwafels met de geprakte avocado, krokante chorizo en tomaatjes.
Smakelijk!