Intermittent Fasting: eten wat je wilt en toch afvallen

door Inge

Wist je dat je kunt eten wat je wilt en toch kunt afvallen? Dit is mogelijk met een dieetvorm die intermittent fasting wordt genoemd. En eigenlijk is het niet echt een dieet. Het schrijft namelijk niet voor wat je wel en niet mag eten. Nee, het schrijft alleen voor wanneer je mag eten. Eet je graag een patatje, pizza of lasagne? Die kun je met intermittent fasting gewoon blijven eten. Hoe dat kan en hoe je dat in de praktijk kunt brengen lees je hier. Laat ik voorop stellen dat ik geen expert ben op het gebied van voeding of dietiek. Wat ik hieronder schrijf is gebaseerd op eigen ervaring, veel lezen en het nodige uitzoekwerk met behulp van mijn vriend Google.

Wat is intermittent fasting?

Waarschijnlijk heb je de term al eens voorbij zien komen, anders was je wellicht niet op deze pagina beland. Intermittent fasting is een dieet waarbij het voornamelijk draait om wanneer je eet, en veel minder om wat je eet. Klinkt goed toch?

Eigenlijk zou ik het niet eens zo zeer als een dieet beschrijven, maar eerder een lifestyle. Want met welk doel jij intermittent fasting ook toepast, om er echt de vruchten van te plukken is het goed om je levensstijl er naar aan te passen. Stop met chronisch dieten, maar richt jouw leven zo in dat je er op de lange termijn ook nog iets aan hebt. Intermittent fasting is dus geen quick fix waarna je weer gewoon elke dag MacDonalds en Domino’s kunt eten. Maar zeg nou zelf, dat is natuurlijk met geen enkel dieet zo.

Met intermittent fasting doe je eigenlijk vasten met tussenpozes. De meest gebruikelijke vorm van intermittent fasting is de 16:8 methode, waarbij je 16 uur per dag niets eet, en 8u per dag wel eet. In mijn geval komt dat erop neer dat ik enkel tussen 12:00u en 20:00u eet. Daarbuiten drink ik enkel water, spa rood, zwarte koffie of thee zonder suiker, waarbij groene thee de beste keuze is. Op tijden dat je eet is het wel belangrijk dat je de calorie-inname beperkt tot maximaal je ‘normale’ dagelijkse calorie-behoefte. Voor mannen ligt deze rond de 2500 kcal en voor vrouwen rond de 2000 kcal. Het exacte aantal is afhankelijk van een aantal factoren maar kun je wel (laten) berekenen. Wil je graag afvallen, dan is het beter om daar onder te gaan zitten. Ik probeer zelf gemiddeld zo rond de 1400-1500 kcal te zitten. Het is dus wel beter om in de eetperiode wel gezondere keuzes te maken, maar er is echt geen man overboord als jij ook af en toe wat ongezondere keuzes maakt. Maar wil je echt voortgang boeken met intermittent fasting, dan is het natuurlijk belangrijk om niet elke dag een zak chips naar binnen te werken.

Er zijn ook andere methodes om intermittent fasting toe te passen. Zo heb je bijvoorbeeld het 5:2 schema, waarbij je 5 dagen per week normaal eet en 2 (niet-opeenvolgende) dagen per week vast. Hierbij kun je een mildere variant toepassen, waarbij je op de twee dagen zo’n 500 kcal inneemt. Of je kunt all-out gaan, waarbij je dus echt geen calorieën inneemt op die twee dagen. Water, zwarte koffie en thee is dus wel ten alle tijden toegestaan. Op dagen dat je wel eet is het ook hier natuurlijk wel belangrijk dat je de calorie-inname beperkt tot de ‘normale’ dagelijkse caloriebehoefte.

Fabeltjes ontkracht

Maar je ontbijt overslaan is toch helemaal niet gezond? Ik hoor het je denken. Zo bestaan er nog veel meer fabeltjes in de afvalwereld. De ene is in de wereld geholpen als marketing truc en de ander is nooit wetenschappelijk onderbouwt.

Ik denk dat de drie grootste fabeltjes in de afvalwereld is dat je je ontbijt nooit mag overslaan, dat je 5 of 6 kleinere maaltijden per dag moet eten en dat je na 20u niet meer mag eten. Allemaal zouden ze te maken hebben met je stofwisseling. De eerste om je stofwisseling op gang te brengen, de tweede om hem op gang te houden. De laatste omdat je anders nog niet-verwerkt eten in je lijf hebt zodra je stofwisseling zou gaan ‘slapen’, en dit dus rechtstreeks als vet zou worden opgeslagen.

Nou, voor je stofwisseling maakt het dus echt geen donder uit hoe vaak je op een dag eet. Wanneer je 2 of 3 maaltijden eet, is je stofwisseling net zo snel als wanneer je 5 of 6 maaltijden eet. Het verschil zit hem in dat je je snackzin misschien beter onder controle kunt houden wanneer je vaker kleinere porties eet, omdat je de uren tussen de maaltijden verkleint. Hoewel je ook weer kunt beredeneren dat jouw snackzin nooit overgaat omdat je nooit echt vol zit van een kleine portie.

Ook is het niet zo dat je stofwisseling s’nachts slaapt. Jouw lijf verbrand altijd calorieën in rust, ook wanneer je slaapt. Alleen verbrand het overdag iets meer calorieën dan s’nachts, omdat je dan niet in rust bent maar juist de hele dag beweegt. Je hoeft je stofwisseling dus niet s’ochtends wakker te maken en je hoeft ook niet te zorgen dat al je eten verteerd is voordat je gaat slapen. Om een voorbeeld te geven: Spanjaarden eten dagelijks hun avondeten pas tussen 22 en 24:00u, die mensen zijn toch ook niet allemaal dik?

Naast deze bekende fabeltjes is er nog een belangrijke in dit verhaal: Als je vast gaat je lijf in spaarstand. Tot op zekere hoogte is dit een mythe en ik leg je nu uit waarom. Evolutionair gezien heeft ons lichaam inderdaad een spaarstand. In de oerperiode kende de mens vaak periodes van vasten, want het was altijd maar de vraag of er iets te jagen viel of iets anders eetbaars te vinden was. Om energie te sparen ging het lichaam dus in spaarstand waarmee het metabolisme vertraagd werd. Daardoor gaat je lijf zuiniger om met je vetreserves. De wetenschap heeft echter aangetoond dat je lichaam pas na 60 uur in spaarstand gaat. Je kunt dus rustig twee dagen vasten zonder je metabolisme te vertragen. Sterker nog, voordat ons lichaam in spaarstand gaat wordt ons metabolisme juist eerst versneld. Hiermee wordt energie vrijgespeeld die gebruikt kon worden voor het jagen, wat dus de kans op overleven vergrootte voor de oermens.

De voordelen van Intermittent Fasting

Wanneer je intermittent fasting op de juiste manier toepast, kun je er vrij makkelijk gewicht mee kwijt raken. Dit komt doordat je enerzijds minder calorieën inneemt, want je slaat als het ware een maaltijd over. Anderzijds zul je ook meer calorieën verbranden door intermittent fasting. Dit komt door een bepaald hormoon dat de vetverbranding stimuleert en na zo’n 12u vasten een piek bereikt omdat dan je koolhydraatreserves langzaam op zijn. Omdat je dus zo’n 16 uur niet eet, heb je zo’n 4 uur lang een grotere vetverbranding dan normaal. Let wel, dit is natuurlijk niet op de klok af 12 uur. Bij de ene persoon is dit al sneller en bij de andere persoon iets later, maar met de 16:8 methode kun je ervan uit gaan dat je safe genoeg zit om voordelen hiervan te plukken.

Naast dat je kunt afvallen van Intermittent Fasting, heeft het nog tal van voordelen voor de gezondheid. Ook dit heeft allemaal te maken met een positief effect op bepaalde hormonen, maar ook onze insuline gevoeligheid. Voordelen zijn bijvoorbeeld een kleinere kans op diabetes type 2, verbetering van je hersenfuncties en een verlaagd risico op Alzheimer, maar ook een verlaging van de kans op hart- en vaatziekten. Voor nog meer voordelen en uitgebreidere informatie hierover kun je via Google meerdere blogs hierover vinden, inclusief broninformatie naar de wetenschap erachter.

intermittent fasting

Afbeelding van fit.nl

 

Wat zijn de nadelen?

Echte lange termijn-nadelen voor eenieders gezondheid heb ik niet ontdekt in de literatuur. Wel worden er kanttekeningen geplaatst omdat er nog geen uitgebreide wetenschappelijke onderzoeken naar de lange termijn resultaten zijn gedaan. Echter, gebaseerd op de huidige wetenschap en de resultaten van de onderzoeken die wel zijn gedaan, zijn er geen directe nadelen te bedenken.

Wel is het belangrijk om te benadrukken dat intermittent fasting niet voor iedereen verstandig is. Wanneer jij meer calorieën nodig hebt dan normaal, omdat je bijvoorbeeld zwanger bent of nog niet volwassen bent, dan is het niet verstandig om aan intermittent fasting te doen. Ook als je borstvoeding geeft moet je oppassen. Je verbruikt dan al meer calorieën dan normaal, dus door te gaan vasten beperk je dit nog meer en misschien zelfs te veel. Probeer in dat geval dus goed bij te houden hoeveel kcal je per dag inneemt en ga niet te laag. Jouw kind is nu even belangrijker, dus focus daar op zolang je borstvoeding geeft. Ook mensen met een gevoeligheid voor eetstoornissen of mensen met diabetes kunnen het beste oppassen met het toepassen van een leefstijl als deze. Bespreek het met je arts als je twijfelt of dit bij je past.

Het is wel mogelijk dat je directe nadelen ondervindt tijdens het intermittent fasting. Daarmee doel ik op nadelen zoals een hongergevoel, duizeligheid of vermoeidheid, die een deel van de bevolking standaard ondervindt zodra ze hun calorie-inname beperken. Stiekem hoort dit er natuurlijk enigszins bij wanneer je wilt afvallen, maar er zijn manieren om deze negatieve gevolgen te beperken. Als je van jezelf weet dat je hiervoor gevoelig bent, dan is het belangrijk om het intermittent fasting rustig op te bouwen. Zo gun je je lichaam de tijd om aan je nieuwe leefstijl te wennen. Lees verder voor meer informatie over het opbouwen.

Wat ook erg belangrijk om te benadrukken is dat je enigszins controle over je snaaigedrag moet kunnen hebben. Nu is dit niet alleen van toepassing op intermittent fasting natuurlijk, maar wel belangrijk als jij resultaten wilt behalen. Het draait uiteindelijk allemaal om de juiste balans tussen calorie inname en uitgave. Wanneer jij dus, op tijden dat je wel eet, steevast een hele reep melkchocolade naar binnen werkt, dan zul je niet bereiken wat je graag wilt. Ondanks dat intermittent fasting meer draait om wanneer je eet dan om wat je eet, is het toch belangrijk om datgene wat je eet wel te beheersen. Neem dus in plaats van die hele reep chocolade gewoon een stukje chocolade, en bewaar de rest voor later. Zo heb je toch iets lekkers, maar kun je nog steeds resultaten boeken.

Hoe begin je nou met intermittent fasting?

Als je dit verhaal tot hier hebt gelezen ben je waarschijnlijk nog niet afgeschrikt van de ‘nadelen’ en juist geintrigeerd door de voordelen. Maar hoe ga je nou beginnen met intermittent fasting? Hier is geen kant en klaar antwoord op te geven. Ik ben zelf cold turkey begonnen met intermittent fasting en dat ging mij goed af. Dat komt onder andere doordat ik zelf niet heel veel extra last heb van negatieve gevolgen als ik mijn calorie inname beperk. Wanneer je dit dus wel hebt, dan is het beter om dit rustig op te bouwen met een schema. Eet je bijvoorbeeld nu 5 maaltijden per dag, draai deze dan eerst een week lang terug naar 4 maaltijden per dag. Ga dan langzaam naar 3 maaltijden en zo verder, totdat je uiteindelijk alleen nog tussen 12 en 20u maaltijden nuttigt. Ook is het echt heel belangrijk om goed te drinken tussendoor. Dit zal je ook helpen met een eventueel honger gevoel. Bij mij helpt het drinken van een grote kop thee enorm als ik honger dreig te hebben. Een slap gevoel bij dieten heeft te maken met jouw bloedsuikerspiegel. Als je hier snel last van kunt hebben kun je nog een extra stap in het begin van het opbouwschema toevoegen, namelijk het verminderen van snelle koolhydraten zoals snoep en frisdrank. Vervang ze langzaam door langzamere koolhydraten zoals groenten en quinoa, maar ook door eiwitten zoals kip en noten.

Ook als je nooit aan sport hebt gedaan is het misschien niet heel handig om gelijk actief te gaan sporten, naast het beginnen met intermittent fasting. Bouw ook dat langzaam op. Zelf sport ik momenteel niet op een paar keer wandelen per week na. Het is dus niet perse nodig om erbij te sporten om af te vallen. Maar natuurlijk is het wel beter om het wel te doen op den duur. Wanneer je gaat sporten, is dit blijkbaar het beste om te doen vlak voordat je gaat eten, dus in de ochtend uren, omdat jouw verbranding op dat moment piekt. Dus als dat in jouw schema past, dan zou ik dat zeker proberen.

Hoeveel kun je afvallen met Intermittent Fasting?

Hoeveel je kunt afvallen met Intermittent Fasting is eigenlijk een vraag zonder antwoord. Er zijn veel factoren die een rol spelen hierbij. De grootste factor is natuurlijk hoe goed jij je hieraan houdt en hoeveel calorieën je dagelijks naar binnen werkt. En of je dit voor lange periode vol kan houden. Ik ken mensen die zeker 25kg zijn afgevallen met Intermittent Fasting in een jaar tijd. Er zullen vast nog meer en betere succesverhalen zijn. Ik zit zelf op 12,5 kg in 6 maanden tijd, dus dat zou ongeveer kunnen kloppen als ik nu net zo goed doorga als afgelopen 6 maanden. 

Natuurlijk ken ik ook verhalen die minder positief zijn. Maar dat zijn veelal verhalen waarin blijkt dat het vasten niet is weggelegd voor deze mensen. Ze kunnen er niet aan wennen om de dag zonder ontbijt te starten. Ook aten deze mensen toch nog te veel, op tijden dat je wel mag eten. Dat draagt allemaal bij aan het niet halen van je doel. Maar dat is okee, want het moet je wel liggen. Het zou mij bijvoorbeeld niet liggen om koolhydraat arm te moeten eten. Daar zou ik best mee kunnen afvallen, maar dat hou ik niet voor lange periode vol.

Waarom doe ik zelf aan Intermittent Fasting?

Wie mij kent weet dat ik al sinds mijn pubertijd stoei met mijn gewicht. Mijn ‘lang leve de lol’-studietijd heeft daar ook absoluut niet positief aan bijgedragen. Velen van jullie zullen vast ook wel herkennen als ik zeg dat ik veroordeeld ben tot ‘levenslang’ in deze strijd. Eerder schreef ik al deze blog over deze strijd. En in een andere blog hierover schreef ik zelfs ook al over intermittent fasting. Het had me destijds geholpen om de kilo’s af te vallen die ik nodig had om zwanger te raken. Nu ben ik intussen mama geworden van een wolk van een zoon, genaamd Jip, maar ik ben nog steeds niet bereid om die strijd op te geven.

Natuurlijk moet je vooral voor jezelf willen afvallen, en niet voor een ander. Dat is ook een reden dat het mij in het verleden vaak niet gelukt is, omdat ik het vaak vooral voor een ander probeerde. Op dit moment is bij mij beiden van toepassing.

Enerzijds doe ik het voor mezelf, want ik wil natuurlijk Jip zien groot worden en leuke dingen met hem kunnen doen zonder dat ik moe en afgepeigerd ben. Anderzijds doe ik het ook zeker voor Jip, omdat ik hem wil laten opgroeien met een gezonde relatie met eten. En om Jip een gezonde relatie met eten aan te leren, moet ik eerst zelf een gezonde relatie met eten hebben.

De reden dat ik dit voor Jip graag wil is niet omdat ik niet wil dat hij dik wordt. Dik of dun, ik zal altijd voor de volle 100% achter mijn zoon staan en van hem houden. Maar we leven nu eenmaal al jaren in een maatschappij waarin een hoger gewicht onlosmakend met negativiteit te maken heeft, en dat zie ik de komende jaren ook nog niet heel veel veranderen. Catwalkmodellen zijn nog steeds graatmager, de dikkertjes in de klas worden altijd als laatste gekozen met gym, en ook de online wereld is niet mild ten opzichte van omvangrijke personen. Tot op zekere hoogte is dat natuurlijk ook met een reden, want een hoog BMI is nou eenmaal ongezond en brengt risico’s met zich mee. Maar wat niet altijd gerealiseerd wordt is dat deze negativiteit voor een enorm slecht zelfbeeld zorgt, en mij zelfs regelmatig als een minderheid heeft laten voelen. Discriminatie op basis van gewicht dus. En dat wil ik Jip graag besparen. Hij moet zichzelf kunnen zijn, los van die eventuele vetrol op zijn buik. Sterker nog, hij zou daar niet eens al teveel bij moeten hoeven stil staan in zijn dagelijkse leven, het moet zijn leven niet beheersen zoals het dat bij mij doet.

Body positivity

Ja, tegenwoordig hoor je steeds vaker de term ‘body positivity’ voorbij komen. Ik ben groot fan van deze beweging, die zich inzet voor een breedgedragen respect voor het voluptueze lijf. Aanhangers van deze beweging zullen nooit beweren dat overgewicht gezond is, maar strijden wel voor gelijke behandeling van deze lijven. Stop veroordelen en respecteer elk lijf. Dat gaat dus ook om echt elk lijf, niet alleen vollere lijven, maar ook gekleurde lijven, transgender lijven en zo verder.

Ondanks dat body positivity steeds breder gedragen wordt, denk ik dat het nog jaren en jaren zal duren eer we misschien zo ver zijn. Als we er ooit geraken. Kijk maar naar discriminatie op basis van kleur of geslacht. Dat zijn thema’s die ook al tientallen jaren besproken worden en nog lang niet uit de wereld geholpen zijn.

Hoe pak ik dat aan?

Dus de reden dat ik voor Jip een gezonde relatie met eten wens, is natuurlijk om te voorkomen dat hij ooit deze zelfde levenslange strijd tegen zijn gewicht moet voeren, maar zeker ook om te voorkomen dat hij daardoor een slecht beeld van zichzelf krijgt. En dat begint bij mij. Ik moet het juiste voorbeeld zetten hierin. Hoe ik dat ga doen heb ik nog niet 100% uitgestippeld maar een paar dingen zijn hierin voor mij belangrijk:

  • Zelf respect tonen voor elk lijf. Zo min mogelijk praten met negatief beladen woorden, zoals dik. Dus niet: die dikke meneer daar, maar; die meneer met dat zwarte shirt.
  • Zelf een gezonde relatie met eten hebben. Zelf het goede voorbeeld zetten en niet ongecontroleerd alles naar binnen werken. En dus 1 koekje nemen in plaats van het halve pak. 1 glaasje cola in plaats van een hele fles. Natuurlijk mag 2 glazen ook zo af en toe, maar maak daar bewuste keuzes in en doe het niet dagelijks. Leer naar je eigen lichaam luisteren. Heb ik echt behoefte aan nog een extra snee brood of neem ik deze omdat het een gewoonte is? Dit wordt tegenwoordig ook wel ‘intuitief eten’ genoemd. Een soort anti-dieet dat je het juiste gedrag weer aanleert in plaats van allerlei regels oplegt. Ik zeg bewust ‘weer aanleren’ in de vorige zin, want dat intuitieve gevoel voor verzadiging hadden we als baby al. Maar velen van ons leren zichzelf dit af naarmate we ouder worden, en daar wil ik naar terug.
  • Zelf een gezonde relatie met mijn lijf hebben. Dat vind ik belangrijk omdat ik denk dat het zelfbeeld van je kind een reflectie is van je eigen zelfbeeld. Als ik als ouder elke dag voor de spiegel sta te vloeken op die ene vetrol, hoe kan ik dan van mijn kind verwachten dat hij geen afkeer tegen zo’n vergelijkbare vetrol ontwikkeld?
  • Eten niet gebruiken als straf of beloning. Op deze manier leer je je kind aan dat bepaald eten vies zou moeten zijn en ander eten juist lekker. Denk er maar eens over na. Als jij tegen jou kind zegt ‘Eet je spruitjes op, anders krijg je geen ijsje’, dan prent je dus al bij je kind in dat hij spruitjes vies hoort te vinden maar ijsjes lekker. En in plaats van ‘Als je je speelgoed opruimt krijg je een koekje’ kies ik voor ‘Als je je speelgoed opruimt, lees ik je twee verhaaltjes voor straks’.
  • Jip betrekken bij het koken en eten maken. Door hem te betrekken bij het proces leer je hem waarom ik bepaalde keuzes maak. Maar je laat hem zo ook zien dat eten leuk en lekker is. Het is bewezen dat kinderen die helpen met boodschappen doen en koken veel beter en gezonder leren eten. Als je kind de groentes zelf gesneden heeft, is hij ook sneller geneigd ervan te proeven.

Waarom werkt intermittent fasting voor mij?

Al sinds mijn pubertijd heb ik vanalles geprobeerd. Van Sonja Bakker tot aan Herbalife; been there, done that. Niets hielp op de lange termijn. Het meeste wat ik daarmee ooit ben afgevallen is 6kg, en die kwamen er daarna natuurlijk weer binnen no-time aan. Totdat ik Intermittent Fasting ontdekte. Voor mij werkt dit enorm goed juist doordat ik er niets voor hoef te laten. Althans, natuurlijk beperk ik mezelf hier en daar met intermittent fasting. Maar zo voelt het niet, omdat ik nog steeds elke dag wat lekkers eet en eigenlijk weinig dingen echt heel erg anders doe dan eerst. Het gaat echt om de juiste balans. Zolang de totale calorie-inname maar lager is dan de calorie-verbranding, zit je helemaal goed. Wissel voldoende af tussen gezondere en ongezondere keuzes, of neem juist kleinere porties wanneer je toch voor ongezonder kiest. Dan heb je toch de voldoening van iets lekkers, maar slaat het je niet direct op je heupen. En als ik er voor kies om die dagelijkse calorieën ‘op te maken’ aan een handje chips in plaats van een flinke kom fruit, dan is dat mijn keuze. Wat ik zelf meestal doe is doordeweeks vrij streng voor mezelf zijn. Dus minder snoepen en echt kleinere porties eten. In het weekend laat ik dat wat meer los, en ben ik ook met de 12-20u tijden iets minder streng. De wekelijkse balans zit zo voor mij nog steeds in de min en zweeft gemiddeld dus rond de 1400-1500 kcal per dag.

Op het moment van schrijven ben ik zo’n 12,5 kg afgevallen in een tijdbestek van 6 maanden. Mijn streven is om dit nog minimaal te verdubbelen. Daarna zien we wel weer verder. Ik heb niet het doel om mega slank te zijn. Wel wil ik gezond zijn en mezelf goed in mijn lijf voelen, en dus daarmee het juiste voorbeeld zetten. En met welk gewicht dat precies gaat zijn, dat kan ik nu nog niet zeggen.

Jip en ik

Hoe ziet een gemiddeld weekmenu eruit voor mij tijdens intermittent fasting?

Zoals ik al eerder zei eet ik dus enkel tussen 12u en 20u, en op die tijden maak ik hele bewuste keuzes tussen gezond/ongezond en de grootte van de porties. Wanneer ik een wat ongezondere keuze maak, zoals vette worst op mijn broodje, dan neem ik maar 1 broodje in plaats van 2. Ik drink overal veel water of spa rood bij omdat dit ook een goed verzadigd gevoel geeft. Bij het avondeten schep ik geen tweede keer op en het toetje sla ik vaker wel over dan niet. Tussendoor eet ik of een stuk fruit, of een snoepje of koekje. In het weekend eet ik minimaal 1x een bakje chips, en drink ik ook regelmatig een glaasje wijn. En ook met een feestje af en toe laat ik mezelf wel eens gaan. Gemiddeld genomen probeer ik dus rond de 1400-1500 kcal uit te komen. Daar zit ik de ene dag dus onder en de andere dag boven. Als jij moeite hebt met inschatten hoeveel kcal je binnen krijgt op een dag, is het een goed idee om dit een tijdje bij te houden in een app. Er zijn meerdere apps hiervoor geschikt. Ik gebruik zelf regelmatig MyFitnessPal gedurende een paar dagen, puur om weer even te controleren dat ik nog op het juiste spoor zit. Om een goed beeld te geven van mijn weekmenu tijdens intermittent fasting ga ik het een week lang bijhouden. Dus stay tuned voor de update hierover. Voor nu lees je hieronder een gemiddelde doordeweekse dag.

Mijn eten op een gemiddelde doordeweekse dag

07:30u De wekker gaat. Ik sta op om te douchen en naar het werk te gaan

09:00u Een flinke kop groene thee op het werk, zonder suiker uiteraard

09:30u Er staat constant een flesje koud water naast me, ik drink er regelmatig van

12:30u Lunch bestaat uit 2 dikke speltcrackers en een halve komkommer in schijfjes. De crackers beleg ik met bijvoorbeeld: 20+ smeerkaas, hutenkase, rookvlees, magere pate, 30+ kaas. Maar heel soms ook uit vette worst, want je mag jezelf af en toe verwennen. Je ziet dat ik mijn lunch relatief laag in calorieën houdt.

13:00u Wederom neem ik een fles koud water uit de koelkast en zet het naast me. Tijdens werktijd drink ik minstens 1 liter water

15:00u Een stuk fruit. Meestal een appel of bakje blauwe bessen 

18:30u Avondeten. Hier let ik vrijwel niet op wat ik eet. We eten waar we zin in hebben en dat kan dus zowel een salade zijn of gebakken aardappeltjes met een klein beetje mayo. Ik probeer dagelijks te variëren waardoor je de ene dag maar 500kcal eet en de andere dag 1000kcal. Uiteraard zorg ik wel dagelijks voor een flinke portie groente erbij en hou ik over het algemeen de porties op normale grootte. Ik schep nooit een tweede keer op. 1x in de week eten we frietjes met een snack. 

20:00u Niet elke avond, maar gemiddeld om de dag, eet ik nog een kleine snack. Dit varieert van een stuk fruit, een koekje, stukje chocolade tot een bakje chips. Bij ‘ongezonde’ dingen hou ik het altijd bij een kleine hoeveelheid. Zo heb je toch de smaak maar niet het negatieve effect ervan.

20:00u Ik drink ongeveer de hele avond Spa rood. Eerst met smaakje, de ’touch of’ serie waar geen suikers in zitten, later helemaal zonder smaakje. Lekker alleen maar water met bubbels.

 

Mijn conclusie

Intermittent fasting is voor mij echt de ideale manier om op een fijn tempo makkelijk gewicht kwijt te raken. Zoals je hierboven leest: geheelonthouding doe ik niet en is ook niet nodig gebleken in het verleden. Alleen door jezelf af en toe op iets lekkers te trakteren hou je het vol. Het gaat allemaal om de balans: zorgen dat je minder kcal binnenkrijgt dan je verbrandt, en dan zullen de kilo’s er langzaam af vliegen. Zeker als je er ook nog regelmatig bij beweegt of sport. Maar het allerbelangrijkste is en blijft: zoek een methode waar jij je goed bij voelt want alleen dan kun je het volhouden op de lange termijn.

Misschien vind je dit ook leuk

6 reacties

N 17 januari 2021 - 18:17

Leuk artikel, heel interessant.
Ben zelf nu 3 dagen bezig, de eerste dag was het wel lastig maar je komt er toch ook wel achter wat je eigenlijk hersenloos weg eet voor de tv.
Op een of andere manier voel ik me al wel fitter. Ontbijt overslaan heb ik nooit moeite mee gehad, ik ontbeet eigenlijk al nooit, maar wel rond 10.00u een koekje of dergelijke. Waar het bij mij meestal fout ging is dat ik savonds veel en veel te veel snoepte. Dat merk ik dat het automatisme van even een zak chips pakken er wel in zit. Gelukkig is dit niet het geval meer.
Nu goed volhouden! Zit zelfs te denken om naar het 18:6 patroon te gaan omdat ik nu na het eten tot 20.00u eigenlijk sowieso niets meer eet.

Reply
Inge 29 januari 2021 - 10:53

Wat goed zeg! Ik ben zelf ook sinds 3,5 week weer bezig om de zwangerschapskilo’s weg te werken.
Ik ben ook niet heel strict met 16:8 hoor, de ene dag is het 17:7 en soms inderdaad 18:6. Is maar net hoe het uit komt.
Ik vind het een hele fijne houvast om minder te snoepen inderdaad. Ik snoep alsnog wel af en toe en dat moet ook om het vol te houden, maar het lukt me nu om maar 1 koekje te pakken in plaats van een half pak leeg te eten.
Heel erg benieuwd hoe het je inmiddels vergaat!

Reply
kitty van eijk 11 november 2021 - 10:11

Hoi, echt fantastisch dat intermittent fasting! ik zou willen dat ik dit 20 jaar eerder had ontdekt.
ik loop al jaren bij een diëtiste maar door allerlei vormen van stress om me heen lukte het niet, ondanks dat ik een keurig weekmenu had, om op de reguliere manier af te vallen. Bij mijn psychiater (die voorheen huisarts is geweest) kwam het gesprek toevallig op afvallen. Zij noemde zich een kruisvaarder voor intermittent fasting en gaf een hele enthousiaste en wetenschappelijke verhandeling. Ze vertelde dat dit het enige dieet is dat in het Britisch Medical Journal beschreven is. Ik moest er even over nadenken. De volgende dag rolde ik er per ongeluk in: Ik moest om 7.00 uur werken en had een korte dienst tot 11.00 uur. Zo vroeg kan ik niet eten, ik neem dan mijn ontbijt mee naar het werk en eet in mijn korte pauze. Het was druk, vergat mijn pauze, bleef langer, kwam tegen twaalven thuis en kwam tot de ontdekking dat ik nog ontbeten had. Dat was een eitje! Sindsdien pas ik het toe. Ik val heel gestaag af, gemiddeld 1-1,5 kilo per maand. Ik sta me toe om 1 tot 2 keer in de week gezellig met mijn gezin ’s avonds een borreltje en wat chips te nemen. En soms, als ik bij mijn vader in het verpleeghuis ben, zit ik ook wat vroeger samen met hem aan een gebakje!
Ik heb nog nooit een dieet gevolgd dat zo makkelijk vol te houden is en gewoon werkt. Door het langzame afvallen komt je lijf ook niet in een shock of spaarstand te staan en vliegt er niet meteen weer elke kilo aan als je uit de band springt.
Meestal is het advies om 2 weken tot een maand te stoppen met je dieet als je ongeveer 10% van je lichaamsgewicht kwijt bent. Dat geeft het beste gezondheidsresultaat, daarnaast komt je lijf dan wel in een spaarstand. Daarna pak je het weer op en probeer weer 10% kwijt te raken. Omdat bij mij het gewichtsverlies zo geleidelijk gaat kan ik gewoon door blijven gaan.
Dit is echt een aanrader voor iedereen voor wie verantwoord wil afvallen en hiervoor geschikt is!

Reply
Inge 12 november 2021 - 09:18

Hi Kitty,
Wat tof dat je jouw ervaring met me deelt en dat het voor jou ook zo goed werkt!

Reply
Maaike 6 april 2022 - 20:48

Hoe zit dat dan met de tijden die je aan houd. Is iedere dag dan niet de zelfde tijdstip dat je gaat eten of stopt met eten? Ik ben nog een beetje zoekende hierin ..

Reply
Inge 15 april 2022 - 16:30

Beste Maaike,
Dat klopt. Ik eet dagelijks pas om 12u en niet meer na 20u. Soms wijk ik hier wel eens wat vanaf, dat is niet zo heel erg.
Of begrijp ik je vraag niet helemaal?

Groetjes,
Inge

Reply

Plaats een reactie