De leukste, uniekste & origineelste kraamkado’s

door Inge

Je denkt misschien; ‘wat doet een artikel over kraamkado’s op een foodblog?’ Technisch gezien heb je een punt. Maar ik ben meer dan alleen een foodblogger. Ik ben ook Inge; gek op zingen, dansen, series kijken en mama van Jip. En ik vind het ook leuk om af en toe te schrijven over andere zaken in het leven die me bezig houden. Zo ook dit artikel over leuke, unieke en originele kraamkado’s, helemaal geschreven vanuit mijn eigen ervaring. Een kraamkado dat ik zelf kreeg, een kraamkado dat ik zelf gaf of een kraamkado dat op mijn wishlist had gestaan als ik het eerder wist. Voor ieder wat wils in elke prijscategorie.

Want ja, natuurlijk kun je een schattig rompertje en een knuffeltje als kraamkado kopen. Daar zal niemand je raar van aan kijken. Maar zeg nou zelf, heel origineel is dat ook weer niet en daarbij krijgt de baby waarschijnlijk nog 20 knuffeltjes kado. Dat was bij mij in elk geval wel zo. Inmiddels heeft Jip zo z’n favoriete knuffel gekozen en liggen de overige 19 knuffels nu ergens in een doos. Maar wat is nou echt tof en unieke kraamkado om te geven? Ik som mijn favorieten op in dit artikel.

Heb jij nou zelf een heel gaaf kado gegeven of gekregen wat niet in deze lijst mag ontbreken? Laat een reactie achter onder dit bericht zodat iedereen het kan lezen. Als ik het zelf ook de moeite waard vind, dan zal ik het nog in de blog verwerken.

Maak het persoonlijk

Wat veel van deze kraamkado’s gemeen hebben is dat ze gepersonaliseerd zijn. Gepersonaliseerde kraamkado’s zijn uniek voor jouw kind gemaakt en daarom sowieso altijd tof om te krijgen. Je kunt het natuurlijk simpel houden en een kraamkado met naam erop kado doen. Maar dat vind ik zelf niet per se altijd leuker. Want om nou op elk speeltje, doekje en rompertje de naam te hebben staan is ook een beetje too much. 

Baseer het kraamkado bijvoorbeeld op het geboortekaartje, of het slaapkamertje van de baby. Zo weet je zeker dat het bij de ouders in de smaak zal vallen (ze hebben het immers zelf uitgezocht) en is het ook ECHT uniek. Maar sla hier ook weer niet in door. Als overal de naam erop staat, is het ook niet leuk meer natuurlijk. Dus overleg eventueel met de nieuwbakken ouders wat ze zelf graag zouden willen.

Kraamkado of babyshower kado?

Ohja, nog even dit. Veel kado’s uit het lijstje hieronder kunnen ook goed als babyshower kado gegeven worden natuurlijk. Zeker niet alles, bijvoorbeeld als de naam nog niet bekend is. Maar een kleine tip zou ik wel willen geven voor het babyshower kado. Leg met z’n allen bij elkaar en koop een groter kado. Daar heb je als ouder veel meer aan dan allemaal van dat kleine grut, zoals rompertjes en speentjes. Dat zijn typische kado’s die je het kraamvisite vraagt, want die leggen meestal niet met 10 man bij elkaar en hebben dus een kleiner budget. 

Geef je op de babyshower dus allemaal een eigen, kleiner kadootje, dan wordt het voor de nieuwe ouders alleen maar moeilijker om nog kadootjes te vragen voor de kraamvisite. Veel dingen heb je dan al en hoef je niet per se dubbel. Ik vind zelf de volgende kado’s altijd top om met een babyshower te geven: babyspa, mama massage of klikkie abonnement. Al deze kado’s staan hieronder verder beschreven.

 

1. Een zelfgekookte maaltijd

Dit kraamkado is indirect voor de baby, en direct voor de nieuwe ouders. Wat zullen ze je dankbaar zijn als je in de kraamtijd met een verse gekookte maaltijd aan komt zetten. Als kersverse ouder heb je je handen vol aan zo veel zaken, dat (gezond) koken er nog wel eens bij inschiet. Of je hebt er simpelweg echt even geen zin in. Zo’n zelfgekookte maaltijd als kraamkado is dan echt geniaal. En happy ouders zorgen natuurlijk ook voor een happy baby, dus indirect maak je er ook het kleine moppie blij mee.

Wat kook je dan? Dat kan echt vanalles zijn. Natuurlijk kan een pot spaghetti, rijst of stamppot altijd lekker zijn. Maar je kunt ook iets uniekers koken. Denk bijvoorbeeld aan een Indiase curry, duiveltjesvlees, goulash of Indonesische rendang. Het is in elk geval het handigste als het een maaltijd is die je lekker in de magnetron of een pannetje kunt opwarmen. Natuurlijk is een verse salade met bijvoorbeeld couscous of quinoa ook altijd lekker, maar zorg er dan voor dat je de dressing apart houdt. Mochten de ouders ervoor kiezen om de maaltijd een dag later pas te eten, dan is het nog steeds lekker.

duiveltjesvlees

2. Een (gepersonaliseerd) leesboekje

Een leesboekje is sowieso altijd leuk om te krijgen. Jip is er dol op en heeft er een heleboel. Hij is nu nog te jong om de verhaaltjes te begrijpen natuurlijk, maar toch lezen we hem dagelijks voor. Voor zijn eigen spraak en woorden ontwikkeling is dit namelijk wel heel goed.

Denk na over wat voor boekje je als kraamkado wilt geven. Er bestaat boeken zoals jij ze ook nog leest, waarbij de bladzijdes dus heel dun zijn. Die zijn pas op latere leeftijd geschikt om je kind mee te laten spelen. Op jonge leeftijd zal hij de bladzijdes niet kunnen omslaan of ze kapot scheuren. Er bestaan ook boekjes met dikke pagina’s. Dat zijn vaak maar 5 pagina’s in een boekje maar een jonge baby vindt dat geweldig. Hij kan de pagina’s zelf omslaan omdat ze hard en dikker zijn, zonder dat het al te snel kapot gaat. In het begin leest je kind natuurlijk niet uit het boekje, maar van plaatjes kijken en spelen met het boekje leert hij al heel veel. Ik heb zelf vier (soorten) favoriete boekjes, die bespreek ik hieronder.

Een 365 dagen boek

Dit is een boek met 365 verschillende verhaaltjes. Voor elke dag een ander verhaaltje. In het boek dat wij hebben (365 goedenachtverhaaltjes) is er wel een rode draad door het boek heen, maar in principe zijn alle verhaaltjes los ook goed te volgen. Omdat er elke dag een ander verhaaltje is, kun je dit jaren achter elkaar met plezier lezen. Ook als ouder zijnde. Als je dag in dag uit hetzelfde verhaaltje voorleest, wordt het als ouder op den duur niet leuker erop.

Een gepersonaliseerd boek

Je kunt boeken laten drukken die helemaal op het pasgeboren kindje zijn afgestemd. Bijvoorbeeld waarin de hoofdrolspeler de naam van het kindje draagt. Maar je hebt ook boekjes waarin de geboortedatum, geboortegewicht, -lengte en/of -plaats ook een rol spelen. Mijn persoonlijke favoriet is een boek van Mr. Starsky. Bij dit boek bepaalt de stand van de sterren ten tijde van de geboorte welk verhaal je krijgt. Het  gaat over een eekhoorntje, dat de naam van het kindje draagt, die zijn dromen waar maakt. In het verhaal komt hij allerlei dieren tegen die zijn afgeleid van de dierenriem tijdens de geboorte.

Andere leuke boeken

Het boekje ‘Over een kleine mol die wil weten wie er op z’n kop gepoept heeft‘ behoeft denk ik weinig uitleg als je de titel leest. Kinderen vinden dit boekje hilarisch, heb ik inmiddels al van vele kanten gehoord. Jip begrijpt het boekje nu nog niet goed natuurlijk maar vindt de plaatjes wel al tof om te bekijken. De pagina’s zijn ook wat harder, waardoor hij ze al makkelijker kan omslaan op deze leeftijd.

Het boekje ‘Knuffel me, kleine beer‘ vind Jip nu wel al helemaal geweldig. Het boekje heeft harde pagina’s en twee armpjes door de pagina’s heen steken die je als volwassene kunt gebruiken als speelpop. Hierdoor komt het boekje voor de kleintjes echt tot leven. Jip geeft het beertje heel vaak knuffels en kusjes, ook als wij hem niet bespelen met de armpjes. In deze categorie heb je ook allerlei varianten met andere diertjes, zoals een konijn en een kat. Alle varianten zijn via deze pagina van bol.com te vinden.

knuffel me kleine beer boekje

foto van bol.com

3. Een (gepersonaliseerde) groeimeter

Een van de herinneringen die ik zelf heb uit mijn jeugd is dat ik elk jaar rond mijn verjaardag een streepje op de deurpost in mijn inloopkast zette. Dit streepje kwam overeen met mijn lengte en zo kon ik dus goed zien hoeveel ik gegroeid was in een jaar tijd. Mijn ouders wonen nog steeds in mijn ouderlijk huis, dus de streepjes staan nog steeds op de deurpost. Heel leuk om af en toe nog eens naar te kijken. Maar je kunt dus ook heuse groeimeters kopen, waardoor je niet het risico loopt dat je ouderlijk huis er niet meer is. Je hebt standaard groeimeters, zoals deze leuke jungle zwart-wit meter. Maar je kunt hem natuurlijk ook laten personaliseren. 

Ik heb dit kado inmiddels zelf al een aantal keer gegeven. Telkens laat ik de groeimeter personaliseren op basis van het geboortekaartje. Dit laat ik doen door ‘Crea by Dams‘, die ik via instagram ontdekte. Ik probeer altijd de bestanden van het geboortekaartje digitaal op te vragen bij de maker. Vaak staat op de achterkant wel bedrijf het kaartje gemaakt heeft. Niet elk bedrijf zal je dat geven natuurlijk, maar tot nu toe is het bij mij altijd gelukt. Die digitale bestanden lever ik dan aan, op basis waarvan zij een ontwerp maken voor de groeimeter. Hier kun je eventueel nog op- of aanmerkingen aan geven, en daarna wordt hij gedrukt en naar je toe gestuurd. De prijs bepalen zij natuurlijk zelf, maar laten we het erop houden dat ik het echt alles behalve duur vind!

4. Punniknaam

Dit is ook een beetje schaamteloze zelfpromotie, want ik maak zelf punniknamen op verzoek! Kies een kleur die mooi bij het slaapkamertje van de baby past en krijg een mooie op maat gemaakte hanger met de naam. Voor meer voorbeelden bekijk je mijn ‘knutsels highlights’ op instagram. Leuk als kraamkado maar natuurlijk ook voor een verjaardag bijvoorbeeld. Ben je hierin geïnteresseerd? Stuur me een berichtje via social media of mail naar [email protected] voor meer informatie over de mogelijkheden.

punniknaam kraamkado Rosie 

5. Herinneringenkoffertje of kistje

Al vanaf dag 1 bewaar ik bepaalde spullen van Jip in een groot koffer. Denk aan: zijn eerste rompertje, geboortekaartje, de krant van zijn geboortedag, en eerste pasfoto. Daar komen gaandeweg ook nog dingen zoals zijn tandjes, rapporten en tekeningen bij. Als Jip straks volwassen is, overhandig ik hem die. Ik heb zelf een ouderwets tweedehands leren koffer die ik toevallig al in huis had liggen en niet gebruikte. Maar je kunt natuurlijk ook een leuk herinneringenkoffer kado doen. Dat kan een koffer zijn die je zo kunt kopen, maar je kunt hem natuurlijk ook laten personaliseren. Hou er wel rekening mee dat, wanneer je echt allerlei herinneringen hierin wilt laten bewaren, het koffertje groot genoeg is.

Om een paar herinneringen mooi uit te stallen in de woonkamer of op de babykamer, heb je ook mooie glazen kistjes. Hier kun je dan bijvoorbeeld een opgevouwen rompertje, paar sneakers en de eerste speen in doen. Een mooi voorbeeld vind ik de kubusbox van ohbox.nl.

ohbox kubusbox

Voorbeeld van ohbox.nl

6. Babymassage en/of baby spa

Ik had hier dus nog nooit eerder van gehoord, totdat ik zelf zwanger was. Ik heb zelf een babymassage cursus gedaan, waarbij ik in drie sessies de basistechnieken geleerd kreeg voor een fijne top tot teen massage voor je baby. Babymassage kan je baby helpen relaxen (waardoor hij beter slaapt) en kan ook zeker goed helpen tegen darmkrampjes. Bovendien is het geweldig voor de band met je kind, hij zal zich heerlijk geborgen voelen in jouw handen.

Tegenwoordig heb je ook heuse baby spa’s. Dat is eigenlijk vergelijkbaar met een spa dagje voor een volwassene. Je baby wordt heerlijk gepamperd. Meestal houdt dat in dat hij in een (bubbel)bad gaat, de zogeheten baby float. Via een speciale drijfband om het nekje mag de baby heerlijk dobberen in het warme bubbelende water. Na het bubbelen wordt de baby heerlijk gemasseerd. Vaak krijg je als ouder dan ook tips om de massage zelf thuis ook te kunnen doen. Al met al is het gewoon een lekker ontspannen dagje voor het gezin, waarmee je de ouder-kind band enorm versterkt. Omdat een babyspa vaak wel ietsje duurder is kan dit, naast een tof kraamkado, natuurlijk ook een leuk babyshower kado zijn.

babyspa

foto van 24Baby.nl

7. Klikkie foto abonnement

Klikkie is een maandelijks abonnement op foto’s. Dat wil zeggen dat Klikkie jou maandelijks attendeert om nieuwe foto’s te selecteren en te laten afdrukken. Dat kan heel makkelijk via de klikkie app. De gekozen foto’s worden door hen afgedrukt en naar jouw toe gestuurd via de post. Heb je een jaarabonnement, dan krijg je er ook een foto album, schrijfpen en washi tape bij. Per maand kun je 10 foto’s kiezen in voorgedefinieerde formaten. Het is ook mogelijk je abonnement tussentijds tijdelijk te pauzeren.

Nu denk je misschien, maar dat kan ik zelf goedkoper via een hema of kruidvat. Maar daar zie je een ding over het hoofd. Het feit dat Klikkie je maandelijks een herinnering stuurt om de foto’s te printen is goud waard. Zo weet je zeker dat je de leukste foto’s van die maand te pakken hebt, en hou je het ook echt netjes bij. Mezelf kennende zou ik het keer op keer vergeten als ik het zelf zou doen. Het fotoboek van Jips eerste jaar is inmiddels zo goed als af, en wat ben ik er blij mee! Dit kado kreeg ik trouwens voor mijn babyshower van mijn vriendinnen en familie. Echt het beste babyshower kado dat ik me kon wensen!

klikkie abonnement

Foto van klikkie.nl

8. Mama massage

De naam zegt genoeg denk ik. Een heerlijke massage voor de nieuwe mama. Een kraamkado hoeft natuurlijk niet perse voor de baby te zijn. Want zeg nou eerlijk, die baby snapt er toch nog niets van. En ik spreek uit ervaring dat de nieuwe mama echt wel even een ontspan momentje kan gebruiken in haar verlofperiode. Een mama massage is ook leuk als babyshower kado trouwens. En dan kun je ook een mommy-to-be-massage geven (dus voor de bevalling laten masseren). Maar natuurlijk is dat moederlijf ook na de bevalling nog lang niet hersteld, dus ook dan is een heerlijke massage nog van harte welkom! Let wel: Wanneer de moeder een keizersnede heeft gehad kan het even duren eer ze eraan toe is om over het litteken gemasseerd te worden of op de buik te liggen. Ook kan het natuurlijk zo zijn dat de nieuwe moeder nog zo aan haar lijf moet wennen dat ze zich nog niet bloot durft te geven voor een masseur. Ik zou sowieso altijd op zoek gaan naar een vrouwelijke masseur, omdat ik verwacht dat de meeste vrouwen zich daar sneller prettig bij voelen.

9. Een mooi sieraad (geboortegoud)

Geboortegoud of baargoud noemen ze dat tegenwoordig. Een kraamkado dat je als partner aan je vrouw geeft om haar prestatie te erkennen en te belonen. En ja, over een ding hebben ze sowieso gelijk: het is een absolute wereldprestatie wat je vrouw verricht heeft. Dat staat buiten kijf! Of dat per se met een duur kado bezegeld moet worden, daar kunnen meningen over verdeelt zijn. Maar je vrouw zal het hoe dan ook waarderen als je iets voor haar doet. Natuurlijk kun je ook als kersverse opa’s en oma’s of ooms en tante’s een mooie geboorte sieraad kado doen. Staat de moeder in kwestie verder van je af, dan zou ik misschien oppassen met sieraden kopen. Dat is toch erg smaakgevoelig. 

Dit sieraad kan vanalles zijn. Denk aan een ketting met de naam of eerste letter van het kind, of een armband of ring met de initialen of geboortedatum van het kind. Maar je kunt natuurlijk ook een mooi sieraad met de geboortesteen van het kind laten maken. Zelf kreeg ik een combinatie van die twee: een mooie armband met de naam van Jip en het geboortesteentje van Kleine Zus. Overigens zijn er ook mooie sieraden voor mannen, zo heeft Pim een stoere leren armband met de naam Jip erop.

Voor vrouwen die borstvoeding geven bestaat er ook de mogelijkheid om een mooi sieraad te laten maken van je borstvoeding. Wat een bijzondere manier om die periode te vereeuwigen.

geboortesieraad

10. Geboorteposter of hanger

Er zijn vele soorten geboorteposters. Ik heb er zelf eentje laten maken van Babydruk. Hierop staat een afbeelding van een kindje in de exacte grootte als het kindje was bij de geboorte. Maar je hebt ook letter posters, of posters met het sterrenbeeld. Maar ook een poster met de stand van de sterrenhemel tijdens de geboorte. Of laat een mooie poster maken van het geboortekaartje. Lady lemonade verzamelde al een lijst met de mooiste geboorteposters voor je, kijk eens of daar iets moois tussen zit. Bij Studiofeest.com hebben ze ook mooie moderne geboortehangers. Wat ook tof zou zijn, is om een mooi tegeltje te laten maken.

geboorteposter

11. Het gezin in poppetjes

Bij Sweet petit Jolie verkopen ze kleine houten poppetjes. Hiermee kun je het gezin laten samenstellen, voor elk gezinslid een poppetje. Er zijn zelfs poppetjes voor de huisdieren en ook zijn er engeltjes voor sterrenkindjes en andere dierbaren die niet meer leven. Deze poppetjes kun je vervolgens combineren met allerlei accessoires zoals een houten frame of een stolp om de poppetjes in/onder te zetten.

sweet petite jolie

Afbeelding van sweetpetitejolie.nl

 

12. Gegraveerd kinderbestek

In de categorie ‘iets duurdere kraamkado’s’ valt een (zilveren) besteksetje dat gegraveerd is. Voor Jip hebben wij dit (nog) niet, maar ik had dit zelf als kind en die liggen nu nog steeds bij mijn ouders in de besteklade. Als kleine meisje vond ik het geweldig dat er speciaal bestek voor mij was. Meestal graveren ze de naam en geboortedatum op de achterkant van het bestek. Aan de voorkant kun je dan bijvoorbeeld voor een leuk diertje kiezen. Volgens mij had mijn besteksetje eendjes erop. 

13. Gepersonaliseerd kistje of kinderstoel 

Voor in de speelhoek is het natuurlijk heel erg leuk als de kleine een eigen stoeltje of speelgoedkist heeft. Ik kreeg zelf een eigengemaakt stoeltje als kraamkado, maar als je twee linker handen hebt kun je ook een leuk kinderstoeltje laten personaliseren, bijvoorbeeld op basis van het geboortekaartje zoals bij Studio Jitske. Hiervoor wordt vaak de sundvik kinderstoel van Ikea als basis genomen. Maar je hebt tegenwoordig ook heuse mini fauteuils waar de kids lekker op kunnen zitten. Ook deze kunnen bedrukt worden met naam.

Ga je liever voor een speelgoedkist of mand, dat kan natuurlijk ook. Denk er dan aan dat het kind waarschijnlijk veel speelgoed zal gaan verzamelen, dus neem een relatief grote kist of mand. Ook kan het handig zijn om iets met deksel te kiezen, zodat het beter uit het zicht weggewerkt kan worden. Dit is voor de ouders fijn, maar voor de kleine ook. Het wordt namelijk tegenwoordig aangeraden om het kind niet met teveel verschillend speelgoed op een dag te laten spelen. Uit het zicht, uit het hart.

leuk en origineel kraamkado
Pin deze op je pinterest board voor later!

Volg je me al op social media?

Facebook / Instagram / Pinterest

Of tag @knoeienmetinge.nl of #knoeienmetinge als je iets van mijn blog maakt.

Misschien vind je dit ook leuk

Plaats een reactie